Néhány hete nagyot bringáztunk a Nyugat-Balatonon. Tudom, hogy úgy tűnik, mintha valami grufti kalandtúra lett volna, hogy a hévízi csontváz után most a Rezi közelében fekvő Gyöngyösi Csárda betyársírjaival folytatom, de ígérem, írok majd másról is. Most azonban következzenek ezek, hiszen halottak napja van, s mert ez a két sír gyönyörű.

Szép az öreg, vastagtörzsű fűz is, amelynek tövében nyugszanak, és a két egyszerű nyírfakereszt is felettük. Biztos jó párszor cserélték már sírjeleket a másfél évszázad alatt, de még többet cserélhették a mécseseket mellettük. Vajon kik? Vajon miért? Bárkik is zarándokolnak ki időnként ide a Hévíz és Zalaszántó közt futó út mellé jól teszik (de ha a közeli csárda alkalmazottainak van munkaköri leírásában, azt sem bánom, tetszik!).

 

 

Különösen megkapó a két itt nyugvó férfi története. Amolyan eltussolt rendőrségi baklövés, sok szomorúsággal, meg egy kis romantikával. Ahogy a Wikipédián olvasható:

Vak Illés és Kőkes Pista betyárok Győr, Sopron és Veszprém megyék területén garázdálkodtak. Miután a Bakony erdőiből menekülniük kellett, átjöttek Zalába, ahol hamar hírhedt betyárokká váltak. A csárda közeli szőlőhegyen a pandúrok körbefogták a betyárokat és menekülés közben agyonlőtték őket. Vak Illést és Kőkes Pistát a Gyöngyösi csárda közelében, közvetlenül az országút mellett temették közös sírba. Emléküket a még ma is látható kövekkel körberakott nyárfa keresztek és nevükkel faragott kőtábla őrzi. A romantika ugyan széppé teszi a történetet,de az igazsághoz hozzátartozik,hogy Kőkés Pista nem halt meg a szőlőhegyen,mert a Lamperter pincénél a Bognár Jóska nevezetű legényt lőtték le.Pista elmenekült és később(a legenda szerint maradék társaival pandúroknak öltözve)bosszút állt az áruló Ivancsicson.Az akkori kocsmáros,egy Péntek Vendel nevezetű ember volt,és az ő Zsuzsi nevű szolgálójával kezdett új életet ki tudja merre...

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: balaton rezi töri sír zala megye

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr274884068

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.02. 07:51:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burqus · http://wangfolyo.blogspot.com 2012.11.02. 08:51:42

Amennyire én tudom, nem volt melléfogás, mert Bognár Jóska is Kőkes legényei közé tartozott. A Gyöngyösi csárda 1966-os leírásából több részlet itt olvasható: zalaszantoiszeker.hupont.hu/40/rosszemberek

agi02 2012.11.02. 13:54:03

Nem egészen értem én ezt a betyárromantikát. Bűnözők voltak. Embereket raboltak és öltek meg. Miért állítunk nekik emléket? Elrettentő példaként kellene felhozni.

Bélabáttya (törölt) 2012.11.02. 14:04:15

@agi02: Mert jelene esetben - már ha jól értelmezem az olvasottakat - nem a betyárt lőtték, hanem helyette valami odakevredett ártatlant. Már amennyiben az volt...

royslade 2012.11.02. 15:39:06

@agi02: a dolgok sosem csak feketék vagy fehérek. Talán, ha elolvasod burqus linkjét, meglátsz néhány újabb árnyalatot is.

Steve the Great 2012.11.02. 17:38:10

@agi02: Lásd még pl. Robin Hood sztoriját.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.11.02. 21:59:48

a betyár a szegény polgárt nem cseszegette, csak az urakat. éppen ezért a szegény még támogatta is, bújtatta stbstb. a betyár menő volt nagyon nagyon sok ember szemében

csillagház 2012.11.02. 22:31:41

Az a helyzet, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukása után a Ferenc József császár-király elnyomó hatalma erőszakkal vitte el katonának a legényeket, több évtizedre! Érthető módon inkább elbújdostak, beálltak betyárnak, de nem akartak idegenben, német vezényszóra az olaszok ellen menetelni és harcolni. A kiegyezésre (1867) a magyarokkal csak akkor volt hajlandó a korlátolt agyú Ferenc József, amikor fel kellett adnia Lombardiát és Velencét. Szétverték a seregeit az olaszok, akik egyesítették Itáliát.

on.the.road 2012.11.02. 22:41:24

Robin Hood és a romantika ide vagy oda, egyetértek agi02-vel, akár az "urak" ellen, akár nem, legyen az betyár vagy pl. Robin Hood, de ugyanúgy gyilkosság, erőszak, rablás, önbíráskodás mindez. Attól, hogy nem szegény emberek ellen követik el, még nem jobb sztori.

A poszt ettől teljesen függetlenül érdekes.
süti beállítások módosítása