/A látványterveken egyelőre parkolóként kialakított, a Népligeti buszpályaudvar felé eső L alakú telekrészt az állam a későbbiekben értékesítené. - hg

Az ígéretek szerint nem sokára a Fradié lesz a legkorszerűbb és a legkörnyezetkímélőbb (hogy ne mondjam a legzöldebb) stadion egész Közép-Európában. A tervek szépek, jók, de ha kicsit tágabb összefüggésben vizsgáljuk a dolgot, jó néhány kérdés felmerül az épület üzemeltetésével kapcsolatban. Kéméndi Zsolt, végzős tájépítész a Ferenciek teréről szóló összeállítása után most az Albert Stadionról küldte el gondolatait az Urbanistának.

Albert Stadion 2.0

A Fradi kálváriája az utóbbi években már-már szappanoperába illő volt: másodosztály, tulajdonosváltások, fellángoló- majd elülő stadiontervek. A csapat úgy néz ki révbe érhet, ugyanis kiemelt állami beruházásként új, nemzetközi mérkőzések rendezésére alkalmas stadionjuk lesz.

Miután márciusban lezárult a közbeszerzési eljárás és aláírták a kivitelezési szerződést, március 28-án pedig letették az új építmény alapkövét, azonnal meg is kezdődött az eddigi stadion bontása. Az új zöld-fehér pálya Közép-Európa egyik legkorszerűbb, sőt legkörnyezetbarátabb ilyen jellegű építménye lesz, jelenlegi helyéhez képest 90 fokkal elforgatásra kerül és hátrébb húzódik a Könyves Kálmán körút vonalától a belváros felé. Ennek oka - az UEFA és a FIFA szabályain túl - a pályán kívül fennmaradó telekrészek értéke.

Az Üllői út és a Könyves Kálmán körút sarka (ahol most áll a régi stadion) egészen a Gyáli útig rendkívül értékes fejlesztési terület. A közútin túl kiváló tömegközlekedési kapcsolatokkal is rendelkezik, mivel metrómegálló, meghatározó villamosvonal és térségi jelentőségű autóbusz állomás van a közvetlen közelében. Továbbá a főváros legnagyobb területű (bár eléggé kihasználatlan) közparkjának is a szomszédságában van. Egyszóval a terület eladásából az egyébként 14 milliárdos beruházás egy jelentős részének megtérülésével számol az állam.

Albert stadion

Forrás: nemzetisport.hu 

Magában a stadionban a teljesen fedett nézőtéren 22 000 ülőhelyet alakítanak ki, nagyobbak lesznek az öltözők, a VIP szektorok illetve egy 1500 nm-es rendezvényterem kerül kialakításra. A tervek szerint - ezen új elemeknek köszönhetően - a stadion gazdasági szempontból önfenntartó lesz. Az eddigi edzőpályák természetesen eltűnnek, így a gyakorlást az egyébként is létező népligeti FTC Utánpótlás Centrum egységei szolgálják majd.

Természetesen az építés néhány szakmai kérdést is felvet, ugyanis az értékesítés előtt álló saroktelek egy része pontosan az érkező, majd a mérkőzés után távozó több ezer szurkoló fő közlekedési tengelye a metróállomás illetve a villamosmegálló felé. A kerületi szabályozási terv kitér bizonyos beépítési korlátozásokra, miszerint az aluljáró és a stadion között az Üllői út, Könyves Kálmán körút sarkán egy 30 méter széles sáv minimum 4 méter magasságig nem beépíthető.

Viszont kérdéses, hogy az ily módon biztosított terület elegendő lesz-e egy-egy teltházas mérkőzés előtt és után - esetleges vészhelyzet esetén - az építmény kiürítésére és az embertömeg elvezetésére. Itt elég csak a Papp László Sportarénára gondolni: az "csak" egy 12500 néző befogadására alkalmas stadion, mégis hatalmas terek vannak körülötte, jóval nagyobbak, mint ami a majdnem kétszer akkora Albert Stadion körül marad a várhatóan iroda-kereskedelmi komplexum megépülése után.

Albert stadion

Forrás:  csakfoci.hu 

A fenti látványterven egy lehetséges beépítés látható, persze eltúlzott magasságokkal, mert a szabályozás maximum 45 méterben állapította meg az építmények magasságát. Az elrendezés viszont jól mutatja a metróállomás felé eső szabadon hagyandó területet. Amennyiben ilyen "nyitott" lesz a beépítés, akkor megnyugtatóan elegendő lesz a terület.

Mivel azonban intézmény, közintézmény és járműtároló funkció esetében 100%-os földszinti és első emeleti beépítés is elképzelhető, nem zárható ki a szinte teljes beépülés a stadion Könyves Kálmán körút felé eső oldalán (persze a 30 méteres sáv a metró irányában, ebben az esetben sem beépíthető).

Albert stadion

Forrás:  csakfoci.hu

Sok még a nyitott kérdés, még a közelében sem vagyunk a telek értékesítésének. A stadion minden esetre 2014 őszére elkészülhet és remélhetően egy meghatározó jelképpé válik nemcsak a Fradi, hanem az egész városrész számára.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: sport stadion bontás építés látványterv üllői út könyves kálmán körút albert stadion kéméndi zsolt hungária-gyűrű

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr395184506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ray2 2013.03.31. 21:24:15

@házelnök: okoska, neked szerinted ki építette a stadiont és kinek a pénzibűl 2002-ben?

tollas 2013.03.31. 23:14:32

Ezért kár lebontani a mostanit, bár ez is randa. A Könyves Kálmány felőli sávor eladni meg igen nagy dilettantizmusra vall, a Fürjes Balázs egy f@szkalap.

