ACCamera-9

A buddhizmust mindig valami misztikum lengi körül, pedig elég nagy hagyománya van nálunk. Kőrösi Csomát afféle szentként tisztelik, sőt városi legendák szerint még a legkeményebb kommunizmus idején is szemet hunytak a működésük felett – tekintettel Rákosi mongol jakut feleségére*. Mindenesetre azt ezzel együtt sem gondolnák sokan, hogy a budapesti Rózsák terén van a legnagyobb világi buddhista központ. Mármint a világ egyik legnagyobbja. Most pedig hozzáfogtak az átépítéséhez – lássuk milyen lesz! 

IMG 3970

Neoreneszánsz buddhista központ neogótikus katolikus templommal

Természetesen hatalmas szerzetesi kolostorok működnek keleten, de ahová a világi hívők gyűlhetnek össze, azok valahogy mind kicsik. A Huszár utca és a Rózsák tere sarkán álló épület viszont egész nagy. Ami nem csoda. Az épület egykor a Dreher-család tulajdonában állt, amolyan citylogisztikai központ volt: ide hordták a teli söröshordókat a gyárból, azután innen terítették a város kocsmáit, vendéglőit.

IMG 4002

IMG 4001

 Sörös emlékek


Az istállóknak még látszik a nyoma, a sarkon pedig Szent Flórián szobra díszeleg. Ő ugyanis nem csak a tűzoltók, de a sörfőzők védőszentje is: jobb kezével épp egy lángoló házat locsol, bal lábánál meg ott az árpa, a komló és nagy kádban a sör.

IMG 4006
 
Szent Flórián tűzzel, vízzel, sörrel

Lehet, hogy nagyobb világi buddhista központ épül majd egyszer, de nem valószínű, hogy azon lesz Szent Flórián-szobor. Sőt, hogy teljes legyen az ökomenizmus, egy Madonna is van rajta. A hagyomány szerint Dreherék nem voltak jóban a Rózsák terei templom plébánosával, akit állítólag zavart a sok ló. Bosszúból egy saját kápolnát építettek az alkalmazottaiknak, így került a kereszt és Mária szobra az épületre.

IMG 4008

Dreher Madonna

Szerencsére most már béke van a Rózsák terén, a buddhisták és a katolikusok teljes egyetértésben működnek: a plébánost meghívták annak idején, 2001-ben a centrum megnyitójára, az esti harangszónak meg kifejezetten örülnek, mert épp igazodik a saját programjukhoz. Sőt a környék valódi multikulti központtá alakul: van a téren a gyönyörű katolikus mellett egy görög katolikus/ortodox templom is, szerb nyelvű óvodával és iskolával, meg egy evangélikus kollégium, ráadásul a Huszár utca egyik pincéjében működik a Brazil Kulturális Központ. (Amúgy meg alig másfél sarokra vagyunk a Luther-háztól, melynek közepén egy használaton kívüli szlovák evangélikus templom rejtőzik.)

IMG 3971

A Huszár az egyik legnyugisabb a Rákóczi mellékutcái közül

Alapkőletétel meg azért volt, mert megkezdődtek a munkák és felújítják, átalakítják, bővítik a központot.

GYBC (5)

Ilyen volt az udvar az átalakítás megkezdése előtt és ilyen lesz, ha majd elkészül

GYBC (2)

Az egykori istállók helyén álló raktárak és a tervezett épület

 

IMG 3981

A három utcafront most is mutatós kívülről, még ha kicsit kopott is: a korábban több különálló kisebb épületecskét 1935-ben egységes arculattal látták el – ettől egészen különlegessé vált.

Hivatalosan a felvidéki pártázatos reneszánszt kutyulja a szecesszióval (ami akkorra már szintén kiment a divatból), de volt már, aki azt hitte: a tető szélén végigfutó csipke a tibeti kolostorokat idézi. Mondhatnánk, hogy az isten is buddhista központnak teremtette.

IMG 3972

Csipke

A Gyémánt Út Buddhista Közösség 2001-ben vette meg a Dreher Sörgyártól az addig raktárként használt egységet és mostanra gyűlt össze annyi pénzük (felajánlásokból és az egy százalékokból), hogy hozzáfoghattak az átépítéshez. A nemzeti kulturális örökség minisztere 2003-ban egyedi védettséget élvező műemléképületté nyilvánította a komplexumot, ezért a munkák a műemlékjelleg teljes tiszteletben tartásával zajlanak majd.

A létrejövő U-alakú épületben egy 450 négyzetméteres meditációs helyiség, közösségi terem, kegytárgybolt és gyermek-játszóház kap helyet. A tető – amelyre napkollektorok is kerülnek – fűvel, cserjékkel lesz borítva. A forrásokat főként a korábbi évek egy százalékos felajánlásai és közösségen belüli gyűjtés biztosítják. A terveket az Entek Kft. két tagja, Halics Péter és Kiss Gyula építész készítette.

legi

Az átalakítás során visszaállítják az eredeti kaput (amely fölött Szűz Mária fogja a kisdedet), azt ugyanis az elmúlt évtizedekben befalazták. Jelenleg az épület sarkán, az egykori Hági Söröző helyén működő Ba-Bar étterem kerthelyiségén keresztül vagy „teherportán” át lehet bejutni.

IMG 4007

Itt volt régen a kapu és itt lesz majd megint

(A Ba-Bart amúgy – mely a buddhista központtól független egység – ajánlom mindenkinek, egyrészt remek a belső tere, másrészt egy kávé mellett másfél órát elnetezgettem az ingyen wifijükkel, úgy hogy közben a netbookomat is feltöltöttem és még kedvesen mosolyogtak is rám.)

