img_8263-2_1_1364980870.jpg_655x437

A múltkori Müszis beszélgetés végén két bájos hölgy a kezembe nyomott egy kreatív módon összehajtogatott A3-as lapot, aminek nagyon örültem. Ez volt ugyanis a Struct.Zine fanzin első száma, melynek épp ma este mutatják be a folytatását a FUGA-ban

A fanzin műfaja igazán közel áll hozzám. Egyrészt mert mégis csak a blog öregapja, vagy mi, meg aztán a punk undergroundhoz is van némi közöm, arról nem is beszélve, hogy magunk is fabrikáltunk még ilyet a gödöllői egyetemen Nyúl barátommal. Idehaza amúgy is szép hagyományai vannak a zinelésnek, a műfaj koronázatlan királyát - a népszerű Genyó Szívó Disztrolyt - már az Országos Széchenyi Könyvtárban is megtaláljuk.

Persze a fanzin olyan ma már, mint a házi sütemény, meg a vasárnapi piac. Hogy egy időben cikivé és elmaradottá vált, aztán tessék, most meg az elit kapja fel. De annyi baj legyen. Igaz nem írógéppel, ollóval, ragasztóval készül és nem is postán megy a terjesztés, csereberélve vidéki fanzinosokkal, sőt nem is lemezekkel, koncertbeszámolókkal és mókás álinterjúkkal van tele.

Itt van ugye a Struct.Zine, ami oylan klasszul van dizájnolva, mint egy profi magazin vagy méginkább honlap. Jópofa a hajtogatása, ráadásul nem is teljesen öncélú. Így a tartalmat bárhonnan kezdheted, és egész más oldaláról közelíted meg az adott számban boncolgatott témát. Ez márciusaban a restruct volt úgy általában, áprilisban a lakatlan épületek újrahasznosítása lesz.

A lap egyik oldalát mindig egy poszter foglalja el, a másik felét a szöveg. Persze ma már olvasás közben hiányoznak az embernek az átkattintható linkek, meg, hogy rákeress egy-egy említett példára, átkattints a forrásra stb. Ugyankkor éppen az a jó az egész nyomtatott megjelenési formában, mint a hajtogatásban: hogy kicsit máshonnan, kicsit másképp láss neki a témának.

A Struct.Zine-t különböző helyeken (pl. Fuga, Müpa Könyvesbolt, Design Terminál, Müszi (Művelődési Szint), Bercsényi (Építész) Kollégium, Akvárium Klub) lehet megtalálni lerakva és valami jelképes összegért (nekem azt mondták kb. egy százasért) cserébe lehet elvenni. 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: média budapest sajtó építészet fuga

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr295190410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása