P1470776b[1].jpg

Fotó: Kép-Tér

Tudtátok, hogy vannak Budapesten embernagyságú vaspapagájok? Talán azt is, hogy hol és kik készítették őket? Ha igen, akkor az is lehet, hogy ismertek más munkákat Gerő és Győry lakatosműhelyéből és tudtok segíteni Anitának. Ha nem, akkor itt az idő, hogy megismerjétek őket!

A Marek József utca 31. pompás szecessziós kapujáról, lépcsőházáról és az abba lecsüngő csodálatos, több szintes vascsillárról a Kép-Tér blogon írt egy remek posztot Anita, aki azon nyomban bele is szeretett az alkotásokba.

Olyannyira, hogy el is határozta: összegyűjti mindazokat a még fellelhető kincseket, amelyek Gerő és Győry lakatosműhelyéből kerültek a budapesti házakra. Mondjuk az Üllői és a Baross útról nyíló Arany Sas udvarra ez:

P1480497b[1].jpg

Fotó: Kép-Tér

Bár jó pár munkát már megtalált, valószínűleg sok van, amelyekről csak kevesen tudnak. Éppen ezért kéri mindazok segítségét, akik esetleg ismernek ilyen lappangó műveket - netán épp az ő házuk rejtett díszei. Át is adom a szót neki:

 

A papagájos házról szóló bejegyzés közzététele után nem sokkal jelentkeztek a Gerő család Amerikában élő leszármazottai, akik Washingtonban hallották valakitől, hogy írtam a házról (!), de a fennmaradt munkákkal kapcsolatban nekik sincs semmilyen dokumentáció a birtokukban. Egyetlen egy munkát említettek, ami talán a műhelyben készült, de abban sem biztosak. Az Állatkertet körülvevő, most zöldre mázolt kerítésről van szó.

A fenti munkák olyan gyönyörűek és egyediek, hogy arra gondoltam, érdemes lenne összegyűjteni a Gerő és Győry lakatosműhely fennmaradt munkáit, kapukat, kerítéseket, redőnyöket és bármit, ami a műhely nevét viseli vagy onnét kerülhetett ki. A célom csak részben az ipartörténeti gyűjtés és dokumentálás, a másik az idei százéves házak ünnepéhez kapcsolódik, és egyelőre maradjon meglepetés, ha jól alakulnak a dolgok, nemsokára erről is írok.

Ha a fentieken kívül bárhol máshol láttok a nevükkel ellátott lakatosmunkát, vagy véletlenül pont olyan házban laktok, aminek a kapuján ott a nevük, légyszíves küldjétek el a címet, vagy ha tudjátok, fotózzátok le és küldjétek el a képet a
 
 
címre. Nem mindenhol tüntették fel a nevet, úgyhogy ha nincs név, az ezekhez hasonló kivitelű, vagy motívumvilággal bíró kapuk is jöhetnek. A kovácsolt vas elemek mellett gyakran használtak domborított lemezt, mint a Hajós utcai háznál, vagy az Üllői úti Arany Sas-udvarnál, lásd a fenti képeket. Tudom hogy nem könnyű feladat, hiszen a legtöbb kapun nincs feltüntetve a készítő neve, de bízom benne, hogy több szem többet lát és ha sikerül néhányat találni, mindenképpen felteszem őket a blogra is. 
 
Előre is köszönöm a megosztásokat, hogy minél több emberhez eljusson a hír. 

 

Még több képet és részletet itt találtok.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest ajtó kapu szecesszió kovácsoltvas palotanegyed erzsébetváros üllői út baross utca viii. ker vii. ker külső-erzsébetváros marek józsef utca

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr265820984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása