A tengerszint-emelkedés nem éppen nemzeti probléma nálunk az utóbbi 90 évben, ám  ennek ellenére egy magyar csapat fantáziáját is megmozgatta a Jacques Rougerie Alapítvány innovációs építészeti pályázata. Olyannyira, hogy a budapesti Szövetség’39 alkotócsoport CALTROPe projektje nyerte el a fődíjat tengerszint-emelkedés és építészet kategóriában. Pedig a hagyományos értelemben véve nem is építészetről van itt szó.

 

"A projekt egy könnyen telepíthető modulrendszert takar, amely organikus, természetközpontú módon válaszol a vízszintemelkedéssel járó területvesztés okozta kihívásra. A részben betonból, részben helyi anyagokból álló, csipkeszerű gátszerkezetet a legveszélyeztetettebb folyótorkolatokban építenék ki. A betonelemekbe mangrove facsemetéket ültetnek, amelyek a növekedésükkel egyidőben hatékony védelmi vonalat alkotnak, és fokozatosan beépülnek a környezetbe. A részben mesterséges, részben élő növényekből álló gátrendszer tehát alkalmazkodik a természetben zajló változásokhoz, és segíti a védett területek hordalékkal való feltöltését."

 

Hogy a világ 76 országból érkezett 529 pályamű közül épp az övék nyerhette el a 10000 eurós pénzjutalmat, alighanem hozzájárult a remek illusztrálás: a fenti videó önmagában is nagyon profin kivitelezett. 

caltrope_06.jpg

caltrope_10.jpg

caltrope_05.jpg

caltrope_02.jpg

 

Érdemes megemlékezni a csapat tagjairól, már csak azért is, mert látszik mennyire komplex tudás áll a pályamű mögött. Ritka az az építészeti projekt, amelynek megalkotásában búvár, festő, animációs tervező és biológus is részt vesz.

 

"A CALTROPe koncepciójáért Baróthy Anna, a Szövetség’39 tervezője és projektvezetője mellett Balázs Gergő biológus, búvár, Csernák Janka tervező, Dr. Grónás Viktor, a Szent István Egyetem Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszékének egyetemi adjunktusa, búvár, Kovacsics Péter grafikus-animációtervező, Pucsek Viktor és Vető Péter ipari formatervező-3D tervező felel. A projekt munkatársa volt Bozsó Melinda, a Szövetség’39 tervezője, Csomor Dániel építész, Kerekes Kata grafikus, Krauth Vera építészhallgató, Kurta Ábel és Szabó Veronika terméktervező hallgatók, valamint Lajkó Nóra festőművész hallgató."

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: fa tenger árvíz élő építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr305694954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

King3dward 2013.12.16. 22:54:35

Egy újabb jól hangzó és szépen kinéző hatalmas ötlet ami ugyanakkor egy kivitelezhetetlen és gazdaságtalan megoldás.. Kíváncsi vagyok milyen lehetett a többi :) (A magyarázó videó az tökjó.)

Kékcinke 2013.12.16. 23:14:54

bármi ami harmonizál a természettel,növényekkel, állatokkal és közben nekünk is jó, az klassz! Gratulálok nekik!

nál 2013.12.17. 14:55:33

@King3dward:
Se nem kivitelezhetetlen, se nem gazdaságtalan.

Link elek 2013.12.17. 15:26:06

@King3dward: @nál:

En nem latom, hogy keresnenek ezzel penzt valami helyi vallakozo.
Vagyis kulso "ajandek" finanszirozas kell, vagy pedig a arvizi/cunami vedekezere felretett penzekbol kell megepiteni.
De pl. Bangladesben ez kb. 0$.

Link elek 2013.12.17. 15:27:56

@Kékcinke:
Mar epp ideje volt, hogy az epiteszek rajojjenek, hogy a termeszet ingyen dolgozik.
Csak azon nyelven kell elmondani neki, hogy mit akarunk, amit meg is ért

Kékcinke 2013.12.17. 21:36:59

@Link elek: szépen fogalmaztad meg :) és igazad van.
süti beállítások módosítása