IMG 2435

Hévíz remek hely: itt van Európa legnagyobb melegvizes tava (amely ráadásul egyedülálló módon nem vulkanikus, hanem tőzegmedrű), Budapest után ez a város büszkélkedhet a legtöbb vendégéjszakával, ami szép teljesítmény egy párezres településtől, a gazdag oroszoknak hála pedig még az ingatlanpiaca sincs olyan mélyen, mint az országos átlag. Ám ami számomra mindennél érdekesebb volt, mikor nem is olyan rég ottjártam, az a fenti ház.

Szinte látom magam előtt, ahogy a közeledő vendégek tippelgetik magukban, mi lehet az a kis rácsos izé ott a kertkaputól balra. Talán borospince ajtaja? (Az utca tele van velük). Persze közelebbről látszik, hogy nem az, hanem inkább ablak:

IMG 2436

És aztán, amikor odahajolunk és bekukucskálunk...

IMG 2431

...akkor ezt látjuk:

IMG 2434

A csontváz nem valami makett vagy gipszdísz, hanem teljesen valódi, mondhatnám egy kis képzavarral hús-vér! Erre tulajdonképpen egy fénymásolt papír már vagy húsz méterrel odébb figyelmeztet, de a fene se gondolná, hogy a "késő római téglasír" alatt ezt kell elképzelni.

A Dombföldi utcában azonban nem ez az egyetlen sír. Érdemes rajta végig sétálni/tekerni nem csak azért, mert hangulatos pincék, meg mázascserép-cégérek szegélyezik, hanem mert a végén egy öreg temető van. Az öreg temető közepén pedig, ahogy lenni szokott, egy még öregebb csöpp templom. 

Szent Magdolna templom, Hévíz

A gyönyörű Szent Magdolna templom még az Árpád-korban épült az egykor önálló település, Egregy híveinek. Még több kép a templomról, temetőről, a római katonasírról és a szép pincékről a galériában.

Bár a közelgő halloween épp jó indok lenne egy temetős, síros, csontvázas posztra, az apropója még sem ez, hanem hogy két hete kerekeztünk pár napot Keszthely környékén (itt vannak hozzá egy remek letölthető bringatérkép). Szóval folytatása következik, mert Hévízen is akad még látnivaló, a környékről nem is beszélve.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: horror templom sír temető hévíz

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr244858008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Osztas.Com · http://osztas.com 2012.10.23. 10:43:11

Nagyon bulvárosra sikeredett a cím!

nál 2012.10.23. 10:49:45

@Osztas.Com:
Na és? Az Urbanista olvasói úgyis tudják, hogy ez egy igényes blog, a cím pedig semmit nem vesz el a tartalomból.

Void Bunkoid 2012.10.23. 13:39:49

Szerintem vagány, nem mindenki büszkélkedhet azzal, hogy ezredéves római hamvak őrzik a kiskapuját :)

katog 2012.11.03. 00:46:18

Gyerekkoromban a nagymamám a közelben dolgozott, és amikor nyári szünetben kénytelen magával vitt, egy helyi lánnyal játszottunk a környéken. Egyik ilyen alkalommal mentünk fel megnézni a római sírt - akkoriban egy idős néni volt a kerttulaj.
A csontváz akkor még nagy szám volt gyerekképzeletünknek. :)
Később meg rajzórán az egregyi templomot maketteztük meg, csuda büszke voltam magamra, hogy jártam is ott - ellentétben sok osztálytársammal.
Hű, tiszta nosztalgia. :)
süti beállítások módosítása