mammut-earth.jpg
 
Illusztráció: Google Earth
 
A Margit körúton nagy fejlesztéseket terveznek. Jó hír, hogy nem Mammut 3 épül az egykori minisztériumi épület helyére, az viszont sokaknak nem tetszik, hogy egy műemlék* iparcsarnok is áldozatául eshet az átalakításnak. A témát Airdace, a Városi metamorfózisok blog szerzője járta körül és osztja most meg az Urbanista olvasóival:

Néhány hónapja röppent fel a hír, hogy az állam bontaná a Margit körúton a Mammut mellett levő, valóban kissé elavultnak mondható, korábban a Gazdasági Minisztériumnak helyet adó épületet. Érdemi információk csak nemrég kezdtek el szivárogni a bontás módjáról és egyéb részletekről, létrejött egy projektcég is Széllkapu néven, lett egy honlapja is, a múlt héten pedig kiírtak egy ötletpályázatot is a terület jövőjére.

miniszterium_Magit_krt_2[1].JPG

A Gazdasági Minisztérium épülete, amelyet lebontanak - fotó: II. Kerületi Önkormányzat

A bontás fő célja az indoklás szerint a város egyik fő szélcsatornájának visszaállítása, amit ez az épület erőteljesen blokkol. Ezzel részben egyet lehet érteni, nagyon fontosak a város átszellőzését biztosító folyosók. Ehhez kapcsolódó sztori pl. az Arena Plaza megépítése, ami sokak szerint egy másik fontos szélcsatornát zárt el. De nem kell messzire mennünk, a bontani szánt épület mellett ott van a két Mammut, amelyek később épültek, mégsem számított akkoriban a légáramlás.

A hírekből viszont valamiért teljesen kimaradt, hogy itt nemcsak a minisztérium 70-es évekbeli irodaépületét bontanák, hanem a telken levő összeset, így az egykori Ganz-gyárnak a irodaház mögött megbújó, a Millenáris létrehozásakor nem felújított épületeit is. Köztük a jelenleg parkolónak használt M épület vagy Új szerelőcsarnok néven futó óriási csarnokot és a Melegpörgetőt.

800-phpjuxnsz-3[1].jpg

A Melegpörgető. Még megmenthető- fotó: Építészfórum

Amelyek egyébként a nyilvántartások szerint műemlékek*, de ha ezen a manapság csak jelentéktelen apróságnak számító tényen túllépünk, érdemes megszemlélni a csarnokot képeken és hogy mi pusztulna el, ha ilyen formában teljesül az állam kívánsága. Hol van ekkora tér, ilyen belmagassággal csak úgy a városban? Természetesen felmerül egy csomó kérdés, fűthetőség, felújítás költsége, és a többi, de egy ilyen csarnokot csak úgy kidobni az ablakon? Mindenféle kalkuláció nélkül?

13310193_cdb3405a958f69f2f3c02a55e97ebe12_l[1].jpg

800px-Ganz,_melegpörgető,_irodaszárny[1].jpg

Az Új szerelőcsarnok. Jelenleg parkolónak használják - fotó: Indafotó, Redoctober és Wikipedia, Varius.

Bár az eleve nem normális, ha műemléki értékkel bíró épületeket ab ovo leradíroznának, a jó hír az, hogy a fent említett ötletpályázaton olyan ötleteket is várnak, amelyek az épület megtartásával számolnak. Egészen pontosan "olyan funkcionális ötletek is benyújthatók, amelyek az M jelű csarnoképület illetve az ún. Melegpörgető részleges, vagy teljes megőrzésével számolnak. Ilyen megoldás kizárólag akkor kerülhet elfogadásra, ha a pályázó hitelt érdemlően igazolja, hogy az épületek megtartása nem okozza a fentiekben megfogalmazott kiírói cél sérelmét."

Azt hiszem, itt rajtunk van a sor, illetve olyan építészeken, tájépítészeken, szakembereken, akik meg tudják mutatni az épület értékeit és a fennmaradás módját. Az ötletpályázaton (amely itt érhető el) két kategóriában lehet indulni: funkcionális ötletek és építészeti megoldás. Kamarai tagság, végzettség egyikhez sem kell, a részvétel díjmentes, az arra érdemes ötleteket viszont díjazzák. 

Határidő 2014. február 24. Így tehát pályázatra fel!
 
*KIEGÉSZÍTÉS: Sem a cikk szerzője, sem én nem tudtuk, hogy az épületek védettségét néhány hete eltörölték. December 19-én lépett hatályba az a BM rendelet, amely szerint ma már nincs műemlék a területen. Ez persze sem pro sem kontra nem változtat azok értékének megítélésén. Az izgalmas kérdésre hamarosan visszatérünk itt a blogon.
Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest millenáris bontás mammut országút műemlék margit körút ii. ker ipari épület melegpörgető új szerelőcsarnok

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr795779266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2014.01.24. 10:46:39

1997-ben itt akarták elhelyezni a Fővárosi Levéltár és a Szabó Ervin Könyvtár egy-egy tagintézetét.

urbface.com/budapest/a-millenaris-park--l--epulete

kovi1970 (törölt) 2014.01.24. 10:48:16

Nem kár ezekért az épületekért.
Menj vissza a cinkre, oda való vagy!

OkoskaTo:rp 2014.01.24. 10:57:23

@shitgun: Számomra pedig a barokk katolikus templomok többsége giccses okádék. Akkor most dózeroljuk le mindet? Az Erzsébet téri buszpályaudvart is meghagyták, pedig már semmi funkciója, és valószínűleg az emberek többségének nem jön be ez a stílus.

Igen, most rondák rozsdásan, málló falakkal. De erre találták ki a felújítást. Amit az állam (mint gondos gazda...) szorgalmasan szeret elhanyagolni még a legértékesebb műemlékek esetében is.

Különben meg értem én, hogy a 2/3 mindent visz, de az mégis hogy van, hogy egy műemléknél csak úgy a lebontás legyen az alapértelmezett rendezési mód?

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2014.01.24. 11:01:52

Laktam arra és egyébként szeretem a szocreált, de ezek simán ronda, ócska, sablon épületek amiket rákosborzasztó is megirigyelhetne, több százmilliós telkeken... dózerólják! (mondjuk ha mamut szintű ocsmányságot építenek a helyére akkor mind1..)

2014.01.24. 11:04:16

Legalább teli van azbeszt-el?

Pócs Gergely 2014.01.24. 11:04:50

Ki kell bővíteni a Millenárist.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.24. 11:06:52

Nem kell a teljes gyártelepet meghagyni műemlékként, az komoly túlzás lenne. Szerintem bőven elég a Millenáris mostani épületeit megőrizni, az már más kérdés, hogy azok a legértékesebb műemlékeket felhasználva épültek vagy az értéktelenebb épületekben...
A Móriczon se sok értelme van a Gombának, remélem, hogy végre tényleg valami használható épület a felújítás végére.
A műemlékeknek nincs semmi értelme, ha hagyjuk őket szétrohadni.

