Pestszentimre régi temetője - fotó: hatja

Édesanyánk - Pestszentimre, 2013

Budapest egykori temetőiről a halottak napja alkalmából ágyaztam be egy térképet, ám az elsősorban a belső kerületek hajdan volt temetkezési helyeit veszi sorra. Pedig a Hungária gyűrűn kívül is volt élet... és persze halál is. Az ottani temetők sorsáról azonban jóval kevesebb szó esik. Úgyhogy akár örülhettem volna is hatja levelének, hogy felhívja rá a figyelmet, ám ami a képeken látható, az néhol elkeserítő. Fotóin három egykori - ma Dél-Budapesthez tartozó - sírkertet mutat be, szerencsére nem mindegyiknél ennyire tragikus a helyzet. Vegyük sorra őket...

Albertfalvai temető

Régi albertfalvai temető - fotó: hatja

A régi albertfalvai temető teljes galériáját a képre kattintva nézhetitek meg.

 

"ez a Savoya Auchan és az Auchan kút között van, a műholdképen egy sűrű fás rész. Ez a terület mélyebben is fekszik mint az áruház vagy az út. Van egy olyan elméletem, hogy ide szánhatták a benzinkutat csak a temető közbeszólt. Az útról nem sok látszik, mert sűrű fák között vannak a sírok, így ránézésre kimondottan régiek, 1800-as évekből lehetnek. Ami még "érdekesség", hogy a téli fagy ellenére átható ürülék szag volt, talán az áruháznak lehet ott derítője. Hajléktalanok nyomai és némi szemét is akad."

 

- írja hatja a II. világháború után felszámolt temetőről, melyről sokan nem is tudnak. A Múlt-Kor amúgy igen jó, külvárosi temetőket feldolgozó cikksorozatában csak a hűlt helyét említik, s hogy egy sírkő sem maradt belőle. Ám fotók nem ezt igazolják.

Egy Felföldi nevű illető három éve egy remek térképet állított össze Budapest használaton kívüli és ma is működő temetőiről. A régi albertfalvai temetőt is említi. Ő is egyedül csak a fenti képen látható sír feliratát tudja kiolvasni, s meg is lepődik rajta:

 

"Az egyetlen sírkő, amit ki tudtam olvasni, 1936-os temetkezésről árulkodik, ami roppant érdekes, mert semelyik Budapest-térkép nem jelez temetőt itt 1884 óta!"*

 

A teljes fotógalériát itt nézhetitek meg a temetőről.

A régi szentlőrinci temető és a Sallai úti zsidó temető

Sallai úti zsidó temető - fotó: hatja 

A Sallai úti temető teljes galériáját a képre vagy ide kattintva nézhetitek meg.

Bár a Lőrinc Center bevásárlóközpont és a Burma-vasút (aki nem tudná mi az, kattintson ide) nem a legfelemelőbb szomszédság, az egykor itt működő szentlőrinci zsidó temető egész jó állapotban van. Egy alapos - bár nem éppen korszerű - honlap is tartozik hozzá, a Wikipédia bezárt budapesti temetőivel foglalkozó szócikke szerint "a XVIII-XIX. kerületi Izraelita Hitközség gondozza". Nem volt ilyen szerencsés a temető többi része, melynek helyét ma a bevásárlóközpont foglalja el. Ahogy a Budapesti Temetkezési Intézet összefoglalójában áll:

 

"A település régebbi temetői közül legjelentősebb az Üllői úti római katolikus temető volt, mely a mai Sallai utca Üllői út  Iparvasút utca  Szamos utca által határolt területen működött. Szemere Miklós földbirtokaiból adományozta ezt a földet a lakosság számára azzal a kikötéssel, hogy ide felekezeti megkülönböztetés nélkül bárki temetkezhessen. Átadása és felszentelése 1906-ban történt meg. Itt temettek el számos hős katonát, akik a II. világháborúban estek el, valamint sok lőrinci polgárt és közéleti személyiséget. Sokszor megfordult ezen a helyen Ady Endre, aki apósa Boncza Miklós sírjához gyakran ellátogatott a lőrinci temetőbe. Ez volt a település fő temetkezési helye 1945-ig. Közvetlen mellette húzódott az izraelita temető, ami teljesen külön működött." 

"A régi lőrinci temetőket 1950-ben lezárták, majd később teljesen megszüntették. Ebben az évben vált Pestszentlőrinc Budapest városrészévé (XVIII. kerület) és temetője a Fővárosi Temetkezési Intézet kezelésébe került."

 

A régi szentimrei temető

 Pestszentimre régi temetője - fotó: hatja

A régi pestszentimrei temető teljes galériáját a képre vagy ide kattintva nézhetitek meg.

"a három közül ez a legelszomorítóbb, lekerítetlen telek, térdig áll a szemét, a sírok lerugdosva... sok helyen még megvannak a sírhalmok, szerintem akinek a rokonai nem perkáltak azt itt hagyták. egyébként egy forgalmas úton van és lakóházak veszik körbe, úgy látszik nem zavar senkit ez az állapot."

 

- áll hatja rövid helyzetjelentésében, és a képek igazolják szavait.

A XVIII. kerületi önkormányzat honlapján olvasható Pándy Tamás, Pestszentimre helytörténészének összefoglalója, mely szerint itt is a település Budapesthez csatolása pecsételte meg a temető sorsát:


"A 30-as évek végén az önálló Pestszentimre nagyközségnek a Nagykőrösi út mellett sikerült földeket vásárolnia temetőnek. Többen mesélték, hogy Keresztes Albert imrei főjegyző és dr. Pintér Kálmán községi orvos nagyobb összeggel támogatta a vételt. Az új temetőt tényleg az imreiek végső nyugvóhelyének szánták, s ennek megfelelően többholdas térséget biztosítottak. A mai Nagykőrösi út–Igric utca–Szövet utca határolta a temetőt. Van, aki azt vallja, hogy a megvásárolt rész a Szövet utcán túlra is nyúlt. (A szélessége a mainak megfelelő volt mindig.)

1940-ben ravatalozót is épített a község, s a Nagykőrösi úti temetőbe 1941 áprilisától lehetett sírhelyet váltani. A mai Kapocs utca környékéről csak nagy kerülővel lehetett megközelíteni a területet, ezért a község pénzén a MÁV 1943 novemberére elkészítette a Paula utcai vasúti átjárót. Pestszentimrét 1950-ben Budapesthez csatolták, a temetőt a Fővárosi Temetkezési Intézet kapta meg, s azonnal be is zárta, mert pénzt kellett volna fordítani rá. Ezután már csak a lőrinci új temetőben lehetett elhantolni az imreieket.

1956-ban – a harcok és az áldozatok miatt – újra temettek a pestszentimrei sírkertben.

Az imrei temető békésen „szunnyadt” a sűrű sövénybokrok védelmében. A családok nagy része rendszeresen gondozta eltávozott szerettei fejfáját, síremlékét. Halottak napja környékén rendben tartott, működő temetőnek tűnt a sok virág és az esti mécsfény hatására.

A 80-as években az tette elpusztított temetővé, hogy a járdaépítés miatt kivágták a bokrokat, és a Nagykőrösi út felől láthatóvá váltak a sírok. Nem kellett sok idő, és romhalmazzá, pusztává váltak az addig végsőnek hitt nyughelyek. A műkő sírok percek alatt eltűntek, ma csak egy-egy földkupac emlékeztet az egykoron volt sírhantokra… Így temetődött el az utolsó imrei temető."

 

A hely ma is a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. gondozásában van.


* Az albertfalvai temetővel kapcsolatban hatja küldött egy kis kiegészítést a csillagozott részhez:

átnéztem pár térképet és az 1938-as, 41-es és 43-as jelöli az albertfalvait, pont oda teszi a Hunyadi úton ahol fotóztam, a budafoki Tompa utca képzeletbeli meghosszabbításába. A 47-es térképeimen már egyiken sem szerepel, és a 28-as 30-ason se illetve annál régebbieken sem találtam eddig.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest temető pestszentlőrinc pestszentimre xi. ker xviii. ker albertfalva hunyadi jános út kőtár utca sallai út nagykőrösi út igric utca

