Szeged és a paprika - forrás: Röszkei Paprika Park

A néhány hete jártam a Röszkei Paprika Parkban, ahol elég meglepő dolgokat tudtam meg a paprikáról, többek közt azt is, hogyan változtatta meg több település történetét ez a csöpp növény úgy, hogy annak nyomai ma is látszanak. Nem akarok túl mélyre ásni a történelemben, a lényeg, hogy a XIX. század közepéig a termelés Szeged környékén is megmaradt a családi ellátás keretein belül. Hanem aztán beindult az ipar.

Megjelentek például a paprikamalmok. Ez a képen látható például egészen olyan, mint amilyenben a Ráckevei-Dunán jártunk nem is olyan rég. Csak épp ez a Tiszán ringott és nem búzát, hanem paprikát őrölt:

Szeged és a paprika - forrás: Röszkei Paprika Park

Az igazi fellendülés az 1860-as évektől indult. Ekkor már gőzmalmok épültek Szegeden, a paprikafüzéreket pedig a piacon adták-vették. Ekkor lendült neki a már említett Röszke is a termelésnek, de ekkoriban rajzottak ki az alsóvárosiak is Szegedről. A paprikatermesztés életet lehelt a tanyavilágba, amelyekből később aztán önálló települések nőttek ki a semmiből (sőt Mórahalom mára önálló várossá vált - na de erről majd egy külön posztban számolok be). 

Közben rájöttek, hogy ha kivágják a paprika erét, akkor nem csíp az őrlemény (a magokról viszont csak lemosták a kapszaicint és visszadobták a terméshús mellé az olaj miatt). Az "édes" paprika újabb különlegesség lett. Beindult az export előbb a Monarchiában, aztán a két világháború közt (akkor már eredetvédelem alatt) Németországtól az USA-ig mindenfelé. Ahogy mondták: a paprika felrakta Szegedet a világtérképre. Na de ne szaladjunk előre, egyelőre a századfordulón járunk.

A Röszkei Paprika Parktól kapott archív képek közül ez a kedvencem (nagyításért kattintsatok a képre):

Szeged és a paprika - forrás: Röszkei Paprika Park

 

Egyrészt látszik rajta milyen hatalmasak voltak a paprikafüzérek (megemelni sem volt könnyű őket), másrészt nagyon jó elnézegetni rajta az arcokat - a legjobb talán a kocsijának dőlő kövérkés figura a cigarettával -, na és a sok apróságot a háttérben: a feliratokat a falakon, a falnak támasztott kerékpárt, a gázlámpákat és hogy milyen fura szabálytalan kövek alkották a burkolatot és hogyan metszették vissza a fákat. 

Ma viszont így néz ki a Bartók tér, ahol egykor a tanyasi termelők és a városi feldolgozók találkoztak (pont ugyanonnan nincs Norc fotó, mert a közepén park van, de "körbejárható"):

 

 

Látható, akár csak Budapesten, az idő itt is elvitt egy-két tetődíszt, de örüljünk annak, ami megmaradt. Íme még néhány kép abból az időből, amikor a paprika a világtérképre helyezte Szegedet:

 

Szeged és a paprika - forrás: Röszkei Paprika Park

Szeged és paprika - forrás: Röszkei Paprika Park

Azt pedig, hogy mennyire szorosan fonódott össze a város és a paprika - és hogy mennyire jó volt a városmarketing akkoriban - jól mutatja ez a képeslapsorozat, ahol minden látképhez egy (vagy egy egész csokor) paprika tartozik:

Szeged és paprika - forrás: Röszkei Paprika Park

Szeged és paprika - forrás: Röszkei Paprika Park

Szeged és paprika - forrás: Röszkei Paprika ParkSzeged és paprika - forrás: Röszkei Paprika Park

A képekért köszönet a Röszkei Paprika Parnak.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: piac szeged múzeum fénykép képeslap töri növény röszke bartók tér

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr94821546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackflowerblossom 2012.10.11. 18:14:49

Aki olvasta a Virágzabálók című könyvet Darvasi Lászlótól, annak ez különösen ajánlott :)

mangorlo 2012.10.11. 19:45:23

jó lenne tudni, hogy Magyarországon milyen fajtákat nemesítettek tovább, spanyol paprikákat esetleg?, mert azokhoz nagyon hasonlít a magyar paprika.

