Kálvin téri áruház - fotó: Laci

Majd egy éve írta meg az Urbanista, hogy bár a Kálvin téri áruházat felújították, a sarka rejtélyes okból kimaradt. Most Laci küldött egy fotót és néhány sort arról, hogy a munkálatok befejeződtek, az egész épület szép - már amennyire a szedett-vedett boltfeliratok engedik:

Íme a Kálvin téri áruház aktualizált homlokzata. A kép tanúsága szerint már 3 hónappal a vonatkozó blogbejegyzés után kész lett. Az eset rámutat arra, hogy bár abszurd helyen élünk, ahol különlegesen sok logikátlan dolog történik, nem szabad, hogy ettől keserű, mindenben hibát kereső (és találó) nyugdíjasokká váljunk.

A felesleges, általában félig informáltságból  eredő pusztító kritizálás hibájába én is gyakran esem, a Kálvin téri áruház félújítóit is elküldtem magamban mindenfele továbbképzésre a cikketek olvasása után. Ezt teszem most jóvá a csatolt képpel.

üdv
laci

Ui.: A egyik kommentelőnek igaza van, amíg az üzletek csúnyák, felesleges a homlokzatot újítani. Reménykedjünk, hogy ez az ügy is alakul, csak nem tudunk róla.

Kösz a levelet, igyekszem én sem zsörtölődő nyugdíjassá válni, a pusztító kritizálásra buzdításért is elnézést minden szeretett olvasótól!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: felújítás bevásárlóközpont kiskörút kálvin tér ix. ker lónyay utca belső-ferencváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr334664781

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.19. 11:06:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

innovation 2012.07.19. 10:13:36

Nem lett szebb. :(
(Ebbe a felújításba az egységes cégér arculat nem fért már bele? o.O)

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2012.07.19. 10:21:31

legalább a félemeleti ablakokból száműzhették volna, a földszinti homlokzat úgy is az egész városban siralom, de legalább afölött legyen szép...

GL-581 g 2012.07.19. 10:40:29

Ótvar ez így is, úgy is. :-/

A fenti szinteken működik valami?

Egy ilyen épület tök jól mutatna... egy alföldi kisváros főterén. De ez egy világváros frissen felújított forgalmi csomópontja a belvárosban. Valamit nagyon jó lenne végre kezdeni a Kálvin tér összképével is, mert olyan mintha valami óriási óvodás építette volna legóból. Itt egy falusi templom, ott egy üvegtorony, amott egy furkóklasszicista stílusú szálloda, emitt pedig a kiskunvérlemezi Betyárok Csillaga áruház pontos mása... ciki az egész hely.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2012.07.19. 10:51:47

@GL-581 g: és mit kéne szerinted kezdeni vele így utólag? Amúgy szerintem egy 2000 éve lakott helyen természetes, hogy találkoznak a civilizáció és az építészet különböző rétegei, még ha itt elég kétes is lett a végeredmény.

GL-581 g 2012.07.19. 11:25:33

@d'oh: A "kétes" sajnos itt túl enyhe kifejezés. :(

1) Kapásból nem kellett volna építési engedélyt adni egy pár épületre. Gondolok itt az üvegtornyokra - ha már irodaház, lehetett volna igazodni az Aegon biztosító épületének homlokzati képéhez. Nem feltétlenül lemásolva azt, de igazodva hozzá.
2) Az a fehérre meszelt templom nagyon jól mutat... a már említett Kiskunvéredény község főterén, de itt bizarr. És nem is egy történelmileg fontos épület, ugyanaz a default templom, ami minden második magyar faluban áll. Nem lehetett volna helyette egy olyan templomot építeni, ami 1. nagyobb 2. esztétikusabb? Vagy ezt a mostanit átépíteni/kibővíteni?
Egyszerűen optikailag elvész a téren, és kilóg, mint zsiráf a tornasorból.
3) Az a Korona Szálló a város egyik leggusztustalanabb épülete. Nagy, ormótlan és gagyi színű. Legalább lefesteni nem lehetne? Vagy eldózerolni a francba?

Mindent összevetve: nekem régi mániám, hogy Budapestnek a legjobbat tenné, ha egy falka buldózerrel kicsit megritkítanák, mert jelen formájában nem tud magával mit kezdeni, és túl tömör, zsúfolt és lepukkant - de mindez a Kálvin térre halmozottan igaz.

ehpkb5 2012.07.19. 12:05:16

@GL-581 g: a Korona az egyetlen nagy kapacitású, busszal megközelíthető, nem 5-csillagos szálloda a belvárosban, ne akard már ettől is megfosztani a turizmust :)
a külseje pedig olyan, amilyen, egy ágyvár sose lesz esztétikus, csak praktikus

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2012.07.19. 13:44:13

A Kálvin tér a kedvenc terem az egész városban. Gyakran szoktam turistákat vinni körbe, és olyankor ezen a téren tök jól be tudom mutatni a város történetét, mert szinte minden korszakból van egy épület, plusz ide lehet képzelni a piacot, városkaput stb. Szóval ilyen szempontból a legorganikusabban alakult tér, ami a lehető leghitelesebben mutatja, milyen is ez a város. Az irodaházak is. És szerintem ez így van jól.

Aztán persze lehet, hogy valakinek meg bántsa a szemét - az nézegesse a Parlamentet meg a Halászbástyát, amik biztos szabályosabbak, de halálosan unalmasak.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.07.23. 21:50:33

@airdace: "Szóval ilyen szempontból a legorganikusabban alakult tér, ami a lehető leghitelesebben mutatja, milyen is ez a város."

Ezzel akár egyet is értek, legfeljebb messze nem annyira pozitív értelemben, ahogy azt Te mondod...

Vaandor 2012.09.11. 23:32:41

@airdace: @promontor: Az organikus fejlődés igaz. Mégsem szeretem a Kálvin téri üvegdobozokat, mert nem többek üvegdobozoknál.
Hozzáadott építészeti értékük kifejezetten elenyésző, pedig a közhiedelemmel ellentétben nem minden ronda, ami új. (Talán a délebbin a behorpasztott főbejárat lehetne az egyedi részlet, de az is "elveszik".)

Összehasonlító példa: Árpád híd, pesti hídfő.
Délen ott a Duna towers, két bazi nagy, homogén hasáb, és annyi. Északon az Erste tornyok: Tök ugyanolyan üvegtáblákon alapul, de ven ritmusa a szinteknek, van kontrasztja az íves/szögletes homlokzatoknak, van játéka a kibillentett szimmetriának... Van benne valami.

Veszélyesebb vizekre merészkedve én még a vörösmarty téri "kötözött sonkát" is dícsérném, de ott pl. funkcionális gondok beleszólnak.
süti beállítások módosítása