2014.01.24. 11:08:51

@OkoskaTo:rp: hogy jön ide a kétharmad, meg hol volt az leírva, hogy mindent bontani kell? Vitatkozni akarsz magaddal? Mert velem ebben nem fogsz tudni. Felőlem a barokk templom is mehet a levesbe, az épület mindig csak kő, tégla, malter, vas és üveg, a szememben csak funkcionális értéke van egy épületnek, tudom, prosztó vagyok, de én nem érzem át a hagyomány, a korszellem és a kötelező áhítat okozta kábulatot egy épület láttán sem. Főleg nem egy ilyen romhalmaznál.

kedves okos honfitársaim 2014.01.24. 11:21:33

Ha így hagyják, az hülyeség, mert ez így egy lepratelep. Ha műemlékként felújítják, és adnak neki egy új funkciót, akkor lesz belőle egy valamire távolról emlékeztető valami, amiből talán csak a nagyon hozzáértők veszik észre, hogy ez ipari épület volt. Számomra Belbudán értelmetlen, hogy gyárcsarnokokból legyenek teszem azt galériák (kinek?), limlomos melegedők non-profit (non-product)libsi művészlelkeknek. Itt már nincsenek gyárak, tudomásul kéne venni, hogy ez belvárosi övezet, régen egymást érték a gyárak, de eltelt 70-80 év, és belenőtt a városközpont. Angyalföld az más, meg Csepel, ott játsszák az urbanista zöldek a kisded játékaikat! Hol voltak, amikor a Tóth elvtárs dózerei tucatjával csinálták az építési telkeket az ipari műemlékek helyén?

burnout syndrome (törölt) 2014.01.24. 11:22:41

Néhány elvakult ateista megfeledkezik arról, hogy azokat a barokk stb. templomokat használják ma is, ezzel szemben ezek a csarnokok gazdátlanul állnak, a kutyának nem kellettek az elmúlt 2 évtizedben.

kedves okos honfitársaim 2014.01.24. 11:23:46

Lehet, hogy aki itt szirénázik az gonosz állam ellen, valójában csak azt szeretné, hogy kimeszeljék ezt az olcsó parkolóházat, mert ő naponta használja?

burnout syndrome (törölt) 2014.01.24. 11:28:58

@OkoskaTo:rp: Érdekes lenne a műemlékké nyilvánítási határozat... Hajlamosak voltak a köhben egy időben mindenre gyorsan rányomni, hogy műemlék, teljesen eszetlenül. A gombának is elmúlt az ideje a közlekedés átszervezésével, el kellett volna bontani és zöldfelület tenni a helyére. Most lesz egy műfunkciókkal ellátott semmi, amiről néhány közlekedésbuzit leszámítva senki se fogja értkelni, hogy ott v meredezik.

Globetrotter2014 2014.01.24. 11:36:40

Hatásvadász cím, ostoba tartalom.

Se nem szép se nem jó, semmi keresnivalója annak az épületnek. Ott.

Nyugodtan mehet a levesbe, félreértelmezett városvédelem ez, elő a kamerát megörökíteni az örökkévalóságnak aztán jöjjön aminek jönnie kell.

OkoskaTo:rp 2014.01.24. 11:38:23

@burnout syndrome: Akkor minden funkciócsökkent régiség mehet a levesbe? Pl. a Ferenciek terén a közlekedést akadályozó templom is a híd mellől?
Vagy a Gomba esetén némelyeknek magával a korszakkal van bajuk, és azt szeretnék teljesen eltörölni? (Netán épp azért, hogy senkinek ne jusson eszébe, hogy pont oda igyekeznek visszatérni?)

schdl (törölt) 2014.01.24. 11:43:42

Soha nem értettem, miért kell épületeket védeni. Műemlék? Fotózd le, építs magadnak makettet belőle.

endre2714 2014.01.24. 12:00:58

Szélcsatornáról jutott eszembe, hogy egy tanulmányban olvastam, hogy a Krisztina téri magas ház is hasonló, konkrétan a pesti szmog nagy részéért az felel. Mondjuk azért sem lenne kár, ha elbontanák.

lutra1 2014.01.24. 12:06:30

@OkoskaTo:rp: Tényleg sajnállak. Szívesen segítek, ha valami problémád van. Úgy látom belülről emészt a gyűlölet. Miért?

Normális 2014.01.24. 12:09:40

Az az állat egészen biztos nagyon be lehetett rúgva, aki ezeket az ocsmány ipari csarnokokat műemlékké nyilvánította.
Amúgy pedig, ha az "Új Szerelőcsarnokot" meghagynák, gyakorlatilag értelmetlenné tennék a minisztériumi irodaépület lebontását is, mertbizony elég magas, széles. Naponta járok el mellettük, naponta kerülget a hányinger.
Éppen elég botrány, hogy felépül(hetet)t a Mammut II. hiszen a Nemzeti Színháznak lett volna itt az igazi helye, az Erzsébet téri blöff-projekt (amúgy nagyon helyes) bukása után. Nem a kerületen múlt egyébként,hogy nem lehetett.
Hagyjanak meg annyi parkolót, amennyire szükség van (nem csak a Mammutok miatt, hanem a környező utcák tömeges parkolófelszámolásai miatt is), és egészítsék ki a Millenáris szabad területeit egy kis zölddel. Megérdemil ez a szerencsétlen, erőszakkal "belvárossá funkcióbővített" negyed...
SEMMI TOVÁBBI FORGALOMGENERÁLÓ BERUHÁZÁST!!!

mt-03 2014.01.24. 12:09:56

a melegporgetoert nem kar (bar benne meg nem voltam) de a masik csarnokot nem lenne szabad hagyni. az marha jol nez ki es rossz allapotban sincs, nyilvan rendbe kell tenni, de lebontani, ne mar.

2014.01.24. 12:14:22

@schdl: rohadtul pontosan így.

tisztapista 2014.01.24. 12:15:26

A melegek csak ne pörögjenek. Mehet a levesbe az összes épület. :)

Komolyra fordítva a szót, nem akarok fordítva ülni a lovon. Nekem egy régi gyár vagy raktárépület megmentése nem jelent semmit. Ha nincs a helyére más tervezve, akkor felesleges lebontani - addig maradhat "megmentve". De ha jön egy jobb ötlet a terület hasznosítására - például egy kibővített millenáris szabadidőpark, akkor nem fogok könnyeket hullajtani egy ócska épület eldózerolása miatt.

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2014.01.24. 12:16:16

a melegpörgetőből lehetne trendi buzibár! :D

2014.01.24. 12:17:07

@mt-03: de mire lenne jó egy ilyen felújított csarnok? Piacnak, kiállítóteremnek, romkocsmának? Fölösleges vele bajlódni, én személy szerint minden ilyen romtelekből parkot csinálnék, annál több értelme semminek sincs ilyen környezetben.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2014.01.24. 12:18:45

nagyon jó kis lehetőségek vannak ezekben a házakban.
a közpark pedig nagyon hálás funkció.
mindenkit csak bátorítanék a pályázásra.