Altaïr 2013.03.31. 23:16:24

HAHAHAHA

"marad-e elég hely a húszezres embertömeg elvezetésére?"

Milyen húszezres embertömeg???
Hol?
Röhögnöm kell!
Mikor volt utoljára húszezres tömeg _bármilyen_ klubmeccsen?
Mennyi is az átlagos NB1 nézőszám?

Egy szánalom az egész. Költsék a pénzt olyan sportra, amiben legalább jók vagyunk.

tollas 2013.03.31. 23:19:45

Más.
A bemutató klipp az eladandó területen parkolókat mutat. Ezért adják el? Hol lesznek a parkolók?
Mi ez a fekete fehér zöld zászló? Zöld fehér az oké, de hogyan került bele a fekete?

öszödi mém 2013.03.31. 23:36:25

Ha nem szereted a focit és a Fradit, akkor minek írogatsz ide?

Altaïr 2013.03.31. 23:44:07

@öszödi mém: Ha tőlem kérdezed, nem értem a kérdést.
Ugyanúgy kritizálom, ha más csapatra akarnak feleslegesen pénzt költeni. Miért nem elég egy hétezres stadion? (Mikor volt kint utoljára 7e ember?) Miért nem költik a maradékot a többi szakosztályra?

elektronik (törölt) 2013.03.31. 23:55:27

@Altaïr: www.csakfoci.hu/node/132824 Mindez két (!) héttel a meccs előtt. Ha 20 ezres lett volna a stadion, akkor 20 ezer jegyet adtak volna el.

öszödi mém 2013.03.31. 23:57:21

@Altaïr: Nem felesleges. Pont. Szégyen volt az Üllői úti stadionunk állapota. Most lesz egy jó, modern stadionunk a következő 40-50 évre. Kit érdekel a többi szakosztály. A kézilabda még népszerű a többi elenyésző népszerűségben. Utálom a szarrágó proletárokat, akik a szaros kis sikertelen életük miatt mindent elkaszálnának ami kicsit szebbé teszi a várost, az országot. 12 milliárdba kerül a stadion, ez a Magyarország által fizetett államadósság éves kamatának kb. 1 %-a. Az államadósság kamatára nem sajnálod a pénzt?

lutria 2013.04.01. 00:23:02

A tervezett irodaházakat meg kéretik az alsó néhány szinten golyóálló üveggel burkolni mert különben minden egyes meccs után könnyedén megsérülhetnének...

jpmjpm 2013.04.01. 00:24:12

@öszödi mém: nem szaros az életem. nem is sikertelen. fiatal koromban rendszeresen jártam fradi meccsre. bérletünk volt a barátaimmal és rendszeresen jártunk vidékre is. a 90-es években többen jártak meccsre mint manapság. de akkor sem lett volna értelme bővíteni a stadiont. bőven elfértünk.

ez az új stadion a mostani nézőszámok mellett teljesen értelmetlen. bármelyik új stadion értelmetlen. még talán a puskás stadion mellett lehetne érvelni, hogy újítsák fel, legyen egy nemzeti stadionunk ami nem lerobbant, hiszen most a felső karély használhatatlan. de a jelenlegi nézőszámot az is bőven kiszolgálja.

campobaszo 2013.04.01. 00:34:57

Lesz-e elég hely a húszezres embertömeg elvezetésére?
Ha nem lesz,majd a "szurkolók" csinálnak.

Gera 2013.04.01. 00:38:50

@öszödi mém: Ennek az országnak ezrével vannak nagyobb problémái, mint az, hogy milyen állapotban van a fradi vagy bármelyik másik béna focicsapatunk stadionja, ezért nem kéne.

Kihaennem00 2013.04.01. 00:39:34

@öszödi mém:
Szerintem lényegesen kevesebb embert zavarna egy új stadion, ha mondjuk egy olyan országban élnénk ahol jó élni, ahol van jövő kép. Ehelyett van darabokra hulló gazdaság, darabokra hulló társadalom meg 10 milliárdok klubcsapatok stadionjaira. Juhéé. Mindenhol azt hallani, hogy a foci ekkora üzlet, a foci akkora üzlet, ha akkora üzlet akkor miért állambácsi építi a stadionokat, és a legnagyobb szponzorok miért állami vagy erősen állami kötődésű cégek? Persze megszokhattam volna már, hogy kicsiny posztkomcsi hazánkban másképpen értelmezik az üzlet fogalmát. Debrecenben is lesz stadion, csak lehet hogy éppen értékelhető csapat nem lesz arrafelé mire megépül. Dunaújváros2. Arról is volt szó hogy az életveszélyes, romhalmaz Puskás helyett lesz egy tisztességes nemzeti stadionunk, hogy ne égjen a pofánk ha meg kell rendezni egy nemzetközi eseményt, de az már nyilván nem fontos... Aztán nehogy véletlenül stadion nélkül maradjatok, ha esetleg 2014 tavaszán megromlik a narancs. Most nyilván minden rózsaszín, de hogy nektek semmiféle stadionotok nem lesz 2014-ben arra mérget vehettek, és erre az utóbbi 20 év állami építkezéseinek a lefolyásai és körülményei a garancia.

