Gróf Balázs rajza - indafoto.hu/zpfoto

Small is Beautiful. Az ember olyan önzetlenül tud lelkesedni valamiért az elején, amíg még kicsi, legyen az politikai mozgalom, start up cég vagy zenekar. Én is így voltam a Zöld Pardonnal, amikor még csak le lehetett heveredni a fűbe a színpad, meg az egy szem pult közé és háttérzenének hallgatni valami tök ismeretlen bandát. Persze nem a „régen minden jobb volt” beszél belőlem, az sem zavart, amikor már más méretben és más közönségnek üzemelt, filléres belépővel és nagy nevekkel.

Persze voltak, akiket igen. És bár érthető a lakók panasza, nem értettem egyet a bezáratásával. Ha egy tányér koszos, akkor nem kidobni kell, hanem elmosogatni (vesd össze KÖKI). Nem tudom, hány ott élőt zavart a léte és mennyivel kevesebbet (?) a mostani helyszín.

Ha pedig nem a hangoskodás volt a fő szempont, hanem mondjuk az, hogy jelenthetne nagyobb bevételt is az önkormányzatnak a közterület bérbeadása, elkerítése, akkor ott egy remek példa, az általam igencsak kedvelt Sziget. Ők éveken át ingyen használtak egy igencsak értékes területet. Aztán a főpolgármester-váltás után kicsit rájuk szóltak, hogy irgum-burgum, majd rövid, de hangos alkudozás után megállapodtak. Aztán most mindenki boldog.

Nem véletlen, hogy Tarlós a ZP mellett is kiállt, hiszen a fővárosnak is érdeke, hogy bevételre tegyen szert (az meg, hogy vonzó szórakozóhelyei legyenek, szintén, de azért az előbbi a vitathatatlanabb érv). A Szigetes modell itt is működhetett volna. Kár, hogy ez nem fővárosi szinten dőlt el.

 

302542_10150811870425006_300437994_n[1].jpg

Fotó: fb.com/zoldpardon

A ZP-t bezárták, rengeteg ember és egy csomó klassz előadó (valamint több, a kitűnő PR-lehetőséget megragadó jobb- és baloldali politikus) siratta el. Népszerűségét jellemzi, hogy a vele együtt bezárt sorstársáért, a Rióért nemhogy egy jaj szó, de egy hangosabb sóhaj sem hangzott el, sőt mikor felmerült, hogy új helyszínre költözik, mindenki heves tiltakozásba fogott, pedig nem is lakott területről „csak” Újbuda talán legjobb lazulós parkjáról volt szó.

Vagyis egy éve úgy nézett ki a képlet, hogy

 

csúnya önkormányzat vs. szegény, elnyomott kultúrmisszió,

 

esetleg a másik irányból nézve

 

szegény kisgyermekes, pihenni vágyó családok vs. bunkó részeg randalírozók.

 

Mindkét képlet logikus, egyszerű, bárhol a világon értelmezhető. Igen ám, de most jön a csavar!

A ZP újra kinyitott (vagy mi), mégpedig abban a kerületben, amelyik olyan csúnyán bezáratta, ráadásul alig néhány száz méterre az előző helyszíntől. Mi van? Ha nagyon naiv szeretnék lenni (és azért az mindig egyszerűbb), akkor ezzel a cserével látszólag mindenki rosszabbul járt. Vegyük sorra:

 

1. ZP

Nem kell magyarázni, hogy mennyivel klasszabb hely volt nekik Budapest legforgalmasabb, éjjel-nappal üzemelő villamosvonala mentén működni, egy egyetemi campus közepén, kőhajításnyira több kolesztól. A bontás, költözés, építés, ügyintézés, ki nem nyitás miatti bukás költségeiről nem is beszélve. Ráadásul az egyetemekkel semmilyen konfliktusuk nem volt, új szomszédjukkal (lásd lejjebb) azonban egyből szembe kerültek. Elhangzottak olyan ellenérvek is, hogy az új hely nem biztonságos: igaz, ami igaz, ennek a hídlábnak összehasonlíthatatlanul nagyobb a forgalma, mint a Petőfiének volt.

