acc2aaf21140b954a99e7aad1bc1de1a[1].jpg

Felkerült végre a Városliget átalakításának terve a főváros honlapjára. Túl nagy dobra nem verték, de azért ki lehet bogarászni, hol van. Már itt látható, hogy a világon egyedülálló elképzelés! Ugyanis az egész világon nem tudok olyan nagyvárosról - keleti diktatúráktól motorizált nyugati rémvárosokig - ahol százéves parkok közepén fákat vágnak ki, hogy oda középületeket emeljenek. Viszont, ha hinni lehet a jogszabálynak, lehet hogy az állami főépítész gyakorlatilag egy demonstrációt lesz kénytelen összehívni! Na de előbb lássuk a terveket.

Elsőre a legrémisztőbb a Magyar Zeneház (5) és a Nemzeti Galéria (1), de azért vannak más fincsiségek is. A Városliget.info oldal villámelemzést készített róla. Olyan klasszul összeszedtek mindent, hogy ide is másolom az egészet:

 

A bajor sörsátor megszűnik, ott a Vidámparkból áthozott Lézerdodgem épülete áll majd, pajtaszínházként fog működni. A kissé anakronisztikus Nebbien- féle diadalkapu megépítéséről sem tettek le (a főváros anyaga a tervet 1857-re datálja, holott Nebbien akkor már rég halott volt), ez a Stefánia-Ajtósi Dürer sor sarkára kerül, pont oda, ahol 1945 januárjában a szovjet és román csapatok a Liget területére léptek.

Az Olof Palme háznak, az 1885-ben épült műcsarnoknak nem találják a funkcióját, ezért ez vendéglátóhely (információink szerint kávéház) lesz.

Az Építészeti és Fotográfiai Múzeum a rondó két oldalán, míg a Néprajzi Múzeum a Fáskörnél, a Dózsa György út Ajtósi sarkán épül fel. A volt Felvonulási tér alatt végig mélygarázst alakítanak ki. A Magyar Zene háza a Washington szobor mögött, volt BNV telken valósul meg. A lebontott Petőfi Csarnok helyén szintén mélygarázs lesz, míg a Közlekedési Múzeumot az Ajtósi felé bővítik térszín alatt mintegy 3000 m² területen. Érthetetlen ugyanakkor, hogy a jelenleg a Petőfi Csarnok emeletén található Repüléstörténet kiállítás itt nem kapna helyet, azt elvinnék a Városligetből.

A főváros leszögezi, hogy a Liget területén több száz éves, jelentős dendrológiai értékkel bíró fák találhatók.  " A Liget programban (és a nemzetközi építészeti tervpályázat kiírásában) szereplő új létesítmények megvalósítása során a faállomány lehető legnagyobb mértékű megtartása kiemelt cél, de ennek ellenére fakivágással számolni kell." - fogalmaznak.

Az Új Nemzeti Galéria és Ludwig Múzeum helyszíne a Hermina út és az elbontásra kerülő Petőfi Csarnok  közötti terület. A nemzetközi tervpályázati kiírás az épület elhelyezésére 2,6 ha nagyságú tervezési területet jelöl ki.

Ellentmondás a főváros anyagában, hogy bár gasztrofalu építését nem javasolja a területen, helyette a meglévő egységek fejlesztésére fókuszál (5.oldal), a szöveg az utolsó oldalon mégis említi a létesítményt, gasztroliget néven (6.oldal).

A főváros az anyaggal kapcsolatban április 16-ig várja a véleményeket, erről bővebben itt olvashat

A komplett anyag innen tölthető le

 

Szóval miután megjelentek az elektronikus infoszabadság nevében a végleges tervek, Baán László kormánybiztos közleményben reagált, aminek röviden az a lényege, hogy nem is úgy lesz minden, ahogy az a végleges terveken van. Ami meg úgy lesz, az nem úgy látszik.

 

1. "A projektre kiírt nemzetközi építészeti tervpályázathoz elkészített részletes program alapján, a pirossal jelölt építési helyek területének várhatóan mintegy egyharmadán fog valójában épület állni. Ez alól kivétel a Magyar Zene Háza területe, melyen ennél is kisebb lesz a beépített alapterület, mivel annak építési helye hibásan került feltüntetésre a térképen."

