1lrE7[1].jpeg

Az Otthontérképért már korábban is lelkesedtem. Elsősorban azért, mert egy remekül beágyazható és kereshető ingatlaninformációs alkalmazás: városrészekre bontva láthatók rajta az átlagárak, legyen szó kiadó vagy eladó lakásokról, kínálati vagy valós árakról. Nem mellesleg az egész egyre inkább ingatlanhirdetési oldallá is alakult. Most egy csomó új fejlesztést jelentettek be. Nézzük mik ezek és mennyire hasznosak az Urbanista és mennyire az ingatlankeresők szempontjából!

Országos térkép

A leglátványosabb fejlesztés egyértelműen az országossá válás. Budapest határait átlépve is megmaradtak azok a böngészési lehetőségek, amiket a fővárosban megszokhattunk. (A zöld közterület aránya a településhatárokon átlépve persze értelmét veszti, szóval az nem működik minden nézetben.)

Ráadásul nem csak megyei, hanem kistérségi szinten is ellenőrizhetők a statisztikák:

Ahol van elég adat - és elég sok a település -, ott a kistérség határain belül is kimutathatók eltérések az átlagárakban. Ilyen mondjuk Nagykovácsi a Pilisvörösvári kistérségben.

Ezek az adatok ugyanazokból a forrásokból származnak mint a pestiek. Ahogy a ma kiadott sajtóközleményükben szerepel:

A pontos térképes helymeghatározáshoz a Posta hivatalos utcanév-adatbázisát használja a rendszer. Az eladott lakások átlagos értékesítési árára vonatkozó adatok a NAV hivatalos adatbázisán keresztül, az FHB Lakásárindex-től származnak. A kínálati árakat és a bérleti díjakat az adatbázisukban található több tízezer adatot alapul véve saját elemzés után határozzák meg. A zöld közterek mutatószámait a legfrissebb műholdfelvételeket elemezve állapítják meg.

Az én szempontomból elsősorban ezek a mobil és részletes, könnyen beilleszthető, zoomolható térképek az izgalmasak, de az utóbbi időben mint ingatlanhirdetési oldal is egyre jobban megcombosodott az Otthontrékép.

Klónok háborúja

Másik tényleg ütős újításuk már a hirdetésekhez kapcsolódik. Van egy fejlesztésük, amellyel kiszűrik, ha egy lakás több hirdetésben is szerepel.

Magyarul a klónokat.

Azt ígérik, hogy felismerik ezeket és csokorba gyűjtik. Vagyis egyetlen lakás csak egyszer jelenik meg a térképen és a találati listában is, pusztán egy szövegsor utal arra, hogy megtalálható máshol is (a klónok listája egy kattintással legördíthető). Például ennél a hirdetésénél.

1lrLN[1].jpeg
Igazából, ha csak ezt sikerül tényleg üzembiztosan működtetni, már erős konkurenciája lehet bármelyik bejáratott hirdetési portálnak. Ezt a problémát ugyanis szinte minden ingatlant kereső ember az elsők közt említi.

Ehhez persze hirdetések is kellenek. Nulláról indulni kemény meló lett volna, ezért megállapodtak a legnagyobb hazai ingatlanközvetítő hálózatok felé (FHB Ingatlan, Duna House, CDC Ingatlan, Openhouse), melyeknek a teljes kínálata megvan az oldalon. Azt ígérik, emellett folyamatosan nyitnak a kisebbek felé, sőt, előbb-utóbb a lakossági ügyfelek is hirdethetnek majd az oldalon.

Hirdetési információk

A hirdetések mellett is megjelent egy csomó új infó - köztük végre néhány olyan is, amit hazai portáloktól még nem szoktunk meg. Kihasználva a térképes adatbázis nyújtotta hátteret, megjelennek a környéken található egyéb ingatlanok térképe és az elérhető szolgáltatások listája:

1lrWX[1].jpegAlatta pedig egyrészt az FHB Lakásárindex alapján készült grafikon mutatja az átlagárak alakulását három szinten a "környéken", illetve megtalálhatók a környékhez kapcsolódó képek az Indafotóról és a vonatkozó posztok az Urbanistáról.