..i.. (törölt) 2013.04.01. 01:00:27

huligánok tudjanak hol verekedni, mert foci az nincsen,
kubikov-gárdistáknak kell a homokozó, jövőre az államosító dakota bebukja a választást, kell nekik a cirkusz megint, mint 2006ban

nol.hu/lap/allaspont/20130316-a_kubatov-garda

nepszava.com/2013/03/velemeny/bartus-laszlo-szoke-feri.html

az osztrák katasztrófaturisták meg kikaparják az országot a hó alól oszt jónapot

www.hir24.hu/belfold/2013/03/31/orban-viktor-elarulta-a-tokeletes-sonka-titkat/

nincs_nick 2013.04.01. 02:12:48

@Kihaennem00: Nézz utána kik is építik és tervezik az új stadionokat. Egy gyönyörű Fidesz/MSZP/Együtt/DK összeborulás az egész. És minő véletlen, nem számolja át lélegeztetőgépre egyik említett ellenzéki párt sem a stadionok árát...

Az FTC meg kivételesen most olyan csapat, amire van néző, hála Moniznak és az általa játszatott játéknak. Azért amikor egy Eger ellen (nem megsértve az egrieket) kimegy 5000 ember a zuhugó esőbe a gyakorlatilag wc nélküli Puskásba, az elég sokat elmond. A gond tényleg ott van, hogy baromira nem erre kell a pénz, amikor az értelmesebb diákokat osztrák/német egyetemek fogdossák össze szó szerint, kihasználva a röghözkötést...

Hefe 2013.04.01. 04:25:18

remelem mind bortonbe kerul aki allami penzeken focistadionokat epittet.

ComLo 2013.04.01. 07:21:12

nagyon sokszor hangoztattam (amig othon dolgoztam), hogy ennek az országnak a legnagyobb baja, hogy mindenki mindenhez ért, és tőle full távol álló témákban olt le, ott szakértőnek tekinthető, de legalábbis jártas embereket.

Én részben sport managementel is foglalkoztam, annyit elárulok, utálom a focit, és semmilyen érzelmi kötödés nincs a főváros, pláne a Fradi iránt.

DE! az a nagy büdös igazság, hogy ma, mind népszerűségben, és mind anyagi megtérülésben, az új Fradi stadionnál, nem létezik optimálisabb sportberuházás (rövid és közép távon egész biztos, és vajh' melyik kormányzat néz ezeken túl??).

Ma kétségtelenül a legnépszerűbb sportág magyarországon a labdarúgás. Hiába van olimpiai 4. kézilabdacsapatunk, és két világ szinten élvonalbeli klubcsapatunk, ha az átlag nézőszám 200 körül van egy bajnoki fordulóban. És ebből 800 Veszprémben, vagy Győrben. Szegeden többen járnak rendszeresen az NB2-es csapat meccseire, mint kézilabda meccsekre. És ez csak egy kiragadott példa volt és egy népszerű látványsport. Voltam már 20 fizető néző mellett MOL liga meccsen, ahol szintén a világ elitjét kóstolgatjuk évek óta.

Erre lehet azt mondani hogy "dehát mindkét sportág esetében többszörös telt házat lehet csinálni...". Igen ez igaz, aki a Kiel elleni Veszprém meccsre akar jegyet venni, annak hétfő estétől már a sorbban kell majd éjszakáznia, ahogy a jégkorong VB-re is pillanatok alatt elfogynak a helyek. De ezek évi 1-2 alkalmak. Sajnos ami rendszeresen, nagy tömegeket mozgatna meg ma Magyarországon az a foci. Sajnos. De így van.

És mielőtt nekem esnétek, szerintem sem most van az ideje az ilyen presztizsberuházásoknak, én is azt támogatom hogy "számoljuk át lélegeztetőgépre", építsünk belőle korházat, finanszírozzuk a felsőoktatást, stb stb. Arról már nem is szólva hogy a nyílvánvaló, presztízsen kívül, ez igazán csak arra jó, hogy megtömjük a haverok zsebét. Botrány ami ebben az országban zajlik, nem véletlenül dobbantottam.

vénszivar 2013.04.01. 07:31:48

@ComLo: nyúl vagy, hogy dobbantottál?:)

Tamás(Ottawa) 2013.04.01. 08:09:55

Sajnos nincs ilyen UEFA vagy FIFA szabály. Az UEFA É-D hosszanti tengely tájolásról beszél, ez meg beszélőviszonyban sem lesz ezzel. A FIFA meg csak jóindulatú tanáccsal él, de nem szabállyal. Erre ne hivatkozzunk, ha nem akarunk nevetségessé válni.

Értékes a telekcsücsök, vagy sem, hagyni kellett volna a stadiont az eredeti helyén, és beépíteni a Gyáli úti oldalt... lehetőleg kórházi admin infrastruktúrával.

seahawks 2013.04.01. 08:20:28

le merem fogadni, hogy sosem lesz ott 20000 ember...

seahawks 2013.04.01. 08:24:03

@ComLo: csak tájékoztatásul: veszprémben 3000+ az átlag nézőszám kézimeccsen, ennél több csak 3 focicsapatanak van.

ComLo 2013.04.01. 08:27:35

@seahawks: Veszprémben 3000+ néző csak a Szeged meccseken, valamint a BL meccseken van, egyébként pang a lelátó ...

kentauri 2013.04.01. 08:46:06

@öszödi mém: tehát 1200 milliárdot fizetünk évente kamatra jólvan öcsém...
miért lenne tőle szebb a város,
Új stadion, erre ??? normális vagy ember??? minek??? Kiknek??? Te láttál már NB 1-es meccset mostanában, te isten barma. Lassított felvétel, röhejesen bénák és ez a legnagyobb szégyen, hogy már ott tart a magyar bajnokság színvonala, hogy két méterre nem tudják odapasszolni a zsugát, nézhetetlen, élvezhetetlen foss, erre már tényleg csak a legalja kíváncsi....
De hát kár ezen rugózni, tudjuk miről van itt szó.....