2. A Gyermek és Ifjúsági Tudás és Élményközpontról a mostani Királydomb területén valósul meg, amely azonban a Ligetben korábban elbontott Hungexpo épületek építési hulladékából áll. "Ezt az építési hulladékot kiemelve, annak helyén, a domb gyomrában valósul meg a létesítmény. A helyszín meghatározásakor további fontos szempont volt a Liget zöldterületének megóvása, ezért kerül zöldterületi szempontból kevésbé aktív helyszínre és a térszínt alá a tervezett központ, ezért ezen a területen zöldfelület veszteséggel nem kell számolni."

3. A végén még van egy kis mellébeszélés, arról, hogy az új park miért fog nagyobb biológiai értéket képviselni, mint a mostani, hiába vágnak ki egy csomó fát és építik be egy jelentős részét. Komolyan mint a viccben: nem értem miért kopaszodom ennyire, mondtam a fodrásznak, hogy vágja sűrűbbre a hajam.

 

A Baán-féle közlemény legabszurdabb része, hogy ez elvileg a végleges terv, amit társadalmi-szakmai vitára bocsátanak, miközben kiderül, hogy egyáltalán nem ott lesznek egyes objektumok, ahol a térkép jelöli. Ráadásul nem árulja el azt sem, hogy hol lesz. Na így remek lesz véleményt mondani róla!

Merthogy jön az vita, amit partnerségi egyeztetésnek neveznek. (Hogy ki találta ki ezt a töketlen kifejezést, azt nem tudom, de ez van a jogszabályban.) Ebben pedig minden érintett részt vehet. 

Akár te is!

Semmi mást nem kell tenni a hirdetmény szerint, minthogy megadjuk a nevünket, valamilyen elérhetőségünket és onnantól köteles az állami főépítész meghívni bennünket minden egyeztető tárgyalásra. Mégpedig

 

 2014. április 16-ig
• elektronikus levélben avarosrendezes@budapest.hu címre küldve;
• postai úton a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályának címezve 
(1052 Budapest, Városház utca 9-11.);
• a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján (Budapest V. kerület, 
Bárczy István utca 1-3.) személyesen lehet.

 

Kíváncsi vagyok hány vélemény érkezik majd és hányan mennek el elmondani a véleményüket az egyeztető tárgyalásra.

Én a magam részéről nem tartok kivetni valót sok lépésben (PeCsa bontása és számos épület újrahasznosítása, földalatti terjeszkedés - nagyjából azokkal az elképzelésekkel  értek egyet, amelyeket a Városliget+ is bemutatott). Viszont a kb. 120 ezer négyzetméter nettó szintterület beépítésre nincs mentség! Könyörgöm, ez egy park!

Hogy azért valami pozitívval zárjam a posztot: a sokak által vitatott, ám még többek által szeretett 56-os emlékmű, a "Vaskefe" úgy látszik megmarad.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest fa park fakivágás városliget múzeumi negyed zöldfelület xiv. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr705871979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

die nadel 2014.03.21. 09:39:20

A probléma, hogy Baánék nem akarják érteni, hogy az alapkoncepció rossz. Azok, akik a Ligetet aktívan, azaz hetente legalább egyszer használják, becsléseink szerint 20-30 000 vannak. Ők egyáltalán nem értenek egyet a funkcióváltással - tehát, hogy egy rekreációs, csendes, séta-és pihenőparkból turisztikai attrakciót kreáljanak (a Városliget ugyanis nem az Állatkerti körutat jelenti!!). Nekik aztán hiába bizonygatják, hogy hány fa helyett hány fűszál fog nőni a területen, nem kérik, köszönik szépen. Az sem hatja meg őket, hogy majd lesz gyeptégla a Felvonulási téren (nőni fog a zöldfelület), miközben 60-80 -120 éves fákat nyírnak ki.
És még valami, a kommentcunami előtt - nem politikai kérdés, még ha egyesek azt is akarnak kreálni belőle. Számos jobboldaliról tudok, aki ugyanígy agyrémnek tartja az egészet (l.pl a Magyar Nemzet építészeti blogjának szerzőjét). Volt egy pont, mikor még presztizsveszteség nélkül, sőt politikai nyereséggel ki lehetett volna farolni az egészből ( a Liget a családoké, költünk 2-300 milliót a park rendbetételére pluszban, fogadjátok szeretettel pestiek, oszt jónapot). De ez a pont, egyre távolodik, a felháborodás meg egyre nagyobb. Mi értelme ennek, kinek jó ez?

az_okoskata 2014.03.21. 09:43:25

a megnyugtató az egész történetben az, hogy pont olyan sorsra fog jutni a dolog, mint a kormányzati negyed, vagyis nem lesz ebből semmi.. amúgy meg ha mégis, bízom benne, hogy a nemzetközi pályázat pozitív eredményeket és megoldási javaslatokat hoz majd... :)

gyöngyömpötty 2014.03.21. 09:50:19

Köszi. Érdekes, hogy csak nálatok meg a hvg-n olvasható eddig a nagyobbak/ismertebbek közül.
1. Nagy kedvencem a "zöldterület" kifejezés - általában annyit jelent, hogy minden kivágott százéves fa helyett lesz két nm fű, így legalább növekszik is ez a remek zöldterület, fantasztikus! Nem lehetne a megkötött por mennyiségét vagy a kibocsátott oxigént mérőszámul venni?
2. Tudja valaki hogy miből épül(ne) ez az izé?
3. Olvasott bárki bármit arról hogy miből fogják üzemeltetni? Mert azt még akár el is hiszem, hogy jut a megépítésére pénz (más kérdés, hogy az enyém, a megkérdezésem nélkül), de a múzeum klímaberendezésének villanyszámlájától kezdve a mélygarázs informatikai rendszeréig kismillió tétel lesz majd, amit folyamatosan ki kell valakinek fizetni. Nem is beszélve az amortizációról. Miből? A múzeumi belépőjegyekből? Komolyan mondom nagyanyám jobban értett a pénzügyekhez a kis kockás füzetének Bevétel/Kiadás rovataival, mint a jelenlegi döntéshozók 90%-a.
Kedves Urbanista utána tudnál ezeknek járni? Engem biztos elhajtanak (persze attól még írok véleményt hivatalosan is.) Hátha. Köszi.

die nadel 2014.03.21. 09:52:41

@az_okoskata: Utóbbiban bízom én is, hogy az építészek mégiscsak elborzadnak a pusztítástól. Viszont, hogy nem lesz belőle semmi, arra nem fogadnék. A kormányzati negyed rossz példa, az ugyanis egy másik kormány projektje volt. Erre a kormányra nem jellemző, hogy belátná a tévedését, és kifarolna a dologból. Inkább arra szavazok, hogy tűzön-vizen keresztül építenek valamit, a park meg torzó marad. A pusztítás így is úgy is visszafordíthatatlan, hiszen szétszabdalják a történelmi park teljes szövetét, és reményeik szerint évi több millió turistát fognak keringettetni a zöldfelületen.

die nadel 2014.03.21. 10:01:06

@gyöngyömpötty: Vélhetően magánbefektetőket fognak megnyerni az ügynek, hogy ők mit kérnek majd cserébe, azt sose fogjuk megtudni, de pl a Fotómúzeumot az OTP-vel akarják megépíttetni. Biztos, hogy nem tisztán állami beruházás lesz.
Az ingatlanfejlesztő zrt éves költségvetése 2014-ben 50 millió ft, ez kábé az irodabérletre, bérköltségre, telefonra elég. Belátható, hogy ha a parkot karban akarják tartani, az csak erőltetett terület bérbeadások útján fog menni. Hogy ez milyen hatással van a zöldfelületre, azt meg lehet nézni május végén a napozóréten (kiégett fű).

Üzemeltetés: biztos, hogy itt is a magánszféra szerepvállalásában gondolkodnak: egy idő után minden múzeum tele lesz vendéglátóhelyekkel, fröccsteraszokkal, also az egész Ligetből csinálnak egy kultúrvurstlit, vagy ahogy a főépítész fogalmazott egy turistarezervátumot.

avc 2014.03.21. 10:02:05

a kormány tegnap az EMMI tavalyi büdzséjéből megmaradt 1,9 milliárd forintot átcsoportosította, mégpedig nagyrészt a Városliget átalakításához - www.napi.hu/magyar_gazdasag/most_erre_kolt_a_kormany_mutatjuk_mire_mennek_rendkivuli_milliardok.578688.html

die nadel 2014.03.21. 10:06:01

@avc: na, köszi, erre mondom, hogy ez visszafordíthatatlan. Minél több pénzt pumpálnak bele, annál elképzelhetetlenebb, hogy leállnak vele.

