Forrás: dev.citysdk.waag.org/

Először is elképesztően szép ez a kép. Olyan mintha egy szövetmetszet lenne mikroszkóp alatt. Vagy mintha egy csip volna. Esetleg egy metszet egy robot szövetéből. Pedig valójában Amszterdam egy részlete látható a képen, a színek pedig a korukat jelzik. A térképen egy kattintással információkat kapunk minden épületről és a településről. Merthogy nem csak főváros, de az egész ország fel van dolgozva ugyanilyen gyönyörűen. Összesen 9.866.539 ház!

Magyarországról sajnos egyelőre nincs ilyen klassz adatbázis. Sőt Budapestről se. Kerületi szinten viszont akadnak hasonlók. Belváros-Lipótváros remek interaktív térképéért már többször lelkendeztem, de Terézvárosé is sok hasznos információt tartalmaz. Érdekes módon ezeken kívül a fővárosban egy párt, az MSZP tett közzé interaktív térképet a házak történetéről 7. és a 8. kerületi honlapján.

Mint Airdace, a Városi Metamorfózisok hozzáfűzte a fenti térképhez:

"Ha nem is az egész országot, de az 5kert és a 8kert öt éve kiszíneztem ilyen módon unalmas óráimban (szabályozási terveket használva alaptérképként), csak valahol elkeveredtek a fileok.. Egy részlet van meg, de valahol lehet, hogy lapul egy backup cd-n a cucc."

(tipp: PG, Fővárosi, kösz!)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: térkép hollandia töri

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr35557513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emhem 2013.10.08. 22:05:07

hát lehet nekiállni rajzolgatni :)
www.openstreetmap.hu/
építési évet is meg lehet adni, és persze messze nem csak épületeket lehet rajzolni, hanem minden mást is.

kirunews 2013.10.08. 23:50:20

Egy kis háttérinfó, mivel volt szerencsém együttműködni az alkotókkal. A térképet a Waag Society [1] készítette, akiknek a fő céljük, hogy a holland közadatok nyilvánosságáért küzdjenek (ezért még Hollandiában is keményen meg kell dolgozniuk), és hogy a nyílt adatokra épülő meggyőző alkalmazásokkal támogassák érveiket a döntéshozókkal folytatott megbeszélések, viták során. A társaság közintézményektől, illetve olyan szervezetektől kér adatokat, akik valamilyen módon az adófizetők pénzét használják különféle szolgáltatások működtetésére, például minisztériumokét, iskolákét, tömegközlekedési vállalatokért stb. Mivel a társaság erőforrásai korlátozottak, a lehetséges irányok közül a geometriai dimenziót választották, tekintve, hogy Hollandiára vonatkoztatva a nyílt fejlesztésű és nyílt adatokkal dolgozó Open Street Map [2] adatbázisa nagyon jó kiinduló pont. Az Open Street Map nem csak pusztán egy georeferált térkép, de egyúttal egy elég szofosztikált geográfiai ontológiai is, és az ontológia egyes tételei egyúttal egy-egy layert is jelentenek a térképen. Például le lehet kérdezni, és meg lehet jeleníteni külön a villamosmegállókat, vagy az általános iskolákat. A társaság jelen fejlesztése a földhivatali ingatlanyilvántartás bizonyos adatait kapcsolja össze a többi adattal és a saját fejlesztésű megjelenítő szoftverükkel. A térkép segítségével majdnem minden (közel 10 millió) épületről megtudhatjuk a pontos címét és építési idejét, az egyes építési korszakokat (<1800, 1800-1850, 1850-1900, 1900-1930, 1930-1945, 1945-1960, 1960-1975, 1975-1985, 1985-1995, 1995-2005, >2005) pedig különféle színekkel jelölnek a könnyebb áttekintés végett. Az összes adat elérhető API-n kesztül is [3], amit a Waag egy nagyobb projekt [4] keretében más európai városokkal (pl. Helsinki, Manchester, Liszabon, Isztanbul, Róma, Barcelona) együtt fejlesztett. Érdekesség, hogy a Waag Society épülete az a hát, ahol Rembrandt „Tulp doktor anatómialeckéje” című monumentális festményének tárgyát képező boncolás a XVII. században lezajlott (waag = mázsaház, a város egyik középkori kapuja, a XVII. században az orvosok és felcserek céhének épülete).

[1] waag.org/
[2] www.openstreetmap.org/
[3] dev.citysdk.waag.org/
[4] www.citysdk.eu/

schmittpál 2013.10.09. 10:49:56

Magyarországon eléggé el van maradva sajnos az OSM épületspecifikussága. Bár a kataszteri térkép (legalábbis Pest megyére) létezik, pénzért árulják (wtf), irtó drágán (www.geoshop.hu/ – "földmérési alaptérkép). Mondjuk ezen a honlapon az egyébként ingyenes CORINE adatbázist is meg lehet venni, szintén nem olcsón.

bpelhos 2013.10.09. 12:40:21

@schmittpál: Miért ingyenes a Corine? Ha igen, kitől lehet elkérni?
(Jöhet privátba is a válasz, ne zavarjuk meg itt az örömködést a holland térképeken.)

gipsz.jakab 2013.10.09. 12:52:08

mert itthon minden KÖSZpénzt ellopnak a politikusok

Kritizálom aA. Marhaságokat 2013.10.09. 16:00:00

Megnéztem az V. kerületet. Ott a Nyáry Pál utca Molnár utcába történő betorkollása után van egy "folytatása" a Belgrád rakpart felé "Gyalogos passzázs nyitható " felirattal. Ezen a helyen egy felújított, néhány éve tetőtérbeépített társasház áll. Hogy értendő ez a passzázs?

András Nagy 2013.10.09. 23:50:00

messziről szép,de ráfókuszálva:lego tudom savanyú:ott nem voltam.

András Nagy 2013.10.09. 23:52:09

jaén még a Hollandra reagáltam

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2013.10.11. 01:20:48

@Kritizálom aA. Marhaságokat: Ha a szabályozási terv szerint "nyitható", akkor nyilván nem kötelező, a telektulajdonos eldöntheti, nyit-e passzázst vagy sem. Úgy tűnik, nem áll szándékában. Amúgy mikor kötelezően előírják, akkor is csak átépítéskor lép érvénybe a kötelezettség. Vagy ami gyakoribb, hogy a közhasználatra átadott földszintért cserébe nagyobb szintterületet/kisebb kötelező zöldfelületet engednek meg.

Kritizálom aA. Marhaságokat 2013.10.11. 01:26:12

@airdace: És hová teszik a földszintről a az ottani tulajdonosokat? A telektulajdonos társasház nem rendelkezhet a személyi egyéni tulajdoni hányadokkal, részekkel.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2013.10.11. 09:10:41

Egyrészt ilyet ritkán írnak elő meglévő épületekre, másrészt ezt is átépítés esetén kell csak alkalmazni. Harmadrészt átépítést (építési engedélyt) elég ritkán szokott társasház kérni (kivéve mondjuk a tetőtér-beépítéseket). Ez a kitétel új épületek építésekor igaz inkább. Negyedrészt: a közhasználatra átadott földszint sem azt jelenti, hogy a lakások ott megszűnnek, csak annyit, hogy az udvar átjárható lesz (24 órában vagy időbeni korlátozással). Ilyenre a Ferenc tér környékén vannak példák - a Balázs Béla utcával párhuzamosan több passzázs is átvezet az új építésű tömbökön (Vendel sétány).
süti beállítások módosítása