Előnynek lehetne felhozni, hogy a korábbival ellentétben magánterületen vannak (hogy hogyan került a Rákóczi híd lehajtója által határolt kör portugál többségi tulajdonba, az megérne egy külön posztot), ám a terület kisebbségi tulajdonosa továbbra is az önkormányzat. Vagyis tőlük nem szabadultak meg.

 

560696_10151778580310006_358304520005_23908376_329223449_n[1].jpg

Koncert a Rákóczi híd lábánál Fotó: fb.com/zoldpardon

Hogy miért maradtak mégis Újbudán? Mint az Urbanista kérdésére elmondták:

 

„többek között azért, mert decemberben a látogatói közvélemény kutatás 75 százalékban a XI. kerületet jelölte meg lehetséges elfogadható helyszínként. Ezen kívül többször egyeztettünk a kerület polgármesterével, kabinetfőnökével, alpolgármesterével, akiktől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Rákóczi híd lábát – mint lehetséges helyszínt – támogatják. Mi ezt elfogadtuk, mivel nem akartunk a tavalyihoz hasonló küzdelmes évet. Ez lett belőle... Egyik egyeztetésen sem derült ki számunkra, hogy az önkormányzat ezen a területen tulajdonos, sőt a bérleti szerződésből sem, mert ott egy  portugál cég volt megjelölve.  Nekünk is váratlan volt a helyzet, enyhén szólva."

 

Akkor talán az önkormányzat járt jól? Látszólag nem…

 

2.Újbuda önkormányzata

A régi ZP bezáratása akkoriban logikus lépésnek tűnt a részükről: a lakók/választópolgárok érdekeit tartották szem előtt, akiket zavart a hangoskodás. Ezért hajlandók voltak lemondani a közterület-használat díjáról is.

Az új megnyitásával azonban zárójelbe tették az egészet. Hangoskodás ugyanúgy van (bár állítólag az a plusz száz méter sokat jelentkedves ott lakók, Ti hogy látjátok, halljátok?), ám mivel magánterületre száműzték a szórakozóhelyet, így közterület-használatért nem szedhetnek be pénzt.

Zöld Pardon nagy terkep

Zöld: a ZP régi helye a Petőfi hídnál Narancs: a ZP új helye a Rákóczi hídnál - forrás: index.hu

Ráadásul szereztek egy elég fajsúlyos „ellenfelet” is, pedig az Infoparkban működő cégek után csak csurran-cseppen valamicske iparűzési adó (a 210 millió forintnyi éves építményadóról nem is beszélve, melyet értelemszerűen a bérlőkből kell kigazdálkodnia az üzemeltetőnek).

És hogy ők hogy kerülnek a képbe? Nos…

 

3. Infopark

Az Infopark alig ötven méterre van az új ZP-től, ami nem csak azért zavarja őket, mert kapásból egy netkábelátvágással indították az építkezést. (A Zöld Pardon mentségére legyen mondva, hogy az semmilyen közműtérképen nem szerepelt, ami persze aligha vigasztalta mondjuk a Lufthansa dolgozóit, akik épp innen szolgálják ki világszerte több légitársaság és reptér számítástechnikai rendszerét).

Illusztració: infopark.hu

Ami azonban hosszabb távon jelenthet problémát: csomó nemzetközi call-center működik benne, napi 24 órában, amelyeknek nem igen kedvez a zaj. A német ingatlanos cég lobbierejét jellemzi, hogy nagyköveti szinten igyekeztek megpuhítani a magyar politikát, hogy a ZP költözzön máshova. Szerintük akár már a híd túloldalán, vagy a Kopaszin is jó helye lenne (ha már egyszer ez utóbbinak ugyanaz a tulajdonosa, mint a szóban forgó területnek). 

A Zöld Pardonnak azonban esze ágában sincs költözni, mint mondják

 

„a Kopaszi-image messze van a zenés táncos rendezvényhelyszíntől. Szóba sem került, vannak ott elegen. Egyébként utánanéztünk, zaj szempontból, törvényi szabályozás alapján az irodaház nem rendelkezik védendő homlokzattal. Mi a hatóságtól kértünk engedélyt arra, hogy a Rákóczi híd lábához költözhessünk. Mert a híresztelések ellenére jogszabálykövetők igyekszünk maradni.”

