1013564_10202066278721478_1879914399_n_1_1381043830.jpg_960x717

Rég nem jártam arra, de Huropo igen. Fel is tolt egy képet róla a SkyscraperCityre:

"Nagyon rossz képet készítettem, de a lényeg, hogy a Várkert Bazár északi épületének homlokzata kész. Mégiscsak befejezik a teljes homlokzatot karácsonyra."

Kis lépés, de jó látni, hogy halad a munka. (via: Sadia)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest vár dunapart budai vár ybl miklós víziváros i. ker várbazár lánchíd utca

pic49388.gif

Amíg Amszterdamban a biciklis dugók megoldása okoz fejtörést, itthon a városatyák azon aggódnak, hogyan oldják meg a parkolási helyzetet, mit tegyenek a tömött autósorok ellen, hogyan mentsék ki a tömegközlekedés Bermuda-háromszögeiben elnyelt buszokat és utasaikat. Az IBM a legmodernebb technológiákkal fegyverkezett fel, hogy segítse az okos városok építését, de ötletekből sosem elég, ezért most megkérdezik a fiatalokat is.

Kötetlen Pálya – utak az okos városba pályázat kiírói arra kíváncsiak, hogyan fejlesztenék a városi közlekedést az egyetemisták és főiskolások. Amíg Rio de Janeiroban a heves esőzések miatt a pontos időjárás előrejelzés a közúti béke záloga, addig Birminghamben a parkolási mobilapplikáció aranyozza be a lakók hétköznapjait. Santandertben a középkori óvárosban fektettek le szenzorszőnyeget, Berlinben azt nézik a közlekedéstervezők, mire panaszkodnak a lakók a Facebookon, Dublinban az "autóbuszokból csinálnak villamost". Tehát – bár bizonyos klasszikus problémák mindenhol felütik a fejüket – az egyedi megközelítés és az új ötletek mindig hasznosak, ha a városi közlekedést az okos és élhető mindennapok felé szeretnénk terelni.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: pr verseny pályázat ibm futurista okos város

2013-10-03 18.27.47

Azt hiszem a világ egyik legjobb melója lehetett a Budapest Modell elkészítése és karbantartása, amikor volt rá pénz, meg akarat. Ugyanis a hetvenes években - a New York-i vagy épp a drezdai mintájára - fővárosunk modelljét is elkészítették fából, mégpedig 1:500 léptékben. Ez azt jelenti, hogy kb. 250 négyzetméteres terepasztalról van szó, ami 167  db 120 x 80 centis elemből áll össze.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest modell kiállítás bálna makett

varosliget_1380805332.jpg_920x576

Persze ezek még nem a konkrét épületeknek a tervei, csak a helyszíneké. Jó, hogy tettek bele egy télit is, azon látszanak legjobban a beépítések. Első blikkre a véleményem az, hogy rosszabbra számítottam - bár még mindig nem vagyok kibékülve vele teljesen. nem lesz sokkal több épület mint amennyi most van (csak azokat megszoktuk), viszont továbbra sem tudom mi indokolja az építéseket. Na és az eddiginél is értehetetlenebb, miért tűnik el az 56-os emlékmű, mikor illene a koncepcióba simán. De legalább a csöcsök nem épülnek fel. A pályázatról bővebben a HVG írt, ott megvan minden háttér. /Kép: MTI / Soós Lajos, via hvg.hu. Tipp: Sadia/

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest városliget látványterv múzeumi negyed xiv. ker

Tök jó dolgok történnek mostanában a Rudassal. Lelkendeztem már, hogy megújult az északi része, de a délivel kicsit várni kellett. Aztán a héten felröppent a hír, hogy még októberben nekilátnak a munkának és jövő augusztus végéig egymilliárdból megújul az épület. De hogy milyen lesz, azt mostanáig csak tippelgettük, hiszen a főváros honlapján látható terven épp a Szent Gellért tér felé eső szeglet nem látszik.

Jelenleg ilyen csúnyácska, de legalább aranyos buksi feje van a déli csücskének (ahogy Hamster kiszúrta):

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest felújítás fürdő átépítés gyógyfürdő tabán i. ker rudas fürdő

falling%20facade-thumb[1].jpg

Míg egyesek vért izzadnak, hogy valamit kezdeni tudjanak a lakatlan épületekkel, egy Alex Chinneck nevű angol fickó szobrot csinált az egyikből. Egy éven át kalapozott, míg végül tíz szponzortól összegyűjtötte a melóhoz szükséges 100 ezer fontot. Nem tudom, ti mit szólnátok, ha 35 millió forint eltapsolása után így nézne ki a házatok legfelső szintje:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: anglia egyesült királyság homlokzat lakatlan installáció és nem photoshop

Komolyan már a fülemen jön ki a sok városos timelapse videó, pedig először nagyon odavoltam értük. Hanem úgy tűnik, mégis lehet benne szépet alkotni, észrevenni valamit, amit mások még nem. Egyrészt olyan részét választani a városnak, amit mások ritkábban vesznek elő (az északi városrészek és az agglomeráció), másrészt felfedezni a hömpölygő felhőket.

A videót készítő Mayer Miklós azt írja a blogjában, hogy amikor egyik képet (melyen a felhőkből kikandikál az óbudai kémény) a NASA a nap földtudományi képének választotta a nyáron, elhatározta, hogy filmet készít belőle. Nos ez lett az. Gyönyörű!

Amúgy a legeslegszebb felhőgomolygós városvideó szerintem ez a San Franciscóban készül csoda:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest videó klip felhő timelapse

Budapest legkisebb járdaszigete - amit egy aszfalt-pecsvörkös útszakaszon lőtt Balázs a Széna téren - megőrizte ugyan elsőségét, de országos szinten kihívója akadt. Mégpedig Siófokon. Bár természetesen az autók miatt épült, igazán a gyalogosoknak tűnik fel - miután elbotlottak benne:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: kerékpár buhera út siófok útburkolat járdasziget forgalomcsillapítás somogy megye

süti beállítások módosítása