Kinn az ablakom alatt alig pár centis hó van, ami már hógolyózni sem elég, szóval ha elzárt településekről hallanék Magyarországon, erősen kétkedve fogadnám, ha pedig külvilágtól elzárt Budapesti házakról, akkor lesajnáló mosollyal. Pedig ilyen is van jelenleg - igaz az elszigeteltség nem csak az időjárással függ össze, de ilyenkor alighanem nagyon kellemetlen tud lenni. Egy kedves Urbanista-olvasó és családja napok óta a kerítésen át mászik haza. De vajon miért kezd csatornázni az önkormányzat* decemberben, minden figyelmeztetés nélkül? Részletek és képek alant.

"A II. kerületi Kilátás utcában lakom, ami egy pici zsákutca. A Felhévízin lehet lentről bejutni, nagyon meredek, kanyargós utcácska.

Az önkormányzat eléggé érthetetlen módon októberben kezdett el csatornázni a környékünkön. A Felhévízi is végig van ásva hetek óta, a lenti utcák is fel vannak túrva, gyakorlatilag sem megállni, sem mozogni nem lehet bennük.

Én az árok melletti házban lakom, de az utca végén álló ház napok óta van elzárva a külvilágtól, a szemetet két hete nem viszik el, az utcánkba behajtani most már lehetetlen, a lépcső, ami a gyalogos forgalmat biztosítaná – egyébként még nyáron is balesetveszélyes a kikopott macskakövek miatt – a képeken látható állapotban van hetek óta. A gyerekeim iskolából jövet tegnapelőtt nem tudtak bemenni a házba, mert teljesen körbe voltunk ásva, és a kerítésen kellett átmászniuk.

Minderről senki sehogy nem értesített bennünket, nem tudjuk, hogy melyik nap kellene elállni a kocsikkal, melyik nap lentről, melyik nap föntről lehet bejutni, teljes a káosz."

Megközelíthetetlen helyek a II. kerületben

Általában bosszantani szokott, amikor az emberek arra panaszkodnak, hogy az önkormányzat végzi a dolgát, vagyis fejleszt, ami ugye mindig problémákkal jár. De hogy mindezt figyelmeztetés és határidő bejelentése nélkül, egyszerre több fronton teszik a munkások, miközben elfelejtenek gondoskodna az ideiglenes megközelítésről - az azért nagyon nem tetszik. Kész szerencse, hogy nem egy idős házaspár, hanem kisgyerekek laknak itt - ők talán még élvezik is. A szüleik azonban már kevésbé...

 

Megközelíthetetlen helyek a II. kerületben

 

Megközelíthetetlen helyek a II. kerületben

 

terkep.bmp

*Frissítve: Mint arra a II. Kerületi Önkormányzat felhívta a figyelmemet:

 

"ehhez most a II. kerületnek semmi köze nincsen! A Fővárosi Vízművek dolgozik ott, csőcserét végeznek. Több hónapja be kellett volna fejezniük a munkálatokat, de valamiért nem történt ez meg. Mi hetente sürgetjük őket, de ennél többet nem tudunk sajnos tenni. Nem a mi beruházásunk, nem a mi pénzünk, nem a mi embereink. Annyi közünk van hozzá, hogy a II. kerületben történik mindez."

 

Vagyis - bár senki sem bántotta a II. kerületet - a félreértések elkerülése végett tisztázzuk: a ludas önkormányzat ezúttal a fővárosi, illetve annak (többségi tulajdonában álló) cége, a Fővárosi Vízművek.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest útépítés akadály ii. ker felhévíz kilátás utca felhévízi utca

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr994953336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reggie 2012.12.08. 22:05:36

Éjjel lapátold vissza a földet a kapunál.

