tumblr_mqr73ov3gm1qhnfvwo1_1280_1_1375439724.jpg_510x289

Persze nem csak kutyagumit. Bármit, ami az útfestők útjába került, fűcsomótól a cigicsikkig mindent. Gondolom meg volt mondva és passz. Mint az anekdotában, amely szerint a nyilegyenes szibériai vasútvonalon azért van egy kis kitérő kanyar, mert a cár meghúzta a vonalat és a mutatóujja hegye picit túlért a vonalzón. A hű mérnökök meg követték az előírást.

Tulajdonképpen ez már német precizitás.

A képet Elvisegydrog posztolt ki, NAK pedig kicsivel később megkereste a helyet az Auróra utcában. Nem kamu! Az ürülék egy része már elporladt, de a helye most is látszik!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest kutya buhera hulladék kutyaürülék viii. ker

ku-xlarge[3].jpg

Három napig nem olvastam híreket, szóval nekem új volt, hogy megvan Walking with the enemy trailere. A hazánk megszállását feldolgozó moziban Ben Kingsley játssza Horthy Miklóst, Bukarest pedig Budapestet. Egészen mókás, hogy a fővárosunk a legkülönbözőbb helyeken játszódó filmek forgatási helyszíne, de amikor itt játszódik egy film, azt máshol veszik fel.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest film duna töri lánchíd v. ker i. ker

Szeretitek ezt a falfestményt a Kiskörúton, a Városháza téren? Egy indiai-amerikai blogger egyszer baromi jól levezette belőle a magyar szellem szimbólumát, ami szerinte a sík és a tér viszonyában keresendő. (Jó nagy marhaságnak hangzik elsőre, pedig nem az, olvassátok el a posztot!)

Mindez azért érdekes, mert a fenti alkotást is jegyző Színes Város Csoport most pályázatot hirdet, melynek témája épp az, hogy Mi neked a magyar? A nonfiguratív válaszokat pedig erre az erzsébetvárosi tűzfalra várják (mely a Kertész utca és a Wesselényi utca találkozásánál található, 36 méter hosszú és 11 méter magas, vagyis összesen 400 négyzetméteres).

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest public art tűzfal zsidónegyed falfestés kertész utca erzsébetváros wesselényi utca

Belvárosba áramló autók Birmingham-ben. Fotó: Kockafej, Wikimedia.

Megvan az az érzés, amikor már negyedórája odaértél a találkozó helyszínére, de még nem kezdhetsz a lejáró parkolóóra újratöltése miatt aggódni, mert vigasztalanul körözöl a házak között, és komolyan fontolóra veszed, hogy egyszerűen megfordulsz és hazamész?

A parkolóhely keresésével töltött idő, és a megtett tiszteletkörök maguk is hozzájárulnak a forgalmi dugókhoz – egyes kutatások szerint mintegy 30%-kal. Vagyis dugót generálnak azok is, akik voltaképpen már megérkeztek a céljukhoz, csak nincs hol parkolniuk. És még a levegőt is szennyezik. A Birminghem-ben működő megoldásról tesóblogunkon, a Futuristán olvashattok bővebben!

tovább »

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: közlekedés parkolás gépkocsi parkoló egyesült királyság birmingham futurista okos város közlekedésszervezés városirányítás tesóblog

palaestra_exedra_6[1].jpg

(Az Antefixum blog rekonstrukciója az aquincumi Tharmae Maiores fürdőről. Még több remek kép és a mai állapot ebben a posztban.)

Már kihirdettük a lakótelep-bajnokság indulóit, akik valószínűleg most a körmüket rágják az öltözőben, arra várva, hogy elkezdődjék a verseny. Nos egyelőre kicsit várniuk és várnotok kell, mert még fejlesztődik a szavazógép, mellyel eldőlhet, melyik Budapest legnépszerűbb klasszikus lakótelepe. Ám hogy addig is szórakoztassuk a drága nagyérdeműt, visszatekintünk kicsit a történelmi kezdetekre. Mármint a távfűtésére - de természetesen a panelépítkezés is terítékre kerül hamarosan. Jöjjön tehát egy kis időutazás a teljesség igénye nélkül, kiemelve azokat a részleteket, amelyek szerintem érdekesek voltak.

Merthogy a távfűtés nem új Budapesten. Minimum 1800 éves! 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest franciaország ausztria bécs oroszország távfűtés töri szentpétervár izland fürdő reykjavik országház fűtés hőerőmű gellért fürdő

süti beállítások módosítása