dave.m: Kopaszi-gát eleje
Múzeumok éjszakája parlament

Fotó: dave.m (Kopaszigát) és vakegér (Parlament).

Szeretettel köszöntöm a szurkoló közönséget, valamint a rádióhallgatókat és azokat, akik otthon, tévékészülékeik előtt követik a bajnokság nyitómérkőzését. Itt a Dunán úszó sportstadionban csap össze most Buda és Pest először, de nem utoljára. A bal parton LIPÓTVÁROS a jobbon ÉSZAK-KELENFÖLD. Röviden bemutatom a csapatokat aztán a szó a stúdióé, akarom mondani a kommentelőké (a bírót szidni ne tessék). A negyeddöntőben már csak a kommentelők érvei és ellenérvei szerepelnek majd, szóval érdemes felsorakoztatni mind!

(Meg amúgy az egész szavazástól függetlenül is érdemes kicsit végigböngészni a két negyed ismertetőjét, hisz a játék egyik célja épp az, mint a blogé: megismerni jobban a városunk…)


Mit írt róla az Urbanista?

Lipótváros

Lipótváros az Urbanista posztjainak tükrében (lásd V. kerület) a nyugis Belváros imidzsét alakította ki magáról. Déli társával szemben nincsenek hangos szórakozóhelyei, és míg ott nyüzsög az élet a divat és dizájnboltokban, itt szinte alig akad ilyesmi (érdemes megnézni a Budapest Butik térképét). Sőt, ahol átburjánzana a Belvárosból a hangoskodók csapata, ott elegánsan, de határozottan lépnek.) Van viszont egy utcája az antikvitásoknak (Falk Miksa), sőt egyre inkább negyede.

Itt van aztán a Bazilika és a Parlament, ami persze lakóhely szempontjából nem különösebben érdekes. Az egész nagy nyugalomra jellemző, hogy itt van Budapest legöregebb fája is. (Meg az is jellemző, hogy sokak szerint nem is)

Nyugodtság azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne pörögnének a fejlesztések a negyedben. Mostanában a legnagyobb figyelem a „Nemzet főterét” (vagyis a Kossuth tér megújítását) követi, de az elmúlt években több közterület is előnyére változott. Új ruhát kapott a Szent István tér, a Belváros főutcájának részeként az Október 6-a utca, a végén a Szabadság térrel és az interaktív szökőkúttal. Születtek tervek már a Széchenyi tér átalakítására is.

Észak-Kelenföld

Sajnos az Urbanista teljes szerkesztőségét kénytelen leszek kukoricára térdepeltetni, amiért nem foglalkozott a blog eleget Kelenfölddel. Persze azért akad pár cikk, és a fájó hiányt természetesen orvosolhatjátok azzal, hogy küldtök egy rakás hírt, tippet, érdekességet a lakóhelyetekről!

Kelenföld amúgy is leginkább az ígéretek szintjén jelent meg mindig nálunk, hogy ki, mikor épp minek a végállomását, meghosszabbítását, lejáróját tervezte ide – legyen szó metróról, villamosról, közúti alagútról. De felhőkarcolókat is álmodtak ide nem is oly rég, sőt hidat is a Lágymányosi-öböl fölé.

A Lágymányosi öböl (mely nevével ellentétben Kelenföldön van), na és persze a Kopaszigát valódi húzóerejét jelenti a környéknek. Pancsolni bár itt is tilos, azért vannak, akiket ez nem zavar, a gáton kialakított szabadidős terület pedig méretében, fekvésében, kialakításában veri az elmúlt évtizedekben készült valamennyi budapesti parkot.

Volt jó pár érdekes lakáshirdetés is a Észak-Kelenföldről, például ez az 50 négyzetméteres terasszal büszkélkedő a Kosztolányin, melyből valaki talán már egy remek penthouse-t csinált azóta.

Érdekes, hogy akárcsak Lipótvárosnál, Kelenföldön is a legnagyobb vihart kavart Urbanista-poszt egy egyházi fejlesztéshez kötődik: a budaörsi útra terveztek egy mecsetet, amit aztán a népharag elsöpört.

Na és akkor a sok rizsa után jöjjenek a számok!


Milyenek az ingatlanárak?

A már sokszor idézett Otthontérkép egy egységként kezeli Belváros-Lipótvárost, illetve Kelenföld-Lágymányost. Természetesen nem meglepő, hogy az előbbiben magasabbak az árak.