Az újdonságok többsége még tesztfázisban van, itt-ott még látszik egy béta felirat, de a rendszer már használható, bevetésre kész.

Nektek hogy tetszik?

A miheztartás végett: az Urbanista és az Otthontérkép is a CEMP kiadványa.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: ingatlan hirdetés térkép otthontérkép

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr705673303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmintgéza · http://gmintgeza.blog.hu/ 2013.12.03. 16:34:45

alakul, alakul. de üzenem a srácoknak-lányoknak, hogy húzzanak bele maradék probléma kijavításába, hogy a többi hasonló ingatlankeresőt tényleg elfelejthessük már.

Voyager 2013.12.03. 17:11:38

nem rossz, de kissé torzít az átlagos ár tekintetében. Nem vethető össze két különböző felszereltségű minőségű ingatlan négyzetméter ára. Ez kb olyan mintha a körtéről akarnám eldönteni mennyire alma. :)

jeriko 2013.12.03. 17:58:17

Ügyes kezdeményezés, de ezekből az adatokból sok következtetés nem vonható le.

Három komoly problémája van az adatbázisnak:
1) Azt mutatja, mennyiért SZERETNÉ valaki eladni a lakását, ami könnyen lehet, hogy félrevezető adat. Valaki felrak egy hirdetést 10millió/nm-ért, az eltolja az egész statisztikát.
2) Az ár a legtöbb esetben tükrözi a lakás állapotát (Új - felújításra szoruló) erről viszont semmi info nincs a térképen, átlagot vonni ezekből viszont félrevezető. Minimum egyesével kell végignézni mindent.
3) Házak esetében olyan "apró" dolgok maradnak le, mint pl. telekméret. Nyilván nem mindegy, hogy ugyanahhoz a lakáshoz 20 nm vagy 800nm telek tartozik.

vorosvari 2013.12.03. 18:13:42

Ügyes húzás az ingatlanközvetítő cégtől amiért létre hozta ezt az oldalt. De nem véletlen hisz az ö általa ( meg a többi nagy ingatlanos ) hirdetett ingatlanok jelennek meg amiért ö %-ott kap a vele szerződőt megbízótól.Magyarra lefordítva, minél több ingatlanra találnak itt a vevők annál több a bevétele a cégnek és persze a többi társcégnek is. Majd akkor lesz versenyképes a többi ingatlan kereső portállal szemben, ha bárki felteheti hirdetését, és nem kell szerződést kötni velük.

Dax 2013.12.03. 18:34:54

@vorosvari: ilyen már van tudtommal, ingatlan.com

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2013.12.03. 20:31:44

@jeriko: tudsz változtatni nézetet, hogy a valós, vagy a kínálati árat mutassa (baloldalt legördülő sáv). de ez persze csak az első problémádra válasz :)

@vorosvari: ez így igaz :) tervezik is ezt.

@Dax: igen, sőt! az ingatlan.com is mostanában élesítette a térképes keresőjét, hamarosan írok arról is, összehasonlítva a két alkalmazást

balkey 2013.12.03. 22:40:11

@Voyager: Ez tök jó ötlet, végülis az ingatlanok környéktől vett eltérését miért ne súlyozhatnánk az ingatlan állapotával, ha már egyszer ez ismert. Dolgozik a csapat egy scoring rendszeren, köszönjük az ötletet, felírtuk!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.12.04. 08:36:25

ehhez sem értesz, de reklámozod? újabb gyengus bérposzt :) jól nyomod, szólok ha elérted a százat!

Beer Monster 2014.11.27. 01:51:35

Egyes városrészek határa rossz helyre került.
süti beállítások módosítása