pdf%20odavissza[1].pngA PDF-et kevesen tartják Isten áldásának és én sem tartozom közéjük. Ez főleg annak köszönhető, hogy olyankor is sokan használják, amikor nagyon nem kéne. Például egy időben sajtóközleményeket küldtek ilyen formában előszeretettel (olykor még ma is előfordul), amivel épp a felhasználásukat nehezítették meg. Ráadásul sunyin megtöltik a levelesládám roppant méretükkel. Idegesít az is, amikor egy szöveget emiatt nem tudok elolvasni telefonon: ha belenagyítok, nem tördelődik át, hanem lelóg két oldalt a sorok eleje és vége. (Hogy a BKV miért ezt a formátumot preferálja az online menetrendeknél, abba bele se menjünk.)

Vannak helyzetek, amikor viszont kifejezetten előnyös, ha nem csúszik-mászik szét az elektronikusan továbbított vagy netre feltöltött dokumentáció. Ilyen lehet egy ábra, ahol fontos a képek elhelyezkedése, egy tervrajz, vagy épp egy műszaki dokumentáció.

Hogy ez miért fontos az Urbanista szempontjából? Nos mint arról már többször is írtunk, január 1-én jön az ÉTDR, vagyis az engedélyköteles építési terveket egyszerűen feltölthetjük majd és ott megosztással, elektronikus megjegyzésekkel látja el azokat minden érintett hivatal – mi pedig otthonról figyelhetjük, hol tart a folyamat. (Részletesebben, pro és kontra érvekkel itt olvashatjátok az ismertetőjét.)

A heves kommentvitában a legtöbbször felmerült fogalom a PDF volt: egyáltalán mi az a PDF/A és hogyan lehet előállítani, főleg úgy, hogy megfeleljen az ÉTDR elvárásainak. Arról nem is beszélve, hogy a „hogyan nézegessek monitoron egy tervrajzot” kérdésre is választ kapunk a PDF segítségével.

A témát remekül összefoglalta honlapján – az egész ÉTDR-projektet is babusgató – Varga Illés Levente, amit volt olyan szíves a figyelmembe ajánlani az erről készült doksit. Úgy hogy következzék a magvas kivonat még magvasabb kivonata. Egy csomó hasznos információ nem csak építészeknek, hanem mindenkinek, aki használ PDF-et. (Röviden: mindenkinek)

 

A titokzatos PDF/A

A történeti részt és a PDF fogalmát ugorjuk át (akit nagyon érdekel, itt elolvashatja). Nem intézhetjük el ennyivel azonban a titokzatos PDF/A kiterjesztést, már csak azért sem, mert az ÉTDR is ezt követeli meg a feltöltőktől. Elsőre kicsit ijesztően hangzik, mert az ismeretlen az ijesztő, és gondolom nem én vagyok az egyetlen, akinek ez is az. Pedig nincs benne semmi ördöngösség. Mint az a már fentebb linkelt összeállításban is olvasható:

 

"A PDF/A formátum a számos PDF szabvány közül nyílt forráskódjával, vektorgrafikus és layer-technológiás tervrajzok, átlátszó objektumok támogatásával, a betűtípusok beágyazásával, az elektronikus aláírás biztosításával tűnik ki. A formátum lehetővé teszi, hogy hosszútávon, megbízhatóan lehessen a dokumentumot formátumhelyesen megnézni."

 

Megnyitni és böngészni pont ugyanazokkal a programokkal és pont ugyanúgy lehet, mint a sima PDF-eket. Erre nem érdemes túl időt pazarolni, aki meg tud nyitni egy Urbanista-posztot, az alighanem egy PDF-doksit is meg tud. Ami nem annyira egyértelmű talán sokaknak, az az, hogy mivel érdemes olvasgatni az ilyen fájlokat.

 

Mivel nyissunk meg egy PDF-et?

A linkelt doksiban például a PDF-XChange Viewert ajánlja a szerző (innen lehet letölteni a programot), egyszerű, gyors és sok funkciója van. A legizgalmasabbak az íráshoz kapcsolódnak, de nézegetésnél is érdemes odafigyelni a lehetőségekre. Mondjuk a rétegek használatával, az elforgatással, vagy a különböző nagyítási opciókkal (például megtehetem, hogy csak egy kis részletre zoomolok rá a háttérben pedig látom a kinagyított tervet – vagy épp fordítva).

Ennek azért van jelentősége, mert megoldást jelenthet arra a problémára, amit többen is emlegettetek az Urbanista-kommentjeiben:

 

"Felmerülő gyakorlati problémafelvetés, hogy monitoron a nagyalakú tervek nem vizsgálhatóak. Ebben kétségkívül van némi igazság, de a vizsgálatok jelentős részét el lehet végezni monitoron is, ezzel jelentősen szűkítve a nyomtatási kényszerek körét (nyomtatásról lást a PDF nyomtatása fejezetet a 32. oldaltól). Felvetődő probléma, hogy egy „kis ablakon át” kell vizsgálni egy nagy tervet. Az előbbiekben ismertetett Nagyító eszköz és Mozgatás és nagyítás eszköz némi gyakorlással ezen a problémán nagyon sokat segít. Ha ezen eszközök használata közben teljes képernyős nézetet választunk, akkor egy igen hatékony eszközt kapunk." 

Legalább ilyen hasznos lehet a mérésfunkció, aminek az eredményeit akár el is menthetjük. Persze ez csak akkor működik pontosan, ha nem szkennelt doksiról van szó. Újabb érv a digitális tervek mellett…

 

Hogyan készítsünk PDF-doksit?

Ha egyszerű szövegről, rajzról, táblázatról vagy prezentációról van szó, akkor a LibreOffice a megoldás. Már az elődje – az OpenOffice.org – is nagyon régóta tud PDF-et készíteni. Korábban én is ezért töltöttem le a céges gépemre is a gyárilag telepített Word mellé. A 2007-es óta az MS Office is tudja ezt a funkciót. Sajnos azonban a tervezők nem ezzel dolgoznak, hanem CAD-del, ahol már nem ilyen rózsás a helyzet.

Míg az egyszerű irodai csomagok lazán gyártanak PDF/A-t is (a beállításokban segít a linkelt összeállítás), a tervezőprogramokból érthetetlen módon hiányzik az alapok közül. Komolyan nem értem, hogy hagyhatnak ki egy meglehetősen összetett programból egy ilyen fícsört. Igaz rövid bütykölés után rábírhatjuk az AutoCAD-et és az Allplant is, hogy csináljanak nekünk ilyet (ezzel nem untatnám az olvasókat, de részletesen, ábrákkal illusztrálva meg van Varga Illés Levente honlapján). Virtuális nyomtatóval azonban bármelyik CAD képes PDF/A-t készíteni. A gyártók egyébként azt ígérték, hogy 2013-as programverzióik alapból kezelik már ezt a kérdéskört is.

Hátra van még a módosítás kérdése – ez az amit szintén nagyon utálok a PDF-ben: ha kapok mondjuk felhasználásra egy szöveget egyetlen elütéssel, akkor is a készítővel kell újragyártatni. Nos, nem minden esetben, mint megtudtam, erre is vannak ingyenes programok.

Kisebb szöveges módosításokra a LibreOffice is képes (főleg, ha ezzel készült a PDF is), vektorgrafikus PDF fájlok bütykölésére pedig ott az Inkscape, mely egy magasabb tudású vektorgrafikus képszerkesztő. Összeragasztani, szétvágni, tenni-venni pedig például a BullZip PDF Printerrel vagy a PDF SAM-mel lehet.

Vagyis újabb beruházások nélkül, néhány óra töltögetéssel és tanulással meg lehet felelni az ÉTDR követelményeinek – legalábbis ami az elektronikus dokumentáció előállítását illeti. Persze nem kényelmes, de ha belegondolunk, mennyire kényelmetlen – és mai szemmel nézve mennyire természetese – volt az átállás a tervezőasztalról a számítógépre, talán nem olyan rémes a változás.

