2014-03-30 16.06.11 (1)

A múlt héten azzal volt tele a sajtó (bár talán a kampányzajban kicsit kevés figyelmet kapott), hogy rengeteg gumi gyulladt lángra egy hatalmas szeméttelepen Zuglóban. Alig néhány nappal a baleset előtt kaptam egy olvasói levelet rengeteg fotóval a telepről, azt hiszem itt az ideje kicsit foglalkozni az üggyel. Hiszen nagyon úgy néz ki, évek óta csinálnak itt valamit, amit nagyon nem kéne, és nagyon nem itt.

Bár a Rákosrendező környéki szemétkupacok már másnak is feltűntek, úgy tűnik ezek csak a jéghegy csúcsát jelentik. Valójában egy elkerített részen folyik a hulladékfeldolgozás a jó nevű kertvárosban, egy ugrásra a Rákos-pataktól és egy lakóparktól.

Na de át is adom a szót olvasónknak:

 

"A Szőnyi úti négy lépcsőházas társasházban lakom, a szeméttelepre két éve figyeltem fel, amikor nyáron kigyulladt. Kint voltak a tűzoltók, vagyis hivatalos személyek látták, mégsem történt – látszólag – semmi az ügyében.

A házunk mögött van Rákosrendező, igazi senkiföldje. Ahány polgármestere volt Zuglónak, legalább annyiféle rendezési terv született már a hasznosítására. Természetesen egyiket sem valósították meg. A terület hangulata enyhén szólva nyomasztó. Még a Kiscsillag együttes Légyszíves című klipjéhez is forgattak itt néhány kockát, pont passzoltak a dalhoz…

Rákosrendező nemcsak dark metal és alternatív együtteseknek ideális klipforgatáshoz, hanem azoknak is, akik diszkréten, gyorsan és ingyen meg akarnak szabadulni a szemetüktől. A Rákospatak közvetlen közelébe néhány hónapja szeméttel teli zsákokat, hűtőket, bútorokat és más hulladékokat dobáltak le a fent említett szeméttelep bejáratához.

2014-03-30 16.06.18

 

Az igazi szeméthalom azonban a kapuja mögött rejtőzik, ameddig csak a szem ellát. Gyanítom, hogy ott emberek élhetnek, akik lomizással foglalkoznak. Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy szabályosan működik a szeméttelep, néhány méterre egy élővíztől és a több száz lakástól. 

 

2014-03-30 16.10.10

 

Időnként égetnek ezt-azt, a füstöt pedig szeles időben a közeli lakópark lakói kapják az arcukba. A legrosszabb azonban az, hogy előbb-utóbb elszaporodnak a rágcsálók, ha marad a szemét.

A szeméttelep felett, a Zuglót Angyalfölddel összekötő egyetlen felüljáró is egyre rosszabb állapotban van, pedig sokan járnának arra, főleg hétvégén. Közvilágítás csak a zuglói oldal lépcsőjéig van, onnan sötétben csak azoknak érdemes tovább menni, akik jól kijönnek a hirtelen előbukkanó, nagytestű kutyákkal. Pár hónapja a kerékpár tolását megkönnyítő fémsín egy részét is megfújták a lépcsőről.

 

2014-03-30 16.08.16

 

Kíváncsi vagyok, másnak is szúrja-e a szemét ez a kupleráj. Például azokét a politikusokét, akik az őszi önkormányzati választásra készülnek. Vagy az illetékes hatóságokét.

 

Na erre én is kíváncsi vagyok! A múlt heti tűz után azt ígérte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hogy ellenőrzik, volt-e egyáltalán engedélye a telepnek. Kérdés, hogy lesz-e bármi következménye az esetnek, na meg hogy két éve miért nem tűnt fel ez senkinek.

Még több kép a tűz előtti állapotokról itt:

 

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: tűz szemét hulladék városkép szeméttelep rákosrendező xiv. ker rákos-patak

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr986015476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nakiazaki 2014.04.11. 14:49:12

jarokelo.hu, nekem jó tapasztalataim vannak velük. mondjuk ez már túlmutat azon a szinten...

OkoskaTo:rp 2014.04.11. 15:27:04

@nakiazaki: Már a kerületi lakosok is elég hangosan reklamáltak emiatt. Olyannyira, hogy a kampány előtt maga Papcsák is fontosnak látta kivonulni a jegyzőpincsijével, hogy a Zuglói Lapok számára fotózkodjon egyet, hogy ő majd megoldja.
zugloilapok.hu/c/document_library/get_file?uuid=d939d611-8a8e-467d-a42f-6ab94a1abc0d&groupId=10157
10 oldal.

A fenti fényképen látható szeméthalmokat azok a lomizók generálják, akik lepukkant kisteherautókkal hordják ide az (illegális) fémfelvásárlónak az anyagot. Átadás előtt szétverik a hűtőszekrényeket, és a többi háztartási gépet.

Neduddgi! 2014.04.11. 17:46:59

A felüljáró mindkét oldala Zuglóhoz tartozik, nem a vasút a határ a két kerület között.
Néha látom a kapunál sorban álló lomis autókat.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.04.11. 20:13:51

@OkoskaTo:rp: Nagyon szeretem a lomizókat. Imádom a lomtalanítási napokat, olyankor lehet nézegetni őket az erkélyről. Tiszta "Macskajajj".

OkoskaTo:rp 2014.04.11. 22:44:33

@Neduddgi!: Valóban. Bár erről szeretnek megfeledkezni, még a Rákosrendező és a Tatai út közötti rész is Zugló része, a kerület többi részéből szinte megközelíthetetlenül.
A konkrét területet ha jól tudom, a Mávtól bérli a "cég".

De maga az egész pályaudvar is megérne egy misét. A képeken gyönyörűen látszik, ahogy a sínek helyét már benőtték a fák-bokrok.

belekotyogok 2014.04.12. 10:00:12

Úgy tűnik, hogy talán elindult valami ezügyben, mert - talán egy hete - kiganajozták azt a részt, ami a Róbert Károly körúti felüljáróról nyújtott elképesztő panorámát.

varnai 2014.04.13. 20:07:59

Írtam erről február végén, Papcsák eztán ment ki... történni nem történt semmi. Szerintem a tűz a felszámolás része, eszköze. Mennyivel olcsóbb, mint veszélyes hulladékként megsemmisíteni...

varnailaszlo.blog.hu/2014/02/28/illegalis_szemetegetes_es_lerako_zuglo_peremen
süti beállítások módosítása