m0rk 2014.01.24. 12:19:06

Kezdjuk akkor a tortenetet egy kis ismerkedessel Budapest tortenetevel, epiteszetevel. Alapvetoen a Ganz muvek epuletei ugyan izolaltak, de mivel a varos egesz teruleten megtalalhatok, igy egy fontos elemet jelentik a varoskepnek, rendszert alkotnak. Erdemes ebbol a szemszogbol megvizsgalni az epuletet. Hiszen Budapest epuleteinek megjelenese meglehetosen valtozo, nincsen uralkodo stilusiranyzat. Budapest varoskepenek egyedisege es ezaltal erteke a sokszinu eklektikussagaban rejlik. Innentol kezdve felmerul a kerdes, miert akarna a varos megfosztani sajat magat ettol az ertektol. Azt hittem mar tullepett a tarsadalom, de leginkabb az urbanista olvasokozonsege azon a 20. szazadi demagog felfogason, hogy le kell bontani mindazt, ami a kor jelen elvarasainak ideiglenes formajaban nem felel meg. Es itt kihangsulyoznam az ideiglenes jelzot. Rovidlatasrol arulkodik az a hozzaallas, miszerint az epulet nem lenne kepes felujitott allapotaban funkcionalisan ujat nyujtani a varos szamara. Materialis szempontbol is elkepeszto mennyisegu ertek rejlik az epuletben, es akkor a kulturalis vonzatat meg ne is emlitsem. Ugye nem akarunk egy ultra-materialista vilagban elni, ahol semmi sem hordoz erteket, es minden a destruktivitas hataroz meg?? Felfoghatatlan, hogyan kepes a rombolasi vagy atvenni az ertekteremtes helyet. Nem hiszem, hogy tulsagosan megerolteto lenne a mai epitesz/urbanista közösségnek ertekes funkciot találnia az epuletnek. Nagyon osszetornie sem kell magat senkinek, hiszen megannyi pelda kinalkozik nemzetkozi viszonylatban. Brema - Zwischen Zeit Zentrale (pontosan ilyen ideiglenes megoldásokra ad kovetendo peldat), vagy akar a Tour et Taxis Brusszelben. Kicsit korbe kellene tekinteni az igenyek teruleten, felmerni azokat, es az alapjan kialakitani a gyarepuletek belso/kulso szerkezetet. Elofordulhat, hogy meg talal is az ember ilyen igenyeket, legyen az akár múzeumösszevonás vagy bármi más, amit a belvárosból ki lehetne költöztetni. Mert azért a Margit körút messze nem belváros, így belvárosi funkciókkal érvelni igencsak visszatetsző. Azonkívül mit tekintünk belvárosi funkciónak, és ki határozza meg, mi az? Félve merem márcsak kimondani, hogy "beteges csodálattal" tekintek ezekre az épületekre. Art deco, vagy valami ilyesmi... nem? Komolyra fordítva a szót, lehet talán kicsit konstruktívabban kellene hozzáállni a projekthez, és más projektekhez is, több fantáziával, több tisztelettel és több alázattal. Az pedig a nonpluszultra, hogy ki hogyan teremt politikai kérdést mindenből ma az országban. Nevetséges. Köszönöm.

peter man 2014.01.24. 12:19:32

Szerintem ezeket a régi vacak épületeket le kell bontani és meg kell építeni a Mammut 3-at, átjáróval összekötve az 1, 2-vel, ahol télen-nyáron kellemes klímában jól érezhetik maguk az emberek, vásárolhatnak, sörözhetnek, ehetnek-ihatnak, tenghetnek-lenghetnek, mozizhatnak, stb. és az autójukat is tudják hova tenni. Nem lehet minden ötvenéves vagy öregebb épületet védettség alá helyezni. Bontani is kell, ha egy város világváros akar maradni és nem akar skanzenné válni.

tisztapista 2014.01.24. 12:28:12

@m0rk: "Kezdjuk akkor a tortenetet egy kis ismerkedessel Budapest tortenetevel, epiteszetevel. Alapvetoen a Ganz muvek epuletei ugyan izolaltak, de mivel a varos egesz teruleten megtalalhatok, igy egy fontos elemet jelentik a varoskepnek, rendszert alkotnak. "

Bocsánat, de én nem Budapest történetében szeretnék élni, hanem a MAI BUDAPESTEN. Ahol a "rendszert alkotó" régi gyáraknak ugyanannyira nincs helyük, mint a 19. századi hajóknak, hajómalmoknak a Dunán. Nem véletlenül nincsenek ott a régi hajók, átadták a Dunát a 21. századi vízi közlekedésnek és szállításnak. Pedig a régi képeken tele van a Duna a régi hajókkal, hajómalmokkal... Hát hová lesz így a világ?

Halad előre. A modernizáció elkerülhetetlen, a kulturális örökség védelmét pedig a Vár, Parlament, templomok esetében érdemes megtenni, és nem funkciójukat vesztett gyárakra kellene koncentrálni.

Normális 2014.01.24. 12:32:44

@m0rk: Kedves barátom,
"Ganz" -ügyekből bőségesen elég a környéknek az Öntödei Múzeum a Bem utcában.
Ha elintézed, hogy a MammutII eltűnjék* boldogan támogatom az Új Szerelőcsarok megmentését.
Amúgy, meg ne akarj már megfullasztani minket: mi élni, lakni szereténk itt, nem csak mulatni, vásárolni idelátogatni, ki tudja honnan...

*ugye, ez még Tenéked se sikerül?!

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2014.01.24. 12:33:36

Ezek az épületek mehetnek a levesbe. Az élet nem fekete-fehér kategóriák katalógusa, ahol a "Műemlék" plecsni mindent visz mint az autós kártyában a Lola T.
A melegpörgető lehet hogy bizonyos mértékű ipartörténeti értékkel bír, de ennek a jelentőségét szerintem bőven meghaladja az az érdek, ami a Margit körút melletti területek élhetőségéhez fűződik, ahhoz hogy növeljük a zöldfelületek arányát, ahhoz hogy a Mammutok elhibázott városépítészeti következményeit kicsit enyhítsük.

Ad abszurdum, ha az épületben van olyan berendezés ami magát a műemléki jelleget indokolja, akkor vigyék át a nem messze található Öntödei Múzeumba, vagy ha túl nagy, helyezzék el akárhol. De maga az épület, ami kb. úgy néz ki mint egy sztalinista atombunker, szerintem egyetlen elmorzsolt könnycseppet sem érdemel.

Gáborom 2014.01.24. 12:33:58

Ezek az épületek szerintem is randák, nemcsak így elhanyagolva, de eredetiben is. Nem kell mindent megmenteni,csak mert régi, ha nem volt szép soha sem.Egy másik mai cikkben azt írja az Index,hogy elkótyavetyélték a Móricz Zsigmond körtér gombájának neonfeliratát.Nem értem, abban a tök egyszerű, szinte szabványos feliratban mi volt a pláne, semmi egyéni nem volt benne. De gondolom valakinek eszébe jutott, hogy itt is lehet támadni a kormányt, hát hajrá.

♔batyu♔ 2014.01.24. 12:34:58

Ezt a nagy ronda épületet nyugodtan le lehet bontani, nem kár érte. A csarnokot is. Van ezekből mutatóba éppen elég, ennél látványosabb.

♔batyu♔ 2014.01.24. 12:35:59

@Gáborom: vagy inkább valami indexesnek tetszett, hát rögtön közügyet csinált belőle.

Ha ő kapta volna meg, teljesen rendben lett volna.

2014.01.24. 12:37:35

@m0rk: gyönyörű hosszú bullshitgyűjteményt hordtál össze, főhajtás.

kvadrillio 2014.01.24. 12:49:24

AZ AZ IGASSÁG, HOGY EZ A HELY FELELNE MEG LEGINKÁBB EGY KOLOSSZÁLIS HOLOKAMU MONSTRUMNAK....ELFÉRNE OTT AZ ÖSSZES ANGYALKA, A JÓ ANGYALKÁK ÉS A GONOSZ ANGYALKÁK IS, TÖBBFÉLE SASMADÁRKÁK IS, FELSZÁLLÁS KÖZBEN VAGY FÖLDETÉRÉS UTÁN IS...., HÁRFÁK IS LEHETNÉNEK ITT-OTT..., HOGY BELEKÉPZELHESSÜK A SZFÉRÁK ZENÉJÉT IS..., ÉS EGY VÉGTELEN SZALAGON EGYFOLYTÁBAN FELHANGOZHATNA A MAGYAR HÍÍÍMNUSZ LEÚJABB VÁLTOZATA: FÖL-FÖL TI RABJAI A FÖLDNEK, FÖL-FÖL TE ÁTVERT PROLETÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁRRRRRRR !!!!!