 

Ha bármi kérdés merül fel, ne fogjátok vissza magatokat, továbblököm az illetékeseknek és hamarosan itt a válasz. Annál is inkább, mert szombaton jön a sajtóbemutató, ahova az Urbanista is meghívót kapott, január elsejétől pedig természetesen kíváncsi vagyok a felhasználók tapasztalataira is, amit mindenképpen szeretnék bemutatni - akármi is lesz az.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: jog ügyintézés építés étdr

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr1004965005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.14. 13:38:00

és mikor beállítják, hogy ne lehessen control c-zni se a pdf-et nah az bitang.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.12.14. 13:49:31

@doggfather: arra ott van ez, bár a fene se tudja mennyire legális, inkább nem írtam bele :) freemypdf.com/

varga.illes 2012.12.14. 14:27:34

@doggfather: Ebben az esetben a hatóság nem foja elfogadni a PDF-et. 312/2012. (XI. 8.) Korm. 8. melléklet magyarkozlony.hu/pdf/14826
Ha valaki akadályozni akarja a hatóság munkáját, az maga alatt (pontosabban az építész a megrendelője alatt) vágja a fát, mert nem kap engedélyt ...

Stronci 2012.12.14. 14:38:04

Hali!
esetleg PDFCreator: telepítés után mint egy nyomtató port funkciónál. Nyomtatáskor kiválasztod PDF Creatort és menti pdf-ben a doksit.
sourceforge.net/projects/pdfcreator/
Vélemény?
Ave

Hypofx 2012.12.14. 15:01:41

@doggfather: annak általában copyright oka van legalabb is en amiket csinaltam pdf anyagok azok tobbsege ilyen volt es emiatt keleltt letiltani a szerkesztest copyzast stb. De tipusa valaogtja egyebkent szerintem a pdf el nincs baj tok jo, az a gond hogy vagy aki kesziti hulye vagy aki hasznalja hulye....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.14. 15:40:15

@Hypofx: oké, hogy copyright oka van, de dolgozatba is nehezebb használni, még akkor is ha forrásként is meg akarnám jelölni.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.12.14. 15:51:23

Ebben a hónapban alig aludtam (nem panasz), mert mindenki most akarja még leadni engedélyezésre a terveket még papir formátumban.
Jövő héten NAPONTA adok be egy épitési engedély kérelmet új házak épitésére...

Az összes ügyintézővel akivel beszéltem egyelőre nem tudta hogyan fog ez működni a gyakorlatban, mert sok a bizonytalanság.

AczélGyuribácsi 2012.12.14. 16:44:51

Kis segítség:
- Minden esetben egy PDF nyomtatót érdemes használni, bármelyik programból, még azokból is, melyeknek van PDF kimenete...
- Az az "egy" pedig a Bullzip legyen, ugyanis, ha megnézitek bármely PDF nyomtató alkalmazás jogi részét, akkor egyedül a Bullzip engedi a ÜZLETSZERŰ használatot is. Mindegyik más kizárólag magáncélú felhasználást támogat (az opensource-vonal nem, de azok lényegesen butábbak is...), viszont egy építész anyagi jellegű munkavégzése nem nevezhető magáncélú felhasználásnak...

A copyright sokat nem ér másodpercek alatt leszedhető és akinek erre van szüksége, az ugyancsak percek alatt talál tört, illegális Acrobatot vagy hasonló profi alkalmazást (Abbyy Finereader!!!), melyekkel szinte bármi megtehető egy PDF-fel...

é̶̸͜͠r̀͜͡d̷̸͟͠e̴̢͠͏k̨͘͢͠e̶̕͞s̵̷̛ 2012.12.14. 17:18:30

nemazé, de olvasni az Adobe Readerrel "kell", csinálni meg Acrobattal. ennyire egyszerű.

egyenlítő 2012.12.14. 17:33:48

@é̶̸͜͠r̀͜͡d̷̸͟͠e̴̢͠͏k̨͘͢͠e̶̕͞s̵̷̛:

Olvasáshoz nekem jobban bevált a PDF-XChange, a kiemelés, megjegyzés, stb. funkcióival. Az Adobe Acrobat pedig 350 Euro. A döntés egyszerű.

varga.illes 2012.12.14. 17:38:27

@Kőmíves Kelemen: Elég nagy butaság. Ha a pánikolás előtt tájékozódik az ember, akkor pl. a jogszabályból kiolvashatja, hogy a folyamatban lévő ügyek döntéseit is már az ÉTDR-ben kell meghozni ... csak éppen még a hosszabb határidővel. Annál rosszabb nincs, mint amikor valamit egy nagy átalakítás előtt elkezdenek, majd az új rendszerben fejeznek be. Sok esetben még a hatóság is változik (lásd járási átalakítás), azaz új ügyintéző, új helyszín, új irattár ... és csak hab a tortán az ÉTDR ... mindig jobb az átmeneti szabályok hatályán kívül maradni ;)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.12.14. 17:40:46

@varga.illes:
Tisztában vagyok vele, nekem is elmondták az ügyintézők. Ettől függetlenül a káosztól való félelem ragadós, több épitész kollégám is hasonló "álmatlanságban" szenved a sok munka miatt.

Balt 2012.12.14. 19:17:24

@Stronci: Asszem nem jó; a PdfCreator nem tud layereket kezelni, sőt, a szöveg sem marad a rajzokon karakteres (ha jól emlékszem).

Autodesk progiknál megoldás (de dxf-fel akár másokból is) az ingyenes saját TruView/DwgView ez pár éve korrekten tud dwg-to-pdf-ként nyomtatni, kapcsolgatható rétegekkel stb.

Rocko- 2012.12.14. 20:19:36

"Például egy időben sajtóközleményeket küldtek ilyen formában előszeretettel"
erről nem a formátum tehet, hanem a marketinges/médiamunkás, aki vagy segghülye vagy pedig nem képezték jól az iskolában. válogatni kell hogy milyen ügyfél felé milyen csatornán kell nyitni.

"Ráadásul sunyin megtöltik a levelesládám roppant méretükkel"
lehet optimalizálni. már aki ért szerkesztéshez, és nem csak annyiről szól neki a PDF gyártása hogy _save as_. vannak erre szakemberek. scak hát ki kell fizetni őket ugye, a titkárnő gizike meg úgygondolja hogy minek, ő is meg tudja csinálni. pedig nem.

"Idegesít az is, amikor egy szöveget emiatt nem tudok elolvasni telefonon: ha belenagyítok, nem tördelődik át, hanem lelóg két oldalt a sorok eleje és vége."
ez a dokumentum lényege: mérettartó. no meg azért nem várhatjuk el hogy aki készíti az kitalálja hogy milyen eszközön fogják olvasni.

a PDF nem az ördög műve, csak tudni kell ésszel használni.

bohuva 2012.12.14. 20:31:30

"Míg az egyszerű irodai csomagok lazán gyártanak PDF/A-t is ... , a tervezőprogramokból érthetetlen módon hiányzik az alapok közül. Komolyan nem értem, hogy hagyhatnak ki egy meglehetősen összetett programból egy ilyen fícsört. Igaz rövid bütykölés után rábírhatjuk az AutoCAD-et és az Allplant is, hogy csináljanak nekünk ilyet (ezzel nem untatnám az olvasókat, de részletesen, ábrákkal illusztrálva meg van Varga Illés Levente honlapján)."

Szeretném megnyugtatni az Allplan felhasználókat, hogy az Allplan utolsó 4 verziójában (2009,2011,2012 és 2013) rendelkezésre áll a PDF/A 1a formátumba való exportálás lehetősége mind munkaközi részletekhez, mind végleges tervekhez. Erről többet az Allplan 2009 újdonságait ismertető dokumentációban lehet olvasni (itt megtalálható: www.nazca.hu/it/allplan/docs/). Ha jól tudom a többi CAD sincs ebben lemaradva.

jabba74 2012.12.14. 21:20:19

Az agyam folyik ki a fülemen amikor ppt; exel;dwg; word... stb-ből generálnak pdf-et. Miért nem tudnak a tervezőirodák venni egy adobe csomagot, nem a legdrágábbat, és generálni normális pdf-et??? Indesign, illlustrator erre való. A legszebb ez az autocad zsonglőrködés. Aki hajlandó elveszkődni egy autocaddal, csak hogy pdf-et tudjon csinálni az miért nem kukkant bele egy sokkal felhasználóbarátabb és kreatívabb szoftverbe? Ha már pdf...

Bobby Newmark 2012.12.14. 22:29:21

@jabba74: Te most miről beszélsz? Pl mi a különbség egy dwgből csinált "normális" meg "nemnormális" PDF közt? És miért is lenne könnyebb ilyet vagy olyat csinálni, ha _ugyanúgy_ kell kinyomtatni, csak más PDFnyomtatót kell kiválasztani?

Azt meg ugye nem akarod megmagyarázni, hogy _egyszerűbb_ egy akármilyen programmal a PDFet vektorosan nyeszetelni, mint egy autocadben, ami eleve rajzolásra való?
Hozzátéve, hogy az autocadban van PDF nyomtató alapból, de kb egy perc hozzáadni egy PDF/A-t, ha az kell, és a plotterre beállított elrendezés mehet egy az egyben PDFre, egy klikk, meg a fájlnév beírása a "zsonglőrködés".

Nem kell beleszólni a partvonalról, az tisztán látszik, hogy nem dolgozol CADdel, csak úgy jól elképzelted, milyen lehet.

Egyébként meg a tervezőirodák azért nem vesznek szoftvert, mert -ha nem figyeltél volna az elmúlt hat évben, akkor elárulom- beleállt a földbe a magyar építőipar, és ha egy cég fizetést tud adni a mérnökeinek, már akkor kurva boldog, nem igazán van keret, hogy tökfelesleges PDFbuherálókra költsenek.

wheelman63 2012.12.14. 22:31:00

Óriási tévedésben vagytok, az AutoCAD például a 2010-es verzió óta tud PDF-be menteni: AutoCAD menü, Exportálás almenü, PDF formátum. (Valószínűleg mindenki a mentésnél keresi, de ez export.) A mentés (bocsánat, az export) megtartja a fóliákat is. A fóliák neveit az Adobe Reader egy oldalpanelen megjeleníti, ahol mindegyiket külön-külön ki-be kapcsolgathatjuk.

Az ArchiCAD sokkal régebben képes PDF-be menteni, gyakorlatilag azóta, amióta a PlotMakert beleintegrálták, ha jól emlékszem a 10-es verzió óta. Igaz, ott sem mentésnek, hanem publikálásnak nevezik a dolgot.

Az Allplant illetően lásd Bohuva kommentjét kettővel előttem: 2009 óta képes PDF-be menteni.

Bobby Newmark 2012.12.14. 22:37:14

@wheelman63: És mi exportálódik? Egy dwgmben szokott lenni vagy 8-10 rajz papírtereken nyomtatásra rendezve.

wheelman63 2012.12.14. 23:06:02

@Bobby Newmark: Ha a papírtér az aktív, akkor választhatsz "aktuális elrendezést" vagy "minden elrendezést". Ez utóbbi esetben többoldalas PDF jön létre.

Ha a parancs kiadásakor a modell tér az aktív, akkor választhatsz "képernyő", "terjedelem" és "ablak" között.

bohuva 2012.12.14. 23:25:52

@wheelman63: a PDF/A formátum a hosszútávú archiválás formátuma, ezért nem támogatja a transzparens kitöltéseket és a fóliákat "Transparent objects and layers (Optional Content Groups) are not permitted".

www.pdfa.org/2011/08/pdfa-%E2%80%93-a-look-at-the-technical-side/

külöbséget kell tenni a normál PDF gyártás (ipari szabvány) és a PDF/A export képesség között.

pl. az Allplan a 2006-os verzió óta képes PDF fájlokat exportálni (pdflib), de csak az Allplan 2009 óta exportál PDF/A formátumban (immáron natív Adobe PDF Library segítségével).

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.12.14. 23:44:30

Az utolsó elfogadható sebességű és erőforrás-igényű Acrobat a 7 Pro volt. Józan ember a Foxit Phantomot használja szerkesztésre, és az Acrobatot csak akkor, ha a Phantom valamivel nem békül ki. Vannak olyan dolgai, amiket az Acrobat nem tud, például engedi lecserélni a hátteret és vízjelet, hogy javítsuk egy tévedésünket; a grafikai elemek is könnyebben érhetők el vagy törölhetők; és komolyabb szerkesztések is végezhetők a szövegben. Az Acrobat 7 egy dologban okosabb: mentéskor valóban kitakarítja a szemetet, és nem csak kiiktatja.

A Foxitnek van Readere is, a könyvjelzők kezelése talán az XChange-ben ügyesebb.

PDF-nyomtatóként a nagyon ügyes pdfFactoryPro-t használom évek óta, de a Win7-tel vannak problémái. A BullZipnek viszont az XP-vel.

Kiegészítő szerepben, egy-egy funkcióra még félretettem magamnak a következőket: Advanced PDF Tools, A-PDF Split, A-PDF Watermark, PDF Tools 4.0.

Ha valami a copy ellen védve van, de a nyomtatás ellen nem, akkor PDF-be kell nyomtatni, és onnan copy, ez is egy lehetőség.

wheelman63 2012.12.15. 00:06:50

@bohuva: Ez jogos, a fóliák exportját ki lehet kapcsolni, de ettől még nem lesz PDF/A. A "hivatalos" megoldás drága, ti. Acrobatot is kell telepíteni, és akkor a nyomtatók között megjelenik a PDF/A lehetőség.

Egyébként az AutoCAD is sokkal régebben tudja a PDF formátumot, mert a nyomtatók közé telepíti "DWG to PDF.pc3"-t.

Flúgatlan 2012.12.15. 00:16:55

Kicsit régimódi, de igen hasznos cucc a pdftk.

Oldalakra szétszedéshez, máshogy összerakáshoz, jelszavas védelemhez, vízjelezéshez, ... és ha sok doksin kell azonos változásokat végrehajtani, akkor ezt batch-ből hívva nagyon emberkímélően lehet megtenni.

wheelman63 2012.12.15. 00:50:11

@bohuva: Most olvasom, hogyha a fólia export kikapcsolásán kívül "betűtípus-kezelést" is átállítjuk "az összes rögzítése" lehetőségre, akkor az AutoCAD is PDF/A formátumot készít.

rockjano 2012.12.15. 03:46:14

Én grafikus vagyok és nem értek a CAD-hez de elég nagy PDF felhasználó vagyok (persze Acrobat Professional-al)

A PDF nem nagy tömörít mindent szöveget is vektoros anyagot is és ha képek vannak benne akkor be lehet állítani hogy azokat hogy.
És cross-platform.

Szóval szerintem elég jó ahhoz hogy akár tervrajzokat nézegessünk vele. És minimális szinten szerkeszteni is lehet tény hogy csak minimális szinten.

Az Online menetrend azért PDF mert mi más lehetne??? Word doksi ami mindenkinél máshogy jelenik meg és áttördelődik???

A PDF ugyanúgy néz ki mindenkinél mert a font információkat is tárolja. Valszeg InDesignban készült vagy Illustratorban és abból ezt lehet cross platform exportálni...

