Az OC egy örök témát dolgozott fel legfrissebb elemzésében: miért árazzuk többre a lakásunkat annál, mint amennyit valójában ér? Kimazsoláztam a lényeget, úgy tűnik öt hibát követünk el leggyakrabban:

 

1. Elfelejtjük, hogy 2013 van

2008 óta a lakáspiaci árak 20%-kal csökkentek. Ha valaki a csúcson vásárolt, akkor annak nehéz elfogadni, hogy most jóval kevesebbért adhatja el otthonát. 

 

2. Abból indulunk ki, mennyi pénzre van szükségünk

Ez a legmókásabb: "az ingatlan eladásából remélt bevétel nagyságát egy másik eseményhez kötik. Például mennyi pénzre lenne szükségük a következő ingatlanmegvásárlásához, vagy mekkora tartozást kell visszafizetniük, vagy éppen az örökösök mennyi pénzt szeretnének felosztani maguk között"

 

3. Azt nézzük, mennyiért hirdetik mások

"Ez egy célravezető módszer lehet, de nem szabad elfelejtkezni a kínálati és a tényleges eladási árak közötti különbségről. A kínálati árak átlagosan 3,7 százalékkal magasabbak az eladási áraknál, de ingatlantípusonként nagy lehet az eltérés." A legkevesebbet a panelek, a legtöbbet családi házaknál lehet alkudni.

A két ár közti különbségről mi is meggyőződhetünk, elég ha megnézzük az Otthontérképen bármelyik terület kínálati és valós árait. Vagyis, hogy mennyiért hirdetik a környéken a házakat, lakásokat és azután mennyiért kelnek el azok valójában.

A túlárazás persze eltérő lehet. Tolnában például az átlagos meghirdetett négyzetméterár 120 ezer forint, míg az eladási 105 ezer. A szomszédos Baranyában jóval elrugaszkodottabbak az árak: átlagosan 160 ezerért hirdetik a lakóingatlanok négyzetméterét, miközben 120-ért adják el.

Fotor-tolnabaranya.jpgAz eladási árakban sokkal kisebb a különbség Tolna és Baranya között, mint a meghirdetettekben. Baranya túlárazottabb az Otthontérkép adatai szerint. Kattints a részletekért!

 

4. Nem nézzük, mi minden befolyásolja az árat

Összehasonlítjuk a környékbeli ingatlanok árait a mienkével, de rengeteg minden befolyásolhatja az árat. Hiába van két ugyanakkora lakás ugyanabban az utcában, lehet, hogy az áruk más. Mert mondjuk nem ugyanazon az emeleten vannak, nem ugyanarra néznek, más az elrendezésük, más az állapotuk stb. 

 

5. Érzelmileg kötődünk az otthonunkhoz

Számomra ez a legegyértelműbb. Általában sokkal szebbnek, otthonosabbnak látjuk a saját otthonunkat, mint egy hidegvérű elemző vagy egy kívülálló vásárló. 

Egyébként az egész túlértékelős témáról egy neve elhallgatását kérő ingatlanos írt remek posztsorozatot az Urbanistán pár éve. Érdemes azt is elolvasni!

[via: OC kép: siroki barlanglakás, 1939 - Fortepan]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: hirdetés ingatlanpiac árazás lakáspiac eladó ingatlan

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr365684454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szzzz 2013.12.10. 14:54:23

Ne bohóckodjál már, hát egy élet munkája van ebbe bele!
A nappalit a tavaly burkoltatta le a sanya két centis karrarai márvánnyal, hát ha bemész a boltba hát csak az anyagnak vagy 30-40 ezer négyzetmétere!
Meg ezt a hálófülkét is akkor válaszottuk le a gyereksuobából, csak ez belevolt másfél millióba. Ráadásul ilyen szép fiatalos modern stílusban, színes üvegtéglákkal (az se volt olcsó ám) csináltuk meg, hogy kapjon fényt a gyerekszobából. Csak jobb, ha kisebbik gyerkőcnek is van saját helye, nem?
A hallban a régi rossz tölgyfaparkettára pedig tavalyelőtt rakattuk ezt a szép modern laminált parkettát. És nem ám a gagyi baumaxosat, hanem ezt a szép egzotikus fa mintásat!
A külső falak hőszigeteltek ráadásul, három éve rakattunk 3 centis drájvitot, a kazán is modernizálva lett egy hatásfoknövelő mágneses gázrészecske égés előionizálóval.
szumma szummárom az elmúlt 10 évben rá lett költve majd harmad annyi, amennyiért te ajánlasz! Ne viccelj már!
Ráaádsul a medence is már majdnem kész lett, már csak ki kell burkolni, nem egy tétel, és kész, csak a sanyának egyszerűen nincsen rá soha ideje. Ennyiért te egy lakást nem kapsz pesten, nemhogy medencés házat itt a zöldben!