2014.01.24. 12:51:12

@kvadrillio: oké, csak a kepszlokkot nyomd ki, lássuk amúgy is.

tomwar 2014.01.24. 12:57:25

@tisztapista: Templom? Azt hittem azokat is atugrotta a tortenelem...hisz lassan 2000 eve varjak az uj tulajt....

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2014.01.24. 12:59:12

Nem kár ezekért az épületekért egy szemet sem. Csak arra figyeljetek, hogy a fideSS a végén ne építse be a területet mégiscsak... Ahogy annó a Millenárissal is tervezte a nagy 2000-es buli lefuttatása után.

hubabuba76 2014.01.24. 13:00:03

Én itt élek 2 kisgyerekkel. Örülök, hogy az épületeket lebontják, és helyette némi zöld területet nyer a kerület ezen része. Megértem azokat, akik védik a műemlékeket, viszont ezek az otromba csarnokok semmire sem jók, max. arra, hogy ne engedjenek bennünket friss levegőhöz jutni. Úgyhogy le velük. BTW: Ha választanom kell a jó levegő és egy ilyen 'műemlék' között, akkor egyértelműen az előbbi nyer.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2014.01.24. 13:01:07

@♔batyu♔: tökre ez ugrott be nekem is. egy nulla volt az a felirat. akárcsak maga a gomba.

Tóth Pál 2014.01.24. 13:07:54

A kedves blogszerző annyira körbejárta a témát, hogy nyilván az alaposságnál elkerülte a figyelmét: tavaly decemberben levették a műemléki védettséget mindkét épületről...
Urbanista blognak is gratulálok ezek után, hogy átvette és ilyen jó címet adott ennek az alaposan körbejárt témának...
Gratulálok!!!

Normális 2014.01.24. 13:10:45

@Tóth Pál: Kedves Barátom,
ezzel az információval szereztél egy jó napot nekem!
Lehet, hogy a Kerület levezekel valamicskét abból a gaztettből, amit a Mammutok révén elkövetett??

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.01.24. 13:39:55

ezt a kockafost nyugodtan bontsák le a picsába

ügyelő 2014.01.24. 13:45:19

Legjobb tudomásom szerint ezek az épületek nem állnak műemléki védelem alatt, a muemlékemponthu nem hiteles nyilvántartás, bár méltányolható a jószándéka, de gyakran félrevezető.(Azért,mert egy helyrajzi szám védett, nem jelenti automatikusan az összes rajta álló épület egyedi védelmét-mint ahogy itt sem.)

maroz 2014.01.24. 13:47:22

"Hol van ekkora tér, ilyen belmagassággal csak úgy a városban?"

Kőbányai út 30. MÁV Északi Járműjavító Telep. Bementem, körülnéztem, ledöbbentem, álmélkodtam, hogy mekkora. Ekkor megkérdezték tőlem, hogy szeretném-e az egész csarnokot megnézni, vagy kielégítette a kíváncsiságomat ez a kis, leválasztott ficakja is.

ügyelő 2014.01.24. 13:56:04

Még annyit: ezzel a félrevezető címmel -alaptalanul- az amúgy is elkaszált műemlékvédelem alatt vágod a fát, kedves Urbanista.

Kukorica József 2014.01.24. 14:07:21

Holokauszt múzeum a minimum amit elvárnék.
Minden kerületi iskolásnak itt kellene kezdenie a napját.
A Bocsánatérés Csarnokának nevezném.
Mivel bocsánat nincs, ezért újra és újra jönni kéne.

jaty 2014.01.24. 14:07:28

Egy ótvar az egész, régebben naponta jártam el emellett a lepusztult förmedvény mellett. Érthetetlem hogy egy semmilyen értéket nem képviselő vackot egyáltalán miért kellett valakiknek műemlékké nyílvánítani.Az is érdekelne,hogy a cikk írójának eddig miért nem volt fontos ez az épület. Gondolom fogalma sem volt róla,hogy létezik!!! Csak most lehet zizegni, aláírásokat gyűjteni, feltűnősködni!!!

Eaven 2014.01.24. 14:08:37

Az én ötletem a következő, a most parkolónak használt épületbe költöztetném a jelenleg a Petőfi csarnokban lévő repülő múzeumot. Azt a gyűjtemény már úgyis kinőtte és így lehetne bővíteni a kiállítási anyagot. A nagy belmagasság lehetővé tenné kisebb gépeknek a belógatását mint más repülőmúzeumokban. Az emeleti részen, ami csak az egyik oldalon van és az alapterületnél jóval kisebb, lehetnének a vitrinbe szánt dolgok vagy szimulátorok. Múzeumként illeszkedne a Millenárishoz. És a gyűjtemény költözésével kiürülne a Petőfi csarnok, fel lehetne újítani azt is. A gyűjtemény amúgy a Közlekedési múzeum kihelyezett kiállítása. A másik két épületben lehetnének az irodái, illetve raktár és restaurátor műhely működhetne bennük.

Blista 2014.01.24. 14:10:38

@m0rk: "Alapvetoen a Ganz muvek epuletei ugyan izolaltak, de mivel a varos egesz teruleten megtalalhatok, igy egy fontos elemet jelentik a varoskepnek, rendszert alkotnak"

Mi az hogy "rendszert alkot" Ez miben nyilvánul meg, illetve ebből mi következik?

Egyébként nekem az a véleményem, hogy ezt a területet nem külön kellene kezelni, mert itt jó eséllyel kialakulhatna a Széna tértől egészen a Marczibányi tér északi oldalán lévő volt lőtérig, vagy még azt is hozzávéve egy 3-4 háztömb méretű park. A környék valószínűleg annak örülne a legjobban, ha nem olyan lenne, mint a Millenáris, hogy az épültek közé van beszorítva egy minimális nem igazán parkos közösségi tér. Ezzel együtt viszont egy nagy épület jelenléte nem feltétlenül zárja ki hogy a környék hihetetlenül parkos legyen
Kedvenc példám:
mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/7500549.jpg
(akkor sokkal jobban be van nőve növénnyel, akkor nagyon jó)

Blista 2014.01.24. 14:11:56

@jaty: ha egy épület értkét a vakolat állapotában mérnénk, akkor már nem lenne Budapest.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.01.24. 14:12:52

@Tóth Pál: valóban nem az, én is csak most tudtam meg, de nem azért, amit @ügyelő: írt, hanem mert december 19-től törölték a védettséget. Mindenesetre köszönöm nektek is figyelmeztetést, kiegészítem

2014.01.24. 14:20:12

@shitgun: Nem hinném, hogy te lenél emiatt tahó, hanem inkább az barom, aki ilyen förmedvény épületeknek műemléki státuszt ad.
Az ilyenek semmilyen építészeti értéket nem képviselnek, ami megtartásra érdemes.

2014.01.24. 14:33:07

@Gáborom: Igen ez a Móricz neon felirat is egy baromság. Sőt én már a tér "gombájának" a hájpolását is annak tartom, abban sem volt semmi különös, egy betonkör és egy pár centi vastag perem rajta. Húúúú, ez egyedülálló művészeti érték ám.
Tudom, azt mondják, hogy abban az a pláne, hogy abban a korban, nagy dolog volt vasbetonból ilyet csinálni, de ettől néhány nyugdíjas építőmérnökön kívül senki nem ájul el.

tisztapista 2014.01.24. 14:42:52

@kvadrillio: Nem az a baj, hogy beragadt a caps-lock a gépeden, ezt már tudjuk.

Nem is az a baj, hogy érdemben nem szóltál hozzá a poszthoz.

