Hogy miből számítják a jutalékot? Az értékesítési árból! Böngészd végig, nálatok mennyi az átlag!

Egész érdekes sajtóközleményt dobott ki a Balla Ingatlanirodák. A téma: az ingatlanügynökök jutalékai. Mondjuk eléggé lejön, hogy mi volt vele a céljuk: kiválasztottak egy olyan mutatót, amiben az ő számaik a legcsábítóbbak. Ettől függetlenül nagyon izgalmas az elemzés. Újra és újra fellángoló vita van ugyanis arról, hogy érdemes-e ingatlanügynököket alkalmazni és ha igen mennyiért.

Mert egyfelől abszurdnak tűnik, hogy bár az internetes hirdetések elterjedésével töredékére csökkent az ügynökök szerepe, még mindig ugyanannyit kérnek el, mint régen. Másfelől joggal mondhatják, hogy ezek az internetes eszközök nekik plusz kiadást jelentenek: hiszen ha ezeken nincsenek jelen, akkor gyakorlatilag ma már eladhatatlanok az ingatlanok. 

Na de nem okoskodom, hanem átadom a szót Balláéknak:

Mennyit kérnek a közvetítők?

Az ingatlaneladáshoz kapcsolódó egyik legnagyobb költség, az ingatlanközvetítő jutaléka, sokan ez alapján választanak közvetítőt, és bár ez a költség az egyik legfontosabb döntési szempont, egy-két kivételes példától eltekintve a legkevésbé sem publikusak vagy összehasonlíthatók az adatok. Ezért összegyűjtöttük, s egymás mellé állítottuk őket.

Az ügyfél vagy szóbeszéd alapján tudja meg egy közvetítőről, hogy mekkora jutalékért dolgozik, vagy pedig akkor, amikor személyesen beszél vele, s az elárulja neki az addig rejtegetett százalékokat. Ez még most, a minden behálózó internet korában is így működik, azaz hiába keresünk, kutatunk közvetítő díjakkal kapcsolatos adatok után a legtöbb ingatlanközvetítő honlapján, nem találunk semmit. Vannak persze üdítő kivételek, olyan ingatlanközvetítő cégek, akik a honlapjukon, sőt akár már a cégtáblán is egyértelműen jelzik, hogy mekkora díjra számíthat a betérő ügyfél.

Melyiket válasszuk?

Miközben ez a transzparencia bizalomra adhat okot, ne keverjük össze a közvetítői díjaikat felvállaló irodákat azokkal az ingatlanközvetítőkkel, akik irreálisan alacsony jutalékkal hirdetik magukat. Az ingatlanosok abban ugyanis egyetértenek, hogy a közvetítő díjaknak van egy olyan minimuma, ami alá nem lehet menni, különben az már a szolgáltatás kárára válik. Az ingatlanközvetítés, az ingatlanközvetítő munkája ugyanis számtalan költséggel jár azon túl, hogy a megélhetését is biztosítania kell.

A túl alacsony közvetítői díjért, azaz fél-egy százalékokért dolgozó ingatlanosoktól tehát ne várjunk semmi jót, igaz őket az elmúlt évek válsága ki is söpörte a piacról, s ilyenkor válik világossá, miért is beszélnek már néhány éve a szakemberek az ingatlanközvetítői piac tisztulásáról. Ugyanakkor persze a másik oldalon ott vannak az áfával együtt már hat százalékot is meghaladó jutalékok, melyekre nem hatott a válság.

Bizonyos szegmensekben az ilyen jutalékokkal dolgozó ingatlanközvetítőknek is megvan a létjogosultságuk, akad ahol nem annyira árérzékenyek az eladók, ugyanakkor tudni kell, hogy nem feltétlenül kapnak jobb szolgáltatást az eladók a pénzükért. Ennek oka, hogy itt a közvetítői díjakban olyan elemek jelennek meg, amelyek csak az úgynevezett franchise-cégeknél jelentkeznek, s nem biztos, hogy ezek annyit érnek az ügyfelek számára, mint amennyibe kerülnek.

A táblázatból kiderül, hogy mekkora is a különbség:

Kizárólagos szerződés jutaléka

Általános szerződés jutaléka

Budapesti irodák száma

Balla Ingatlanirodák

2,5%

3%

17

CDCI

3%*

4%

23

Dr. Makkos

2,5%

4-5,5%

11

Duna House

3%*

5%

53

Openhouse

3,4%

4,2%

-

Otthon Centrum

3,5%*

5%

36

Remax

-

5%

2

Tecnocasa


5%

16

A fenti táblázatban ABC-sorrendben szerepelnek az irodák, és kétféle szerződéstípust különböztettünk meg, melyek a felső és az alsó határt is jelentik egyben. A felsorolt százalékok áfa nélkül értendők. A (*) csillaggal jelzett esetekben a kedvező százalék nagy értékű ingatlan esetében érvényes, több esetben a minimál díjak alkalmazása miatt az összeg lényegesen magasabb. A fenti adatok 2014. januári állapotra vonatkoznak, az adatgyűjtés a cégek weboldalán szereplő információk, illetve ingatlanközvetítő irodák általi tájékoztatások alapján történt.