Lipótváros

Az V. kerületre 380 ezres kínálati négyzetméterárat jelez az Otthontérkép, miközben az értékesítési ár 343 ezer körüli. Vagyis erősen túlárazott a valódi kereslethez képest.

Sőt, az ingatlanmagazin.com elemzése szerint „a jó utcában található, jó állapotú házban lévő, jó elosztású, világos, lakások négyzetméterára bizony nem megy 500 ezer forint alá”. Lipótvárosba esik a kerület ingatlanpiaci szempontból legkeresettebb része (a Bazilika környéke), de itt a legvonzóbb a rakpart is: az id. Antall József (volt Széchenyi) rakparton a kerületi átlagár dupláját (!) is elkérhetik.

Ugyanakkor sokan azért nem vesznek itt 40-50 millióért lakást, mert hasonló paraméterekkel már 30-35 millióért is kapnak egyet a kiskörúton kívül, amit nagyjából épp ugyanannyiért tudnak csak kiadni, mintha beljebb lenne egy kerülettel.

Az Otthontérkép adatai szerint a lakásárak több mint egy milliót zuhantak az elmúlt évben a kerületben (24,4-ről 23,3-ra).


Észak-Kelenföld

Az Otthontérkép Kelenföld-Lágymányosra vonatkozó adatok szerint az értékesítési négyzetméterár (302 ezer Ft) nincs sokkal a kínálati alatt (326 ezer), vagyis nincsenek igazán túlárazva a kecók.

Az ingatlanmagazin.com fél évvel ezelőtti elemzése szerint pörög a piac - főleg a panelek kelendőek, ahol áresés is tapasztalható volt. Ugyanakkor

Az Otthontérkép adatai szerint a lakásárak négyszázezer forinttal nőttek az elmúlt évben Kelenföld-Lágymányoson (14,8-ról 15,2-re) és a növekedés meglepő módon négy éve folyamatos!


Az Otthontérkép egyéb mutatói

Ami az Otthontérkép további mutatóit illeti, van pár magától értetődő és néhány igen meglepő.

Belváros-Lipótvárosban a garázsárak 3,2 milliótól kezdődnek (!), a parkolási díj pedig 400 Ft/óra (de elég sok a tiltott övezet). Kelenföld-Lágymányoson ugyanezek a számok 2,2-1,7 millió, a parkolás pedig ingyenes.

És akkor most két meglepő adat. Az egyik a bűnözési statisztika a lakásállományhoz viszonyítva a lakásbetörések száma jóval kevesebb Kelenföld-Lágymányoson, mint Belváros-Lipótvárosban. (Ez utóbbi kiemelkedik a belső kerületek közül is ezen a téren).


Hasonló a helyzet az Otthontérképen a gépkocsik ellen elkövetett bűncselekményekkel is, de ott kisebb az eltérés, és az V. kerület nem lóg ki feltűnően a szomszédok közül.

A másik számomra meglepő adat a zöldfelületek aránya volt, ez ugyanis a fenti térkép szerint Belváros-Lipótvárosban nagyobb.

És most, aki még nem tette meg, most szavazzon!

Kattints ide és válassz a két kép közül, hogy Lipótvárost vagy Észak-Kelenföldet szereted-e jobban! Persze akár mindkettőre is adhatsz lájkot. Kérlek, ne a képeket értékeld, azok most csak illusztrációk.

A versenyző területek határait ezen a térképen tanulmányozhatjátok, a verseny menetét pedig itt találjátok. Pénteken Újlipótváros csap össze a Várral és környékével. Tartsatok velünk akkor is!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: kelenföld lipótváros v. ker xi. ker városnegyedek észak-kelenföld

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr714700192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gentry 2012.08.07. 17:26:40

Ez most komoly, hogy a szavazás FB-os lájkolással megy?! Ne má'!

t74 2012.08.07. 18:40:39

A Március 15. tér felújítása egyáltalán nem példamutató. Közel 1900 éves római kori épületmaradványok nyom nélküli föld alá temetését egyáltalán nem nevezném példamutatónak legalábbis. Ezekre a római emlékekre büszkének kell lennünk és mindenki számára láthatóvá kellene tenni őket. A talajszinten elhelyezett "kémlelőnyílások" nnagyon amatőr megoldásnak tűnnek. Budapestnek és az V. kerületnek meg kell tudnia oldania ezeknek a romoknak a megfelelő restaurálását és őrzését.