ob.szerver 2013.04.01. 08:47:09

Folyik a népbutítás, hogy a stadion két év alatt megtérül. A stadion soha nem fog megtérülni, mert a működtetése még üzemi szinten is veszteséges lesz. Ugyanúgy, ahogy a futballklubé is, amelybe jelenleg számolatlanul ömlik az állami pénz Kubatov klubelnök / pártigazgató / hivatásos választási csaló / S.A. Leiter-nek köszönhetően, de ez nem lesz mindig így. A lényeg az, hogy a 2-es szektor megkapja a fizetségét a múltbeli és az előleget a jövőbeni szolgálataiért.

seahawks 2013.04.01. 08:56:29

@ComLo: nem igaz, 2200 és 3000 között van a nézőszám a bl meccseket leszámítva. menj el és nézd meg, ha nem hiszed. és ha összeadnánk egy kézi bajnoki forduló nézőszámait, akkor bőven az nb2 foci felett lenne és elérné az nb1 3/4-ét.

egyébként meg, ha a te érvelésedet követjük, akkor vegyük ki az nb1 nézőszámaiból a győr-fradi-loki-dvtk egymás elleni nézőszámait, már is 1300 alá esett az átlag...hopp!!! hidd el a foci épphogycsak népszerűbb a kézinél, de már nem sokáig...

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2013.04.01. 08:58:04

Olcsóbb lenne venni egy villamost, a szurkolók azt is ugyanúgy szétverhetnék.

Reszelő Aladár 2013.04.01. 09:00:30

Egy gazdaság motorja általában az építőipar. Az pedig akkor pörög, ha van meló. Ha a magánszféra nem képes újabb beruházásikokat finanszírozni, akkor marad az állam. Ez a legnagyobb országokban is így van. Az állami megrendelés munkahelyet teremt, a melós fogyaszt, a cég adózik. Vagyis a pénz magy része visszaforog. És most ne arra gondoljunk, hogy ki és mennyit nyúl le, hanem hogy végre történik valami.
A nézőszám pedig függ az infrastruktúrától. Ha az rendben van, legyetek nyugodtak többen lesznek. Ha az összes minimál fradista legalább egyszer "elzarándokol" egy meccsre, akkor bizonyára.
Az üzlet pedig a szurkoló zsebétől függ. Ha mondjuk mérkőzésnapon minden néző jeggyel együtt mondjuk 10000 Ft körül költ a büfében, ajándékboltban, céllövöldében, stb akkor az már egy komolyabb bevétel a klubbnak. Abból tellik játékosra, a jó játék pedig nézőket hoz.
Plusz nézőt jelenhett az olcsó jegy, cserébe el kel viselni, hogy nem lehet sört meg kaját bevinni, viszont a bevétel a klubbé.
Nem egyedül vagyok okos, elég a tengeren túli major sportokat megnézni, megfelelő keretek között milyen bevételei vannak a csapatoknak.

Putyilov gyári melós 2013.04.01. 09:04:57

Eladják Fradisztán megszentelt Földjét, privatizálják ősi-hősi csatahelyeinket, ahol háborúztunk a ránk törő rendőrrohamok ellen?

Hát hagyjuk ezt Béláim, hogy a seggünk alól kihúzzák a talajt a pénzéhes imperialisták?

kamasuka 2013.04.01. 09:06:17

@jpmjpm:
Nő a nézőszám, tehát nem értelmetlen, max. nem követed a fejleményeket.

ComLo 2013.04.01. 09:06:50

@seahawks: Egyébként a kép nyílván árnyaltabb mint mondtam, vannak olyan vidáki fellegvárak különböző sportokban (Körmend, Szolnok kosár, Veszprém, Szeged, Győr kézi, Fehérvár jégkorong) ahol lenne időnként igény komolyabb létesítményre.
A SAPA Fehérvár példája azt is igazolja, ha csapat minőségibb bajnokságban játszik akkor azzal komolyabb nézőszámot lehet elérni (mióta EBEL-ben vannak masszívan 2000+ néző). De ezzel járt hogy a MOL liga nézőszáma rendkívül alacsony. Aki minőségi jégkorongot akar látni, az EBEL meccsre jár Fehérvárra. Egy-egy bajnokság átlagszínvonalának emelése pedig már sokkal komolyabb teher.
A Veszprém példája egyébként pont nagyon találó ide. A Március 15.-ei csarnokban az utolsó 2 évben magyar bajnokin 200+ néző volt csak átlagban. Az új létesítményben, részben annak minősége miatt, részben a csapat körül kialakult "hipe" miatt (pl Cosma), részben az okos marketingnek köszönhetően felment 1000 körülre.
Jelen pillanatban a legnépszerűbb magyar klubcsapat, akik a legnagyobb számú rajongótáborral bírnak, a fradi labdarúgócsapata. Egy jobb minőségű, európai értelemben vett minőségi stadionba, vélhetően több nézőt tudnak majd becsábítani.
Mégegyszer mondom nem a stadionépítés mellett kardoskodom. Csak rá akarok világítani, hogy sportberuházásból, ma Magyarországon, rövid és középtávon, ennél jobb befektetés nincs most. SAJNOS.

kamasuka 2013.04.01. 09:09:48

@Gera:
2011 óta évi 4000 milliárd megy el Bajnaiék adósságának csökkentésére, melyet 2013ig kell visszafizetni. Mindezt, mert különben szép kis államcsődöt csinálnak. Az IMF azóta is hozzánk jár szórakozni, hátha leszünk még egyszer akkora tulkok, hogy ilyen elquró módon veszünk fel hitelt tőlük.