 

A napi eseményekbe nem szeretnék belefolyni (ha minden igaz, most épp az V. kerületnél pattog a labda, hogy eldöntse minden szabályos-e).

15542651_c809e0230520cab64c66c0196cb5bac9_xl[1].jpg

Forrás: zoldpardon.blog.hu

Na meg a tulajdonosi háttér boncolgatásába sem (arra ott a Mancs). A fenti anyag megjelenése előtt mindhárom érintettel egyeztettem, köszönöm mindegyikük konstruktív hozzáállását. Ugyanakkor az alapkérdésre továbbra sem kaptam választ:

 

kinek volt jó ez a költözés/költöztetés és miért?

 

A válaszokat a kommentekbe várom, köszönettel!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szórakozóhely zöld pardon dunapart zaj infopark kopaszi gát xi. ker lágymányos rákóczi híd

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr744557347

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megnyitott új helyén a Zöld Pardon! 2012.06.01. 15:31:39

Helyszín: Bp., Rákóczi híd, budai hídfő Látogatás: 2012. május 29. 15:30-21:00 > A Zöld Pardon vélt vagy valós dolgaitól gyakran visszhangzik a közvélemény és a sajtó, d...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l.skywalker 2012.06.01. 13:24:30

Nektek. Van miről írni :)

denevér3333 2012.06.01. 13:34:48

Azokanak aki a Karinthy - Irinyi villamosfordulónál laknak mert hogy ott is vannak lakóházak s az közelebb van mint a megjelölt ház! Amúgy én most nem hallom tehát nekem jobb a tavalyit viszont hallottam!

Németh András 2012.06.01. 13:38:18

magyarnarancs.hu/belpol/lesz-pardon-80194
itt meg valami olyasmit lehet olvasni hogy kik és hogyan alakítottak cégeket fél évvel a ZP bezárása előtt egy olyan területen amit később az Önkormi javasolt a ZP-nek, így ezek a cégek már be is lettek véve a buliba...

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.06.01. 13:39:50

Az biztos, h ezzel az akciójával olyan szinten lett nekem ellenséges a komplett ZP, h akkor se mennék oda, ha még ők fizetnének nekem.

Maximálisan megértem az Infopark tulajdonosait.

Ha vki ellenkezne velem, annak ajánlom, h gondolja végig a következőt:

Mit tenne az illető, ha felépítene valahol egy gyönyörű, új házat, körülötte zöld, Duna, viszonylagos nyugalom, majd egyszer csak megérkezne a helyi vurstli körhintástól, céllövöldéstől, és elkezdene parádézni, hangoskodni, muzsikálni a kapuja előtt és az oda igyekvők még a kerítését is lehugyoznák, de minimum oldalba hánynák egy kiadósabb dodgemezés után.

Hát én először szolnék, h ezt talán ne, aztán még egyszer szólnék, majd a németek helyében olyan balhét vernék, h a wermacht tigris tankjai taposnák el az egész hóbelevancot ha nem tágítanak, de azonnal. Nagyjából ez a véleményem a helyzetről.

A ZP tulajdonosai, vhogy úgy érzik, h nekik alkotmányban (bocs alaptörvényben) rögzített joguk az, hogy zenés táncos rendezvényt tartsanak és ezzel a láblógatós semmirekellő munkával biztosítsák a saját megélhetésüket.

Gyász ez az egész, az h még mindig ott van és az is, h ki is fog nyitni... Mondjuk ennyit ér a komplett magyar bürokratikus rendszer is fővárossal, kerülettel, rendőrséggel és szakhatóságokkal all inclusive.

Németh András 2012.06.01. 13:40:41

@Németh András: de most látom hogy pancser vagyok mert egy olyan cikket találtam amit ti már alapból beraktatok a cikkbe :D

bocsesz

Doohan 2012.06.01. 13:43:41

Mi a Bártfai utcában lakunk a kis családommal. A Petőfi hídnál nem hallottuk, de az új Lágymányosi hídas majdnem minden este hallható. Gyors mérés után l200 méternek tűnt légvonalban a mostani.