gyöngyömpötty 2014.03.21. 10:13:55

@die nadel: Köszi. Akkor most már a magánbefektető nem számít patás ördögnek? Úgy tudtam, éppen naggyon utáljuk őket...(lásd ppt konstrukció állandó pfujolása) Azért kíváncsi lennék mit válaszolnának egy hivatalos megkeresésre..
Az OTP-t pl. honnan lehet tudni?
Tudja egyáltalán valaki hogy mennyibe kerül majd a megépítés és az üzemeltetés? Van erre bárhol költségszámítás?
Nem arra gondolok, hogy mennyit szánunk rá.. (mármint ők)Biztos az Eiffel tornyot is úgy építették, hogy ássunk egy nagy gödröt x frankból, aztán valahol majd csak összeér...

die nadel 2014.03.21. 10:21:57

@gyöngyömpötty: Baán nyilatkozta többször is - még folynak a Csányival a tárgyalások. Az üzemeltetésre nyilván nincsenek számítások, nem is lehetnek, mert Baán hülyeségeket hord össze. nekem van egy statisztikám, a múzeumok látogatottságáról - ők évi 1-2 millió új turistáról beszélnek, az összes ide kerülő múzeum 2012-es látogatottsága nem éri el a 300 000 főt-pedig akkor még az Építészetinek is volt épülete meg személyzete. Én arra gondolok, hogy itt lesznek olyan turisztikai célú fejlesztések is, amiről egyelőre nem beszélnek, de pénzt látnak benne. A Ligetnek mint közparknak mindenképpen annyi...

gyöngyömpötty 2014.03.21. 10:22:04

Ja és ha itt lesz az Új Nemzeti Galéria akkor mi lesz a régivel?

szandr 2014.03.21. 10:28:49

Zubreczki úr! „az egész világon nem tudok olyan nagyvárosról - keleti diktatúráktól motorizált nyugati rémvárosokig - ahol százéves parkok közepén fákat vágnak ki, hogy oda középületeket emeljenek” Ez csak önt minősíti. Jobb lenne előbb csendben informálódnia, mielőtt hőbörög.

„a sokak által vitatott, ám még többek által szeretett 56-os emlékmű, a Vaskefe” - meg lehet nézni, hogy hány ember megy ki október 23-án oda emlékezni. Kb egy két exmunkásőrön és családján kívül senki sem hódol a szovjet csapatok bejövetelét szimbolizáló rozsdaerdő előtt.

Egy ilyen lerohadt retró proli parkot védeni, olyan szellemi elmaradottságot jelent, mint amikor a Margitsziget, vagy a Római part rekonstrukcióját ellenzik.

mikszer 2014.03.21. 10:38:03

Föld alá minden?? Nem sok még a gödörből Budapesten? Ez a poszt számba veszi Budapest gödreit: batthy.blog.hu/2014/03/20/ngk_fertozes_budapesten

die nadel 2014.03.21. 10:40:22

@szandr: Akkor szeretnénk kérni, szintén csendben a nyugat-európai, beépített 100 -200 éves városi közparkok listáját.
Köszönjük

mikszer 2014.03.21. 10:40:24

@mikszer: Mármint a Városliget+ szerint? Azért az sem értelmes alternatíva.

Biztos, hogy most egy kupac múzeum hiányzik a legjobban Budapestről?

gyöngyömpötty 2014.03.21. 10:55:43

@szandr: Szerintem a legintelligensebb köztéri szobor Budapesten, személyes kedvencem. Nemcsak az jut róla eszembe mindig, hogy milyen elképesztő teljesítményekre képesek az emberek ha összefognak, de az is, hogy mennyire személytelen is a történelem és mennyire nincs tekintettel az egyénre. Miért szimbolizálná a szovjet csapatok bejövetelét? (Bár persze mindenki azt gondol róla amit akar) Nem tudtam, hogy egy szobor értékét azon lehet mérni, hányan emlékeznek előtte. Akkor nálunk a Sztálin szobor volt a legszuperebb, nem?

die nadel 2014.03.21. 11:02:01

@szandr: A Múzeumi negyed projekt vezetésével megbízott Baán László szerint ez az egyik legjobb köztéri szobor, az ő személyes kedvence, azért marad ott, mert ő úgy döntött.

mikszer 2014.03.21. 11:05:04

@die nadel: Megnéztem a prezit. Szép, mozog. Tartalmilag gáz, hogy földalatti múzeumokat javasol.

Van egy tippem, hogy ez miért van: Föld felett eddig minden új budapesti épület megbukott. A nemzeti színháztól, a művészeti palotáig, a nagy plázákig vagy új egyetemi épületekig.

