Bevezető mentegetőzés. Olyan szokott lenni, hogy valamit sokáig nem írok meg (most is posztba öntésre várakozó kiállításismertetők, könyvrecenziók, épületbejárások és más csudák nyomják a lelkemet). De olyan még nem volt, mint ezzel a poszttal, hogy megírtam, feltöltöttem az adminba, de aztán sosem volt időm képeket keresni hozzá, ezért két és fél hónapig nem élesítettem. No most határozottan nekiültem és negyedóra alatt befejeztem, jó szórakozást! 

Egészen elképesztő sörös sajtóeseményen jártam a napokban. A rendezvény Prága arcait volt hivatva bemutatni, természetesen rengeteg finom sörrel és jobbnál jobb ételekkel, meg bele lehetett hallgatózni sörösüvegekbe, ahonnan a cseh főváros jellegzetes hangjai szűrődtek elő, és volt szórakoztató előadás a sörfőzés több ezer éves történetéről is. Szóval tele volt profi marketinges húzásokkal, ám...

A fő attrakciót Jiři Menzel jelentette, aki egyből leszögezte, hogy a maga részéről utálja a sört és nem is ért bennünket magyarokat, minek iszunk ilyet, amikor annyi jó borunk van. És még mielőtt feltette volna valaki a magától értetődő kérdést, hogy akkor mégis mit keres itt, gyorsan leszögezte, hogy pénzt, és természetesen pénzért máskor is örömmel jön ide. (Az eseményt szponzoráló Staropramen embereinek alighanem ez lehetett a rendezvény mélypontja.)

A milyen prágai helyszíneket, látnivalókat ajánl a Prágába látogató magyaroknak kérdésre annyit mondott, hogy maradjanak a belvárosban, akkor biztos nem éri csalódás őket, ami szerinte minden európai nagyvárosra elmondható. Nekem ennyi urbanisztikai apropó elég is lett volna, hogy mint illetékes blogger tele egyem-igyam magam - mert a Sörgyári capriccio Oscar-díjas rendezővel ellentétben én szeretem a cseh söröket - ám ennél több is volt.

(Amúgy mielőtt Menzelt elkönyvelnétek egy undok alaknak, muszáj megjegyeznem, hogy rendkívül szórakoztató és kedves volt: bohóckodott a fotósoknak, visszafényképezett rájuk, asztal alá guggolt előlük, sörös üveget tett a feje tetejére. Az elé rakott PR-papírt félretolva elmondta, hogy szerinte mi jobban szeretjük Hrabalt mint a csehek, hiszen a magyar Busho csoportnak jutott eszébe, hogy Hrabal Habbal címen rövidfilmpályázatot hirdessen az író századik születésnapja alkalmából. Menzel szerint az ezer euró tök jó pénz, ő is indulni fog a versenyen...)

Na de persze nem ezek miatt keveredtem én oda, hanem mert az esemény kísérő rendezvénye egy kortárs cseh építészetet bemutató vándor fotókiállítás és tízperces villámelőadás volt. Dan Merta, a Jaroslav Fragner Galéria igazgatója nem volt volt könnyű helyzetben, mert ideje alig volt, de a helyenként stroboszkópszerűen felvillantott képek alatt néhány mondatban azért így összefoglalta a város XX. századi építészettörténetét, aztán villámgyorsan a kortársat is. Merthogy a sztenderd "száztornyú", meg "arany" Prága mellett az is nagyon fontos.

Ahogy elmondta, a II. világháborúig szépen követte Prága a világtrendeket, vannak szecessziós és modern épületei (még ha az előbbiekből budapesti szemmel nézve nincs túl sok, ez utóbbiakból pedig a legszebb cseh példák mégiscsak Brnóban vannak - de ezt már csak én teszem hozzá). Ezt a szuper menő Chochol-házat például 99 éve adták át:

CZ praag woongebouw hodek 01 1914 chochol j (neklanova)

Fotó: Klaas Vermaas @filckr

 
Utána szovjet érdekszférában megpecsételődött a sorsa - bár elvétve ebben a korszakban is születtek értékes alkotások, mint emilyen az 58-as expó épülete, mely így néz ki ma:
 

Expo 58

Fotó: Martin Hapl @flickr

 
A bársonyos forradalom után Dan Merta szerint ugyanarra az útra lépett Prága, mint Budapest, aminek a lenyomatai megjelentek az építészetben is természetesen. Szerinte nagyjából 1995-től indult hanyatlásnak a rendszerváltozás utáni lendület, akkor kerültek előtérbe a gazdasági érdekek (idő hiányában nem fejtette ki - csak sejteni lehet, hogy a nagyvállalatok profitorientált, építészeti igényességet háttérbe utasító megrendeléseire gondolt), na meg a politikaiak. 
Szerinte nem érdemes Prágát Bécshez vagy Budapesthez hasonlítani, mert náluk hiányzott a párbeszéd a politikai establishment és a nép között.  (Ennél a résznél elbizonytalanodtam, hogy vagy arról van szó, hogy nagyon rózsaszínben látja a fővárosunk, vagy tényleg egy általános kelet-közép-európai betegség, hogy sírunk, hogy nálunk legrosszabb.)
 
Mindenesetre szerinte 2008-ig alig épültek igazán jó alkotások, bár egy két klassz dolog azért elkészült - igaz például családi ház alig van, a cégközpontok dominálnak inkább. Az utóbbi években már jobb lehetne a helyzet, de sajnos akkor meg a válság szólt közbe. Mindenesetre ebből a korszakból már fel lehet mutatni több izgalmat.
 
Az előadás után odamentünk Mimivel hozzá, hogy háttéranyagokat kérjünk (sajnos csak print volt), illetve hogy adjon tippeket a Tarvelónak egy egy napos villám kortárs városnézéshez, ha arra járunk. (Ez utóbbit itt olvashatjátok).
 
Íme a teljesség igénye nélkül néhány épület Prága rendszerváltás utáni, közel negyedszázados időszakából.
 
Muzo Centrum (2000)
 
0144_muzo_3[1].jpg
Fotó: Spiral
 

frank gehry's "tancici dum" (dancing building)

Fotó: @stills @flickr

A7 Holešovický Pivovar (jelenleg is épül)

Tretina-nebytovych-prostor-v-projektu-A7-Holesovicky-pivovar-prodana-3[1].jpg

Fotó: byt-a-dum.hyperbydleni.cz

Museum Kampa (2004)

640px-Sovovy_ml%C3%BDny%2C_Museum_Kampa[1].jpg
Fotó: ŠJů, Wikimedia Commons

Oranžerie (1999)

orangerie

Fotó: @esoterica @flickr

Jelení Příkop gyalogos alagút

Fotó: che - wikimedia

Sajnálom, hogy nincs fönn a neten az anyag - ezért is kellett nagy hirtelen levadásznom pár képet innen-onnan. Ebből is látszik, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy van nekünk egy Arturunk

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: prága csehország kiállítás építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr635244541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxwell murder 2013.06.30. 23:22:53

csodálatos példája ez is annak, hogy lehet elkúrni szép épületeket. jó tudni, hogy ez már nem csak Magyarországon divat.
süti beállítások módosítása