bekeszallo-melygarazs.png

Már csak egyet kell aludni és itt a Budapest100 kétnapos hacacáréja (teljes program itt), melynek keretében évszázados épületekbe kukkanthatunk be. Az egyik ilyen a mai Radisson Blu Béke Hotel, melyet korábban egyszerűen Béke Szállónak, azelőtt viszont Britanniának hívtak. A legtöbben arról ismerik, hogy ez a Nagykörút egyik legszebb és legkülönösebb sarka a jól ismert Szondi György-mozaikkal, ám a múltja is egészen izgalmas.

Már az 1913-as nyitásakor is igen korszerű volt, központi gőz- és vízfűtéssel, központi porszívóval, saját mosodával, minden szobában folyó hideg és meleg vízzel. Legnagyobb attrakciója az ún. szobahívó fényjelzés volt, mely a szobák ajtaja fölött jelezte a vendég kívánságait. Rövid mélyrepülés és tulajdonosváltások után azután a húszas évek végétől jött el a második fénykora.

Ekkor számos fejlesztést hajtottak végre. Ami a legizgalmasabb volt, az az 1937-ben átadott kupolaterem, márványoszlopokkal, főúri palotákból árveréseken vásárolt márványkandallókkal és Haranghy Jenő festményeivel, melyek Shakespeare-műveket ábrázolnak. Az igazi kuriózum egyrészt az üvegkupola volt, amit ketté lehetett nyitni, így nyáron a szabad ég alatt szórakozhattak a vendégek, másrészt az üvegpadló. Ugyanis alatta működött a nyitó képen is látható mélygarázs mely nappal a kupolateremből kapott fényt, éjszaka viszont alulról világíthatták meg a báltermet. Menő lehetett. Az alábbi fotón még látszik a bálterem, de az üvegpadló már sajnos nem:

bekeszallo-kupolaterem.jpg

A részletek böngészéséért kattints a képre!

A háború után az épület megrongálódott (az elpusztult Szondy-szobor helyére akkor került a ma is látható szép mozaik), de a belső átalakítások sem kedveztek neki. Például a kupolaterem oszlopait állítólag megvékonyították, így az egész statikailag megrendült. A 80-as évek elején végzett nagy átalakítás során talán ezért is tűnt el szinte nyomtalanul a híres terem.

Persze azért nem egészen nyomtalanul. Egy régi kandalló, csillárok és tükrök a hotel Zsolnay Termének ékességei ma is, a festmények jó része most is itt van, csak a szálló egy másik helyiségben:

IMG 4704-urb

Sőt a legendás szétnyitható üvegkupola is megvan. Igaz ma már csak díszként, funkció nélkül:

IMG 4691-urb

Budapest első mélygarázsa viszont természetesen megmaradt. Sőt, a 85-ben átadott hotelben egy úszómedence került alá a -2. szintre, mint ahogy az, ezen a szintén harminc éves szellemes "térképen" is látszik:

IMG 4674

Az épület még rengeteg érdekességet rejt. A részletesebb történetét a Travelón olvashatjátok el, néhány további fotót az épületről pedig a Check my Budapest blogon találtok (velük együtt jártuk be a helyszínt). Akit pedig tényleg érdekel, az látogasson el oda személyesen is holnap vagy holnapután a Budapest100 hétvégéjén.

A Főtaxi szintén idén száz éves épületéről itt olvashatjátok az Urbanista összeállítását.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest mélygarázs szálloda töri parkoló nagykörút teréz körút terézváros vi. ker középső-terézváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr645201226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oolajtoo 2013.04.05. 15:02:02

senkinek nem tűnik fel mennyire gáz ez a kazettás álmennyezet a festményes, ill az azt követő képen ?

ez iszonyatosan ronda

Monderam 2013.04.05. 15:49:02

@oolajtoo: Pont ezért akartam én is kommentelni... hányinger.