Ehhez képest ez a pénz lófasz, ráadásul ha tetszik, ha nem az ország egyik - ha nem a - legnépszerűbb klubbjának otthonáról van szó. Vonatkoztass el a jelenlegi helyzettől. Picit távlatokba tekints, ne rövidtávon.

ComLo 2013.04.01. 09:10:34

@seahawks: 97-98-as szezon óta van a csaldának bérletem Veszprémbe, a környékről származom, ha otthon vagyok rendszeres járok ki. Dolgoztam a Veszprémmel pontosan tudom a nézőszámokat.

Azzal is tisztában vagyok, hogyha kivesszük a nagy 4-est a fociból akkor 1000 körülre esik az átlag nézőszám. Viszont ez a szám magyar kézilabdában pár száz fős a Veszprém Szeged nélkül (arányaiban sok kézilabda meccsre járok, elhiheted nagyon lehangoló a kép).

kamasuka 2013.04.01. 09:10:34

@Kihaennem00:
Kérdezd meg miért ilyen a gazdaságunk azoktól, akik minden áron vissza akarnak térni!

kamasuka 2013.04.01. 09:12:20

@..i..:
A dakota előbb fog a hullátokon tangózni, mint ti valaha választást nyerjetek ezzel a lejáratódott garnitúrával.

Youtube a te barátod. Pattintsd bele, hogy mszp lista működés közben!

kamasuka 2013.04.01. 09:13:09

@Hefe:
20 év négyes metrós elqurás után az összes ötletgazda külföldre menekült. :)

kamasuka 2013.04.01. 09:16:21

@Reszelő Aladár:
Felőlem lopjanak, de ne úgy, mint 2002-2010 között, hogy államcsőd, és látszatja zéró, mint a löszalagútnak, a 40 centis kilátónak, meg a viaduktnak a síkságon.

ComLo 2013.04.01. 09:17:41

@Reszelő Aladár: A major sportok helyzete pont nem jó példa ide, ott egész más gazdasági rendszerben működnek a ligák és a klubbok, egész más a bevételek elosztása. Erre a helyzetre sokkal jobban igaz, a nagy európai klubcsapatok helyzete (már amelyik nem szállt el még a játékosok fizetésével való gazdálkodásban ... ).

seahawks 2013.04.01. 09:18:03

@ComLo: megint csak azt mondom, menj ki most egy tbánya vagy füred, fradi vagy csurgó meccsre, amik közvetlenül az élvonal mögötti csapatok: lesz 3000 néző. a többiek ellen meg min. 2000. egyáltalán nem lehngoló. a kis vidéki csapatoknál a kis csarnokaikban teltház előtt játszanak 4-800 néz kinn van rendzeresen. szegeden 1500 körül van az átlag, de ha megépül az új csarnokuk és jövőre ugye durván erősítenek, náluk is lesz 3000-es átlag. akárcsak győrben, ahol csak a csarnok akadálya a nézőszámnak, mert egy bl-meccsen akér 7-8 ezren is lehetnének.

seahawks 2013.04.01. 09:19:09

@seahawks: ja és amiért ideírtam: felháborító, hogy a mocskos állam futtballstadionokra költ, mikor óvódákra, bölcsődékre, kórházakra nincs pénz.

ob.szerver 2013.04.01. 09:19:13

@Reszelő Aladár:

"elég a tengeren túli major sportokat megnézni, megfelelő keretek között milyen bevételei vannak a csapatoknak."

Az amerikai major sportágak franchise-ai és a Fradi. Nagggyon vicces. Mint Makó és Jeruzsálem. Vagy inkább mint a Lambeau Field és az Üllői út.

A Fradi Vállalkozás soha nem lesz nyereséges, akkor sem, ha egyik másik kft-t a belső elszámolóárakkal ki is hozzák annak. Ha dől a közpénz akkor meg lehet venni 9 középszerű külföldi játékost + edzőt, amivel itthon bekerülnek az első 3-ba, hogy azután nemzetközi szinten kiessenek egy moldáv csapat ellen. Ha nincs állami pénz, akkor az elmúlt évekre jellemző agónia van. A kérdés az, hogy az állami milliárdokat erre kell-e fordítani vagy sem.

lobster thermidor 2013.04.01. 09:20:36

@Reszelő Aladár:

Három államilag finanszírozott stadion felépítése legfeljebb a "baráti" vállalkozók újabb yachtjának lesz a motorja, de nem a magyar gazdaságé.

Ahhoz, hogy a magyar építőiparban működjön valami, több tízezer lakást kellene építtetnie az államnak, de az ócsai Patyomkin falun kívül mást még nem láttunk. Csak halkan jegyzem meg, hogy azt is bennfentesek építették meg, tehát az arra kidobott pénz ismét csak egy adott vállalkotói kört gazdagít.

ob.szerver 2013.04.01. 09:24:30

@kamasuka:

"Felőlem lopjanak, de ne úgy, mint 2002-2010 között, hogy államcsőd, és látszatja zéró..."

Zéro? Elkészült számos, magyar viszonylatban óriási ipari beruházás, több százezer lakás, 700 km autópálya.

Ma mi épül? Mire fogja azt mondani az utókor, hogy ez a második orbánrezsim alatt épült?

M_R 2013.04.01. 09:26:56

Majd lehet benne használt cikkek vásárát tartani. Arra tuti bemegy 20 ezer ember. Focimeccsre meg az a 3-4 ezer. Már ha éppen nem zárt kapus meccset tartanak.

"A szép új stadionokban a magyar focicsapatok nézők hiányában is remekül meg tudják bundázni a meccseket..."

M_R 2013.04.01. 09:29:33

@ob.szerver:

" Mire fogja azt mondani az utókor, hogy ez a második orbánrezsim alatt épült?"

