takiszobor.jpg

Gazdagrét fotóját Rzsuzsu készítette (Indafoto)

Néhány napja állítottak szobrot a méltán népszerű Columbo hadnagynak és hűséges kutyájának a Falk Miksa utca végén, ha már egyszer a híres színészt is Falknak hívták. Azonnal megindult a tippelgetés, ugyan melyik filmes vagy tévés szerep érdemelne hasonló emlékművet Magyarországon. Megkérdeztelek benneteket, ti pedig megmondtátok. Íme az 5 legjobb ötlet.

Mielőtt belevágnánk, tisztázzuk, hogy milyen remek helyen is élünk - na és hogy mennyire nem ismerjük a hazai szobrokat. A többes szám első személy ezúttal nem csak általánosítás, hanem valóban engem is érint. Felvetettem ugyanis, hogy milyen jó lenne egy Bagaméri-szobor valahol, amelyik Alfonzót ábrázolná a Keménykalap és Krumpliorrból. Mit ad Isten, ilyen szobor már van! Tavaly ősszel állították fel Kisújszálláson. (Kösz a tippet Ády!)

Hasonlóan gyorsan teljesült annak a vágya, aki Ötvös Csöpinek akart emléket állítani a Balaton partján. Bujtor István szobrát szintén tavaly állították fel Füreden.

Na szóval ennyi bemelegítés után lássunk 5 ötletet, amelyet a kommentekből válogattam ki:

 

5. Tenkes kapitányát a Siklósi vár elé! 

640px-Zenthe_Ferenc_A_Tenkes_kapitánya.jpg

A Zenthe Ferenc játszotta Eke Máté figurája ugyan ki van állítva a vár panoptikumában (sőt egy komplett jelent van a filmből), de szerintetek azért nem ártana egy rendes szobor is róla a vár elé. Szó mi szó, aki ismeri idehaza a siklósi várat, az nagy valószínűséggel innen ismeri. Amúgy tudtátok, hogy az első magyar filmsorozat forgatásakor Zenthe már 43 éves volt? (Tipp: ViKtOr. Fotó: Wikipedia)

 

4. Magdi anyust a Kós Károly térre!

20120613-baratok-kozt6[1].jpg

Fodor Zsóka Kertész Magdája olyan népszerűségre tett szert, hogy Magdi anyusra keresve, alig lehet normális képet találni a mémözönben. Én csak azért is kikerestem egyet nektek, hogy felállíthassák az épület elé, amelyet az ingatlanosok csak Barátok közt-háznak hívnak. (Tipp: Nils. H. Fotó: Origo

 

 3. Pelikán Józsefet a gátra!

00022134[1].jpg

A Tanú gátőrének szobrát a a Columbo szoborhoz hasonlóan kedves állatával állítaná szoborcsoportba CsakMintTe. Mivel Dezsőt, a disznót már a film elején levágják (feketén), stílszerűen a Közvágóhíd elé helyezné az alkotást, ahol amúgy is vannak klassz mészárosfigurák.

Bár hangsúlyozza, csak viccelt, nem is lenne hülyeség a dolog. Igaz, én sertés nélkül formálnám meg, és vagy a gátra raknám valahol, vagy egy mobil változatát mindig egy friss építési botrány elé állítanám fel, posztamensén a híres idézettel: „Virág elvtárs.. Se ajtó, se ablak?!” (Fotó: ize.hu)

 

 2. Lindát a Március 15-e téri ház tetejére!

linda__gorbe_nora_352891_38919[1].jpg

Annál a tetőnél ikonikusabb helyet nem lehetne találni Görbe Nóra szobrának, mint amelyiken minden Linda-rész végén gyakorolt. Fotót sajnos nem találtam róla, de itt megnézhetitek, melyik is az a hely a Március 15-e téren. 