Szélmalomharcos 2012.12.08. 22:18:57

Pár utcával arrébb lakom, nálunk nyár elejétől ősz közepéig átvonult a front. Feltéve ha ugyanarról a projektről, a víznyomócő cseréjéről van szó. Ahogy a képeken látom, a gödörben nem csatorna, hanem nyomórendszer elemeket fektetnek

Egyébként a mi utcánkban a tájékoztatással korrektek voltak, bedobtak egy értesítést, aztán egy másikat arról is hogy csúszik a határidő. Felfordulás az volt bőven, mert két vezetéket is fektettek, úgyhogy mindkét oldalon felbontották az utcát. Egy-két dolgot jobban is meg lehetett volna csinálni, de hát tudjuk a mi hazánkban ritkán sikerül bármi is tökéletesre

min 2012.12.08. 22:21:54

Ma jártam az Erzsébet híd pesti hídfőjénél is és nagyot néztem hogy le van zárva az összes parkoló, mindehol túrnak. A híd alatt a Mátyás előtt...Jól időzítettek. Karácsonyra és szilveszterre...A buszok úgy állnak meg ahogy tudnak frankó dugókat okozva.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.08. 22:26:41

Anno Horváth Csaba többek között abba bukott bele, hogy Hidegkúton a csatornázás és az utcák aszfaltozása idején hatalmas káosz volt. Ilyesmi, mint itt.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.08. 22:55:30

nalunk is a tavho mar vagy 3 hete nyitott arkot tart, es 2 auto nem tud beferni a masik 250 melle, engem is teljesen odaver

nyaron is arrafele matattak valamit es eppen az autokaval bent alltam csodalkoztam hogy elfertek mellettem, hiaba itt van HELY es TÉR

amikor a panelt szidjak akkor erdekes modon az ilyen dolgokrol megfeledkeznek :)))

gozos 2012.12.08. 23:13:49

Pedig a technika sokkal gyorsabb munkavégzést engedne. Ehhez csak meg kellene követelni a pályázótól a 3 műszakos tényleges munkát.

Példának lásd: alábbira péltek estétől kedd hajnalig kaptak határidőt. Azaz egyetlen hétvége + hétfő állt rendelkezésre:

www.indavideo.hu/video/Harom_millio_dollar_12_perc_alatt

Nálunk? Egyetlen műszakban lehet tolni lakott területen kívül is. És ott is lapátra dőlve.

A Látó 2012.12.08. 23:57:46

Na beindult a panaszfal!
Irány Ócsa!

HgGina 2012.12.09. 00:11:01

Az összes tetves önkormányzatot a műszaki analfabétáikkal az élen el kell zavarni Szibériába.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.09. 00:31:20

@gozos:

A filmen FOLYAMATOSAN DOLGOZNAK. Itthon az egy dolog, hogy csak egy műszak van, de sokszor az az egy műszak sincs, kiássák az árkot, és 5 (10-20-50-???) napig nem történik vele semmi.

Tavaly Budakeszin volt egy gödör, 7 nap híján 3 hónapig volt meg.

mim 2012.12.09. 02:59:14

Ha valaki nem tudná: ezek a torlódások utolsó - és azutáni - pillanatra azért történnek meg, mert munkaóra után szokás állami és önkormányzati szférában fizetni. Vagyis korábban nem jó semmit befejezni.
Régi haver földmérősködött annó az egyik autópályaépítésnél, és egész nap csak tengtek-lengtek emiatt. Mert persze a megbízók időnként ellenőrzik, hogy kint van e a brigád.
Ha nincs más melója a cégnek, akkor persze kint támasszák az ásót, meg állnak a gépek. Ha van meló máshol közben, akkor lefizetnek egy tűzközeli aszisztenst és az odaszól, ha ellenőrzés indul. Így lehet adott idő alatt több helyen munkát végezni.

Szóval kb az utolsó két hétben állnak neki a tényleges munkának és ennek ilyen eredménye is lehet: mindenhol egyszerre felásott utak.

Még mielőtt a cégeket magukat szidná valaki: ezek nagyrészt túlélő munkál, amikből csak elvegetálnak. A profit mind a főválalkozónál köt ki.

daito 2012.12.09. 06:43:16

@gozos: meg kellene, de nem véletlenül nem dolgoznak 3 műszakban. Mert drágább. Érted, 2012 van, amikor mindenki - önkormányzat és a cégek is - örül, hogy lyuk van azon a testrészükön. Önkormányzatnak van x forintja, abból szeretne többet kihozni, vállalkozó meg az apró munkának is örül. Te, meg én, az adófizető, a sor végén kullogsz.
(Mielőtt félreértés lenne, a 3 műszak nemcsak azért drágább, mert 2-3 műszaknyi dolgozó kell, meg éjszaka többet fizetnének. Hanem az egyéb műszaki és ellenőrzési feltételek miatt, amelyeknek ára van.)
Ja, arra gondolom senki sem gondolt, hogy ez valami lakóövezet. Ott a képen, valami markológép ácsorog a ház mellet. Gondolom a lakók marhára boldogok volnának, ha éjjel kettőkor az ablak mellett zörögne, jönne-menne mindenki, teherautók, aszfaltozók, munkások óbégatnának, viccelődnének. Nem véletlen, hogy Budapesten, csak a nagyon sürgős dolgokat végzik - csinálják - fejezik be éjjel.

@mim: hát ez nem teljesen igaz. Részben "kényelmesebb" ott az élet, de hiába fejezel be előbb valami munkát, ha nem veszik át tőled. Persze, az neked kényelmesebb - csak ha van másik munkád, akkor próbálsz ott is haladni. És az van, hogy ezeket a munkákat tényleg nem fizetik annyira túl, hogy a vállalkozó ott parkoltassa az embereit.

vénszivar 2012.12.09. 07:59:08

@HgGina: Az összes ott dolgozót ?! Öltözöm s megyek.......:)

Szűcslaci 2012.12.09. 08:00:18

Egyesek komoly pénzt fizetnek hasonló élményekért a bakonyi kalandparkban. :)

Dr. GGG77 2012.12.09. 08:55:49

@min: Ne is mondd, de tragédia igazából az, hogy mi LESZ a Ferenciekből és a környékből.
Készülj arra, hogy az aluljárót betemetik, szintbeli(!) kereszteződés lesz a Ferencieken, a Március 15. téren pedig jelentős parkolóhely csökkenésre számíthatunk. Ja, és a Madách Imre téren is megszűnik a parkolás.
Tényleg élhetetlen lesz a Belváros...

Osztas.Com · http://osztas.com 2012.12.09. 09:39:32

Pedig mindig a II. kerületbe vágytam! :S

2012.12.09. 09:54:23

@mim: Nagyon csodálkoznék, ha ez így lenne, hiszen nem munkaórákat, hanem konkrét feladatokat pályáztatnak meg. A munkaóra kérdés inkább fővállalkozó-alvállalkozó viszonylatban jelenhet meg.
Mellesleg a levélírónak szerintem nem ez a probléma, hanem a racionalitás és kommunikáció teljes hiánya - ami nem kerülne sem pénzbe, sem munkaórába. És itt igazából nem is önkormányzatról van szó, hanem az istenített versenyszféráról, hiszen a kivitelezők magáncégek.

Édesanyámék utcájában is ez van, ő beszélt a munkásokkal (mind Borsod megyéből jöttek), elmondták, hogy egész nyáron nem volt munkájuk, otthon várták, hogy kezdődjön a kivitelezés - és nem az építési engedélyre vagy ilyesmire vártak, hanem a fővállalkozó bólintására. Októberben beindult a dolog és azóta dagasztják a sarat, nagyon racionális...

mim 2012.12.09. 10:22:59

@nemorino: Én is csodálkoztam. Lévén másodkézből van csak információm valószinünek tartom, hogy igazad van és a fővállalkozónak volt ez az igénye annó.
Csakhogy mástól is hallottam ezt módszert, szóvel mindenképpen elterjedt gyakorlatról lehet szó.

mim 2012.12.09. 10:26:05

@daito: Igen. Pontosan ezt mondta nekem is a régi haver. Halálra unták magukat, de a főnökség világosan megmondta, hogy 2 hónapos munkával az utolsó két hétig csak heti 1-2 órát dolgozzanak.

