640px-Hűvösvölgyi_villamos_végállomás_(271._számú_műemlék)_3_1.jpg

Fotó: redoctober/wikimedia

Egészen érdekes, hogy vannak dolgok, amik csak akkor tűnnek fel, amikor eltűnnek. Szórádi Balázs nem először dob meg izgalmas témával, most Hűvösvölgyből jelentkezett - ugyanis ott kezdett el neki hiányozni valami, ami hozzánőtt a környékhez:

Nemrég hallottam valakitől, hogy lecserélték a hűvösvölgyi nagy kijelzőt is futárosra. Mivel nem volt szerencsém élőben látni, ezért innen-onnan összeszedett fotókkal mutatom meg, miért baj ez.

 

Elölről valahogy így nézett ki:

 

huvosvolgy.jpg

Fotó: Hattyú/Flickr

 

Most pedig így:

futar-huvosvolgy.jpg

Fotó: Dávid/sihuhu.com

 

Ha azt gondolnád, olyan mindegy, mert ez is, az is kijelző, akkor megmutatom, milyen volt a hátulja:

Hűvösvölgyi_villamos_végállomás_(271._számú_műemlék)_3.jpg

Fotó: redoctober/wikimedia

Villamosos festmény, kétoldalt két évszám: 1903 (gondolom ekkor készült el az első villamosvégállomás a környéken) és 1999, a felújítás dátuma. Ez is eltűnt. Kár érte.

 

Szó se róla, rémesen 90-es évek volt az egész tábla, toronyórástól, szélkakasostól, sosem volt történelmi formákat mímelő oszlopostól. De az a helyzet, hogy ez is egy kor volt, aminek talán nem ártana, ha megmaradna egy-két olyan eleme, amit ma még talán nem szeretünk.

Pláne olyan elemei, amit ma is szeretnek az arra járók!

Vajon kidobták vagy megvan még valahol?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest közlekedés busz festmény tömegközlekedés villamos kijelző állomás városkép futár végállomás hűvösvölgy ii. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr106038417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2014.04.15. 12:25:51

Ez az új nagyon modern, de kibaszottul gagyi és nagyon nem illik a képbe. Nem értem, az ilyet nem tervezik meg?

tujasofőr 2014.04.15. 12:58:24

a régi jó lett volna,ha jó lett volna.De mióta átadták egyszer sem mutatta az 56-os,majd 61-es indulásait.A képért meg nem kár,egy korabeli fotóról lett felnagyítva-odafestve.Bármikor újra lehet pingálni.Egyébként a képen az a villamosmegálló volt,ami a Hűvösvölgyi út alatti kanyarban volt,ha jól tudom az első világháborúig.Ma már a stop-shop miatt nem ártana oda egy megálló.

HgGina 2014.04.15. 13:20:08

@♔batyu♔: dehogynem. Ahogyan minden vevő számára külön tervezik a milliószám gyártott autóját. Mi a fenének kéne egy tömegcikket egyenként megtervezni? Hogy legyen valami, amivel tízszeres pénzt lehetne kisíbolni valami kamucégbe?

Pax Deorum 2014.04.15. 13:43:03

HgGina: nem arról van szó, hogy egyedi kijelzőt kellett volna tervezni, viszont igenis meg lehetett volna oldani, hogy valahogy illeszkedjen a tartóálványhoz. Mert ez így tényleg nagyon buhera-gagyi. Valahogy ebben látom leginkább az ország menthetetlen kelet-európaiságát. Ezek a dolgok valahogy nem tudnak megváltozni...

A poszt szerzőjének pedig igaza van: a hátoldalon látott naív festményért kár. Nem volt szép, de legalább valahogy kinézett az egész, és volt benne valami kedvesség, ami miatt megszerettük.

longlong 2014.04.15. 13:45:49

Már többször is terveztem, hogy írok nektek...

Az hagyján, hogy a régi eltűnt, de az új kijelző használhatatlan! Annyira kicsi (nézzétek meg a régi tartókeretbe a régi kijelző helyére szerelt újat - kb 1/5-öd méret), hogy csak a közvetlen közelében lehet elolvasni az információkat.

Ez ügyben írtam a BKK-nak is, ahonnan azt válaszolták ~1,5 hónapja, hogy majd nagyobbra állítják a betűket.
Ez azóta sem történt meg, a kiírtak olvashatatlanok már a beálló villamosszerelvény felétől is, pedig nem vagyok szemüveges vagy idős...

Régen az állomásra érkező villamosról is olvasható volt, hogy melyik busz mikor indul tovább.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2014.04.15. 13:47:24

Az egész újvégállomás egy rémálom amióta csak létezik. Magára hagyott régi leszálló zóna, omladozó támfalak, egy szezon alatt szétrepedt lépcsősorok. Soha be nem üzemelt nyilvános wc. Festetlen fakorlátok. Ócska viacolor dizájn. Elbaltázott P+R a szirten. Ez a táblacsere nem oszt nem szoroz. Ha csak annyiban nem, hogy ekkora felületre rakhattak volna egy nagyobb kijelzőt is. De ez az újfutáros méretprobléma a város sok pontjára igaz.
Ja és emléxem, azért nem 1999 július 5-én hétfőn adták át a komplekust mert demszkáj épp nem ért rá eljönni szalagot vágni, ezért áttolták szerdára...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.04.15. 15:29:37

@♔batyu♔: Valószínűleg a Simicskai értelemben vett csókosi körben csak olyan volt, aki ilyet tud.

♔batyu♔ 2014.04.15. 16:15:58

@HgGina: Látom nem érted.

Nem a monitort kell áttervezni, hanem szólni egy kis cégnek aki némi vas, faanyag segítségével ízlésesen beágyazza a monitort. Megmarad a festmény is.
süti beállítások módosítása