Németh András 2012.06.01. 13:43:42

@klarky: azért ha veszel egy nagy levegőt, akkor gondold végig hogy az általad megutált ZP önként ment oda ahova? Vagy esetleg ezt valaki más irányította? És ha igen akkor szerintem ne csak a ZP vezetőségét utáld (mellesleg sajnálni sem kell őket, félreértés ne essék, de azért nem tart sokáig elolvasni 2-3 cikket amiben már megkaparták a felszínt).

katog 2012.06.01. 13:44:43

A lakóházas térképnél van egy kis hiba.
Egyrészt, ahogy az előttem író is megemlítette: az Irinyin lakókat kissé jobban érintette. Másrészről a Duna másik partján élők is erősen zajszennyezettek voltak - bár ez a probléma most csak délre úszott - lehetne vizsgálni, hol érint több embert és drágább lakást...
De zaj szempontjából egy szórakozóhely esetében nem csak azt kell vizsgálni, hogy konkrétan a koncert idején mi hallatszik, hanem azt is, hogy a "feldobódott" hangulatú érkező és távozó közönség hol vonul, hol melegít, hogy lazít aztán. És ez a régi ZP esetében sokkal zavaróbb volt, mint a mostani helyszínnél.
Mindamellett én nagyon nem örülök a mostaninak. Egy zsebkendőnyi helyre rakták be. Hurrá.
Hogy nem látták a netkábelt semmilyen terven, az mérsékelten menti, hogy nekik sem volt semmilyen engedélyes tervük.
És nem örülök annak, hogy most az a bringalehajtó lesz tele törött üveggel és kilengő gyalogossal, aminek nem nagyon van alternatívája. (A Petőfi hídon legalább volt néhány sáv.)

Németh András 2012.06.01. 13:47:13

@klarky: és abban egyetértek hogy az Infoparkosokkal kicsesztek de nagyon.
És mivel ott is nagykutyák vannak ezért még azt is el tudom képzelni hogy valami Önkormi vs Infopark vs Háttércégek harcba dobták be a ZP-t, melynek a legfőbb célja borsot törni az ellenfél orra alá.
Kreatív módszerekben a nagy dolgokat irányító háttérrendszerek nem szűkölködnek :D

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.06.01. 13:53:47

Azért azt sem kellene elfelejteni, hogy korábban lényegében teljesen illegálisan működött a ZP. Nagyobb helyet foglaltak, mint amit lehetett volna, ráadásul fizetni se nagyon fizették a bérleti díjakat.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.06.01. 13:55:22

@Németh András: Nézd András! Engem teljesen nem érdekel, h miért ment oda, az meg pláne nem, hogy ki mozgatja a szálakat a háttérben.

Én azt látom, h van/volt egy kulturált, fejlődést szimbolizáló városrészünk, amibe most nem kicsit beleszart a vándorcirkusz, mert csak, ráadásul ennek híre megy bármerre a világban, hisz a német, plusz az ott dolgozók teljesen jogosan fogják értetlenül mesélni, h mi történt és azt, hogy ezt itt meg lehet tenni. Balkán faktor ON.

Halkan jegyezném meg azt, hogy tudtommal az eredeti helyén sem volt engedélye a ZP-nek, ill. ha volt is vmire jóval túlterjeszkedtek az engedélyezett területen. (erről is írtak már nem egyszer) A másik dolog az az, h emlékeim szerint ez a területet a ZP első körben elutasította, azt mondták, h ők ide semmikép nem mennek, pedig egyszer mintha maga az önk. ajánlotta volna ezt egy elborult pillanatában.

Mikor a ZP látta, h neki itt új helye nem lesz és érezte azt, h hamarosan jön a szabadtéri rendezvények ideje fogta magát és mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne elkezdtek ide építkezni.

Hol van az megírva, h ZP-nek lennie KELL!? Nem kell! Tőlem legyen, de keressenek egy erre alkalmas helyet. Ha a Hősök tere közepére cuccoltak volna akkor is ennyire mellettük lennél?

sipp 2012.06.01. 14:03:57

Gondolom, "minden bezzegvárosan" simán engednének felépíteni egy ilyen helyet. A túlparton a Ferencvárosban minden koncertet tisztán hallani. Az irodákban nem tudnak dolgozni. Há' persze.