Inkább az a baj, hogy holokamut emlegetsz, biztos azért, mert az oviban a másik gyerek Donkanyarkamut emlegetett, holott te azt hitted, hogy ott halt meg a nagyapád, valamint szovetkatonakamut, pedig azt hitted, hogy ők erőszakolták meg nagyanyádat. Most nem tudod, hogy mi az igazság, és félrebeszélsz. Hidd el, ha elolvasod a történelemkönyvet, akkor kiderül, hogy megtörtént-e valami, vagy pedig egy hülye ovisnak van igaza.

tisztapista 2014.01.24. 14:46:02

@Kukorica József: "Holokauszt múzeum a minimum amit elvárnék.
Minden kerületi iskolásnak itt kellene kezdenie a napját.
A Bocsánatérés Csarnokának nevezném.
Mivel bocsánat nincs, ezért újra és újra jönni kéne."

Maximálisan igazad van. A franc se fog állandóan bocsánatot kérni, és bűntudat alatt élni. Én nem utálom a zsidókat, a zsigeri antiszemitákat (akik ok nélkül utálják a zsidókat) viszont nem tekintem normális embernek. Részemről ennyit tudok tenni egy újabb népirtás elkerüléséért.

Holokauszt múzeum pedig már van Budapesten, a Páva utcában.

jaty 2014.01.24. 14:55:32

@Blista: Nem a vakolatára gondoltam. Az épület önmagában egy jellegtelen,csúnya, értéktelen
rakás f...s

jaty 2014.01.24. 14:57:16

@Blista: Nem a vakolatlansága miatt tartom értéktelennek, hanem a formája, a megjelenése nem illik bele a környezetébe. Tőlem lehet csillogó villogó, márvánnyal kirakott is akkor is fosnak tartanám azt a formát ott azon a helyen.

Kösz a halakat! 2014.01.24. 15:00:31

Nem értem, miért nem jó oda egy szép nagy park. Vagy csak arról van szó, hogy megint bele lehet kötni valamibe? Egyébként lehet, hogy egy-két tisztánlátó építész-filozófusnál értéket képvisel egy ilyen beton monstrum, de az emberek nagy részének az a véleménye, hogy csúnya, ronda, miért van a város közepén? Rengeteg ilyen elhagyatott gyárépület van sztem kintebb, amit érdemes lenne újragondolni.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2014.01.24. 15:05:13

@m0rk: a hanyatló északeurópa ördögi fondorlattal képes volt életet lehelni a szlömös ipari zónáiba, a németek elképesztő projekteket vittek végbe a haldokló ruhr vidéken nem csak műemlékekkel, hanem egész gyárnegyedekkel.

nagyon kevés olyen ipari épület van, amelynél a felújítás értelmetlen, vagy gazdaságtalan.

el nem tudom képzelni, hogy mit gondol az, aki gondolkodás nélkül rávágja, hogy bontani.

belegondolt valaki, hogy hány m3 sitt - és evvel együtt por, kosz - és egyéb hulladék terül szét a városon. aztán azt a pár ezer m3 sittet majd jól elvisszük valahova és leborítjuk. hány teherautó, hányat fordul a belváros közepén, mire eltűnnek ezek a házak?

kinek jó ez?

a környezeti kárhoz képest filléres beruházás lenne egy jó és közparkkal jól együttműködő funkciót találni neki, megóvni, és turistamágnest csinálni belőle.

hihetetlen, hogy senki nem lát túl a ronda-bontani egybites gondolaton.

azt a sok építészt azért képeztük ki, hogy megoldják ez ilyen problémákat: és a romból egy izgalmas városi középület és park jöjjön létre.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2014.01.24. 15:15:17

A védettséget annó azért tették rájuk, hogy a sudámbundám módon ne tudják elpanamázni a területet és ne lehessen a helyükön mondjuk egy mammut 3.

epiteszforum.hu/somlyody-nora-millenaris-ganz-ii-mutatjak-nekunk-a-jovot

A műemléki sakkozással egyébként is sok tíz (ha nem száz) milliót lehet kivenni, vagy betenni egyes kegyeltek vagy ellenégek zsebébe, zsebéből. Ha rajta van még egy változtatási tilalom is az érintett tömbön, akkor meg pláne. Most hogy egy a zászló egy jelszó, már nem kell kibaszni senkivel sem (sőt szabad utat kell adni önmagunknak), így levehető lett a védettség - ami egyébként alaptalan is volt, ha magába néz az ember.

A fontos, hogy mi lesz valójában a helyén. netán mi épül oda és azt ki kapja majd meg - akár csak 100 éves hasznosításra. Lásd Vígadó, lásd Városliget, lásd Normafa, lásd Orczy Park...

Hurri Kán 2014.01.24. 15:38:35

A minisztérium épülete dózer, az nem kérdés. Ez a csarnoképület egyáltalán nincs olyan rossz állapotban -ok., nyilván kell rá költeni- pl. használható lenne részben parkolóháznak, egy részét kialakítani kiállító/konferencia/rendezvény helyszínnek. Netán egy részében kialakítani a Ganz, Ganz-Mávag (mikor hogy hívták) történelméről egy kiállítást...

innovation 2014.01.24. 15:55:25

Sajnálom, hogy többen a bontásuk mellett vannak. Nagyon szép épületek (lennének). Nem hiszem, hogy nem találnának funkciót nekik. Pl. több múzeumnak nincs még háza, így lehetne az. (Reméljük, a Városligetbe nem jön létre ez a beépítettség.)

Lehetne a Millenáris fogadóépülete.

Van-e vajon a Ganznak és más prominens cégnek múzeuma, kiállítása. Nagyobb gépek is beférnének ide.

Ha a minisztérium előtt park lesz, akkor lehetne ennek kiszolgáló épülete. Közösségi funkció akár.

Sportfunkciót is kaphatna.

Koncertterem.

És még sok egyéb is lehet. De nem szeretném, ha ezt bontanák. Kevés épületünk maradt meg pl. Angyalföldön, Óbudán. Itt jó lenne, ha maradnának.

m0rk 2014.01.24. 16:08:33

@Blista: A rendszerből az következik, hogy az város arculatának szerves részét képezik. De ez önmagában valóban nem hordoz értéket. Ami egykoron ipari funkcióval bírt, az a mai világban sajnos általában üresen álló romhalmaz. Azonban semmi nem indokolja, hogy egy egykori ipari épület a 21. században más funkciót lásson el. A felújítás és a lebontás között megannyi átmenet létezik, melyek vagy a szerkezettel vagy a homlokzattal játszanak különféle módon.

Az épületegyüttes nagy részének a lebontásával valóban ki lehetne alakítani egy parkot, ami valóban növelné a környék színvonalát és élhetőségét. Kérdés, hogy valóban fás park létesülne vagy mesterséges díszpark, vagyis a Millenáris folytatása. Ha az épület nagy része elbontásra kerül, akkor még mindig kérdéses az utcafronti sáv és a melegpörgető szerepe. Kérdés, milyen koncepcióban fér meg a park és az épület egymás mellett, mi biztosítja, hogy a kettő szerves egységet alkosson.

A probléma viszont úgy érzem komplexebb annál, mintsem hogy azonnal teljes bontást lehessen kiabálni, koncepció nélkül.

m0rk 2014.01.24. 16:19:57

@Blista: A rendszerből az következik, hogy az város arculatának szerves részét képezik. De ez önmagában valóban nem hordoz értéket. Ami egykoron ipari funkcióval bírt, az a mai világban sajnos általában üresen álló romhalmaz. Azonban semmi nem indokolja, hogy egy egykori ipari épület a 21. században más funkciót lásson el. A felújítás és a lebontás között megannyi átmenet létezik, melyek vagy a szerkezettel vagy a homlokzattal játszanak különféle módon.