Az egykori Hági Söröző...

IMG 3969

...és a Ba-Bar

További képeket ebben az Indafotós albumban találtok az épület jelenlegi és jövőbeni állapotáról.

*Nos mint egy kedves ismerősöm felhívta rá a figyelmemet, Rákosi felesége jakut volt, a vallási hovatartozásáról nem nagyon találtam semmit...

*   *   *

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest templom felújítás átépítés műemlék vii. ker rózsák tere középső-erzsébetváros huszár utca

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr974755385

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szórakoztató Valláskritika megosztotta 2012.09.05. 09:23:06

ezt a blogbejegyzést. Tehát a közösségi oldal több tízezres havi aktív olvasójához is eljut. Aki többet is tudni akar tudni az olvassa el ezt a rövid összefoglalót, vagy kattintson rá az oldalra: facebook.com/szorakoztato.vallaskritika        ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.09.05. 07:08:50

Rózsák terén van a legnagyobb világi buddhista központ. Mármint a világ egyik legnagyobbja."
ez elég nagy hüjeségnek hangzik...
nem tudom hány m2, vagy fős, vagy mittudom én, de kissé kínos, hogy az Ole követők mindig vmi nagyot akarnak, meg legnagyobbat, meg elsőt/egyetlent füllentenek ott ahol nem az elsők, vagy egyetlenek.
mennyiség vagy minőség? ezen nem gondolkoztak még?

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.09.05. 08:29:48

Az Ole szekta kb annyira Buddhista, mint a Krisnások Hinduk! Kártékony, lehúzós, lélekhalász szekta mindkettő, az országba nem lenne szabad beengedni egyiket sem!

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2012.09.05. 08:30:23

helység = település
helyiség = szoba

Blogger, szégyelld magad.

2012.09.05. 08:41:02

Nagyon szép, összeszedett, alapos poszt, grat.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.09.05. 08:44:47

A műemlékjelleg fenntartása mellett, nem érte meg befektetési célból az épület, így került a buddhistákhoz.
A terület nagysága 3500 m2. Rendszeres kihasználtság 80-150 fő.
A buddhistáknak van egy Európa Centrum nevű helyük a svájci-német határon, az nagyobb ennél, de településen belül ez a legnagyobb buddhista centrum.
Azért vették meg, mert a belvárosi három szobás lakás kissé szűknek bizonyult egy idő után.
A munkák nagyobb részét a buddhisták végzik, néha szakmunkákhoz hívnak munkásokat, de csak akkor, ha nincsen közöttük hozzáértő.
Bevételi forrásaik:
-1% adó
-felajánlások
-rendezvények (táborok, előadások)
-könyv és újság kiadás
Kiadások:
-rezsi
-építkezés költségei
Gyémánt Útnál nincsen fizetve főállású buddhista, láma Ole Nydahl sem kap pénzt; a könyvei utáni bevételekkel minden országban a helyi szervezet rendelkezik

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.09.05. 09:05:03

@Szárnyati Gézа: hát szégyellni nem fogom magam egy betű elütéséért, de javítani javítom :) kösz, hogy szóltál!

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2012.09.05. 09:09:42

@~dá~: Ha elütés, az előfordul. De sajnos sokan következetesen rosszul használják.

zsocek 2012.09.05. 09:26:55

Nahát, ez a Ba-bar, hogy ott ingyen wifi van, meg fel lehet tölteni a notebookot, hát tényleg, ez fantasztikus, gondolom a térerő is remek mobilozáshoz, mi kellhet még a reggeli kávéhoz, olyan igazi XXI. századi légkör lengheti be, de tényleg, nahát :-)) !

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.09.05. 09:32:00

@zsocek: :D történetesen egy lemerült netbookkal indultam a Keletitől és a Huszár utcában nem ez volt az első hely, ahova be akartam ülni. A másiknál kerek-perec megmondták, hogy nem használhatom az áramukat (hogy pontos legyek: a pincér meg akarta engedni, a tulaj meg szólt hogy ne! - nincs olyan sok beülős hely az utcában, kitalálhatod melyik a másik). Ezek után meg jól esett, hogy itt lehetett - ennyi a sztori :) Azért a Keleti környékén nem olyan magától értetődő mindez

2012.09.05. 09:35:30

@~dá~: mindig meglepődöm, mekkora paraszt a budapesti vendéglátós. Kb 300 forintnyi összegg lehet egy óra laptoptöltés, de ha elkéri a 300-at, még mindig korrekt marad.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.05. 09:49:01

@shitgun: Az ilyet én sem értem. Eladhat valamit és nem teszi. Ha pedig tönkremegy, mindenki hibás Orbántól a vendégekig.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.09.05. 09:55:24

@shitgun: vagy inkább 30 Ft :) már ha abból indulok ki, hogy én egy hónapra fizetek 1500 körül egy egész lakás után :)

dmwd 2012.09.05. 09:55:32

@shitgun: Jó az 3 forintnak is. Bár lehet, hogy valamilyen spéci orosz típusnak tényleg 300-ra jön ki, de akkor annak az aksiját már egy Zil viszi. :)

a_tom 2012.09.05. 19:38:48

Mi az a világi buddhista? Olyan mint a civil katona?

ron · http://trebitsch.blog.hu 2012.09.05. 20:23:26

@a_tom: A buddhisták közössége 4 csoportból áll: szerzetesek, szerzetesnők, világi férfiak és világi nők. Hát, így.

aeidennis 2012.09.06. 20:03:53

Remélem minden tűzvédelmi előírásnak meg fognak felelni! :)
süti beállítások módosítása