Nem véletlen térfelújításokkal villog a kormány. Azzal nem lehet nagyot hibázni. Igaz néha még az is sikerül: batthy.blog.hu/2014/03/14/maria_siralom

az_okoskata 2014.03.21. 11:07:22

@die nadel: van benne valami... úgy is szokásuk minden ciklusba letenni valami ocsmány épületet lsd Nemzeti színház... majd még emellé hozzácsapják a Makovecz borzadály templomot és minden rendbe lesz... :D

az_okoskata 2014.03.21. 11:11:39

@gyöngyömpötty: oda Viktor költözik, hát nem egyértelmű?! :D

altimus 2014.03.21. 11:16:25

@die nadel: sajnos tevedsz. ez a project alapvetoen _politikai kerdes_. a project egy ok miatt letezik. es ez az, hogy orbannak kell a budavari palota es a nemzeti galeria terulete. ezert a galerianak onnan menni kell.

hogy miert? azert, hogy a koztarsasagi elnok atkoltozzon a varba, mig a miniszterelnokseg felkoltozne a sandor palotaba. azt elfelejtik megemliteni, hogy ekkorra mar orban viktornak fogjak hivni az allamelnokot, aki igen eros elnoki jogositvannyal fog dolgozni a putyinista magyarorszag megteremtesen.

ilyen egyszeru ez. raadasul az egesz var nyilvan le lesz majd zarva, ha ott a kiraly lesz, es ma bp-en eppen ez a legkiemelkedobb turisztikai celpont.

hogy az uj muzeumi negyed fog-e egymillio plusz turistat vonzani? nem, nem fog, a rohammunkaban, igenytelenul megepitett epuletekre, a zavaros koncepciora senki nem lesz kivancsi. a ligetnek meg lottek.

termeszetesen a ligetet rendbe kellene tenni, parkolot a fold ala, szepmuveszetinek egy latogatokozpont, magat a parkot kitakaritani, rendbetenni, zoldfeluletet novelni stb stb.

de a lenyeg nem ez. a lenyeg a politikai szandek. aminel alantasabbat nehezen lehet elkepzelni.

gyöngyömpötty 2014.03.21. 11:18:43

@die nadel: Nahátnahát, ebben ezek szerint egyet értünk Baán úrral..:) Hátha majd másban is...

mikszer 2014.03.21. 13:29:04

@az_okoskata: Az mszp-szdsz ciklus sem tudott szép/érdekes épületeket emelni. A "dicséret" politikai oldalaktól függetlenül kijár...

humorpalanta 2014.03.21. 14:29:09

Nincs ezen semmi különleges. Ők így csinálnak mindent. Arra sem volt ötletük, hogy mit akarnak, ha hatalomra kerülnek, csak azt tudták, hogy nekik a hatalom kell, és kész. Onnantól kezdve meg jött az, hogy idekapunk, odakapunk, amodakapunk, most ezt, most azt, most amazt. A ruszkik rosszak, de lepaktálnak velük. Magyarországnak nem kelet felé kell terjeszkednie, hanem nyugat felé, ezért kérünk pénzt a kínaiaktól. A magánvállalkozások rosszak, ezért támogassuk ezerrel a CBA-t.
Ez a Liget program meg semmi más, minthogy a Miniszterelnökség a Várba költözött. Mivel racionális oka nincs, ráadásul úgysem fog ott tölteni sok időt munka közben, ez semmi más, csak hatalomvágy. Undorító. Ahelyett, hogy megnyitnák az egészet.
Előző regnálásuk idején sikerült beépíteni a Duna-partot mindenféle felesleges hülyeséggel (mellesleg kíváncsi lennék, hogy mennyit tudtak kilopni a Nemzeti Színházból, mert ott valami rettentő pénzszórás volt), így sikerült a szélcsatornát is tönkretenni, azóta bajlódunk a porral. Most lerombolják a Ligetet majd. Gyurcsányék legalább olyan területet bombáztak szét, ami senkinek nem kellett, csak a MÁVnak kellett volna, de túl tudta magát tenni rajta.
Az az egészben a legrosszabb, hogy Budapestnek nincs semmi jövőképe, semmi elképzelése, hogy mit kellene csinálni. Összvissz be van ütemezve pár térátrendezés, s ezzel kiszúrják az emberek szemét. De mondhatnám ugyanazt, hogy ráfogták a Ferenciek terénél, hogy autópálya, erre létrehoztak egy tök egyenes utat, ami ráadásul sokkal nagyobb felszíni forgalmat generál. :D
Sehol nincs szó arról, hogy lenne hosszútávú elképzelés Budapest belső részeiről az autók kiszorításának, nincs szó parkolóházak építéséről a külvárosokban, nincs közép-és hosszútávú közlekedésfejlesztési koncepció, nincs semmi. Az nem koncepció, hogy tudom, hogy most erre lesz pénz, meg hirtelen még az jut eszembe, s hopp, akkor erre le is hívunk egy kis "Unijós" pénzt. Arról nem is beszélve, hogy Orbán mennyire lenézi az "Unijót", elmondja mindennek, majd csak az ő pénzükből fejlesztünk. Világ röheje.
@mikszer: Az "ojan"-nál abba is hagytam az olvasást.