2012.08.07. 19:10:33

Ez a bűnözési statisztika tök értelmetlen így térképesítve, mert 1 számadatuk van per kerület. Azért azt nem gondolja senki, hogy az Üllői út vagy a Határ út egyik oldalán átlagosnál jóval magasabb, másik oldalán átlag alatti a betörések száma..

Egykéthá 2012.08.07. 19:14:09

Az alsó rakpart névadója id. Antall József, a felső rakparté Széchenyi.

Paradigma 2012.08.07. 19:47:35

Észak-Kelenföld? Van ilyen városrész? Persze, tudom, Kelenföld északi része. De miért csak az északi? És a többi? Vagy a kerület többi része? Lágymányos, Szentimreváros, Albertfalva, Sasad, stb? Egy komplett kerület (nem csak pl. a déli része),összehasonlítva egy másik kerület egyik részének északi végével??? Sok értelme van, szó se róla. Lehet, hogy "Észak-Kelenföldön" kevesebb a zöldterület, de a XI. kerületben több. Na mindegy, ezen kár bosszankodni.

rudu (törölt) 2012.08.07. 20:01:14

Hahó!
Ezt így összemérettetni katyvasz és butaság.
alma-körte tipikus esete. :((
p.s.: noch dazu outsider vagyok, mert én TABÁN.

maim 2012.08.07. 20:21:26

Az ötödikben én,a 11-ben a férjem nőtt fel.
Gyereknek szerintem jobb lenni Kelenföldön.
Az iskolák újabbak,a környék zöldebb.Itt az ötödikben uncsi a lakásban,kevés a zöld,az iskolák ódon-morózusak,ráadásul mindig megy valahol a légkalapács.Ide bejárni izgalmas egy
vacsira,sétára,de élni,ráadásul felnőni nem
annyira.Eladni a lakást mindkét helyen egy kínlódás mostanság.

Démonmac1 2012.08.07. 22:45:35

" Déli társával szemben nincsenek hangos szórakozóhelyei"
ezt nem tudom ki mondta, de élből megcáfolom.

Bazilika környéke, p-sz-v este 10 től már lehet fülelni.

Démonmac1 2012.08.07. 22:47:03

Bűnözés szempontból, meg ott van a parlament.
Ezzel ezen kérdést lezártnak lehet tekinteni :x

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.08.07. 23:12:43

@gentry: sajna nem tudtam máshogy megoldani :(

@Lrdx: csak a kis kerületeknél, a nagyoknál vannak városrészek (pl. Újbuda esetében négy)

@Egykéthá: köszi!

@Paradigma: az adatok Lágymányosra és Kelenföldre vonatkoznak, nem egész Újbudára

bflegman 2012.08.08. 00:03:35

annyit mondok: Buda.

2012.08.08. 01:11:54

@~dá~: Ugyanarról a térképről beszélünk? Mert én úgy látom, kivétel nélkül minden egyes kerület egyen színre van befestve. Az egy más kérdés, hogy ha ránagyítok Újbudára, akkor 4 gombostű van benne.. (A zöldterületes módja a térkének már értelmesebb.)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.08.08. 02:56:42

@Lrdx: jogos, a bűnözési statisztikáknál tényleg kerületi a felbontás: "A térkép kerületi szinten mutatja be a bűnözés megoszlását"

az ingatlanáraknál, parkolási díjaknál van eltérés...

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.08.08. 08:29:21

f@szbukos szavazás a semmiről? nos a lejtmenet itt is elkezdődött!

anna_mari 2012.08.08. 09:28:27

Ennek most komolyan mi értelme? Még szórakozásnak is lapos :(

Kata24 2012.08.08. 13:32:52

Az mi alapján dől(t) el, hogy egy-egy meccsen melyik két városrész találkozik?

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.08.08. 15:55:18

@Kata24: hátr elég összevissza, de a lényeg, h felírtam a meglevő nyolc versenyzőt aztán melléjük írtam volna a másik nyolcat abc-sorrendben. De 6+10 lett, ami kissé megborította a dolgot, de így aztán garantáltan véletlenszerűen kerültek egymás mellé a helyek :)

Kata24 2012.08.08. 16:11:32

Áhá, értem :) Kíváncsian várom a párokat :)
süti beállítások módosítása