Amit még fontos megjegyezni, hogy több ingatlaniroda esetében ezek a százalékok nincsenek kőbe vésve, azaz pontos számot az ingatlanközvetítő csak az ingatlan megtekintése után fog mondani, így sokszor a jelzett szám csak megközelítőleges érték. Természetesen itt is vannak kivételek, s olyan közvetítők, akik azzal a jutalékmértékkel dolgoznak minden esetben, amit közzétesznek.


Amit a jutalékokról még tudni kell

A táblázatban látható, hogy egyes közvetítőknél a jutalékok mértéke elég széles skálán mozog. Ennek az az oka, hogy az ingatlanosok általában háromféle szerződéstípussal dolgoznak, melyekhez jellemzően háromféle jutalékmértéket társítanak. Az első az általános megbízási szerződés, amikor semmi nem köti a lakás eladójának kezét, bárkit megbízhat és akár maga is árulhatja nyugodtan a lakást. A közvetítői díj pedig azé lesz, aki a vevőt hozza.

A másik típus nevezhető félkizárólagosnak, amikor a kiszemelt ingatlanközvetítőn - azaz akinél az ingatlanközvetítésre vonatkozó szerződést aláírjuk - kívül más ingatlanost nem bízhat meg a tulajdonos az eladással, ugyanakkor ő maga azért hirdethet, járhat a vevők után, érdeklődhet. A harmadik típus a kizárólagos szerződés, ilyenkor egyedül az ingatlanközvetítő értékesítheti a lakást. Illetve nem pontosan: találhat vevőt a tulajdonos is, csak éppen a jutalék akkor is jár az ingatlanközvetítőnek.


Nem meglepő, hogy az utolsó esetben a legalacsonyabb az ingtalanközvetítői jutalék mértéke, hiszen ilyenkor bebiztosította magát az ingatlanos, a jutalék mindenképpen az övé, ezt pedig azzal kompenzálja, hogy egy mérsékeltebb díjat szab meg. Ebből látható, hogy az ingatlanosok többnyire melyik megoldást preferálják, ugyanakkor akad olyan közvetítő is, amelyik nem kívánja megkötni az ügyfél kezét, s nincs óriási különbség a két érték között. A többi pedig a táblázatból világosan kiderül.

Ennyi a közlemény, én pedig figyelmetekbe ajánlom a posztot, amit ebben a témában írt az Urbanistának egy ingatlanos korábban.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: ingatlanpiac jutalék ingatlanos balla ingatlanirodák

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr995808717

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.02.11. 12:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

v.era 2014.02.11. 16:04:58

Azt máig nem értem miért %-ban kérik a jutalékot. Mert arról senki nem fog tudni meggyőzni hogy egy 12M-s lakás eladása kétszer annyi munka mint egy 6M-ásé.

zommmmmbi 2014.02.11. 21:44:28

Ha ugyanannyit kapna egy 70 milliósért, mint egy 10 milliósért, akkor senki sem foglalkozna a drágább lakásokkal, hiszen azokra nehezebb vevőt találni.
Hozzátenném, hogy a fenti %-okhoz még hozzájön az ÁFA, mely 27%. Csak ezt elfelejtik a közvetítők említeni.

pasi28 2014.02.15. 18:38:29

Hát, kár, hogy nincs ellenőrizve a tartalom helyessége. Nem kell mindent elhinni, amit a Balla Ingatlan közöl. Kezdjük onnan, hogy a Tecnocasa-nak nincs általános szerződése, csak kizárólagos szerződéseket kötnek. Félreértés elkerülése végett nem fikázok, csak ha már cikk, akkor legyen tényszerű.

Norv 2014.02.17. 12:51:34

Annyira elszomorító. Amikor egy építész akarna elkérni kamarai díjszabásnak megfelelő összeget, mindenki csak hápog - a tervezésért nemhogy 5%-ot nem fizet ki, de 2-3-at is alig. Pedig nem kicsit több munka, és ami különösen fontos, hogy felelősség; az ingatlanos azt mond amit akar, és nem is vállal érte felelősséget.

ogreblog · http://ogre.blog.hu/ 2014.02.19. 11:00:28

Pont tegnap beszélgettem egy ingatlanossal arról, hogy miért is van, lehet rájuk szükség.
Alapvetően a lusta emberek miatt.
Akik nem nézik meg azt a 2-3-4 vezető, ingatlanokkal (is) foglalkozó hirdetési odalt.
Egyébként az áfa csak a hatóság miatt van.
Megfelelő nexusú felek között eltekintenek tőle. :-)
süti beállítások módosítása