Visegrádi 2013.12.10. 16:05:20

Ezért nem adok megbízást ingatlanosnak, mert a saját jutaléka érdekében próbálja előszeretettel meggyőzni az eladót is arról, hogy a lakása szar és nem ér annyit, amennyit a tulaj gondol.
A tulaj tökéletesen tisztában van azzal, hogy mennyit tud engedni és mennyit nem éri meg már.

Hevn 2013.12.10. 16:09:36

Tkp. az ingatlanosnak nyomott áron a legjobb eladnia, ha magasabb árat szab meg, akkor sokkal később jut a jutalékához és annyival többet nem kapna mint amennyivel a tulaj jobban járna.

Amúgy is ez a lakáspiac valami mesterséges manipuláció.

Az, hogy egy ótvar fos VIII. kerben annyit ér egy lakás, mint egy külsőbb, de frekventált övezetben levő kétszer akkora?

Ugyan már.

Szarazinda 2013.12.10. 16:50:08

Hú mennyi bölcsesség, ha nem írja le az OC, magamtól egyik ok sem jutott volna az eszembe.

Bicepsz Elek 2013.12.10. 17:50:23

@Hevn: Azaz!!! En voltam felvetelen. A fo kerdes:
Ha valaki egy kb. 10 millios lakasra azt mondana, hogy leteszek 7 milliot kpben es viszem holnap beleegyeznek-e vagy varnek jobb ajanlatra?
En azt mondtam varnek jobb ajanlatra. Nem vettek fel...

Bicepsz Elek 2013.12.10. 17:54:27

@Hevn:
VIII. ker: a lakasokbal a helyet kell megfizetni!!! Mucsaricsogen meg ha pigmentmentes falu is, de se kozel se tavol munkalehetoseg stb stb. akkor lehet 500 m2 haz is de csak 5-7 milliot kapsz erte!!! A 8 hoz meg kozel a belvaros: kormanyzati epuletek stb. Elobbit pl. havi 20 000 ert lehetne kiadni, egy 8 keres 30 nmes lakast akat 50-60 ert is!!

hatja 2013.12.10. 18:07:12

nekem az volt a kedvencem amíg ingatlanoztam, hogy a tulajok az összes panelházban elmondták, hogy "ez az egy ház a telepen tiszteknek/belügyeseknek/honvédeknek épült, sokkal jobb mint a többi". :D

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.12.10. 19:01:11

@Bicepsz Elek: hát azért nem olyan könnyű kiadni annyiért.

Dashausingatlan · http://www.dashaus.hu 2013.12.10. 21:47:06

"Ha valaki a csúcson vásárolt.."
Pont ma beszéltem egy ilyen eladóval.
Azt mondta, hogy nem érdekli, hogy csak 5 mFt-ot ér max a lakása, mivel ő 7 mFt-ért vette, ezért annyit is akar érte kapni. Kivárja..

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.10. 23:28:16

@Dashausingatlan: egy kicsit elkesett a poen, szoval 2-3 evvel ezelott erre azt valaszoltak volna, hogy most van 5 millaja, akkor 10%ert berakja bankba es visszajon amikor 7 lesz :)))

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.10. 23:29:46

egyfajta erzelmi toltet az hogy valakinek ertekes ingatlanja van,
arulgatja es kesz, kinek van ezzel baja? ha o ugy gondolja annyit meger es az ala nem megy akkor nem megy :)
igaz el se fogja adni de a tudat hogy o milyen ertekben lakik az nagyon fáintos tud lenni

hatmandu 2013.12.10. 23:50:33

Most akkor mennyi a kínálati és az eladási közti különbség? Nem találom a kínálati árat a linkelt oldalon. Te 3.7%-ot írsz, de a két példa (Baranya és Tolna) 15 és 30%-ra jön ki a számaid alapján, nehéz elhinnem a 3.7%-es országos átlagot.

hatmandu 2013.12.10. 23:58:01

Közben megtaláltam mindkét árbeállítást, az a 3.7% nagyon nem stimmel, a legkeresettebb budapesti körzetekben is 5-10%, de vidéken sokhelyütt 50% a különbség. Aztán persze lehet, hogy a tényleges vételár, khm, nem egészen egyezik meg a szerződésen szereplő összegekkel.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2013.12.11. 11:14:01

@hatmandu: az egyik az OC adata, a másik az Otthontérképé. Úgy látszik, más forrásból dolgoznak

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.11. 11:56:23

@Zubreczki Dávid: a otthonterkep.hu/ -re dunahouse van beirva

attol fuggetlenul nem szabadna hogy elteres legyen, elvegre ez a ketto nagy iroda+frencsájz van a piacon(DH + OC), mindketto rendelkezik elegge sok eladassal, szoval mas kellene hogy legyen az indok

valoszinuleg az elvart es a valos ar a kulonbseg

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2013.12.11. 12:25:06

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: amennyire tudom az FHB adatait használja az Otthontérkép - mmt a valósokhoz, de majd utánanézek
süti beállítások módosítása