Az épületegyüttes nagy részének a lebontásával valóban ki lehetne alakítani egy parkot, ami valóban növelné a környék színvonalát és élhetőségét. Kérdés, hogy valóban fás park létesülne vagy mesterséges díszpark, vagyis a Millenáris folytatása. Ha az épület nagy része elbontásra kerül, akkor még mindig kérdéses az utcafronti sáv és a melegpörgető szerepe. Kérdés, milyen koncepcióban fér meg a park és az épület egymás mellett, mi biztosítja, hogy a kettő szerves egységet alkosson.

A probléma viszont úgy érzem komplexebb annál, mintsem hogy azonnal teljes bontást lehessen kiabálni, koncepció nélkül.

Cicoo 2014.01.24. 18:41:50

@mcs: Szélcsatornában van, romos, a belmagassága miatt pedig maximum ipari épületnek jó (az meg úgysem lesz belőle), mert kész anyagi csőd kifűteni -> dózer, helyette park. Hamarabb eltűnik a városból a szmog, a növények meg termelnek oxigént, a betonnal ellentétben..

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2014.01.24. 19:32:34

A kiegészítést a védettséggel kapcsolatban én is (mint az eredeti ötletgazda) köszönöm. Nem nézegetem naponta a Magyar Közlönyt, a műemlékeknek meg tudtommal nincs nyilvánosan elérhető naprakész nyilvántartása (a tulajdoni lap kikérése 6000 Ft-ért szvsz nem számít ennek).

A dolog persze nem fekete-fehér. Szerintem sem biztos, hogy az egész csarnokot meg kell tartani, van létjogosultsága a zöldterületnek. De elég sok variáció van: az épület (vagy egy része) akár nyitott is lehet, így nem kell fűteni, fény viszont van elég a felülvilágítók miatt. A cél egy optimum kialakítása a bontási költségek (ez elég durva tétel lehet amúgy), a bontással járó hulladék, az átszellőzés, a jövőbeni funkciók, a fenntartás megtérülése, a park működése stb stb. figyelembe vételével. De a trolloktól eltekintve úgy láttam, többen osztják ezt a véleményt.

Drukkoljunk, hogy minél jobb ötletpályázatok szülessenek, és hogy a bírálóbizottság is találjon köztük megvalósítható terveket.

@jaty:
Kedves jaty, ha már megszólítottál. Egyébként nagyon elegánsan fejezed ki az ipari épületek iránti vizuális kultúrádat. Az épületet eddig is ismertem, a vele összeépült irodaházba elég gyakran voltam bejáratos (ott lakozott a Kerékpárosklub eddig). Nyilván nem örültem az állapotának, és hogy parkolónak használták, de egyrészt olyan sok remény nem volt a változásra, másrészt viszont nem akarták lebontani. Most nem ez a helyzet, de úgy tűnik, hogy jó irányba is lehet fordítani.

Hurri Kán 2014.01.24. 19:49:40

@airdace:
Szerintem azon a környéken megfizethető árú parkolásnak igenis van létjogosultsága. Akár úgy is, hogy -tegyük fel- nagyrészt megmarad az épület, és belül építenek több szintet úgy, hogy a külső képe gyak. változatlan marad.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2014.01.24. 20:26:32

@Cicoo: ezek mind nemhogy hátrányok, hanem direkt a projekt értelmét adhatják.

kvadrillio 2014.01.24. 20:46:34

@shitgun: ..HMM...UGORJ A DUNÁBA, BHA NEM TECCIK !!! :)

kvadrillio 2014.01.24. 20:55:09

@tisztapista: NAMOSTJÖTTEMRÁÁÁÁ......NEKED SÜRGŐSEN MÉREGTELENÍTENED KELL !!! SZTEM EHHEZ IGYÁL MEG 20 DKG KESERŰSÓÓÓT ÉS BIZTOSAN KIÜRÜL BELŐLED AZ ÖSSZES VESZÉLYES MÉREGANYAG ! NEHOGYMÁÁÁÁ MÉG JOBBAN ELBORÍTSA AGYADAT A KELLEMETLEN BEHATÁS-RÁHATÁS !
NOSZA !!! :o)

kvadrillio 2014.01.24. 20:56:41

@tisztapista: MINDIG SZOKTAM SZERETNI, HA VALAKI-BÁRKI CAPS LOCK-AVATÁRBAN SZEMÉLYESKEDIK....DIKKK....

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2014.01.24. 22:56:21

Belenézve abba a BM rendeletbe nem egészen egyértelmű a dolog: "34. § A Budapest II. kerület, 13204/5 helyrajzi számú ingatlanon álló, ... rendelettel a Ganz Villamossági Gyár épületegyüttesének részeként védetté nyilvánított ún. melegpörgető és irodaszárny műemléki védettségét - tekintettel arra, hogy a műemlék szakmai ismérveinek nem felel meg - megszüntetem."

Itt tehát az "új szerelőcsarnokot" nem említik a védettség megszüntetésekor (az irodaszárny csak a Kis Rókus utca felé eső rész lehet), viszont az eredeti, 25/2005. NKÖM rendeletben a komplett telek (13204/5) sem műemlék, csak műemléki környezet. Szóval elég nagy a katyvasz.

~zoli79 2014.01.25. 13:54:16

Csak a józanságunk megőrzéséért: egy ipari telken (vagy akár egy nagyobb egyetemi kampuszon stb.) sok olyan épület válhat védetté, melyet nem szándékoztak eredetileg levédeni. Telekalakítás, pontatlan nyilvántartás stb. Ezeket néhány esetben utólag pontosítanak és formailag rendelettel kell kiigazítani, ha a védelem megszüntetésével járna.

Nem mondom, hogy itt erről van szó, csupán mindenképpen érdemes tájékozódni a területi felügyelőnél (már ha megengedi a kormányhivatal sajtósa...) vagy a műemlék nyilvántartással. A KÖH szétszedése óta ezek ezer apró szilánkra szóródtak...
Érdemes, mert azért nem egészen ugyanaz a helyzet, ha egyszer azt mondják, hogy a Melegpörgető műemlék, majd azt, hogy nem, mint az, hogy egy másik környező épület jogán "véletlenül" műemlékké lett, majd ezt kiigazították.

Én is sajnálnám, ha elbontanák az Új szerelőcsarnokot vagy Melegpörgetőt...

Egy szempontból mindegy, melyik a két forgatókönyv közül: most a BM azt mondta, hogy nem érdemli meg a védelmet, pedig lehetősége volt a védelem megtartására is.

Normális 2014.01.25. 20:52:48

@~zoli79: Maradjunk annyiban, hogy nem érdemli meg. A melegpörgetőben jártam, amikor a gyár működött még, hát, belül sem volt semmi külünösebben érdekes, a fél méter vastag faburkolatot lszámítva, amibe itt-ott arasznyi mélyen be voltak fúródva generátormaradványok régebbi korokból...
Ezért már ne akarjatok kicseszni velünk, közellakókkal. Mi parkot kérünk, és szeretnénk végre a 3 éve elvett parkolóhelyeinket is visszakapni (amit olyan szépen megígért nekünk a "Funkcióbővítő rehabilitáció" tanulmányterve, amikor vigalmi negyed lett a Lövőház u. közepéből)

bioLarzen 2014.01.25. 23:16:30

Haha és megintcsak haha. Sőt, hahahaha.

Amelyik városvezetés úgy kezdi ténykedését, hogy a város címerét és zászlaját átszerkeszti "csak úgy" - annak nyilván pár műemlék fog gondot jelenteni...

