17518201_4aee70265c8409f35a30709d14515158_l.jpg_800x600

Was ist mit mir geschehen? Vagyis Mi történt velem? - állítólag ezek voltak a hatvan évesen szívenszúrt királyné utolsó szavai. Nagyon mást nem mondhatna akkor sem, ha meglátná a Kertész utca és a Wesselényi utca kereszteződésében a róla készült festményt. A két - nevét elhallgató - festő szerint:

 

Az Erzsébetvárosi Sisi egy 1867-es fotográfia alapján készült, de az arcát, egy ismeretlen férfi képmására cseréltük. Egy Erzsébetvárosban élő férfi arcára, aki tiszta szívből szereti a városrészt, ahol él és aki a képen magára ölti a királyné „alakját”, hogy így, ilyen formán, együtt fejezhessék ki segélykiáltásukat, miszerint az elmúlt 175 év, mind a 63875 napjával egyre messzebb és messzebb kerültünk az Erzsébeti ideától, egy elképzelt világtól, ahol békében és harmóniában élhetnénk egymás mellett mindannyian. Felvállaltan bizarr művünkben Sisi „feláldozza” szépségét, hogy így, fejezze ki korunk abszurditását.


Hümm...

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest graffiti töri zsidónegyed kertész utca falfestmény wesselényi utca

 

Az őszi Bike and Roll túrához nem tudtam videóillusztrációt csatolni, ezért kénytelenek voltatok beérni egy zseniális KEX-videóval. Most azonban kaptam egyet a szervezőktől. 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest zene kerékpár

Fwd: olvasói levél Fwd: olvasói levél

Telefonfülke az Erzsébet téren 2012 novemberében és decemberében


Telefonfülkék, mozik, postaládák, újságosbódék és a sort hosszan lehetne folytatni. Olyan városképet meghatározó  elemek, amelyek a technológiai fejlődésnek köszönhetően sorra fogynak az utcákról és egy-két évtized múlva talán már csak az emlékeinkben élnek. Persze azért addig velünk maradnak.

A telefonfülkék legalábbis egész biztos, mert míg egy lapterjesztő bezárhatja rosszul menő boltját, nyilvános készülékeket egyelőre kötelező üzemeltetni. Ezt írja elő az Európai Unió, vagyis el kell telni egy kis időnek, mire mondjuk elektromosautó-töltővé alakulhatnak (miként azzal Bécsben kísérleteznek).

Mindezt onnan tudom, hogy az utóbbi időben többen is írtatok a budapesti telefonfülkékkel kapcsolatban. Például Városjáró a városblogger levlistánkon jelezte, hogy újrafestettek többet a Belvárosban...

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest telefon felújítás városkép telefonfülke képpár

IMAGE 00098 IMAGE 00094

És még mindig van régebbi! Öregebb, mint a választási felhívás a hetvenes évekből, a hólerakóhelyes a hatvanasokból és az adóbevallós az ötvenesekből!

Sajnos nagyon rossz felbontású, apró képeket tudott csak készíteni Fejes Attila ezekről a Váci úti plakátokról, de még ezeken is látszik, hogy nem mai darabokról van szó. Bár mindkettő példány nagyon tépázott, valamennyit csak össze lehet rakni belőlük. Attila levele és még több kép a helyszínről alant:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest felirat plakát töri váci út xiii. ker plakátlelet

pdf%20odavissza[1].pngA PDF-et kevesen tartják Isten áldásának és én sem tartozom közéjük. Ez főleg annak köszönhető, hogy olyankor is sokan használják, amikor nagyon nem kéne. Például egy időben sajtóközleményeket küldtek ilyen formában előszeretettel (olykor még ma is előfordul), amivel épp a felhasználásukat nehezítették meg. Ráadásul sunyin megtöltik a levelesládám roppant méretükkel. Idegesít az is, amikor egy szöveget emiatt nem tudok elolvasni telefonon: ha belenagyítok, nem tördelődik át, hanem lelóg két oldalt a sorok eleje és vége. (Hogy a BKV miért ezt a formátumot preferálja az online menetrendeknél, abba bele se menjünk.)

Vannak helyzetek, amikor viszont kifejezetten előnyös, ha nem csúszik-mászik szét az elektronikusan továbbított vagy netre feltöltött dokumentáció. Ilyen lehet egy ábra, ahol fontos a képek elhelyezkedése, egy tervrajz, vagy épp egy műszaki dokumentáció.