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr285140946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.04.14. 11:58:09

annak az édes anyukájának a sírján gyűjtsenek használt pelenkákat, akik másokét szemétlerakónak használják...

hatja 2013.04.14. 16:14:25

jó lett a cikk, a második hátterén meglepődtem. egyébként gyűjtöm a régi Budapest térképeket, és későbbieken is szerepel azért a temető. inkább az a bibi, hogy ugyebár 1950-ig nem volt BP ezért sok térképről lelóg az a rész.

hatja 2013.04.14. 16:15:21

@hatja: a második mondat természetesen az albertfalvaira vonatkozik.

gyöngytyúk 2013.04.14. 18:24:50

zsidókat lehet szidni !! megbecsülik holtukban , és életükben is egymást !! a magyarok ?? akik így bánnak az őseikkel akiknek köszönhetik a hazájukat,ilyen állapotok vannak a temetőikben , ez közbotrány!!

robinnyó 2013.04.14. 22:44:54

én szétszóratom magam a pics@ba, az lesz a legegyszerűbb...amúgy tényleg érdekes a cikk, az viszont szomorú, hogy előbb-utóbb sajnos az átlagembert elfelejtik, kihalnak a közelebbi rokonok, és ez lesz a vége a sírjuknak

Don Quixote de la Ferko 2013.04.15. 08:45:25

@robinnyó:
Ez az élet rendje. A temető max. 50 évet fog át, aki után nem fizetnek, az szép lassan eltűnik a múlt homályában.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.15. 08:55:07

hogy szomorú az nem elég erős kifejezés, inkább a gyalázatos a jó szó...

2013.04.15. 09:19:38

Kínos kérdés, ki a fene gondozza az 5 generációval azelőtti rokonok sírjait... akkor már inkább egy bögrében jó mélyen valahol jó nagy távolságra a várostól... egyszerűbb.

Herbert_West 2013.04.15. 10:11:42

Nem szeretnek bezzegkulfoldozni, de a legtobb altalam latogatott kulfoldi varosban a temeto integralt resze a varosnak. Magyarorszagon valahogy mindig hullatarolo jellege van, ugy rantotthusosan odacsapva. Lelki szemeim elott valahogy nem tud megjelenni a temetobe babakocsival bemeno apa kepe, aki megontozi a viragokat (a kozos, el nem lopott locsolokannabol), mjad leul a sir melle olvasni.

Nem tudom, hogy ennek mi az oka, kulturalis jelleg, vagy egyeruen a relativ szegenyseg, meg persze egy ember tapasztalata az nem reprezentativ mintavetel, de akkor is.

Megint mas kerdes hogy mit kell csinalni egy hasznalaton kivuli temetovel egy varosban, ha mar gondozni nem szandekozzuk. Velemnyem szerint vagy parkositani, vagy beepiteni.

Pilatus 2013.04.15. 11:02:37

Harminc évig laktam Dél-Budán. Tudtommal az albertfalvai temető nem ott volt, ahová a szöveg teszi (Savoya Auchan - Auchan kút), hanem a mai Fehérvári úti lakótelep épült rá, valahol a Mezőkövesd utca magasságában. Én még láttam a temetőt, jártam is benne.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.04.15. 11:50:40

@mrbloodbunny: Gyaníthatóan azok meg se tudnák, mert soha nem néznének ki a sírra.

csepke 2013.04.15. 12:24:48

Nagyon szomorú képek. Azt nem értem, hogy ha már olyan közel van a házakhoz egyik-másik, a helybeliek akik ezt nézik az ablakukból miért nem mennek ki maguk rendet rakni? Nem mások helyett valakik sírján, hanem annak okán hogy ne szeméttelepre nézzen az ablakuk. Ha már az önkormányzatra várni felesleges. A képekből nem látszik mekkora, de nem hiszem hogy a város közepén nagy területről lenne szó, egy bozót írtást egy-két nap alatt néhány férfi meg tudna csinálni, valamint egy földnapi szemétszedést is össze lehetne hozni. Nincs nekik gyerekük aki miatt aggódnának hogy vérmérgezést kap valami kosztól ha ott játszik?

