titleimage[1].jpg

Ma és holnap is Urbanistás színekben leszek ott egy-egy eseményen, ami talán Titeket is érdekelhet.

Ma (szeptember 9-én, vasárnap) a városligeti Kertemben 4-től a Könyvkolónia rendezvényén veszek részt. Ez egy amolyan könyvközösségi oldal, aminek időnként piknikeket tart, mint amilyen ez is. Bár egykor rengeteg könyvet faltam, az utóbbi időben sajnos leszoktam erről. Az elmúlt hetekben az összes irodalmi tevékenységem kimerült abban, hogy bottal megfenyegettem a Karafiáth Orsit. Ám a szervezők szerint ez nem akadály, mint írták:

"nem kell beszédet tartani, meg semmi ilyesmi. ülni kell, nevetni és kulturáltan alkoholt fogyasztani"

Remélem ez menni fog.

Holnap (szeptember 10-én hétfőn) ennél sokkal szakmaibb és az Urbanistához több szállal is kötődő program lesz a Blaha Lujza téri Corvin Áruházban fél 7-től. Egész pontosan a harmadik emeletén, itt nyílik meg ugyanis a Müszi - vagyis a művészszint (bejárat a büfék mellett a piros ajtón). Ennek kapcsán levetítik 7-től a Gruen hatás című filmet, utána Kádár Bálint (BME), Radványi Gábor (Futureál) és én beszélgetünk Polyák Levente (KÉK) moderálása mellett "a vásárlási minták és üzlettípusok átalakulásáról, illetve ezeknek a városokra gyakorolt hatásáról". Aki ezt kibírja, az 9-től megnézheti a Müszit is!

Amúgy a film (és ennek köszönhetően talán a beszélgetés is) nagyon érdekes lesz. Íme:

10[1]_1.jpg

A Gruen-hatás
2009, 50 perc, színes feliratos osztrák film
R: Anette Baldauf & Katharine Weingartner

Müszi (Művelődési Szint, Corvin Áruház, 3. emelet)
Szeptember 10., hétfő, 19h

A Gruen-hatás című filmben egy építész élete, munkássága és kritikai élű humora elevenedik meg, amelyekek segítenek a ma nagyvárosainak jobb megértésében. Victor Gruen bécsi építészre a bevásárlóközpontok és gyalogos övezetek atyjaként tekintünk. Gruen az európai belváros nyüzsgését, szociabilitását, kereskedelmének gazdagságát kívánta meghonosítani az amerikai külvárosban, de félreértett koncepciója önálló életre kelt és paradox módon a reprodukálni kívánt belvárosok hanyatlását idézte elő. A dokumentumfilm végigköveti Victor Gruen útját a háború előtti Bécsből az ötvenes évek Amerikáján át 1968-ig, amikor Gruen visszatért Európába és környezetvédőként jelentős szerepet vállalt a bécsi belváros autómentesítésében. 

A Gruen-hatás a Müsziben, a Budapesti Építészeti Filmnapok (Kortárs Építészeti Központ) szervezésében hétfő esténként megrendezett előadás- és vetítés-sorozat keretében kerül bemutatásra, amely az üres, elhagyott városi terek újrahasznosításának lehetőségeit járja körül hazai és külföldi előadók részvételével. A filmnek különleges kontextust ad a Corvin Áruház 3. emeletén kialakított, szeptember elején nyitó Művelődési Szint. A filmet követően nyitott beszélgetésre kerül sor, ahol a vásárlási minták és üzlettípusok átalakulásáról, illetve ezeknek a városokra gyakorolt hatásáról fog szó esni. 

 

Nekem már volt szerencsém megnézni. Sok ponton lehet vitatkozni vele, de tagadhatatlanul izgalmas. Ajánlom mindenkinek, ne hagyjátok ki!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest könyv program városliget blaha lujza tér bevásárlóközpont palotanegyed kertem viii. ker xiv. ker corvin áruház

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr594764207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.09.14. 12:33:25

Karafiáth Orsit még bottal se piszkáljuk, h a lehet! Még felreppenek a legyek..:D
süti beállítások módosítása