Mondom, hahahaha.

bio

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2014.01.26. 11:03:41

@kochav: Az ilyesmi csarnokokat nálunk is átörökítik. Áruháznak, piacnak kiválóak. (Kocsiszín Supermarket - Angyalföld, Lidl - Tűzoltó utca, CBA Supermarket - Kispest)
De itt egyrészt nincs ilyenre szükség, másrészt az érintett épületek abszolút nem néznek ki jól. Nincs hangulatuk, drabálisak - ennél fogva értéktelenek.

Fantomász 2014.01.27. 06:26:01

Urak, egy kérdés felmerült bennem, amire igazi választ nem találtam sehol. Mi a fene az a "melegpörgető"? Mit csinálnak egy ilyen helyen? Bekötött szemmel megpörgetik a meleget, aztán találjon ki elesés nélkül? :D

Dzsentrisvihák 2014.01.27. 11:55:31

Szerintem ezzel kivételesen semmi baj nem lenne, mert mindegyik épület úgy rusnya, ahogy van, és nem bír különösebb művészeti/történeti értékkel. Az érdekesebb az, hogy mit terveznek a helyére. Szerintem egy nagy kiterjedésű, igényes, historizáló szellemű parkot pl. simán elbírna a környék, mert a Millenáris, vagy a Mechwart liget sem igazán töltik be ezt a funkciót, plusz előbbi nagyon eldugott ahhoz, hogy valóban földobja/kinyissa a környezetét, utóbbi pedig relatíve messze esik onnét.

Blista 2014.01.28. 04:46:55

@m0rk:
Te valami párttitkár vagy? Egyáltalán semmit nem mondasz, ami kivehető belőle az meg értelmetlen.
1, Még mindig nem derült ki, mi a fenétől alkotnának rendszert a Ganz épületei. Teljesen nevetséges, amit mondasz. A rendszer azt jelenti, hogy valami közösen működnek. Ez meg teljesen értelmezheteteln a Ganz épületeire a városszöveti helyzetük tekintetében.
2, A Ganz épületei nem részei a város arculatának, mivel nem is létezik olyan építészeti kategória, hogy a "Ganz épületei". Maximum azt mondhatnád, hogy van egy rozsdaöv Budapesten, és abban vannak értékes ipari épületek, aminek egyébként egy része hajdani Ganz épület.
3, Egyébként Én Magyarországot egy iszonyatosan primitív országnak tartom, több okból, amiből az egyik itt most elkezdett kibontakozni. Vagyis hogy rákattanunk valami hülye trendre, és orrba-szájba nyomatjuk értelem nélkül, addíg míg teljesen devalválódik, így a permanens építkezés helyett időről időre oda jutunk el, hogy valaminek az elsöprése kerül napirendre. (a legutolsó ilyen sztori a kertvárosok lakóteleppé változtatása, meg a Ferencváros összebarmolása volt) Ebben a rugózásban jelenleg a "kerékpárút", a "városrehabilitáció", a "ipari területek megújítása" és a "sétálóutca" devalválása zajlik. (Vagyis kb 20 év múlva ott fogunk tartani, hogy ezeket a fogalmakat mindenki szitokszónak fogja tekinteni, mert mindenhol megvalósulnak, ahol idegesítőek, és sehol ahol szükségesek) Alapvetően azt kéne felfogni, hogy az ipari terület nemcsak bizonyos épületeket jelent, hanem például egy léptéket meg egy beépítési módot is, ami vagy passzol a környezetéhez vagy nem, illetve vagy átértelmezhető megfelelő módon, vagy nem. Ezek ugyanolyan értékek, mint az épület kivitele. Ezeken kívül pedig vannak bizonyos szociális funkciók, amiket egy városban meg kell oldani. Ezek mentén szerintem a helyzet a következő. Van Budapest, ahol az emberek általában hiányolják a parkokat. De nem a nagy parkokat, ahova expedíció meg nyári piknik alkalmával lehet kijutni, hanem az olyanokat, amik közel vannak, és bármikor ki lehet mozdulni, ugyanakkor nem pusztán csak fikarcnyi zöld sávok valami alárendelt helyzetben, pl valami épület előtti teresedés helykitöltésére agyonnyomva mindenféle átmászkálástól, hanem valamennyire beléjük lehet süppedni, és nyugisak. A Millenáris pontosan egy olyan koncepció, ami nagyjából semmit nem jeletett ezeknek az igényeknek a szempontjából. Senkinek nem jut eszébe, hogy a Millenáris az a hely, ahol ő kimegy a szabadba, mivel a Millenáris alapvetően egy épülethalmaz. Ezzel együtt a Kis Rókus utca, ami elméletileg egy park mellett van, be van szorulva két zárt utcafront közé. A kérdéses böhöm csarnokkal kapcsolatban pontosan ugyanezek a problémák vetődnek fel. Túl sok helyet foglal a területből és a térhelyzete is olyan, hogy ha csak ebben a tömbben gondolkozunk, akkor szerintem a parkkal kizárják egymást. Viszont ha a Kis Rókus felőli kicsi rátapadás le van róla bontva (a szabadon állás kicsit jobban kibontakozna), és mondjuk arra van használva, hogy a szintén csutkára beépített Marczibányi tér kultúrházát meg a franc tudja milyen sporttelepeit elnyelje, akkor mondjuk rá lehet fogni, hogy egy formálódó több tömbnyi park déli lezárása.
4, Egyébként nekem azon a telken sem a csarnokkal sem a minisztériumi épülettel nincs esztétikai problémám. Szerintem egyik sem szar épület. Ugyanakkor megjegyezném, hogy miközben itt ezt az épületete ennyire védik, aközben ennél sokkal jobb ipari épületeket meg simán szétszedtek a város más pontjain, pl a Soroksári úton.

Normális 2014.03.13. 23:13:29

@Blista:
A mai híradások arról szólnak, hogy "nagyjaink" munkavédelmi kobakot húztak, és jelképesen sajátkezűleg kezdték a bontást a minisztériumi épületben. Remélem, nem szabotálják el a parkká alakítást BÁRMIFÉLE ipari épület maghagyásával a Fény utcáig bezárólag.
Mi, körüllakók ezt kérjük, ezt várjuk.
Tűrjük a Mammutokat, a vigalmi negyedet a Lövőház utcában, kaptunk többezer Demszkij-karót is az utcáinkba.
Nem kérünk semmiféle további "turistamágnest", ahogy valamelyik -nyilván nem ittlakó- széplélek fogalmazott.

Normális 2014.03.13. 23:48:24

A mai napon a minisztériummal megkezdték protokollárisan is a bontást.
Nem baj, hogy mi, errelakók SEMMIFÉLE "turistamágnest" nem szeretnénk ide többet, csak parkot, a Margit krt. és a Fény u. között??
Az építőművészek meg ötletelők ámokfussanak most egy kicsit másfele. Buda nem gettó.

Normális 2014.03.13. 23:50:23

Ezer bocs, korábban eltűnt a hozzászólásom, azt hittem, egészen, azért írtam újra...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.03.14. 07:48:17

@Normális: Te ilyen budanáci vagy? Az egy ilyen misztikus csodahely?
Megsúgom, egy nagy lófasz a te Budád :D

Globetrotter2014 2014.03.14. 08:20:13

@Normális: akkor minek költöztél a Moszkva térhez bakker? Ott a IIa, vagy akár Hűvösvölgy és tele leszel parkokkal és zölddel.

Én sem örülnék ha mondjuk beépítenék a Milenárist, de a mostani "parkolóház" meg a misztérium helyett valamit nem ártana odatenni.