Hogy ez miért fontos az Urbanista szempontjából? Nos mint arról már többször is írtunk, január 1-én jön az ÉTDR, vagyis az engedélyköteles építési terveket egyszerűen feltölthetjük majd és ott megosztással, elektronikus megjegyzésekkel látja el azokat minden érintett hivatal – mi pedig otthonról figyelhetjük, hol tart a folyamat. (Részletesebben, pro és kontra érvekkel itt olvashatjátok az ismertetőjét.)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: jog ügyintézés építés étdr

17504881_df1288038d029b2f0a4393efd25ac490_l.jpg_640x480

Kellett nekem "legöregebbeznem", itt van máris egy még öregebb. Szépséghibája ugyan, hogy talán már nem létezik, de ezzel együtt is hosszabb időt vészelt át sértetlenül. Bízzunk benne, hogy nem enyészett el örökre. Mint a képhez csatolt levélben állt:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest felirat plakát töri belváros v. ker plakátlelet kamermayer károly tér

szell-elegansnyito

Volt a Széll Kálmán tér feltámasztására ugye egy lyukacsos űrsajt terv, aztán egy gyepes napvitorlás változat, de végül sem egyik, sem másik nem valósul meg. Hogy pontosan miként alakult a tervek sorsa, azt ebből a cikkből tudhatjátok meg. Itt van viszont a "végleges" terv, amit alighanem el is készítenek majd (a BKK honlapjáról lehet letölteni a több mint harminc megás pdf-dokumentációt róla). Nem annyira látványos, de megvalósíthatónak tűnik és vannak benne jó (meg kevésbé jó) ötletek.

Akkor részletesen végigvettem, mi az, ami tetszik és mi az, ami nem az elképzelésben, a felmerült kérdésekre pedig maguk a tervezők válaszoltak. Lássuk mik tetszettek/zavartak akkor és mennyiben módosultak azóta ezek.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest közlekedés metró átalakítás tér gyalogos látványterv i. ker ii. ker széll kálmán tér

556680_4105230789659_1143268270_n_1_1355305485.jpg_577x960

A tegnapi koncertplakát-kövülethez tolta fel Dávid a fenti képet az Urbanista Facebook-oldalára. A József körúton bukkant elő nem is oylan rég, egy hirdetőtábla leszerelése után. Alighanem ez a legrégebbi ma is helyén látható plakátmaradvány, becslésem szerint idősebb a Logodi utcai választási darabnál is.

Bár évszám nincs rajta, a "hólerakóhelyek kijelölését" a Fővárosi Tanács rendelte el, ahogy foszlányokban olvasható is a tetején. Pontosabban annak elnöke, mai szemmel nézve furán, egyes szám első személyben. Jobbra lenn látni a tanácselnök kereszt (ó pardon, utó-)nevét: István.

István nevű tanácselnöke pedig csak egy volt a fővárosnak, akinek a neve egy betű híján megegyezik a mai főpolgármesterével: Sarlós István. Sarlós 1963 és 1970 között vezette Budapestet, onnan pedig - mint mindenhol egyformán bevethető pártszakember - a Népszava főszerkesztői székébe ült át. Vagyis a plakát legalább 42 éves, de akár 49 is lehet. Reméljük megmarad még egy darabig.

További plakátleleteket itt találtok az Urbanistán.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest plakát töri nagykörút józsef körút plakátlelet

329999_521645471180135_2000748116_o_1_1355225402.jpg_2048x1536

A fenti képet az Urbanista Facebookos idővonalán kaptuk, a címnél jóval szellemesebb szöveggel. Ahogy Gáspár Sára írta:

"Bécsi út III. kerület. Még nincs szerintem leleplezve, szóval leplezetlenül."

Aki nem tudná belőni, itt a pontos helyszín. Alighanem a mostanában bejelentett óbudai fejlesztések egyike lehet. Valószínűleg az egyik szóban forgó szökőkút, mert Puskás-szobornak kicsit durva lenne. Amúgy elárulná valaki, mi az a Vigalmi tér? A linkelt MTI-híren kívül szinte semit nem dob ki rá a Google...

Frissítve: Igen, az egyik szökőkút az és alább látható végleges formájában. Úgy már már nem ilyen hetyke, mint most a hidegben:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szex szobor szökőkút bécsi út iii. ker

189237_4054070744978_412935481_n_1_1355207852.jpg_360x480

"Valójában ez vagy az 1991-es, vagy az 1993-as koncert plakátja, dátum nincs rajta. Igazi lelet. Leszedtek valami esküvős hirdetést, mögötte volt. Láttunk már ilyet, gyűjteni kéne..." - írta a képet beküldő Szabó Pál. S ha csak virtuálisan is, itt az Urbanistán gyűlnek már egy ideje a falon maradt plakátleletek.

Akiknek pedig nem mondana semmit az Einstürzende Neubauten neve, az itt hallgathat bele a slágerparádéba.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest zene plakát nagykörút plakátlelet

03-11-05-24-geo-modell[1].jpg

Budapesten

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: szemle

17480061_31ab66870a7b858113fd16e5e5b91c5a_xl.jpg_960x326

A Kőleves kicsit arrébb költözött a Kazinczy utcában, meg arrébb is pozicionálta magát a romkocsmás életérzésből a dizájnosabb bisztrók felé. Ami miatt az Urbanistán is helyet kapnak, az a fenti képpár. 

"Kóser húsüzemből foglalt ház, foglalt házból hajléktalanszálló, azután üresen álló szellemház, most pedig... ha ez a ház mesélni tudna!"

- foglalta össze Langer Vera egy kommentben a ház történetét a Kőleves fotóalbumában, ahonnan ez a kép is való. /Tipp: Sadia - kösz!/

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest étterem felújítás zsidónegyed kőleves vii. ker kazinczy utca képpár

süti beállítások módosítása