fb_share_toplak[1].pngMost kaptam a hírt: megvette a toplak.hu hirdetési oldalt az ingatlan.com. Nem ez az első - és alighanem nem is ez az utolsó - komoly átalakulás az ingatlanhirdetési piacon, de jól mutatja: valami változóban van.

Önmagában persze nem rázott meg a hír. A Toplak valahogy soha nem volt a kedvencem és nem csak azért, mert a nevéről mindig az ugrott be, hogy toplák (szegényeknek adott volt a név, hiszen a Topapró, Topjob, Topautó családba tartozott).

Azért sem látogattam túl gyakran, mert nem volt erős Budapest környékén.

Annál combosabb volt viszont Kelet-Magyarországon, ahol piacvezető helyet küzdött ki magának. Viszont egy idő után nem bírta a versenyt az osztrák kézben levő tulajdonos Inform Média (mely leginkább regionális lapjairól ismert: haon.hu, szon.hu, boon.hu).

Az ingatlan.com szerint:

  

"egy Magyarország-méretű piac csak egyetlen nyereséges ingatlanhirdetési céget bír el. Az ingatlan.com-nak az elmúlt évtizedben számos kihívója akadt. Nagy részük mára belátta, hogy az ingatlanhirdetési rendszerek működtetése speciális tudást valamint jelentős anyagi ráfordítást igényel. Az ingatlan.com az elmúlt 5 évben is folyamatosan növekedni tudott, míg mostanra több versenytársa kényszerült bezárásra, vagy került eladó sorba.

A multinacionális hátterű Inform Media a keleti megyékben tudott erős pozíciót elérni a toplak.hu-val. Ez a részpiac viszont kicsinek bizonyult a jövedelmező működéshez, ezért adta el a hirdetési oldalt"

 

Felhívtam őket, hogy mi lesz most a Toplakkal. Azt mondták, nem zárják be, viszik tovább, április 1-től kicsit új külsővel "icomosítva' jelenik meg az új oldal, kihasználják a szinergiákat, közös feltöltés, ilyesmi.

 

Az Expressz is elkelt, meg is szűnik

A piac átalakulása persze nem ilyen egyszerű vagy egyértelmű. Az ingatlan.com sajtóközleményében is említik az expressz.hu felvásárlását, melyet március végétől gyakorlatilag megszüntet új tulajdonosa: az itt található összes hirdetés átkerül a jofogas.hu oldalára.

Ez elég jól példázza, hogy egy viszonylag új belépő oldal (a Jófogás vagy az Apród) is mennyire fel tudja kavarni a hazai állóvizet. Persze olyan anyagi háttérrel, mint amellyel ezek rendelkeznek, ez nem is csoda.

Az ügy másik tanulsága természetesen az, hogy a korábban nemhogy piacvezető, de gyakorlatilag egyeduralkodó Expressz hogyan tékozolta el az örökségét néhány év alatt.

 

Lehet, hogy az apróhirdetési oldalak szorítják ki az ingatlanhirdetésieket?

Nem valószínű. Egyszerűen sokkal speciálisabb felületre van szükség a működtetésükhöz, amit pedig nem érdemes mindenféle eladó kütyü mellé kínálni. 

Ezzel együtt simán lehet, hogy új szereplők is komoly részesedést hasíthatnak ki az ingatlanhirdetési piacról. A CEMP által üzemeltetett Otthontérképre például nem is olyan rég került fel az ötvenezredik hirdetés. Alig három hónappal azután, hogy országossá vált.

Lehet, hogy igaza van az ingatlan.com közleményének: "Magyarország-méretű piac csak egyetlen nyereséges ingatlanhirdetési céget bír el". De ez attól még soha nem jön el: hiába esnek ki a régi szereplők, az újak folyamatosan érkeznek a piacra.

Egyesek pedig egész sokáig kibírják nyereség nélkül is (mint ahogy az ingatlan.com is az első éveiben).

A miheztartás végett: az Urbanista és az Otthontérkép is a CEMP kiadványa.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: ingatlan.com hirdetési piac jófogás otthontérkép toplak

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr595872113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.03.21. 16:20:56

Én eddig úgy láttam, gyakorlatilag az ingatlan.com és a koltozzbe.hu (volt ingatlan.net) létezik, a többin csak másodikként-harmadikként hirdetnek.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.03.21. 16:27:42

Ha jól emlékszem, akkor az Expressz/Szuperinfó is üzletelt korábban az Inform Media-val.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.21. 17:28:49

Toplakról nem is hallottam még.
Az expresszért kár, régi név, bár már rég nem használtam mivel alig lehetett ott eladni valamit.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2014.03.23. 19:36:28

egy kézben van szinte az összes hirdetőportál. a választás lehetősége csupán illúzió.
süti beállítások módosítása