torobala: baross tér

Torobala baross tér című képét az Urbanista Indafotó-gyűjteményébe töltötte fel. Kösz!

Palotabarát, a bpxv bloggere ismét elgondolkodtató poszttal örvendeztetett meg. A kérdésfelvetés adott, megfejtések, tippek, vélemények, jöhetnek a kommentekbe!

 

Elmélkedtem a hétfői válogatásban felbukkant Béke úti lakótelep  kapcsán, hogy van-e manapság jelentősége annak, hogy egy közterület elnevezésében ragaszkodunk az eredeti út, utca típusjelöléshez?

Egyáltalán van-e létjogosultsága manapság annak, hogy bárki kijavítja vagy számonkéri, hogy amit a hétköznapokban útnak nevezünk, az hivatalosan mindmáig csak egy utca? Vagy hogy a körtér körtér legyen és ne körönd, és fordítva - hallottam már mindkettőt keverve szegény Kodály és Móricz Zsigmond vonatkozásában, vagy a tér tér maradjon és ne parknak mondják, vagy fordítva.

A fenti linken található lakótelep Angyalföldön a Béke utcában található, ami egy kétszer kétsávos osztottpályás főútvonal, középen villamossínekkel, szóval ránézésre sem utca - ahogy hívják -, hanem út. Az "előzménye" a hasonló kvalitású (értsd: útnyi szélességű) Lehel utca is csak utca.

Szokták emlegetni a Váci utat (IV., VI., XIII.), Váci utcát (V.) és a Bécsi utat (II., III.), Bécsi utcát (V.), mint példát arra, hogy miért fontos a közterület típusát pontosan biggyeszteni az utcanévhez, de vajon van más hasonlóan összekeverhető út/utca? (Én még egyet tudok, a XVI. kerületi Thököly utat (Sashalom) és a szintén XVI. kerületi Thököly utcát (Rsztmihály)).

Ja, és egy példa a fordítottjára: a VII. Madách sugárútnak indult projekt megvalósult szakasza a mai napig Madách Imre út, holott mindenki tudja, hogy egy idő után már legfeljebb sikátornyi szélességű közzé szelídül.

Bevallom én makacsul ragaszkodom ahhoz, hogy az, ami hivatalosan út, az szóban említve is legyen út, ami utca, az meg utca, de elég precíz vagyok budapestes dolgokban (mások szerint szőrözős), nem tartom
kizártnak, hogy mások tökéletesen tudnak tájékozódni enélkül is.

Sőt, nálam a felületesség/felszínesség egyik fokmérője. Ha valaki pontatlanul nevezi meg az utcát/utat, akkor valószínűleg az utcatáblára sem pillantott rá, és nem várhatom tőle, hogy más közterületeket pontosan nevezzen meg (pl. a legendás Váci utcát/Váci utat).

Mondják, hagyományőrzésből ragaszkodunk ezekhez az elnevezésekhez (ti. a kialakulásakor még valóban utcányi szélességű közterületek voltak ezek), de hát a kialakulásakor jószerivel minden utcányi volt (kivéve
amit tudatos városfejlesztéssel már eleve útnyi szélességűnek építettek). Nem lenne egyszerűbb ötvenévenként a közterület típusát hozzáigazítani a tényleges állapothoz?

Utcanév átnevezésből egyébként is tehetségesek vagyunk, nevezzük át a Béke utcát Béke útnak, a Lehel utcát Lehel útnak, meg a további soktucatnyi kiszélesedett vagy beszűkült közterület kapja meg a méltó elnevezését, aztán nem lesz mit javítgatni, vagy pontatlanul tudni, összekeverni, számonkérni...

Vagy mégsem? Neked/Nektek mi a véleményetek?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: utcanév közterület átnevezés elnevezés

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr655080271

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.15. 11:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pöttömröff 2013.02.14. 16:20:22

Én hallottam olyan véleményt, mely szerint helyesen ami valahová vezet (pl. Váci út Vácra), az helyesen út, ami nem, az utca. De persze ha nézegetjük az elnevezéseket, akkor ez hamar megcáfolódik. Vagy akik elnevezték, sem tudtak erről a szabályról?

hatja 2013.02.14. 16:25:23

@pöttömröff: pedig lenne benne logika.

caltabellotta 2013.02.14. 16:54:27

@pöttömröff: Azért a Rákóczi útra ne mondjuk már, hogy utca, mert nem vezet "Rákóczra" :D Inkább abban lenne logika, ha a közterület típusát pl. a szélessége, sávok száma, a rajta folyó forgalom (tömegközlekedés vagy sem) határozná meg. És bár lehet ez fontos kérdés, de ma nem ez a legégetőbb problémánk, azt hiszem.

triple_sec 2013.02.14. 16:59:49

@pöttömröff: Zuglóban sok ellenpélda van: Mexikói út, Amerikai út, Francia út, Szőnyi út...

pöttömröff 2013.02.14. 17:11:45

Én sem állítom, hogy biztosan jó úgy, ahogyan leírtam, de valahol olvastam, hogy régen ilyen logika alapján nevezték el az utcákat, és érdekesnek találtam. Ennyi :)

vorti 2013.02.14. 18:08:42

Egy kicsit más kategória, de az említett Thököly út+utcán kívül van még a XVI. kerületben egy Baross utca (Szentmihályon húzódik végig gyakorlatilag teljes hosszában) és egy Baross Gábor utca is (Mátyásföldön egy rövidebb, de fontos főút).
Illetve a másik kedvenc, a zuglói és a szentmihályi Csömöri út, amelyről régen mindig azt gondoltam tévesen, hogy egymás folytatásai.

A nagy átnevezgetőhullám idején is egyből az jutott eszembe, hogy inkább az ilyenekkel kéne valamit kezdeni.
Aztán ott vannak még a zuglói "félbevágott" utcák (Szatmár, Fűrész), vagy a sok hegyvidéki "út/utca", amit képtelenség követni (Kelenhegyi, Diana, Költő), de ezek inkább furák, mint megtévesztőek.

maestro1 2013.02.14. 18:22:21

Kedvenc példám a Lehel utca, amit a köznyelvben szerintem az emberek 90%-a Lehel útnak mond, nyilván nem véletlenül, ha elemezzük a méreteit és jelentőségét.

KapitányG 2013.02.14. 18:26:32

@vorticonguard: Szentmihályi útból is kettő van, egyik a XIV., másik a XV. kerületben.

vorti 2013.02.14. 18:51:03

@KapitányG: Tényleg, a Szentmihályit kihagytam, köszi. Ez egy ilyen fura környék.

(Angyalföldön már van egy jó példa: a Gömb utca "leszakadt" része lett Kis gömb utca)

bbandi 2013.02.14. 20:07:02

@maestro1: Sőt, még a Járom az utam szerint is a "Váci út és a Lehel út" között van Angyalföld.
Egyébként én azt mondanám, hogy út/utca mindegy, amíg nem félreérthető, sugárút/körút már fontos, azok valahogy így állnak rá az ember szájára.
A specialitásokat, mint a körtér, körönd, vagy név nélkül (pl Oktogon) meg a hagyomány ápolása miatt fontos.

2013.02.14. 22:53:10

Családi sztori amikor még 2, azaz KETTŐ McDonald's-zal büszkélkedhettünk és a külföldi rokonokat el akartuk oda vinni, illetve ott akartuk "átadni" az idegenvezetést... Az egyik csoport a Váci utcában, a másik csoport a Nyugatinál (Váci útnál) bolyongott. Nem is tudom, hogy oldódott meg mobiltelefon nélkül...

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.02.15. 10:52:04

@pöttömröff: Van egy névtani dolgozat Budapest utcaneveiről (Hajdú Mihály nyelvész írta, 1975-ben jelent meg) ő arra a rossz gyakorlatra hívja fel a figyelmet, hogy birtokos szerkezetet azok az utcanevek érdemelnek, amelyeket a ténylegesen az adott város felé vezető utak kaptak. Pl. a Váci út oké, hiszen vácra vezet. De a Mexikói út már nem oké, hiszen az nem vezet Mexikóba :) Annak Mexikó útnak vagy utcának kellene lennie. Lásd pl. a palotai Pozsony utca, az is oké, hiszen nem lehet rajta Pozsonyba jutni.
Sok ilyen utcanév van, Hajdú főleg a Trianon utáni, a határon túlra került települések neveit viselő utcákat emlegeti.