Simicska szerény házai , pl...

ob.szerver 2013.04.01. 09:36:08

@kamasuka:

"2011 óta évi 4000 milliárd megy el Bajnaiék adósságának csökkentésére, melyet 2013ig kell visszafizetni"

Tehát akkor évi 4e milliárd, tehát 3 év alatt 12e millárd. Ez azt jelenti, hogy Bajnaiék által átadott adósság 2013-ra 8e milliárdra csökken. Hja, hogy most éppen 21e milliárd, miközben elfüstöltek 3e milliárd nyugdíjpénzt?

Hányas voltál számtanból általános elsőben?

Határbíró 2013.04.01. 09:38:22

a cikk alapján a szerző nem járt még meccsen az Üllői úton, illetve nemzetközi tapasztalata sincs túl sok

tipikus otthon a fotelben leülök és kigondolom az okosságot dolog, de legalább sikerült egy jó kis játszóteret kialakítania itt a söpredéknek

ob.szerver 2013.04.01. 09:41:25

@Határbíró:

Határbíró 0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2012.12.05. óta tag.

Maradj meg jó szokásodnál, a havi egy kommentnél. Még az is sok.

ComLo 2013.04.01. 09:41:59

@seahawks: Félre ne érts, nem okoskodni akarok, és kézilabdaszurkolóként szeretném annyira szépnek látni ennek a sportnak a jövőjét mint te, de sajnos nem tudom.
A kis klubboknál alig van néző, csak ha a két nagy érkezik, akkor vannak kint párszázan. Ezen klubbok fejlesztése se infrastrukturális se anyagi okok, miatt nem lehetséges (olyan mértékig hogy a nagyok közelébe érjenek biztos nem).
A szeged nagyon nehéz eset, BL-ben és nagy meccsek esetén is van üres hely (nézz utána is ez is tapasztalat), a városban pedig nagyon erős a konkurencia harc a szurkolókért. Az NB2-es labdarúgocsapat, hétről hétre majdnem annyi embert érdekel, mint egy Veszprém elleni rangadó.
Mondom a Veszprém nézőszámai kész adatok de ha szeretnéd kikerestem az utóbbi pár hazai forduló NB1-es nézőszámait: Gyöngyös ~1800 néző, Pécs ~1500 néző, Füred ~2200 Cegléd ~1700 néző (értelemszerűen a Szegedet nem vettem bele). És ezt egy olyan csarnokban ami 5000+ os, és az április végi Kiel elleni meccsre 3-4 szer meg tudnák tölteni!

ComLo 2013.04.01. 09:43:28

@seahawks: nah és ez az amivel nem vitatkoznék, amivel tökéletesen egyet értek, és ami a lényeg!

Putyilov gyári melós 2013.04.01. 09:44:17

Amúgy ebből az állami stadionbizniszből egy tanulságot lehet levonni!

Aki akar valamit az államtól, az menjen ki az utcára törni-zúzni, gyújtogatni, cirkuszolni és megkapja!
Igaz, be kell néha állni Pártszolgálatba, rohamosztagokba, de hát csekély ez az ár, ha az állam fizeti évtizedekig a szórakozást és még sok pénzt is le lehet nyúlni!

mojszipupi 2013.04.01. 09:52:32

A primitív ultráknak szeretettel a főváros szétverésében való segédkezésért és a fidesz székház védelmében tett erőfeszítéseikért
OV

Fradi stadion 15 milliárd
EON 265 milliárd
Felsőoktatás...megfizethetelen

lobster thermidor 2013.04.01. 09:57:13

@ob.szerver:

Ehhez még csak annyit tennék hozzá, hogy a most felépülő stadion 20 év múlva már teljesen korszerűtlennek fog számítani. Hiába beszélnek arról, hogy micsoda nagyszerű építményt húznak fel, az épületszerkezeten kívül úgy avul el minden, ahogy van, bár azt még megnézem majd, hogy a szerkezeti elemek hogy fogják kiállni az idő próbáját.
Az sem vitás, hogy az elektronikai berendezések, és a közönségtájékoztató rendszerek 5 év múlva semmit nem érnek, a gépészet pedig jó esetben 15 évet bír ki.
Utána kuka az egész, és lehet előröl kezdeni az építkezés! Az UEFA, és a FIFA mindig kitalál valamit, tehát ismét lehet majd futni aktuális követelmények után

Az egész magyar stadionépítés egy közpénznyelő, és eltüntető projekt, ennyi erővel a nemrégiben nagy dérrel - dúrral betiltott félkarú rablókba is dobálhatnák a lét.

Shopping 2013.04.01. 09:57:17

Mondjatok már egy DEMOKRATIKUS országot, ahol az államilag elismert statisztikai adatok szerint is, minden 5. gyerek nem jut elég ételhez, és az oktatásra( ami az ország jövője) szánt pénzt drasztikusan csokkentik, miközben szuksegtelenul stadionokat építenek?
( ne keress, mert nincs ilyen)

Szép az új stadion, meg én is szeretném, de az ország jelenlegi helyzetében megépíteni olyan, mint amikor az iskolázatlan ember - bár nincs rá pénze- de karácsonykor új LCD tv-t vásárol magának...

ob.szerver 2013.04.01. 10:05:01

@lobster thermidor:

"Ehhez még csak annyit tennék hozzá, hogy a most felépülő stadion 20 év múlva már teljesen korszerűtlennek fog számítani."