A nagyobb gond talán az hogy az építészeti rajzok elég bonyolult vektoros dolgok és annak a kirajzolása/szerkestése eléggé processzor igényes akármilyen programot is hasznűál az ember.

Bocs hogy kivülről beleszólok...

speibl 2012.12.15. 05:49:05

@rockjano:

Szintén a partoldalról, mint PDF habzsoló. :)

Már a címet se értem. :(((
"Hogyan bütyköljünk...???"

Ha milliós CAD-cuccra jutott, pénz,
akkor egy mezei Acrobat Pro (vagy akármi),
(max. 100ezer) már nem fér bele????

Még jó, hogy már túl vagyok az építkezésen.

:))))

gigabursch 2012.12.15. 08:06:42

Engem csak az zavar, hogy pl. településrendezési eszközöknél nincs mós az egyes rétegek (layer) ki/be kapcsolására.

Amúgy jó lehetne

astraea 2012.12.15. 08:26:31

Talán nem véletlen, hogy ennyi butaságot sikerült összehordani (tisztelet a kivételnek)...

Nem az a kérdés, hogy CAD alapú tervezőprogramból lehet-e pdf-et importálni, mert aki életében egyszer már tervezett, (akár az egyetemen) az tudja. A kedves kérdezők, akik ennyire kíváncsiak, nem feltételezik egy okleveles mérnökről, hogy tud pdfbe importálni, vagy mi a szösz? :D :D :D

A kérdés, hogy hogyan fogják tudni kezelni a hivatalban ezt a formátumot, és így a szellemi termék védelme valóban biztosítva van-e?

eßemfaßom meg áll 2012.12.15. 09:09:18

@rockjano: "Az Online menetrend azért PDF mert mi más lehetne?"

Mondjuk HTML mint minden más normális menetrend és akkor egy 128x128as butafonon is meg lehetne nézni 10Kb adatforgalommal?

egyenlítő 2012.12.15. 09:09:31

@gigabursch: A papírra nyomtatott anyagoknál lehet-e ki-be kapcsolni a rétegeket? :-)

A PDF szerintem dokumentálásra, archiválásra szolgál. Megjegyzéseket, könyvjelzőket lehessen hozzáfűzni, részleteket pixelesen kimásolni, dokumentumokat egyesíteni, de nehogy már szerkeszthető legyen (pláne vektorosan)!

inebhedj - szerintem 2012.12.15. 09:45:37

@rockjano:

Online menetrendet PDF-ben csinálni szvsz félprofi megoldás a hazai versenyszférában, az igazán rentábilis megoldás kétségkívül a JPEG, itt ráadásul rengeteget lehet spórolni a fileméreten a fizikai méret csökkentésével és a tömörítési hatásfok növelésével, igaz, hogy a használhatóság nyomai is elvesznek, de ez egy PDF-es online menetrendnél sem lehet szempont. A fejlett szépérzékkel rendelkező megrendelőknek és kivitelezőknek ajánljuk még a GIF formátum használatát a célra, itt ugyan a fileméret nagyobb lesz, de remek animációkat lehet készíteni, így például villogtatással hívni fel a felhasználók figyelmét az egyébként használhatatlan menetrend elérhetőségére.

astraea 2012.12.15. 10:47:19

@egyenlítő: Szerinted mekkora méretarányban látsz egy tervet papíron, és mekkorában a képernyőn? Pl egy településrendezési tervet (csak, hogy témánál maradjunk) képernyő méretűre kicsinyítve hogyan lehet látni? Merthogy papíron akkora léptékben rajzolják/nyomtatják ki a terveket, hogy a rajta lévő információ jól látható legyen. Ha ezt a méretet a negyedére csökkented azon mi látszik?

egyenlítő 2012.12.15. 11:26:37

@astraea: Mi köze ennek a kommentemhez?