Viktus 2012.06.01. 14:15:44

Ez a ZP a Petőfi hídnál is leginkább rendészeti probléma volt, és a Lágymányosi híd lábánál is az lesz.
A zajszintet belehet állítani viszont az oda tartó ifjúságot hatóságilag lehet kordában tartani. A buliba menet való ivászat-hangoskodás-szemetelés kombó most nem a lakótelepen, hanem az infoparknál fog lecsapódni ez ott a valódi probléma.

ZBR 2012.06.01. 14:18:52

Azért pár dologról illene nem megfeledkezni:

1. A ZP azért nem az a korrekt vállalkozás, aminek mutatja magát. Legalábbis régebben biztos nem az volt. Amikor túlterjeszkedett, nem fizetett, nem bontotta el magát, satöbbi. De erre már más is utalt... Talán némi részrehajlás van Dá-tól?

2. Az építési engedélynél is azzal érveltek, hogy ideiglenesek az építmények, elbonthatóak és el is fogják bontani szezon végén. Akkor most miért is akkora gond, hogy költözni kellett?!

3. Egy helynek be kell járatódnia, erre időt kell hagyni. Mindemellett, lehet, hogy az iskolaszünetet is illene megvárni látogatószámok tekintetében. Korábban minden riportban az hangzott el, hogy jajjdejó volt a ZP, mert ide a fiatalkorúak (18 alattiak) is jöhettek és biztonságban voltak. Ennek megfelelően gondolom ők nagy részét képezik a közönségnek.

4. Ha csak "alig néhány száz méterre az előző helyszíntől" van az új, akkor a közönség miért nem tud átmenni? Leszakad a lábuk? Atomjaikra hullanak? -10 fok van?

5. Nem csak a netkábelbe vágtak bele, hanem a rézsűbe is. Nagyon jó lesz, amikor eltűnik az útpálya. Az adófizetők pénzéből meg lehet majd javítgatni. De persze a ZP-t semmilyen felelősség nem terheli, ugye?!

6. Ha a költözés "mindenkinek rossz", a ZP miért ment volna bele? Egy üzleti vállalkozás, vállalja a kockázatot, HA AKARJA, ennyi. Ha az emberek mégsem mennek oda, amit az előzetes felmérések alapján preferálnak, akkor ez van. De ők rábólintottak erre a megoldásra, úgyhogy pofa lapos, nem kéne fanyalogni.

7. A túloldalon van ugye a Park. Ne feledjük, hogy a "szegény" ZP sorsára talán ez is hatással van. Meg úgy általában a szórakozóhelyek. Meg a válság eszkalálódása. Meg a saját programuk milyensége is. Szóval azért ilyen rövid idő alatt ilyen nagy hisztit csinálni arról, hogy néptelen a ZP, elég felemás.

8. A "bunkó részeg randalírozók" okozta zajhatás a VONULÁSI ÚTVONALAK MENTÉN okozott gondot! Ezt a környék lakói azóta is hangoztatják. A térképen szépen kimért lakóházak nem esnek ebbe az útvonalba. Sőt, az új vonulási útvonal végig a Duna mentén az egyetem előtt húzódik, tehát semmilyen lakóházat nem érint.

9. Az Infopark problémáját megint a ZP-nek lehet orvosolnia. Egy rendezvény nem csak az adott hangerőn tud üzemelni ám... Lejjebb lehet azt venni. A látogatók halláskárosodásán is segítene.

10. A forgalom kapcsán azért nincs nagyságrendbeli eltérés a két helyszín között. Mind a két hídon nagy a forgalom.

Perix1 2012.06.01. 14:21:30

Nem tudom írta-e már valaki, én tegnap este jártam arra kocsival (a felső rakpartról kanyarodtam fel a Lágymányosi hídra (ezt mért kellett átnevezni?)), olyan 21.40-50 körül. A híd alatt volt egy kis tömörülés, a megszokott parkoló autók ahol csak elférnek, de a 2 sávot tisztán hagyták, gyalogosokat nem nagyon láttam a címer előtt, körül.
A gáz később jött, már fent a hídon amikor a déli oldalról akart 3-4 fiatal a belső korláton és 2 db 70 km/órás sávon átkelni a "villamos sínekre", majd gondolom tovább a másik oldalra. Remélem épségben sikerült nekik, én nagyon nem szeretnék még egyszer ilyenekkel találkozni ott, mert szeretem amikor az életemmel és a vagyonommal játszanak mások, azért mert idióták és nem tudják hogyan jussanak el a szórakozásuk helyszínére! A folytatás a híd pesti oldalán, az 1-es végállomása körül jött ahol egy fiatal pár enyelgett a belső sáv azon részén ahol nincs korlát az út felé. Kicsit féltem, hogy mikor lépnek elém! NEM SOK MARADT volna egyikünkből SEM!
Hát ennyi tudok mondani Vietnámról, Forrest Gump után szabadon,
nem kíváncsian várom és előre sajnálom minden résztvevőjét az első balesetnek!!!!
Tán erre is kéne figyelnie a kedves ZP építő csapatnak!
Perix