Ezt azért bármire elmondhatod. Ami folyik, az a 2-es szektor megjutalmazásán kívül a kenyeret és cirkuszt a népnek. Kenyérre már nem futja, így marad a cirkusz.

esef 2013.04.01. 10:07:30

sajnos továbbra is az a véleményem, hogy ez az egész projekt a fradi felszámolására, eltüntetésére irányul. most a gyönyörű látványterveken csámcsog a jónép, szépen lebontják a stadiont, majd egész véletlenül soha nem lesz felépítve az új...
a területet meg eladják (természetesen százelékért cserébe)a drága fideszes elvtársak közel-keleti befektetőknek

esef 2013.04.01. 10:11:48

@ob.szerver:
"Mire fogja azt mondani az utókor, hogy ez a második orbánrezsim alatt épült?"
hát az ócskai gettóra meg a felcsúti focipályákra... csupa hasznos dolog

Link Elek 2013.04.01. 10:25:55

Legyen a foci önfenntartó!

lobster thermidor 2013.04.01. 10:27:40

@ob.szerver:

Lehet általánosítani, de ez esetben speciel nem másra, hanem erre a stadionépítési lázra mondtam, mivel a hivatalos propaganda efféle apró momentumokról soha nem emlékezik meg. Azért is jegyeztem meg, hogy az amortizáció, az avulás, és az ilyen hasonló "bagatell" dolgok is hozzátartoznak egy beruházás gazdaságos működtetéséhez.

Ahogy mondod, nyilvánvaló, hogy a jutalomosztás ideje van. Majd meglátjuk, hogy Sz.F.-nek, és társainak milyen külön irodákat, és közösségi tereket létesítenek a szurkolói kapcsolattartásra.
Természetesen közpénzekből.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.04.01. 10:34:34

@lobster thermidor: A vízi sportok meg fulladjanak meg, mert a főnökség valószínűleg úszni sem tud. Pinacset tábornoknak is szüksége volt stadionokra:)

21 ezer Ft 2013.04.01. 10:49:35

@ob.szerver: Tudod, a minőség a fontos, nem a mennyiség.

lobster thermidor 2013.04.01. 10:56:08

@nomad:

Pedig az úszás tudományára igen nagy szükség lesz hamarosan, hiszen már most nyakig ülünk a sz@rban.
Ha ez a tendencia így folytatódik, akkor bizony aki nem tud úszni, az menthetetlenül belefullad...

Cubase 2013.04.01. 11:43:27

Én gyűlölöm az olcsó demagógiát, de konkrétan lámpavasra kellene felhúzni aki a mostani helyzetben egy létező stadiont lebont hogy építsen helyette egy újat.

Miközben minden tisztességes dolgozó ember belét is kitapossák még 2 forint adó és járulékbevételért. Biztosítási adó, tranzakciós adó, telekommunikációs adó, folytassam a sort?

Melyiket lehetne csökkenteni azzal a nagyságrenddel amibe ez a buziság kerül?

monyon le 2013.04.01. 12:25:13

Számomra akkor lenne hiteles és érdekes az a FRADI aréna, amennyiben a gyerekekkel NYUGODTAN kitudnák menni egy hétvégi meccsre, anélkül, hogy magyarázkodnom kellene a "sok szteroid gyökér" viselkedése miatt.
Attól nem lesz jobb a Magyar, sőt a FRADI focija sem, ha építtetek egy modern sportlétesítményt.
Kívánom, hogy könnyes verejtékkel, izomból, szabadidejükben azon ultra orgék építsék fel a stadiont, kik is minden meccs alkalmával a legerősebb ellenfelüknek a kukákat a metrószerelvényt, illetve a rendőröket tekintik a legmegfelelőbb küzdő partnerüknek, nem pedig a tisztességes egyenes küzdelmet a sportot.
Akkor legyen nagy hangja mikor kiló számra cipeli a betont és nem a fradis aluminiumm sört!

Gera 2013.04.01. 12:33:57

@kamasuka: Abszolút a jövőbe tekintek, amikor azt mondom, ne építsünk stadionokat további államadósság növelésből, miközben az oktatásból tízmilliárdokat vonunk el évente. Nem a foci az ország jövője, hanem az oktatás.

Majd ha lesz húszezer fizető néző, aki mondjuk ötezres jegyárral kimegy minden meccsre, akkor jön valaki, aki megépíti a stadiont magántőkéből. Bár hogy őszinte legyek, még ilyen nézőszám és jegyár mellett sem vagyok benne biztos, hogy megtérülne egy 10+ milliárdos beruházás, de talán. Csakhogy nem lesz húszezer néző, aki ennyit fizetne minden meccsért. Persze az állam azért lehet, hogy kihozza a "megtérülést" állami cégek tök felesleges támogatásaival és hirdetéseivel, ami szintén a mi pénzünkből megy.

olimpiam 2013.04.01. 13:19:07

URAIM az egész FRADI stadion és FRADIBA pénzt fektetés nem más mint politika. Jó vele mutatkozni, választásokon szinte ingyen pártszavazókat hozni, a Párton belül erősnek lenni.
Orbán-VIDEOTON
Kubatov-FRADI
Kósa-DVSC
Nyerges-SZOLNOKI OLAJ
Fonyó,Kálomista-MKB VESZPRÉM
Szijártó-GYŐRI KOSÁR

az összes helyen nem más megy mint a pénztámogatásokon keresztül a párt erősítése.

Csinálta volna az MSZP, ott volt előttük a lehetőség 8 éven át.