az_okoskata 2014.03.21. 15:31:19

@mikszer: ezzel nem pártállást akartam közölni... sőt... az általad említett pártok se különbek... de most hirtelen a mostani kormány eddigi csoda beruházásai ütöttek szöget a fejembe.... meg ama csodás ízlés világ amit pártolnak az épületeikkel (pl. a felcsúti stadion csoda..) és jelzem nem vagyok semelyik párt támogatója, úgyhogy ezzel felesleges "támadni" :)

Case · http://streetartbp.hu/ 2014.03.21. 22:52:36

Több helyen olvastam már (ugye most itt is), hogy a PeCsa bontása jó dolog, meg úgyis vannak alternatívái, stbstb. De... nos. Nincsenek. Szóval ezen kívűl egész egyszererűen nincs 1200-3000 fő közti koncertek megrendezésére alkalmas hely a városban (SYMA meg hasonlók nem játszanak, mert több ok miatt sem alkalmasak erre igazán), plusz szerintem legalábbis, iszonyat jó dolog, hogy egy mindenféle családi rendezvényekre (kézműves vásárok, megminden) megrendezésére is sokszor használt rendezvényközpont a legfőbb városi közparkunkban van.
Akik pedig a hely lepukkantságával jönnek: nem tudom ki járt az utóbbi időben a Pecsában, de egészen elképesztően látványosra sikeredett a belső felújítás, kb. rá sem lehet ismerni a helyre, letisztult, modern és tágas lett a nagyterem körüli vendégtér.

Egyébként meg tágabban a Városligettel kapcsolatban, annyi kétségtelen, hogy valahogy hozzá kell nyúlni, mert nagyon le van rohadva, el van hanyagolva az egész, de ez a beépítősdi a lehető legborzalmasabb ötlet, sokkal inkább kellene a másik irányba, a sok, izgalmasan kihasznált zöldterület felé elmenni. Meg én leginkább attól félek, hogy ebből is olyan sivár, élettelen, steril borzalom lesz, mint a Kossuth, vagy a Márc 15 térből.

die nadel 2014.03.22. 07:14:34

@Case: Jogos a félelmed. Pontosan olyan lesz. Már csak azért is, mert a tervpályázat zsűrijének egyik tagja egy prezentáción folyamatosan a chicagoi Millennium Parkra - mint követendő példára - hivatkozott, úgyhogy kb ilyesmire lehet számítani
en.wikipedia.org/wiki/File:View_of_the_Chicago_skyline_from_340_on_the_Park.jpg

die nadel 2014.03.22. 19:15:50

Az első hsz-ban lévő becslés téves. Kiderült, hogy a Corvinus felmérése egy ködös, októberi napon 7500 használót mért a Ligetben, zömük a kies 7. kerületből érkezett.
Ma tömve volt a Liget, a hídon nem lehetett lépni, a tó körül pedig kifejezetten zavaró volt a tömeg. A királydombon, a réten, a rondó mögött piknikezők, napozók, bringások, görkorisok, kisgyerekesek, kutyások, az összes focipálya tele, de még a Pecsa előtti gagyi strandröplabdapályát is használták. És megjöttek a zsugás bácsik, meg a ligeti sakkörösök is... Dávid, esetleg következő körben meg lehetne kérni Baán urat, ugyan hozná nyilvánosságra a Corvinus felmérését, végül is ő rendelte meg. Attól tartok nem igazolódik belőle az alulhasznált Városliget teória.

Case · http://streetartbp.hu/ 2014.03.24. 12:36:59

@die nadel: Borzalom... Komolyan nem értem, hogy miért nem képes soha semmi olyasmiben gondolkodni, mint mondjuk a Parc De Buttes Chaumont Párizsban. Föleg, hogy a Ligetnek minden adottsága is megvan hozzá (jó, minusz a kilátós domb, de az nem is kell, van ott helyette más ami ugyanolyan jó.)
süti beállítások módosítása