De lehet, hogy amit Te mondasz, az is egy jó megközelítés.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.02.15. 10:58:01

@vorticonguard: @KapitányG: Igen ,ez a Szentmihályi pl. engem is bosszant, de a Csömöri is jó példa. A palotai Szentmihályi utat viszont évszázadok óta így hívták, tehát van alapja a visszakeresztelésnek. Itt az segített volna, ah avalamilyen jelzőt tesznek elé, amire pont Palotán van is példa: a Fóti útból egyszercsak Régi Fóti út lett, hogy ne keveredjen a hasonnevű újpesti úttal.

Régi vesszőparipám, hogy utcanév átkeresztelést és elnevezést nem szabad politikusra bízni, csak helytörténészi és nyelvészi közreműködéssel szabad hozzálátni ehhez.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.02.15. 11:01:23

@vorticonguard: Az ilyen félbe (negyedbe :) vágott utcák nevei ellen a tűzoltók küzdenek nagy elánnal, de az ő lobbizásuk is csökkent a GPS megjelenése óta (nem tudták, hogy az adott házszám az utca melyik szakaszában van, volt, hogy eltévedtek).

Egyébként a Fűrész utca legkisebb, az autópályán túli szakaszát az ő javaslatukra nevezték át végül Fűrész közre. De a másik két szakasz persze megmaradt. (Lásd még: Ráskay Lea utca)

pöttömröff 2013.02.15. 11:11:11

@Palotabarát: Köszönöm a pontosítást, lehet, hogy tényleg csak ennyit hallottam én is, csak aztán a múlt ködébe veszett :)

KapitányG 2013.02.15. 13:55:33

@Palotabarát: A zuglóit is. És ha megnézed a rendszerváltozás előtt térképeket (előttem most pl. egy 1964-es Budapest-atlasz van), a palotai Szentmihályi utat hosszú ideig Felszabadulás útjának hívták. Nem tudom, hogy pontosan mikor, de valamikor az ötvenes években született egy rendelet, hogy a fővároson belül meg kell szüntetni az azonos utcaelnevezéseket. Akkor lett pl. a XI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky utcából Bazsalikom, a XVII. kerületi Losonci utcából Ősagárd, a Pozsonyi utcából Ároktő - de tudok még nagyon sok példát. Gondolom, a palotai Szentmihályi út is ekkor vedlett át Felszabadulássá - míg aztán a rendszerváltozás körüli átnevezős hullám vissza nem adta a régi nevét.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.02.15. 14:06:49

@KapitányG: Igen valóban félreérthetően foglamaztam: persze, tudok róla, 1946-ban keresztelték át Felszabadulás útjára, tehát még viszonylag korán, mondhatni a demokratikus rendszerben. De előtte Szentmihályi út volt mindig is. Amikor 1991-ben visszakeresztelték Szentmihályira, akkor volt a döntéshozók történeti pillanata, hogy Új Szentmihályinak, vagy bármi másnak nevezzék.

De az általad felsoroltak is izgalmasak, nem is tudtam mindegyikről.

Qwer 2013.02.15. 20:44:11

És a hegyvidéki utak?
Laura út, Vilma út: kis ösvények csak.

vorti 2013.02.15. 22:26:13

Beugrott azóta egy szorosabban kapcsolódó példa, szintén Zugló: a Lőcsei úton/utcában még az utcatáblák sem következetesek, hol út, hol utca.

@Palotabarát: "Egyébként a Fűrész utca legkisebb, az autópályán túli szakaszát az ő javaslatukra nevezték át végül Fűrész közre."
A Fűrész közről nem is tudtam, úgy lehetett csak igazán cifra, főleg hogy az az autópályán túli rész már-már egy helyi Bermuda-háromszög.

"átkeresztelést és elnevezést nem szabad politikusra bízni"
Ezzel csak egyetérteni tudok.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.02.16. 09:51:20

Alkotás utca. Ami kiterjedésében jó ideje már út jellegű. Neve viszont a régi, amikor még keskenyke volt.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.02.16. 20:20:42

Tulajdonképpen az alapkérdés kicsit elsikkadt, ha valaki még erre jár, beírhatná, kíváncsi vagyok mások véleményére:

Számontartsuk-e ezeket a típusjelző szavakat? Fontos-e, hogy Béke utca és nem Béke út, de Laura út és nem Laura utca? (Ez is jó példa volt, kösz.)