Egyébként igazad van, a képernyő rossz hatásfokkal használható olyankor, amikor több helyen található részleteket kell összevetni egymással, legyen szó akár több oldalas dokumentációról, akár nagyméretű rajzról. Az előnye viszont ugyanaz, mint az emailnak a postai levéllel szemben, sokkal gyorsabban (és jelentős munkaidő-ráfordítás megtakarításával) eljut a címzetthez, aki azután akár ki is nyomtathatja.

A PDF nem csökkenti a méretet. Az A0-ás rajzlap ugyanakkora marad, a felbontás jobb, mint amit szabad szemmel látunk. Csak éppen mintha egy változtatható fókusztávolságú távcsövön-nagyítón keresztül néznénk. A fókusztávolság nemcsak a léptéket, hanem a látómező nagyságát is megszabja.

astraea 2012.12.15. 14:50:59

@egyenlítő: Csak annyi, hogy a képernyőn alig lehet majd látni/érteni valamit nagy tervek esetén. Viszont ha pár layert kikapcsolsz, lehet jobban értelmezhető a dolog. (Úgy gondolom, ezért sajnálta gigabursch, hogy nem kapcsolgathatók a fóliák.)

Elvben tök igazad van, gyorsabban és takarékosabban ér a címzetthez, de szerinted a hivatalokban bárki is ki fog majd nyomtatni bármit önköltségen? :)

egyenlítő 2012.12.15. 15:18:17

@astraea: Szerintem azt a pár layert, ami zavaró lehet, nem kell rátenni a PDF-re. Én például sosem rajzoltam színes domborzati térképet a pauszra, tussal készült helyszínrajz alá :-) Nem olyan nagy árampocsékolás kettővel több, viszont áttekinthető PDF-et készíteni és elkerülni a halványsárga szín használatát fehér alapon.

A hivatal meg boldoguljon, ahogy tud. Ű dóga.

astraea 2012.12.15. 16:27:02

Ezzel csak az a baj, hogy van 20 layered, egyszer ez, egyszer az "zavaró", egyszer ezt akarsz megnézni, másszor meg amazt. Nem felesleges, haszontalan fóliákról van szó, az eleve nincs rajta a terven.
Településrendezési terven pedig nincs se domborzat sem halványsárga szín általában. :)

Muszáj lesz neki...

egyenlítő 2012.12.15. 18:41:29

@astraea: Kiről beszélünk? A tervezőről, vagy a hivatalról? A hivatalba beküldött PDF-en ki-be fogják kapcsolgatni a rétegeket???

Annak, aki nem tervezőként, vagy szakértőként vesz részt a munkában, egyszerű, érthető, áttekinthető anyagot kell a kezébe adni. Nem várható el tőle, hogy ki-be kapcsolgasson és próbálja kitalálni a tervező kedvenc kombinációit. Inkább 20 PDF legyen mellékletben, mint egy PDF-en 20 réteg.

sélliagrav 2012.12.15. 23:54:29

@wheelman63: Kevered a dolgokat. Itt nem a PDF-be mentés a kérdés, hanem a PDF/A-ba. És az bezony nem annyira triviális, mint ahogyan mondod.

sélliagrav 2012.12.15. 23:56:47

@Flúgatlan: De PDF/A-val már valószínűleg ő sem teszi. Annak ugyanis éppen az a lényege, hogy ne lehessen olyan könnyen ...

sélliagrav 2012.12.16. 00:02:27

@astraea: A szellemi termék védelme nem az építésügyi hatóságok dolga. Szerzői jogi kérdésről lásd s www.e-epites.hu/etdr/gyik oldalról elérhető GYIK 13. oldalát
;)

sélliagrav 2012.12.16. 00:10:01

@AczélGyuribácsi: Óriási tévedés, hogy csak a Bullzip engedi az üzletszerű használatot. Itt van pl. a PDF Creator
sourceforge.net/projects/pdfcreator/
GNU General Public License version 2.0 (GPLv2)

És akkor a Linuxon futó lehetőségekről nem is beszélgettünk ...
süti beállítások módosítása