Karipapa01 2012.10.11. 19:51:46

Nemrég olvastam egy blog-hozzászólást a szittya magyar kukoricáról. Ez pedig a szittya magyar paprika :-)) Különben pedig sajnálatos, hogy kb. 20 év alatt sikerült ezt is leamortizálnunk nulla alá. Borzalmas... Ma már nem csak kjülföldön, de Magyarországon is sok helyen nem paprikának, hanem csilinek hívják. Azt hiszem, ez mindent elmond.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.10.11. 20:02:27

@Karipapa01: 1492, azaz több mint 500 év után legalább helyére kerülnek a dolgok..

micsoda? 2012.10.11. 20:23:22

Nagyon tetszik a poszt, és különösen a képek. Közben, mialatt nézem mosolygok, mert eszembe jut az én néhány paprikafüzérem. Nincs gond az emelésével:)

unionista (törölt) 2012.10.11. 20:45:13

aztán pick márk rájött, hogy össze lehet kapcsolni a paprikatermelést a disznászattal.

unionista (törölt) 2012.10.11. 20:55:30

amúgy ez az egész teljesen normális volt a mezővárosokban. az is, hogy az agrártermékeket városmarketing célra használták. a mezővárosi márkákat szinte vég nélkül lehetne sorolni. szegedi mellett gyulai, csabai, pápai, győri, stb. rengeteg ilyen van. rigmusokat találtak ki.

debrecenbe kéne menni, pulykakast kéne venni.
vigyázz kocsis lyukas a kas, kiugrik a pulykakas.

és ehhez hasonlók. nem a szoci-náci ellentét uralta a kultúrát. a város és a vidék szimbiózisa.

Fedup Sári 2012.10.11. 22:07:13

@Karipapa01: Nem, a csili az más. A mi paprikáink azok a capsicum annuum faj változatai, a csilik pedig a capsicum frutescensé. Az egyik lóg, a másik felfelé áll :) De tényleg. A mi szittya paprikáink ugye lógnak :(

Levente B. · combatant.blog.hu 2012.10.11. 22:30:44

Senki nem tudja mi van azzal a jó kis kávézóval a főtéren? Pár éve zárták be, sajna nem jut eszembe a neve.

motalco 2012.10.11. 22:45:54

@Ridley44Lev: Melyik kávézó?

Kekeckokec 2012.10.12. 06:41:10

@motalco:

Nyilván a Kis Virág.Nem szegedinek a Klauzál tér összemosódhat a Széchenyi térrel, annyira közel vannak.

xenuka 2012.10.12. 08:11:30

Hej, de szerettem Szegedre járni! Szépek a képek. A Virág kávéház főleg nyáron, amikor kitelepül a térre az egyik kedvencem.

Pakira 2012.10.12. 08:47:44

Én minden évben Szegeden nyaralok/rokonoknál/.Imádom a várost,az A Capella cukrászdát,és az Anna fürdőt! :-)

Úttalan utakon 2012.10.12. 09:26:45

@Ridley44Lev: A Virágra gondolsz?
Egyszer, még Gregor József egy vígoperában úgy módosította a szöveget, hogy "majd akkor, ha újra kinyit a Virág..." - szegedi lévén ő is tudta, meg mi is el tudjuk mondani, hogy a mi életünkben már nem fog kinyitni.

Levente B. · combatant.blog.hu 2012.10.12. 18:28:20

@Úttalan utakon: Köszönöm arról van szó a Virágról! Fantasztikus egy hely volt, nyaranta csak azért keltem útra egyszer-kétszer, hogy ott ebédeljek és igyak egy kávét! Nagyon rossz hallani, hogy egy ilyen nagy múltú épület a mai napig nem nílt meg újra, illetve ezek szerint hagyták tönkre tenni.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.10.12. 18:29:36

@Karipapa01: De egyébként tökéletesen igazad van. 20éve még volt hírneve a Szegedi és Kalocsai paprikának. Nem tett jót a hírnévnek a 90-es évek elején tapasztalható/jellemző élelmes vállalkozók által elkövetett téglaporozás sem..
süti beállítások módosítása