ku-bigpic.jpg

Na igen, ez a különbség a magyar és a kínai szocializmus között. A magyar komcsik kétségbeesnek, mikor rájönnek, hogy a frissen épült házról lefelejtették az ablakokat. Tudjátok, mint A tanú híres jelenetében. A kínaiaknak viszont a szeme sem rebben. Egyszerűen ablakokat festenek rá.

Messziről semmi sem látszik:

ku-xlarge(3).jpg

Ahogy közelítesz...

ku-xlarge(2).jpg

... úgy már egyre jobban látszik,...

ku-xlarge(4).jpg

... hogy az ablakok kamuk.

ku-xlarge(5).jpg

Ráadásul nem egy kis gátőrvityillóról van szó, hanem egy huszonakárhány (ha nem harminc) emeletes panel toronyházakról. A Csingtao (angolul Qingdao, ha valaki tudja a szabályos magyar átírást kínaiból szóljon! - kösz, dá)  városában fekvő épületeken így spórolt az állam, ha már kifejezetten a szegényebb rétegek szállását kívnják megoldani velük. De azért a látszatra adni kell! 

Lehet, hogy angol örökség? Ott ugyanis a XIX. század közepéig az ablakok után kellett adót fizetni, de sokan nem akaratak lemondani a cifra homlokzatokról,m így aztán rengeteg vakablak épült akkoriban a királyságban. 

[Forrás és képek iFeng via: Kotaku]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: kína kamu panel ablak átverés lakótelep toronyház csingtao

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr575600390

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kamu ablakok egy kínai lakótelep házain 2013.10.28. 14:18:58

A qingdaoi olcsó lakótelepi lakások fotóin húzták fel magukat a kínai netezők legutóbb, mivel az épületek oldalán látható ablakokat csak felfestették a falra. Azért balhéztak sokan, mert olcsónak és primitívnek tartják ezt a fajta építészeti megol...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gill 2013.10.28. 11:33:54

A kínai átírást nem tudom, de a tanút hosszú ú-val kell írni...

kispestipeti 2013.10.28. 12:35:55

Hogy a cikk tartalmához is legyen egy hozzászólás: Volt arról is tudósítás, hogy Kínában szellemvárosokat (is) építenek, melyekbe alig, vagy egyáltalán nem költöznek be emberek. Ezért, teljesen mindegy, hogy valódi vagy festett ablakok vannak ezeken az épületeken. Az én újító ötletem: Hatalmas hasábokat kellene felhúzniuk, és MINDENT ráfesteni, ami egy lakóház látványát nyújtja. (messziről) Azután mehet a statisztikai jelentésekbe, hogy dübörög a gazdaság, szárnyal az építőipar, stb. stb.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.10.28. 12:49:47

Nem lehetséges, hogy az épület befelé kommunikál? Vagyis a ház ezen részén a gépészet, liftakna, belső közlekedők, satöbbi van - amihez nem kell ablak -, és a valódiak meg a túloldalra kerültek?

mondjuk mintha ennél a széles barna/drapp felületre festették volna őket:
www.arttechkft.hu/images/references/113_1360738882_2.JPG

micsoda? 2013.10.28. 13:15:11

Szerintem ügyes. Gondolom nincs jelentősége az ablaknak, viszont kivülről látványos.

sanche_ 2013.10.28. 14:21:17

Nem értem a kiakadást én se. Ez kb olyan, mintha abba kötnél bele, hogy "nézd már a büdös panelprolik, a felújított házukkal, a színezéssel úgy csinálnak, mintha nem egy utolsó sz.ros, büdös panelban élnének"

Szóval szerintem ez nem volt egy nagyon átgondolt dolog.

Aranylab6 2013.10.28. 15:51:01

a kamu ablakos drapp tömegek oldalán láthatóak valódi ablakok is, melyek függőleges helyzete nagyjából félszint magasságban van a velük összelátszó függőfolyosók (vagy erkélyek) által meghatározott szintekhez képest. ebből arra gondolnék, hogy ezek a valódi ablakok lépcsőházi ablakok. eszerint a kamu ablakok is lépcsőházi falon vannak. lépcsőhézba meg nem kell annyi fény. mondjuk. ez persze nem magyarázat a jelenségre, mert innen nézve ez így is úgy is hülyeség, dehát Kína egy egész más ország. Meghát ezek a lépcsőházak (ha azok) kicsit talán túl nagyvonalúak is egy szegényebbeknek épülő toronyházba. akkor is, ha van bennük két lift akár...

sorica123 (törölt) 2013.10.28. 23:37:38

@kispestipeti: nem tudom, fotosopp volt-e, de nem hiszem, a dark roasted blend-en láttam a következőt: valaho Kínában tízemeletes. Van alsó két elmelet, szünet, felső tizedik. A holmokzat meg mintha egy bazinagy ház lenne.
Amúgy ezeb a házon valszeg ahova felfestették az ablakokat, az egy liftakna (felmerül a kédrés, hogy minek, nem szégyen az, hogy liftakna is van), de régen Romániában (á la Ceau) csináltak olyat, hogy a lakószobáról lemaradt ablakokat festették fel kívülről. Na az már idegesítőbb lehetett, érted, kapsz lakást, hurrá - igaz nem tudsz kiszellőztetni, meg nem látsz ki, de nesze, rajzoltunk neked ablakot. Enyhén magas lehetett már a leszaromkoncentráció a levegőben...:)(akkor és ott ez baromira nem lehetett vicces mondjuk)

ildsisy 2013.10.29. 09:31:37

A kínaiak nagyon leleményesek tudnak lenni :)

Dashausingatlan · http://www.dashaus.hu 2013.10.29. 17:15:37

Hát ezzel nem növelik a lakások világosságát..

v2peti 2013.12.05. 20:21:54

Románia teljesen más: Ott Ceuasescou idején az áramfogyasztás drasztikusan korlátozva volt. Ráadásul órákra kikapcsolták az áramot. Így ablak nélkül te iszonyat nagyot szívtál volna. :( Így a villanyórabuherálók ott nem bünözők voltak, hanem csak egyszerűen élni akaró emberek. Bár a buherálót a szomszédban lakó besúgó simán följelenthette.

Mrs.Columbo 2014.06.01. 21:41:16

Este 10-re érnek haza a munkából, amikor már, és reggel 5-kor indulnak el a munkába, amikor még sötét van. Problem?
süti beállítások módosítása