Nagyításért katt a képre!

Pompás képet osztott meg minap Csiffáry Gabriella, az ország legismertebb levéltárosa, a Facebook-profilján. Az archív fotón látható épület elsőre úgy néz ki, mint egy félig kész víztorony - talán azért, mert tényleg az: egy félig kész víztorony. Nem mindenki tudja, de a különleges Nagyszikla egyik funkciója ugyanis az Állatkert vízellátása volt.

Aztán, amikor rákerült a burkolat, ilyen lett:

Nagyításért katt a képre!


Ahogy a Futuristán írtam pár éve: az 1909-ben épült Nagyszikla nagyon izgalmas, hiszen már maga a fa szerkezetet utánzó vasbeton is mérnöki bravúr. A részletekbe nem mennék bele, elég csak annyit megemlíteni, hogy a jobb formálhatóság eléréséhez a habarcsba disznószőrt kevertek. Az egykor divatos műsziklákból mára csak egy-két állatkertben maradt mutatóba, így valódi kincsek ezek. Ráadásul a budapestihez hasonló méretű műszikla-hegyek csak Párizsban vannak, de évtizedekkel ifjabbak, és a belsejükben nincsenek jól használható terek, meg nem is olyan szépek, mint a mienk.

Amióta pedig a Varázsheggyé alakult végképp nagyon menő.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest állatkert fénykép töri városliget xiv. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr945232968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KullWahad 2013.04.18. 21:15:49

Vajon a Kisszikláról nincsenek hasonló képek?
süti beállítások módosítása