Budapest tele van szebbnél szebb víztornyokkal (egyikről épp tegnap esett szó). Átépíteni viszont nagyon nehéz őket. Legtöbbjüknél köti a tervező kezét a műemlékvédelmi, a tűzvédelmi és az építésügyi előírások. Ráadásul utána el is kellene adni valahogy, de ki az, aki luxusáron akar venni egy négyszintes lakást vagy sokszintes házat, amelyikben nincs lift. És a gyárkéményeknél ennél sokkal durvább a helyzet...

Persze azért akad példa arra, hogy sikeresen hasznosították némelyiket, de nagyon kevés. Dublinban például egy whiskey-gyár-múzeum kéményéből csináltak kilátót. 

Old Jameson Distillery

Fotó: Nohemim

Hazai példáról egyáltalán nem tudok. Ha nagyon-nagyon engedékeny vagyok, akkor a (szintén tegnap emlegetett) Zsolnay-negyed Cifra-kéményét vehetném ide, mely ugyan eredetileg is ilyennek épült, de most amolyan emblémaként magasodik a kultúrnegyed fölé - további funkció nem is kell neki.

 

l.kreka: 0261

Fotó: l.kreka

Éppen ezért meglepő Szabó Lajos MOME-s diplomaterve, melyet a TrendGuide mutatott be. A százéves óbudai gázgyárépület majd harminc éve kihasználatlanul kallódik. (Tarlós a korábbi városvezetés 50 főbűne közé sorolta a helyzetét, reméljük a következő kiadásban már nem lesz benne...) Na de lássuk inkább a tervet! Van a területen egy kazánház és mellette egy kémény:

h1 3

kép © Szabó Lajos - via: trendguide.hu

 

A kazánház védett, a kémény nem. Ez egyfelől jó, mert szabad kezet kap a tervező, másfelől rossz, mert nincs az a befektető, aki megtartaná - na de ne rontsuk el ezt a klassz álmot.

Szabó Lajos ugyanis egy csigalépcsőt álmodott bele, mellé pedig négyszintes, csöpp épületet. Ahogy ő fogalmaz, egy élére állított, hagyományos falusi 'hosszúházat, ahol a „tornácról” nyílnak a különböző funkciójú helyiségek'.

9-8

kép © Szabó Lajos - via: trendguide.hu

Mégpedig a következő elosztásban:

1. lakószint: konyha. Fölfelé haladva a privát szféra erősödik.
2. szint: fürdőszoba
3. szint: hálószoba
4-5. szint: könyvtár. Az olvasó szint szinte üres, annál több teret kaphatnak a gondolatok.
5. szint: könyvgaléria. Az ötödik szinttől a lépcsőház központos csigalépcsőben folytatódik, az így nyert kifli alakú térben további könyvespolcok sokasodhatnak a kéménykürtőben.
3-20
6-10

5-16

kép © Szabó Lajos - via: trendguide.hu

Különösen kedves, ahogy mentegetőzik amiatt, hogy nem üt el a téglakéménytől az épülete:

"Az építészet mára talán túlnőtt azon, hogy egy átépítés, vagy hozzáépítés küllemre is idegen, hozzátett dolog legyen. Ma már nem tűnhet másolásnak vagy „idézgetésnek” ha egy új bővítés felveszi a száz évvel korábbi elődje tulajdonságait és értékeit. A bővítmény bár látszólag az őt tartő kéményből nő ki, mégis szolid kifordulásával és az ebből adódó vertikális megnyílásával is jelzi, hogy hozzánövésről, kapcsolódásról van szó."

kép © Szabó Lajos - via: trendguide.hu

Ajánlom mindenki figyelmébe az eredeti posztot, ahol a részletes tervek is olvashatók, na meg egy rakás további kép van az elképzelésről.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: felújítás gázgyár átépítés műemlék

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr984683068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jubilleum 2012.07.28. 12:35:52

Van egy lakható víztornyunk, az ér? :)

bunkó · http://bunko.blog.hu 2012.07.28. 13:59:25

Ha nekem lenne egy ekkora kéményem, soha többé nem kellene villanyszámlát fizetnem. A napsütés segítségével megtermelné a szükséges energiamennyiséget (kéményhuzat -> generátor).

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.07.28. 14:02:59

Jó ötlet a kémény melletti ház, de én kicsivel több ablakot tennék bele, így elég sötétnek tűnik. Habár, nem tudom, arrafelé mi adja a panorámát. Lehet, hogy még egy ablak is sok volna a rothadó ipari környék miatt? ;)

Kusics Iván · http://pinguinekszigete.blog.hu 2012.07.28. 14:20:02

a budai Zsolnay-negyed válhatna ebből a területből, sőt. Graphisoft Park-Gázgyár, még sokkal több is lehetne, pláne ha az Óbudai Egyetem is benőné az áthidalandó területet, minekutána campust alakítana ki a gyár épületeinek felhasználásával. persze valamiért a fővárosban nem lehet úgy hitelre építkezni, mint mondjuk Pécsen, üzleti tervnek meg bankhitelnek ez az egész viszont túlságosan is nagyívű és kockázatos.

euAgWzgmmtq7K 2012.07.28. 14:54:09

"Hazai példáról egyáltalán nem tudok"

Akkor olvass utána a siófoki víztoronynak

McKinney 2012.07.28. 15:05:42

ez a vertikális tornác nem jó ötlet. naponta többször is váltogatva használt funkciókat le-föl lépcsőzve kell megközelíteni; ez nagyon megkeseríti a lakók életét. Sajnos sokan kénytelenek így élni, ők tudják jól, mire gondolok.

eöeöe 2012.07.28. 15:41:07

nem értem a könyvfétisét, elég barbárnak tűnik

mens sana 2012.07.28. 16:20:52

a belső vázlatok kicsit ilyen impossible missionösök lettek, már látom is, ahogy a csaj bucskázva ugrik le a kanapéra

egy maréknyi dollár 2012.07.28. 17:24:53

A Gázgyári lakótelepről írnál-e?Sok-sok fotóval, persze.Én tíz éve jártam ott; lenyűgözött.Most elég messze vagyok tőle.

egy maréknyi dollár 2012.07.28. 17:26:45

Bocs, az a Rómain van, amire én emlékeztem.

Leriel 2012.07.30. 12:39:30

Miért jobb egy kivénhedt gyárépületben lakni, mint bármelyik másik házban? Ugyanaz a szmog, zaj, ugyanúgy ott a Sziget. Ennyi erővel költözhetne az illető a Flórián mellé is.

@egy maréknyi dollár: tényleg van lakótelep a Gázgyár mellett, ma nagyjából úgy néz ki, mint Wekerle. Jól konzervált szocializmus-szag, zöldövezet, óvoda, focipálya, kultúrház, kiskertben paprikákkal körbeültetett légópince-lejáró.
süti beállítások módosítása