Emlékeztek még a világrekord budapesti panorámaképre, amelyen 70 milliárd pixeles felbontásban lehetett böngészni a fővárost a János-hegyi Erzsébet-kilátóból? Most ugyanez a csapat (360world) a tájképzoomolgatás mellett valami mással rukkolt elő: húsz híres magyar festményről készítettek gigapixeles felbontású képeket. Ezekben nem lakóházak ablakain lehet bekukucskálni, hanem mondjuk ecsetvonásokig belezuhanhatunk egy Csontváry-képbe. Eszméletlenül klassz, próbáljátok ki!

Persze mindez bármilyen szép és jó, még nem annyira Urbanista-téma. A dolog onnantól izgalmas ezen a blogon is, hogy a fényképekből csináltak egy gesztusvezérelt installációt. Ennek segítségével gyakorlatilag "meg lehet érinteni" és kézmozdulatokkal lehet irányítani vetített tartalmat. A projektet a múzeumok éjszakáján mutatták be a Nemzeti Galériában, ahol egy baromi erős fényű projektorral kötöttek össze egy számítógépet, amivel három festményt mozgathattunk. A mozgásérzékelő program amúgy szintén magyar fejlesztés: a képre helyezett ikonokra navigálva információs ablak nyílik meg a festmény titkairól, a látogatók pedig kinyújtott kezükkel "mozgathatták" a festményeket, előre-hátra lépéssel pedig közelítettek vagy távolítottak.

Ez az utóbbi tagmondat, tudom nem hangzik valami nagyon innovatívnak, mert az ember általában minden múzeumban előre-hátra lépéssel közeledik-távolodik a festményektől, de hogy értsétek miről is van szó, érdemes megnézni a fenti videót. A festményeket meg itt bogarászhatjátok, akár egész hétvégi programként.  

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: festmény múzeum fénykép installáció magyar nemzeti galéria

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr724620422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2012.06.30. 15:23:27

Ennek aztán marhasok értelme van, itthon is megnézhetem hd-ben aztán nem húztak le a belépővel

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.06.30. 21:38:42

(Nem annyira) olcsó játék, gyerekeknek. (A "hülye" szót szándékosan hagytam ki, mert itt nem kell!) Mert gyerekeknek tényleg jó, meg érdekes és közelebb hozza őket a művészetekhez (lásd a filmet!), de egy felnőtt máshogy értelmez egy képet. Egészben kell nézni, és a részletek max. a muzeológusnak, vagy a restaurátornak fontosak.

A profi, (nagyon) nagy felbontású fényképezőgépeket gyártó Hasselblad honlapján is ezzel jönnek: milyen jó, hogy egy festményen lévő hajszálrepedések is láthatók a 150 megapixeles fotókon! Ok, de ez kit érdekel?
Bármely képernyőn látható kép kb. 0,8 megapixeles, és élvezhető. Látjuk, mit ábrázol, miről szól stb. Ez bőven elég e befogadáshoz.

Arról nem is beszélve, hogy az Epson ugyan jó projektorokat gyárt, de a valóságban milliárdszor több színt látunk. Akkor meg már inkább nézem az eredetit.

Persze, jó kezdeményezés, de kicsit elcsúszott a Csodák Palotája-féle látványosságok felé...
;)

solesz · www.index.hu 2012.07.01. 09:08:12

@bestpixel: ez egy kereseti forrás a kiállítónak. Ha bejön rá a vevő akkor neki megéri. Ennek is van közönsége. És természetesen annak is amiről Te írsz.

balintjoe_ 2012.07.01. 20:57:19

@bestpixel: Húú hát hol kezdjem!
Magyarok vagyunk, nem hogy örülnénk egy jó kezdeményezésnek kicsit azért fikázzuk! Köszi!

Nem hogy örülnénk annak hogy vannak tehetséges emberek, és tudnak már meglévőt dolgokat összeszerkeszteni egy újjá, leköpjük őket!

Én ott voltam, megjegyzem a nénik akik jöttek nagyobb csodálattal voltak mint a gyerekek, de ez a projekt az eljövendő generációnak készült, aki a gép előtt ül és szocializálódik akiket egyébként máshogy nem lehet bevonni a művészetbe. Érintettségem nyomán nem haza beszélek, hanem ez egy jó kezdeményezés és gondolat, így tovább adni a művészetet, a fiataloknak. Igen kicsit "csodákpalotás", de pl a nagy tesó (google) is mögé állt, tehát szerintem nem semmi.

Legyünk büszkék arra amink van és amiket csinálunk.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.07.01. 22:11:23

@solesz: @balintjoe_: Még mielőtt megköveznétek: egyetértek veletek, nekem is tetszik a rendezvény, ezért írtam is, hogy "Persze, jó kezdeményezés..."
De nem "köptem le" senkit, főleg nem a kezdeményezőket és azt is írtam, hogy ™gyerekeknek tényleg jó™.

Amit írtam, azt mint fotós írtam, aki tudja nagyon jól, hogy egy pixelekre szedett, kivetítőn bemutatott festmény mennyire más, mint az eredeti. Ennyi. Nem kell mást belemagyarázni a szavaimba.

Ja, és ott a szöveg végén a ;) is! Nem véletlen az sem.
Szóval: ;)
süti beállítások módosítása