Szumi 2013.04.15. 15:12:14

@A csótány is ember: Így igaz. Kettő generáció maximum. Ha valakinek ez nem elég, tömettesse ki magát. Hogy külföldön mi a helyzet? ( valaki felvetette) : Kínában nem láttam temetőt. A New Orleansi tényleg szép - de az kuriózum is egyúttal és főleg túristalátványosság. A Fiumei úti temető, vagy akár az újpalotai temető bármely náció szemével szépnek minősül - egy-egy buja park a város szívében. Az amerikai típusú temetőkre pedig kár szót vesztegetni - betonraktárnak minősülnek.

hatja 2013.04.15. 17:58:07

@Pilatus: lehetett több temető, másrészt azért 30 év nem volt olyan régen, ezek meg 80-100 éves sírok.

a legfrissebb "adat" amit találtam, hogy egy 1943-as térképen van itt egy kereszt piktogramm a Hunyadi úton, pont a Tompa utcával egy vonalban, tehát ahol a képeket készítettem.

Pilatus 2013.04.15. 18:05:49

@hatja:

Azt hiszem, félreérthető volt a fogalmazásom. Az, hogy 30 évig laktam Dél_Budán, azt jelenti, hogy 1950 és 80 között. Azt a temetőt még az ötvenes évek vége felé láttam. Ettől persze, még lehetett több temető is arrafelé, s köszönöm is, hogy erre fölhívta a figyelmemet.
Ha a Hunyadi út egészen pontosan Hunyadi Mátyás utat jelent, akkor az a temető lesz, amit még láttam, csak a vasút túlsó oldalán.

hatja 2013.04.15. 18:18:08

@Pilatus: akkor félreértettem, elnézést. amit ön említ temető az is létezett természetesen, az 50-es évekbeli térképen rajta is van a Forgalmi utca északi oldalán.

ahol én fotóztam az meg 1943-as térképen szerepel utoljára, a későbbieken nem. mivel ez az auchanig a senki földje volt, gondolom 70 évig nem zavartak ott a fák közt senkit a sírok.

Almandin 2013.04.15. 22:28:41

@Herbert_West: Az lehet az oka, hogy az átlag magyar ember kórosan retteg a haláltól, így a temetőket igyekeznek szem elől jól eldugni. Pedig én is szeretek kijárni a szeretteim sírjához, számomra nem riasztó. Már gyerekkoromban is jártunk a dédi sírjához, nekem kellemes emlékeim vannak erről. Vannak amúgy szép temetők nálunk is. A nagy lebetonozás-márványozás valószínűleg mediterrán hatás, arrafelé (is) imádják a nagy síremlékeket, kriptákat.

innovation 2013.04.17. 08:24:31

Nagyon szomorú és elkeserítő képek. Igen, az elmúlás valóban része az életnek, de, ha más szemmel nézzük, akkor akár képzőművészeti alkotások, a múltunk egy része.
Hogy ki gondozza ezeket a sírokat? Csakis a közösség, s együtt. Önkormányzat, helybéliek, stb.

De jól tükrözi az állapotokat, hogy a nemzeti sírkertünk is úgy néz ki, mintha egy elhagyatott, málló, ottfelejtett valami lenne. Holott - akár francia mintára - rendbe lehetne tenni, s sétákat is lehetne szervezni oda. Sok híres emberünk nyugszik ott, amelyeknek kriptájuk, sírboltjaik is megérdemlik a gondoskodást, ha már ők is tettek ezért a nemzetért!

zozo6296 2013.04.20. 12:46:57

@Pilatus: Nemhogy nem Hunaydi, de még nem is Hunyadi Mátyás. Hunyadi János út :)

Pilatus 2013.04.22. 13:58:37

@zozo6296:

Az eddigi "tisztázó beszélgetések" után nyilvánvaló a Hunyady János! köszönöm!

szomory 2013.11.29. 13:39:46

Valamikor a 60-as években jártam utoljára az albertfalvai temetőben.. az öcsém sírja volt ott. Akkor még megvolt a sírhely. Úgy tudtam, hogy felszámolták és nem is kerestem. Meglepve veszem tudomásul, hogy még állnak a romjai.
Megdöbbentenek a képek.
süti beállítások módosítása