Vagy érdemes lenne ezeket megváltoztatni? Hagyjuk a fenébe az egészet? (Tisztában vagyok a probléma súly(talanság)ával, de most erre lennék kíváncsi.)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.02.17. 00:15:56

@Palotabarát: Tök jó eszmefuttatás, én spec érdeklődéssel olvastam, de ne várj el túl sokat tőle. Mert nincs benne több.

óðinn 2013.02.18. 10:05:51

Ott van a 8.-10. kerületi Salgótarjáni utca. Az régen tényleg Salgótarján felé vezethetett, vagy a fenti szabály szerint nevezték el, és ezért utca?
(Bár mindenki útnak emlegeti.)

Nuuk 2013.02.18. 11:13:28

@maestro1: "a Váci út és Lehel út között" - Vámosi János :)

KullWahad 2013.02.19. 14:10:58

Kicsit más, de gondolom, azért belefér: én már régóta azon a véleményen vagyok, hogy személyről nem lenne szabad közterületet elnevezni. Ha jól gondolom, ez tulajdonképpen nem is olyan régi gyakorlat, nagyjából a XIX. század eleje/közepe óta, a nacionalizmus kiteljesedése idejétől szokás. Igaz persze, hogy már egyes fáraók is előszeretettel vakartatták ki valamely elődjük nevét a kartusról... :-) és a XX.sz. közepe utáni névváltoztatási hullámok ennek késői követői.
Hogy út vagy utca (esetleg valamilyen más szép meghatározás), az végül is a logikus gondolkozás nyomán eldönthető. Viszont mennyivel egyszerűbb lehetne az életünk, ha csak természeti dolgokról, eseményekről neveznénk el mindezeket. Emellett mindenképp érdemes megtartani az útirányokat jelző neveket is, mint itt a Váci út/utca stb.

Ha már ilyen szépen belejöttem: valamiért/valahonnan, ősidőkből úgy tudom, hogy a telkek/házak egyszerű számozásának is vannak szabályai. Ahogyan én tudni vélem, ez úgy menne, hogy - Bp-nél maradva csak! - északról dél felé növekedik/ne a számozás, emellett a páratlan oldal a Duna felé eső, míg a páros a másik (ami persze a budai oldalt ugyebár tükörképessé tenné/teszi ebből a szempontból). A keresztirányú utcáknál keletről nyugat felé nő a számozás, valamint északon van a páros oldal, délen a páratlan.

Van ennek az én "hitemnek" alapja? :-ooo Mondjuk, még akár egy kerületen belül sem mindig látom ennek nyomát, az igaz.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.02.20. 10:02:27

@KullWahad: Én azért annyira a személyneves utcáknak nem vagyok ellene, hiszen az is őrzi olyan emberek emlékét, akik sokat tettek másokért. De a 25 éves moratóriumot simán megtartanám/emelném, és lehetőleg csak új utcáknak adnék személynevet. Egyébként jól tudod, az első személyneves utcáink a József nádor tér és a (harmadik) feleségéről elnevezett Dorottya utca voltak.

A házszámozásról itt van egy írás: urbanista.blog.hu/2012/01/20/ha_felebredunk_egy_ismeretlen_helyen_budapesten_barhonnan_hazatalalunk_kiveve_ujlipotvarosbol
példákkal és ellenpéldákkal. Kiderül belőle, hogy Budapest házszám-központja a Ferenciek tere. Természetesen kivéve a kivételeket.

És persze, hogy ki ne maradjon a kedvenc kerületem: a XV. is a kivételek közé tartozik, mert Rákospalota utcái a Pozsony utca felől számozódnak, így például ha a zuglói Erzsébet királyné útján mégy kifelé, akkot emelkednek a házszámok, de ha átérsz a palotai Kolozsvár utcába, akkor ott csökkennek, vagyis Budapesttel szembe számozódnak.

UV pót 2018.06.13. 12:07:37

A Pozsonyi útról és a Pozsonyi utcáról nem is esett szó. :-)
süti beállítások módosítása