Jokerpofa 2013.04.01. 13:37:15

@seahawks: ezt nem lesz nehéz megcáfolni

igaz csak az őszi bajnokikra vonatkozik
parancsolj:

www.mkbveszprem.eu/a-bajnoksag-eddigi-merkozesei-a-szamok-tukreben_1357

Átlagnézőszám: 1425 ebben az idegenbeli mérkőzések is benne vannak, ha csak a hazaira számolod kevesebb jön ki, igaz ősszel nem játszottak otthon a Pickkel, de a tavaszi visszavágó nyilván visszahozta hasonló szintre vagy kicsit magasabbra, de a 2000 nézőt akkor se nagyon éri el.

Jokerpofa 2013.04.01. 13:39:36

@Jokerpofa: ja és ne felejtsük, hogy a világ jelenleg egyik legjobb csapatáról beszélünk, nem egy olyan foci csapatról, aki a hulladék magyar nb1-ben próbál dobogóra érni.

Egyébként Építők és Fradi drukker vagyok. :)

nincs_nick 2013.04.01. 13:46:15

@Shopping: Nem kell keresni, szinte csak ilyen van. Világszinten a létminimum alatt élő gyermekek aránya kb. 40%.

Egyébként itthon ez két dolog miatt bajos. Egyrészt a nagy mértékű adóelkerülés miatt, másrészt a kisebbség miatt. Az első csak a statisztikát rontja, a második meg a kilátásokat is erősen.

Az, hogy a kormányok balfaszok itthon egyfolytában az elmúlt 11 évben, az még rádob erre azok elüldözésével akik később esetleg emelhetnének az életszínvonalán azoknak akit tényleg bajban vannak már csak hab a tortán.

Ray2 2013.04.01. 21:24:11

A fiatalok kedvéért, meg akik esetleg nem ismerik a sztorit:

A telken az 1910-es évek óta a Fradi spottelepe működik, az első fatribünös angol stílusú lelátó is itt épült, amit az FTC saját erejéből húzott fel és tartott fent.
Az 50-es években az egészet - a többi sportegyesülethez hasonlóan - államosították és szép lassan hagyták lerohadni a régi stadiont, míg az végül használhatatlan lett és a Fradi közel 10 évre a Népstadionba kényszerült. Az új stadion építését húzták-halasztották, míg végül 1974-re készült el a most bontás alatt álló épület. A stadion már abban az időben sem számított korszerűnek - és bár ezt kevesen tudják - a Puskás stadionhoz hasonlóan torzó maradt, mert a Gyáli út felől még egy emeletnyi lelátó épült volna. A kezdetekben 30 ezer főt befogadó stadion már az avatáson láthatóan kicsi volt, ugyanis a Fradi addig a Népstadiont is gyakran megtöltötte.
A rendszerváltás után a kárpótlási törvény nem rendezte a sportegyesületek helyzetét, így alakulhatott ki a mostani torz helyzet, hogy az állam a fenntartó és mint ilyen adja-veszi az ingatlant. Az FTC a 90-es években a posztkomcsi vezetésének köszönhetően eltapsolta azt a tőkét, amit a nemzetközi szereplések során szerzett, így hamar el lehetett terjeszteni hogy a klub életképtelen, önállóan meghal.
Új stadion építése komolyan először 2008-ban került szóba, amikor is egyedüli magyar klubként a telek és az ingatlan magántulajdonba került (hosszú huzavona után, tulajdonképpen piaci áron). A mostani vezetés a korábbi angol magántulajdonostól vásárolta vissza - egyébként nyereséggel - az állam részére az ingatlant.

Ray2 2013.04.01. 21:24:11

A fiatalok kedvéért, meg akik esetleg nem ismerik a sztorit:

A telken az 1910-es évek óta a Fradi spottelepe működik, az első fatribünös angol stílusú lelátó is itt épült, amit az FTC saját erejéből húzott fel és tartott fent.
Az 50-es években az egészet - a többi sportegyesülethez hasonlóan - államosították és szép lassan hagyták lerohadni a régi stadiont, míg az végül használhatatlan lett és a Fradi közel 10 évre a Népstadionba kényszerült. Az új stadion építését húzták-halasztották, míg végül 1974-re készült el a most bontás alatt álló épület. A stadion már abban az időben sem számított korszerűnek - és bár ezt kevesen tudják - a Puskás stadionhoz hasonlóan torzó maradt, mert a Gyáli út felől még egy emeletnyi lelátó épült volna. A kezdetekben 30 ezer főt befogadó stadion már az avatáson láthatóan kicsi volt, ugyanis a Fradi addig a Népstadiont is gyakran megtöltötte.
A rendszerváltás után a kárpótlási törvény nem rendezte a sportegyesületek helyzetét, így alakulhatott ki a mostani torz helyzet, hogy az állam a fenntartó és mint ilyen adja-veszi az ingatlant. Az FTC a 90-es években a posztkomcsi vezetésének köszönhetően eltapsolta azt a tőkét, amit a nemzetközi szereplések során szerzett, így hamar el lehetett terjeszteni hogy a klub életképtelen, önállóan meghal.
Új stadion építése komolyan először 2008-ban került szóba, amikor is egyedüli magyar klubként a telek és az ingatlan magántulajdonba került (hosszú huzavona után, tulajdonképpen piaci áron). A mostani vezetés a korábbi angol magántulajdonostól vásárolta vissza - egyébként nyereséggel - az állam részére az ingatlant.

lobster thermidor 2013.04.02. 08:44:36

És akkor itt van ez a jelenleg is tesztelés alatt álló elektronikus, vagy a kutya se tudja milyen gólbíró rendszer, amit egy UEFA mérkőzések lebonyolítására alkalmas pályára kötelező lesz telepíteni.
Alaphangon euró milliókkal emeli a stadionépítés költségeit.

www.sportgeza.hu/futball/2013/04/02/mi_is_az_a_golbiro/
süti beállítások módosítása