1A_4_02[1].jpg

A hónap legizgalmasabb posztjára akadtam a Dunai szigetek blogon, ahol amúgy is szép számmal bukkannak fel izgalmas témák. Szávoszt-Vass Dániel ezúttal Budapest eltűnt vizeinek eredt nyomába, mégpedig archív térképek segítségével. (Ne ijedjetek meg, általában nem északi tájolású térképekről van szó, de azért hamar ki lehet igazodni rajtuk.)

Azt, hogy a mai Nagykörút helyén egykor Duna-meder volt, és hogy a múlt században felmerült a körút helyett egy körcsatorna építése, a kezdő városbolondok is tudják. Ennél többet azonban a profik se nagyon. Meg azt se, hogy nem csak folyómeder, de tavak is voltak egykor a mai belső kerületekben.

Nos mint a posztból kiderül, a szóban forgó meder nem követte pontosan a mai körút vonalát, feljebb, nagyjából a mai Szent István parknál ágazott be. Itt-ott persze keresztezni kellett valahogy annak, aki be akart jutni Pestre (nagyjából a mai Belvárosba). A középkorban még a Blaha Lujza tér helyén rév működött, de ezen az 1761-es térképen már látszik, hogy ott is, meg a nagyjából a mai Nyugatinál is híd van a meder felett:

Rakosarok1761[1].jpg

Aztán változtak az idők, a medret biztosabb volt lezárni. Ám ahogy a térképen is látszik, akkoriban a mai Kiskörúton kívül mindenütt majorságok terültek el. Ezeknek pedig vízre volt szüksége. Adta magát a Rákos-patak, amelyet többé-kevésbé az egykori Duna-mederbe vezettek - persze innentől kezdve már nem széles folyóágról csak egy patakról beszélünk. Ez lett a Rákos-árok.

A pontos nyomvonalba, a kiépült töltésekbe és más izgalmas nyalánkságokba most nem mennék bele, hiszen minket inkább az érdekel most, merre alakultak ki vízfelületek a városban.

Például Terézvárosban (illetve a mai Erzsébetvárosban, mely csak később szakadt ki belőle) ilyen tavakat táplált a vize a mai Király utca két oldalán.

Rakosarok_kertek1810[1].jpg

 

Lehet, hogy díszkertekhez tartoztak, ami nagyon menő, de azért némileg árnyalja az idillt, hogy ebbe folyt össze az eső- és a szennyvíz is, ami persze olykor ki-ki öntött.

Na de volt ezeknél nagyobb tó is a környéken. Ahogy Dani írja:

Blaha Lujza tér déli részén éppen a kerepesi révnél maradt fenn legtovább a Duna egykori medre. 1793 után már egyetlen térképen sem szerepel ez Rókus kápolna mögötti elnyújtott tó. Szinte lehetetlen elképzelni a forgalmas csomópontban a 900 évvel ezelőtti révátkelést, és a 200 évvel ezelőtti nádasokat és a bennük zajló vadkacsavadászatokat. 

Rakosarok_blaha1793[1].jpg

Akadt azonban ennél délebbre is még tó. Az alábbi térképen Ferencváros látható. Az árok a mai Boráros térnél ágazik a folyóba és ha végigkövetjük kanyargós útját a kép teteje felé, látható egy kis tó ott is. Épp ott van ma a Rákóczi tér.

Rakosarok_kertek_2_1810[1].jpg

Ez a kis tavacska ugyan már több mint egy évszázada eltűnt, de még most is gondot okozott a 4-es metró építésénél. Hogy aztán ezek a tavak, s maga a Rákos-árok mikor és hogy tűnt el, az már egy másik történet.

[Via: Dunai Szigetek. A nyitóképen Reitter Ferenc álma látható a Köztér blog illusztrációján.]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: duna király utca víz folyó ferencváros zsidónegyed nagykörút józsefváros erzsébetváros nyugati pályaudvar terézváros viii. ker vi. ker vii. ker rákóczi tér belső-ferencváros rákos-patak középső-ferencváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr495788182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.01.29. 14:48:05

Hiánypótló írás, köszönöm!

bioLarzen 2014.01.29. 16:45:26

Ezen már elgondolkodtam párszor... ha tényleg megvalósult volna a "velence" megoldás, vagyis a körút helyén a csatorna, a budapesti kerület/városvezetések általános színvonalát alapul véve, alighanem milyen ótvar szaros, mocskos és büdös lenne már, nem?

bio

Mozartkugel · http://baronesregni.blogspot.hu/ 2014.01.29. 17:10:32

@bioLarzen:

Az összes proli magyar a szemetét a csatornába öntené. Itt ilyen megoldások azt hiszem jó, hogy nem valósultak meg.