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2013.04.05. 15:52:37

@oolajtoo: jogos!

nekem meg az tűnik fel hogy Magyarország ha nincs 60 év kommunizmus akkor ma Svájccal lenne egy szinten Budapest meg Parizs London vagy New Yorkkal vetekedne

Exminden 2013.04.05. 23:40:22

@Pistike nem komp lett: ha nincs a II. vh. előtti-alatti balfaszkodás, aminek eredménye lett a komcsi évtizedek, akkor igen, lehetne Budapest egy picit előbb a világvárosok ranglistáján. Az előzményekhez és a körülményekhez képest, szerintem ez még mindig egy csodálatos város :-)

Ronald 2013.04.06. 07:24:31

@Pistike nem komp lett:

Miért nem kezded előrébbről? Pl. ha nincs a hitleráj (amit mi teljes mellszéllességgel voltunk szívesek támogatni) - akkor a Szovjetúnió a büdös életben nem lett volna Európát szabdalgató világhatalom.

És akkor nekünk se jutott volna ki a kommunizmus "jótéteményeiből" - ami miatt Budapest ma nem London, vagy Párizs.
.

bekbórd! 2013.04.06. 08:44:11

A '90-es években marha menő lehetett ez a csiri-csáré enteriőr. Most kicsit meglep egy színvonalas szállodában.

savaz 2013.04.06. 09:02:38

Bulgária nem üzent hadat a Szovjetuniónak, mégis lazán átment rajta a Vörös hadsereg.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2013.04.06. 09:23:27

szerintem inkább ha nem lett volna Trianon, akkor nem lett volna az összes azt követő szívás...

HgGina 2013.04.06. 15:16:10

A festmények többnyire Haranghy Jenő művei. A magyar szecesszió legnagyobbjainak egyike volt, sajnálatosan kevés képe látható közgyűjteményben vagy nyilvános helyen.
Aukción szinte elő se fordulnak.

@Pistike nem komp lett: ha nincs nekünk 1848-ban egy közönséges kis tolvajból lett, beképzelt, balf... politikusunk, akinek a dilettáns húzásai miatt végső soron elbukott a szabadságharc... igen. Kossuth.
Ha nincs nekünk 1918-ban az a balf... Károlyink a komenista feleségével, és a monarchia seregéből átzsimmunizálódott Bőhm Vilmosunk,...
Ha nincs nekünk egy, a Marshall-tervet visszautasító balf... Kádárunk...
Ha, ha, ha...

HgGina 2013.04.06. 15:22:28

@replikátor: Trianon törvényszerű volt. Már '48-'49-ben megjósolható volt. Kossuth a főbarom ahelyett, hogy egyezkedett volna a nálunk élő nemzetiségekkel a teljesen normális autonómiaigényük teljesítéséről, akkor azoknak eszükbe se jutott volna a magyarok ellen harcolni. Rengeteg román, tót, rác, sváb, örmény, stb. volt magyar honvéd. Csak ezt hajlamos a magyar elfeledni.
Kossuthot dicsérni, ahogy Görgeyt szidni is sületlenség.

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2013.04.06. 15:26:34

@Exminden: @Ronald: mondd ugyanezt a fejtegetésedet egy lengyelnek, litvánnak, észtnek, lettnek és sorolhatnám vagy bizonyára Katyin is a lengyelek 2. világháborús balfaszkodásai miatt történt. Mindegy ne kezdjünk vitát.

@HgGina: Ha nagyanyámnak kerekei lettek volna ő lett volna a villamos :) Amúgy egyetértek teljes mértékben minden szavaddal.

Rocko- 2013.04.06. 19:03:36

ezek nagyon szép képek a garázsról!

kúrógép10 (törölt) 2013.04.08. 19:59:18

mkkkk ,lpélklkllkllklélklklk

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2013.04.12. 12:27:30

@Palotabarát: nem tudom, de nehéz is egy építészről beszélni, mert már maga a száz évvel ezelőtti építés is tulajdonképpen egy kiadós bővítés volt. A hotel anyagában csak annyi szerepel, hogy "A rugalmas vezetés sokat köszönhetett Rácz Mártonnak, mert az ő építészeti megoldásai alapján történt a
ház bővítése." - ez a posztban is kiemelt, mélygarázsos, kupolatermes bővítésre vonatkozik.
süti beállítások módosítása