Gyönyörű térképet alkotott Airdace és egyből meg is osztotta blogján, a Metamorfózisokon. Az alapötletét az az oldal adta, amelyen Hollandia valamennyi háza rajta van, színekkel jelölve a koruk. Persze ilyen roppant vállalkozásba fogni Magyarországon nem lenne olyan egyszerű. Nem csak azért mert ehhez egy bloggernek kevés az erőforrása, de azért sem, mert nincsenek meg hozzá a szükséges adatbázisok. Kisebb léptékben azonban már el lehet kezdeni a munkát.

Például Józsefvárosban. Hogy miért pont ott? Mint Airdace írja:

 

Józsefváros házai magyarázat.jpg

1. Lelkes nyolckerületi lokálpatriótaként egyértelmű;

2. Ez Budapest egyik legváltozatosabb kerülete építészeti szempontból is;

3. Vannak építéstörténeti adatok, mégpedig akerületi MSZP oldalán,

4. A kerületi szabályozási terv átnézeti oldalát kitűnően lehetett használni erre a célra (mivel rajta vannak az épületkontúrok is).

Mint írja, néhány óra munkával rakta össze a térképet, mely persze nem biztos, hogy száz százalékos, hiszen lehetnek tévedések az adatbázisokban. Nem színezte ki az ipari épületeket és azokat a toldott-foldott földszintes házakat, amelyek kora pontosan meghatározhatatlan.

Bár a kerület nagy része 1875-1900 között (piros) épült ki, jól kivehetők egyrészt a legújabb projektek (pl. Corvin sétány), másrészt a Palotanegyed XIX. század első feléből származó épületei (például a Nemzeti Múzeum).

A térkép persze egyelőre nem olyan kattintgatható, zoomolható, mint a holland példakép, de már most, egyszerű képfájlként is nagyon izgalmas. Nagyobb felbontásért kattintsatok a képre, vagy innen le tudjátok tölteni igazán nagyban.

További részletek Airdace posztjában, ahol a szerző azt ígéri, más kerületek térképén is dolgozik már.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest térkép töri palotanegyed viii. ker corvin-negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr395683378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borso 2013.12.10. 16:08:14

Józsefvárosról szólva az esetek 95%-ban a Palotanegyedről írnak, mint itt is, viszont soha nem említik a kerület ékszerdobozát a gyönyörű, kertes, családi házas Tisztviselőtelepet és a Rezső téret a templommal, amelyek nagyságrendekkel szebbek építészetileg is, mint bármelyik másik területe a Józsefvárosnak, de megkockáztatom, egész Budapestnek! Tessék írni erről is, csodálatos fotókat lehet készíteni a Bíró Lajos, a Reguly Antal és a Benyovszki Móric utcák házairól!

¿Qué tapas hay? 2013.12.10. 16:15:00

Szenzációs kép, nem unom meg böngészni. Egy apróságot találtam eddig, a Mintagimnázium épülete későbbi, mint amit a színek mutatnak, a Trefort u. 8. 1887-ből, a 6-os telken épült bővítmény 1906-ból való.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.10. 16:27:45

tényleg zseniális egy kép, lesz ilyen más városokról is?!

málta 2013.12.10. 16:34:59

Nagyon jó ötlet, gratula. Hibát én is találtam, a Rákóczi-Kenyérmező sarkon levő ház nem 1945 előtt épült, hanem később, a háború után.. A mi házunk pedig fehér színű, pedig nem toldozott-foltozott, az 1800-as évek végén épült.

hatja 2013.12.10. 18:12:59

@borso: nem akarom letörni a lelkesedésed, de az összes, 1950 előtt önálló kerület századfordulós utcáiban ugyanilyen házak vannak... pl Rákospalota, Újpesten a Baross utca környéke, Pesterzsébet, stb... múltkor jártam arra egy építészetben járatlan ismerősömmel is és egyből felkiáltott, hogy "nahát ez tiszta Rákospalota" pedig nem mondtam neki semmit.

Rittyentett Hőzönbőzön 2013.12.10. 20:40:11

szuper, hogy itthon is van már ilyen térkép! egy jó tanács a készítőnek: próbáljon meg minél kevesebb színből álló színskálát használni, mert úgy sokkal jobban átlátni a grafikát. a holland is már-már sok a bordó-fehér-kék átmenettel, viszont ez a szivárvány színpaletta egyáltalán nem tesz jót a térképnek. minden színnél vissza kell pillantani a skálára csekkolni a színhez tartozó évszámot.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2013.12.10. 23:46:44

@¿Qué tapas hay?: @málta:

Köszönöm a kiegészítéseket! A Trefort utcai iskola valóban baki, a forrásban (mszp8.hu) csak az alapítás éve volt ott (1872), az építés időpontja nem.

A Rákóczi-Kenyérmező sarokra viszont ezt mondja, ami hihetőnek tűnik: "1936-ban - Lauber László és Nyíri István tanulmányterve alapján - épült Futúra Rt. bérház."

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2013.12.10. 23:49:27

@doggfather: Egyelőre a VII. kerület belső része és az V. kerület készülget. Más városokra akkor lesz, ha lesz adatforrás. De alapvetően az a cél, hogy felkerüljön valami kezelhetőbb oldalra, mint az OpenStreetMap, ahol le lehet ellenőrizni az adatokat is, és ha kell, javítani.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2013.12.10. 23:55:24

@borso: Ezek szerint nehéz letagadnom, hogy palotanegyedi vagyok... Pedig most nem is akartam kiemelni, oszt mégis sikerült.

Amúgy nagyon bírom a Tisztviselőtelepet és ha tehetem, mindig azon keresztül kerekezek, ha Kispest felé visz utam. Az egyik kedvenc részem a térképen is a nagy hátsó kertek alkotta feketeségekkel a vékonyka házak megett.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.11. 09:57:13

@airdace: köszi a választ! Ha azok készen vannak azokat is elnézegetem majd szerintem!

borso 2013.12.11. 11:08:11

@hatja: minden területnek megvan a saját hangulata hidd el ami sajátos, igaz ez a Tisztviselőtelepre, Rákosra és a Wekerlére is.

málta 2013.12.11. 13:26:08

@airdace: A fortepanon van egy kép a lebombázott sarokról.
süti beállítások módosítása