Egyébbként a legnagyobb sükség a parkolóházra lenne (leginkább föld alatt), szerintem ha van valami ami a környéken hiányozhat a bennszülötteknek az a parkolóhely, pláne a fény utca lezárása óta...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2014.03.14. 12:03:37

@ZF2: A Fény utcát lezárták? Te aztán tudhatsz valamit barátom... :)))

Globetrotter2014 2014.03.14. 12:38:12

@városjáró: vagy tudok valamit, vagy a Lövőházat zárták le.... :)

Normális 2014.03.14. 19:04:19

@enpera: Nem is kell idejönnöd, én biztosan nem hívtalak, nem hívlak.

Normális 2014.03.14. 19:12:56

@ZF2: Kicsit hamarabb költöztem ide, mint gondolnád.
A Mammutokat nem mi kértük, és hiába tiltakoztunk ellenük (különösen a Mammut-II ellen).
Ha figyelmesebben olvasol, egy korábbi hozzászólásomból kiderül, hogy szeretnénk a 3 évvel ezelőtt elvett parkolóhelyeket visszakapni.
Persze, a "funkcióbővítő városrészrehabilitáció" tanulmánytervében beígérték-behazudták mindezt a Baka, meg Tizedes utcába, ahol fizikaileg egyetlen plusz hely sem volt, nem is lesz. Mind a Kisrókus, mint a Keleti Karó utcában 50-50 parkolóhelyet vettek el (alsóhangon számolva).
Vigalminegyed, kutyaszarató sáv, díszkőburkolat, karósor, az lett. Egyiket sem kértük.

Globetrotter2014 2014.03.14. 19:20:59

"Keleti Karó utcában" :))

Igen a parkolóhely nem csak a helyieknek hiányzik, és az egyik rehabilitálandó épület most is "parkolóház", valami nem ártana heylette.

A Mammutnak viszont nagyobb haszna van ott mint bármelyik parknak.

Normális 2014.03.14. 19:22:35

Precíz leszek: a Kisrókusban 1-2 tucatot, a Lövőház utca "vigalmi" részében kb. 50 parkolóhelyet vette el, és az utca átjárhatatlanná tételével az egész közlekedést (különös tekinettel a Mammutok mélygarázsiba özönlő idegenekre) fejreállították.
Egyszerűen gazember az, aki egy természetes útszűkületbe (itt a Várhegy és a Rózsadomb közti átjárót értem) egy plázát még odapakol.
Nem kell kültelekre menni egy értelmes plázáért: ott van a Bécsi úti, a valahai téglagyár helyén. Az, ott, jó helyen van.

Globetrotter2014 2014.03.14. 19:28:09

@Normális: az I-es helyén a parkolót én is sirattam (emlkészik még valaki a mikrózott pizzára a bódéból? :)), de a Mammut I nagyon jó dolog volt, a IInél sem hiányoltam a hajléktalantelepet, már parkolni se nagyon mert az ember ott.

Igazi belvárosi üzletközpont, nekem nagyon hiányozna ha nem lenne...

Normális 2014.03.14. 19:37:17

@ZF2: Költői kérdés: miért nem lehetett a Nemzeti Színházat idehozni, a Mammut-II helyett, és a Minisztérium meg a mögöttes roncsok helyére?? Az minimális forgalmat generált volna (azt is este, a csúcs után, és méltóbb helye lett volna itt, mint "Demjánlandban"...)
Amúgy, hogy mennyi hasznot hoznak a kerületnek a Mammutok, leszarom, amíg az én iparűzési stb. adómat is ez a kerület rakja zsebre. És, anno, ha tudom, hogy ilyen szemetül kicsesznek egyszer velem, se ide nem költözöm, se a cégem ide nem hozom. Pedig, gyerekkoromtól ez a környéket laktam körbe, kb. a Fő u-ig.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2014.03.15. 19:54:49

Az összes párt sumák volt mammut ügyben. Alapvetően póta papa bűne volt ez a fajta mamut. A leganygobb sunyiság viszont az volt amikor a Saturnnak (ma már Media Markt) simán odadobták az alagsori parkoló területét. Pedig az építési engedély szerint annak örökre parkolónak kellett volna maradnia. Helyett jött létre az a felszíni balkán a senkiföldén. Ami hosszú évekre keresztbe tett bárminemű fejleszthetőségnek. És azzal hogy simán parkosítják a Minisztérium helyét, továbbra sem pótolják fel ezt az szint alatti parkolási hiányt. Ergo amíg valaki nem épít a mai romok helyén valamit, itt nem lesz területfejlődés.

Sokat tárgyaltuk a témát az index valamikori Civil Kontroll topikjában, csak azt tavaly megszüntették(!) a fideszkomcsi lángék. Akárcsak korábban a 2. kerület saját honlapján futó fórumot. A többi párt sunyi kussolása (ergo támogatása) mellett persze.

Normális 2014.03.16. 21:15:22

@városjáró: Én nagyjából már attól is boldog lennék, ha a Keleti Karó utcából kitakarítanák a karósorokat meg a kutyaszarató sávokat, a Lövőházból meg a vigalmi részt. Mondjuk, azt se bánnám, hogyha a Millenáris bármelyik rendezvénybelépője egyben a Millenáris kongó mélygarázsába is parkolójegyül szolgálna, akkor nem lenne a hazatérés este 6 után autóval félórás kalandtúra...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2014.03.17. 20:21:17

@Normális: a karók azért vannak, hogy ne állhassanak fel illegálban a kocsik. mondjuk el lehetne ezt érni folyamatos járőrözéssel is, csak abban vajthóék sosem voltak élen... az meg hogy a karók egyharmadban elfoglalják az egyébként sem túl széles járdát az pusztán "a szabál az szabál" alapú forgalomtechnikai kérdés.

Normális 2014.03.18. 00:38:43

@városjáró: az az igyenélő, semmitérő csürhe kb. arra alkalmas, hogy naphosszat a K. Karó u. sarkán bagózzon, és "munkakedv" esetén az őket eltartó polgárokat basztassa. Ne is emlegesd azokat. Remélem, megérjük egyszer, hogy szanaszét hajtsák őket.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.07.29. 15:56:59

index.hu/belfold/budapest/2016/07/29/tenyleg_park_lesz_a_millenaris_mellett/

"Több mint háromszáz lombos fával, dús zöld növényzettel, padokkal, játszótérrel és jelentős vízfelülettel készül az új közösségi tér. A parkban két kávézó is nyílik, amik illeszkednek a megújult Széll Kálmán tér környékének és a Lövőház utcának önálló városképi egységet alkotó jellegéhez - közölte a miniszter."

A már létező Millenáris rohad, mint egy riói szemétdomb, mert évek óta se pénz, se akarat a karbantartására, de ide egy új lizsét ígérnek? Emelt szintű, betonfödémekre vetett fűmaggal, vendéglátóhelyekkel és egyéb ismeretlenségekkel végig beépített telekhatárokkal - az nekik a "liget"? Azt a pofátlan hazug mindenségüket!

Arról nem beszélve, hogy volt ugye 2 éve ez az ötletpályázat a jövendőbeli park kialakítására, ami az azóta bekövetkezett teljes bontás miatt úgymond el is égett. Így a mai terveknek már közük sincs az akkoriakhoz. Felesleges nép- és szakmahülyítés volt. És persze felesleges pénzkidobás is.
Ennyire szabad hát ezeket a fideszfiúkat (is) bármiben komolyan venni. Az sem igaz amit kérnek, nem hogy amit mondanak, vagy ígérnek.
galeria.index.hu/belfold/2014/03/13/millenaris_szelkapu_otletpalyazat/12
süti beállítások módosítása