Önjáró Talajgyalu 2012.12.09. 12:12:35

Innen a pesti panelből azért remek érzés látni hogyan szop a budai sznob heteken át azért, hogy elvezethessék a saját fosát végre a tisztítóig.

A zönkormányzat, vagy aki intézte a felújítást attól még emittáljon análisan süncsaládokat, meg baccpapucs. Vagy ez nem a homár? My bad.

orient 2012.12.09. 13:59:40

@mim: Ez nem igaz. Magyarországon minden rendben megy. Itt sosem fordul elő korrupció, minden munkát rendesen és becsületesen elvégeznek mindig , természetesen a lehető legkisebb költségen, és a munkások közül is mindenki a maximumot adja folyamatosan. Amiket írkálsz az aljas rágalom és hazugság!!!

Na megyek beveszem a gyógyszereimet...

orient 2012.12.09. 14:10:40

@Önjáró Talajgyalu: "Innen a pesti panelből azért remek érzés látni hogyan szop a budai sznob..."

Eléggé nyomorult és szerencsétlen lehetsz, ha az okoz örömet, ha más szív, akit nem is ismersz...

Losonci P 2012.12.09. 15:47:30

Ennyit a fenti sok-sok önkormányzati szidásról. Sokmindenben ludasak, de most a fővárosi nagytestvér aki elcseszte. Nem kicsit...

*Frissítve: Mint arra a II. Kerületi Önkormányzat felhívta a figyelmemet:
"ehhez most a II. kerületnek semmi köze nincsen! A Fővárosi Vízművek dolgozik ott, csőcserét végeznek. Több hónapja be kellett volna fejezniük a munkálatokat, de valamiért nem történt ez meg. Mi hetente sürgetjük őket, de ennél többet nem tudunk sajnos tenni. Nem a mi beruházásunk, nem a mi pénzünk, nem a mi embereink. Annyi közünk van hozzá, hogy a II. kerületben történik mindez."
Vagyis - bár senki sem bántotta a II. kerületet - a félreértések elkerülése végett tisztázzuk: a ludas önkormányzat ezúttal a fővárosi, illetve annak (többségi tulajdonában álló) cége, a Fővárosi Vízművek.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.12.09. 16:14:58

@Losonci P: látod palikám, ezért jó ha hétvégén is itt lógtok a neten és rögtön tudtok helyesbítést kérni.

Losonci P 2012.12.09. 16:59:14

Nem tudom ki vagy és miről beszélsz? Miért gondolod, hogy bármi közöm van a helyesbítéshez? Megláttam és közzétettem. Nyilván a kommentelők nem fogják mégegyszer az egész cikket elolvasni.
Üldözési mániád van szerintem.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.12.09. 17:20:32

Palikám, régi nagy szarkavaró vagy ezer nicken a civil kontrollban. Ismerünk mint a rossz pénzt. Erre az egy hsz-ra különben is csak a bukott lúzerek regelnek egy új indás identet. Ahogy most épp te!

Na szevasz!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.12.09. 18:12:35

@Losonci P: Látod palika, buktad megint a szitut. És ez így kerek! :)

lutria 2012.12.09. 21:12:09

A XXI.kerületben is a héten jutott eszükbe hogy fel kellene törni egy kereszteződésben az utat hogy összekössék a kertvárosi csatornarendszert egy eddig nem használt lakótelepi gyűjtőcsővel,a 3 méter mély gödör már 2 napja "szellőzik" mivel hétvégén nem dolgoznak,a buszok terelőúton járnak,hétköznap azon az úton amúgy is dugó szokott lenni esténként,hát még most...
A csatornarendszer átadása tavaszra van ígérve-szerintem ráért volna ez a meló-biztos szuper minőségben lehet betonozni-aszfaltozni a jövő héten -5°C-ban,esetleg majd átmenetileg megoldják és tavasszal megint felbontják,majd leaszfaltozzák véglegesen...
süti beállítások módosítása