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 17:20:45

@Mozartkugel: Elmondanám, hogy a magyar folyókat legfőképpen az osztrákok szennyezik.

Dr. Valentin Narcisse 2014.01.29. 19:00:57

A város közepén nem lenne dzsuvás, az tuti.

bioLarzen 2014.01.29. 19:26:12

@Dr. Valentin Narcisse: Ezt mire alapozod? Mert amúhy a város közepe elég dzsuvás...

bio

aeidennis 2014.01.29. 20:12:33

@bioLarzen: a budapesti szennyvíztisztítás színvonalát figyelembe véve kb. olyan büdös lenne, mint Bécsben a Donaukanal, vagy az amszterdami csatornák, vagy éppen a Duna a Margit hídnál. :)

Krisz101 2014.01.29. 20:45:39

Ez nem rossz, de sajna pontos, mai térképre helyezés nélkül nem sokat ér.

winterrain 2014.01.29. 22:44:30

@♔bаtyu♔: Sajnos nincs mivel büszkélkednünk tisztaság terén. Elég a sok illegális szemétlerakót vagy a szelektív szemétgyűjtők környékét megnézni. Azt hiszem a hazai folyók tisztasága csak a magyar nehézipar halálának köszönhető.

winterrain 2014.01.29. 22:50:19

Múltkor találtam egy számomra teljesen ismeretlen tavat Budapesten. Pedig itt születtem, és 46 éves vagyok mégsem ismertem.
Tó utca - Kéktó tér, a XI. kerületben.
Kedves hely, ennél kisebb tavat már elképzelni sem lehet.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2014.01.30. 01:13:32

"Épp ott van ma a Rákóczi tér."
Szerintem az nagyon nem ott van, az ma körülbelül a Mária és Pál utca sarkának környéke. A grundon ezek szerint akkor még kerek tavacska is volt :)

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.01.30. 02:53:41

1980-85 környékén volt egy kis tó a XVIII. kerületben a lakatos lakótelep és az erőművek, víztorony között. Büdi tó névre hallgatott. Nádas, békák, madarak, minden. Gyerekként odajártunk. Azt vettük észre, hogy egyre több benne a kidobott mosógép, hűtőszekrény. Amikor már platóról baszták bele az építési törmeléket, befellegzett a tavacskának.

lobster thermidor 2014.01.30. 03:16:24

Nekem nagyon bejött volna a csatornás rendszer, de azért Budapesten egy kicsit más a helyzet, mint Velencében.
Néhány helyen Velencében is elég szagosak, és koszosak a csatornák, pedig ott a tenger vize folydogál bennük. Az pedig messze nem olyan mértékben szennyezett, mint a Duna vize. A terv készítésekor Reitterék el sem képzelhették az iparosodás mértékét, és azt sem, hogy a Duna oly mértékben szennyezett lesz, hogy az még a város feletti részeket is alkalmatlanná teszi a fürdésre.
Így kénytelen vagyok azt mondani, hogy szerencsére nem valósult meg ez az álom, mert valóban az történt volna meg, hogy a Nagykörúton csak egy állandóan bűzlő, mocsárszínű lötty hömpölyögne, állandó fertőzésveszélynek kitéve a partokon, és a környékén élőket.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.01.30. 06:32:06

@lobster thermidor: Velencében azért büdös a csatorna, mert lényegében állóvíz, és elkezd rohadni a benne lévő víz az oxigénhiány miatt.

Ellenben a Duna folyik, és folyamatosan nyel el oxigént, nincs benne rohadás. Pont olyan szaga lenne, mint a Margit sziget lépcsőjén.

Közlekedni viszont nem lehetne. Kivéve, ha valahol a csatornával párhuzamosan ledózerolnák a házakat körűt szélességben. Vagy fúrnának egy alagutat a város alatt.

lobster thermidor 2014.01.30. 10:29:27

Ki beszél itt a "most"-ról?
Amúgy hallottál te már a tengerek mozgásáról, amit egyszerűbben dagálynak is neveznek?
Egyébként pedig ha a Duna vizét szűk csatornákba terelik, akkor az pont úgy viselkedik, mint bármilyen másik víz. Büdös csatornaszaga lesz.
Bár lehet, hogy szerinted a magyar víz sokkal jobban teljesít, ezért nem szarszagú lesz, mint a halódó kapitalista olasz tenger vize.

bioLarzen 2014.01.30. 20:24:59

@aeidennis: Nem feltétlen a szennyvízre gondolok.

bio

Plumper_ 2014.04.09. 14:52:45

na ne oltsatok már... jóhogynem medve elől bujkálás az V. kerületben, lovaskocsi verseny a Parlament előtt, vitorláshajózás a körkörös vízi alagutakban.
ilyenekért menjetek vidékre. Budapest főváros, nem kalandpark.
süti beállítások módosítása