Hátránya, hogy elég kevesen látnák, bár az biztos, hogy igazi városi csemege lehetne, mint a Thökölyn az erkélyről kipillantó nő szobra. Ha viszont közterületen állítják fel, akkor nagyon jó lenne, ha hűséges mopedjával ábrázolják - legalább olyan fontos kelléke volt, mint Columbónak a kutya. [Tipp: bioLarzen. Fotó: painoffice]

 

1. Taki bácsit Gazdagrétre, hűséges taxijával! (Esetleg más Szomszédok-szereplőket is!


takibacsi.png
Talán mert az eredeti feltevés is ez volt, talán nem csak ezért, de mindenesetre legtöbben a Szomszédok Takács Istvánjának állítanátok szobrot Gazdagréten - volt, aki pénzt is áldozna erre!

Ez több szempontból is érdekes: elsőre nem is gondolta az ember, hogy utólag ő lesz a legfontosabb figurája a sorozatnak. Mellette Kulka János Magenheim doktorának (a szerep szerint Ádám volt a neve amúgy) és Nemcsák Károly Vágási Ferijének állítanátok emléket.

A másik különlegesség, hogy bár sok olyan színész van, akinek alakja egybeforrt a szerepével, olyan kevés, akinek a neve kettővel is! Zenthe Ferenc mellett hirtelen Harrison Ford jut az eszembe, de azért  Han Solo nem áll olyan messze Indiana Jones alakjától, mint Taki bácsi Tenkes kapitányától. Bár a fene se tudja, azért van bennük is valami közös! [Tipp: Uva, CsakMintTe, Fantomász]

***

Kösz a válaszokat mindenkinek, hamarosan újabb nap kérdése következik. Addig is böngésszétek a saját válaszaitokat, mondjuk, hogy mely 10 KRESZ-szabályt változtatnátok meg, ha lehetne.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest tv film celeb szobor gazdagrét válasz siklós kós károly tér v. ker xi. ker xix. ker március 15. tér wekerletelep kisujszállás gazdagréti lakótelep

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr975876280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Frajti 2014.03.24. 13:06:41

A képen Taki bá az Őrmezei droszton látható. :)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.03.24. 13:07:54

@.Frajti: na igen :D azért vágtam át a Gazdagrétre, ha már oda szólt a kérés ;)

Dekkard 2014.03.24. 13:48:31

Csupati és kutyája Kántor.

papugaja 2014.03.24. 14:07:02

Poldi bácsit minden parkba!

mnandy 2014.03.24. 14:10:49

Extra gigalike Csupatinak és Kántornak (is)!

De ha már szobor brainstorming, hadd terjesszem ki egy kicsit:

a Füttyös Gyuri!

www.urbanlegends.hu/2011/11/futtyos-gyuri-legendaja/

(esetleg alkalmanként megszólalhatna a vonatkozó Kováts Kriszta szám)

Lady Ann 2014.03.24. 14:16:07

Óóó, sajnos elolvastam a "Thökölyn az erkélyről kipillantó nő szobra"-t, eddig én a legenda-változatot ismertem... Tényleg oda a varázs.

bioLarzen 2014.03.24. 15:02:51

@Dekkard: Ha tágan értelmezzük a szót, akkor Kántornak tulajdonképpen van "szobra": megtekinthető ugyanis kitömve a rendőrmúzeumban (mármint az eredeti, nem a filmbeli dublőre) :)

Csupati - vagyis, az eredeti, Tóth Tibor pedig még él, ha jól tudom. Ezzel együtt én abszolút örülnék a szobrának :)

bioLarzen 2014.03.24. 15:04:56

@Ranx: Ahogy az eredeti poszt kommentjei között már kiderült, Bagamérinek van már szobra - ott, ahol az eredeti valóban élt és működött, Csukás szülővárosában, Kisújszálláson.

bioLarzen 2014.03.24. 15:06:28

@mnandy: Haha, egész jó ötlet :)

bioLarzen 2014.03.24. 15:08:29

Esetleg eszünkbe juthatott volna még Láng Vince a közterületfenntartó székháza (vagy a palotai hulaldékégető bejárata) elé?

Netuddki. 2014.03.24. 15:23:27

Csák Norisz szobor a Csák Máté utcába!
Ja, olyan nincs is?

Alick 2014.03.24. 16:02:53

@kovi1970: ha a közakarat szeretné, akkor Csák lesz a végén... :)

CsakMintTe 2014.03.24. 17:30:54

A mobil gátőr a friss építési botrány elé hatalmas ötlet :)
süti beállítások módosítása