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.06.01. 14:23:23

@ZBR: bocs, de mégis a cikk melyik részét érzed részrehajlónak?

csárli hárper 2012.06.01. 14:49:32

tegnap este autóztam arra, fent a hídon tömeg, mert simán rálátni a színpadra, a lehajtón kulturált szórakozásra vágyó fiatalok bóklásztak...
csak idő kérdése és csúnya balesetek lesznek.

nemecsek ernő áruló 2012.06.01. 15:01:14

@klarky: "Mit tenne az illető, ha felépítene valahol egy gyönyörű, új házat, körülötte zöld, Duna, viszonylagos nyugalom"
Hát ha egy világváros BELVÁROSÁBAN teszi ezt, akkor meg is érdemli.

nemecsek ernő áruló 2012.06.01. 15:04:49

@ZBR: "Az Infopark problémáját megint a ZP-nek lehet orvosolnia"
Nyilván arról nem beszélve, hogy az Infopark épületfenntartója lehetne annyira konstruktív, hogy beengedi a zajmérő munkásokat, de ettől a ZP hivatalos közleménye szerint mereven elzárkóztak - talán azért, mert igazából nem is hallatszik be az ellenkező irányba fordított színpadról a zene, és nem akarják, hogy a ZP-nek papírja legyen róla? Csak kérdezem.

omlósz 2012.06.01. 15:07:27

Ki nyit ki ablakot egy irodaházban nyáron? Vagy feleslegesen megy a légkondi? Zárt ablakoknak meg hangszigeteltnek kéne lenniük.

lyken 2012.06.01. 15:17:59

@ZBR: Megalike. Gyönyörűen össze lett foglalva.

MacPhisto 2012.06.01. 15:33:28

@lyken: Lószart. Hazugságok és félinformációk.

1. A ZP soha nem foglalt több helyet mint a szerződése és soha nem tartozott az önkormányzatnak.
index.hu/belfold/2011/02/03/a_zold_pardontol_nem_kerhetnek_tobb_penzt/

2. Gondolkozz. Ez nem olyan, hogy felemelem a toitoi WCt oszt leejtem máshova. Területrendezés, közművek, szakhatósági engedélyeztetések - milliók.

8. Tiltsuk be a focimeccseket is, dózeroljuk le a pályákat, mert a közönség szétveri a metrót. Így van!

+1 komment valahol az elején...
"Mit tenne az illető, ha felépítene valahol egy gyönyörű, új házat, körülötte zöld, Duna, viszonylagos nyugalom, majd egyszer csak megérkezne a helyi vurstli körhintástól, céllövöldéstől, és elkezdene parádézni, hangoskodni, muzsikálni a kapuja előtt és az oda igyekvők még a kerítését is lehugyoznák, de minimum oldalba hánynák egy kiadósabb dodgemezés után."

Ja, zöld és nyugalom, LOL. Lágymányosi híd, plusz Déli összekötő híd, plusz budai alsó és felsőrakpart. Hú de csend volt addig, amíg a gonosz oldalbahugyozós ZP meg nem jelent!

Gondolkozzatok, ha Németországban akarnék nyitni egy sörözőt és belémkötne a mellettem lévő MOL helyi irodaháza, vajon kinek adnának igazat a helyi hatóságok? ...

MacPhisto 2012.06.01. 15:34:28

@chipanddale74: Hazudsz, nem volt ilyen. Az a Rio.

Kuruttya 2012.06.01. 15:47:10

@klarky: a buzi németek csak tanulják meg, hogy itt nem öltönyben kell hugyozni járni mint náluk, ahol bazmeg este 8 után megáll az élet.

2012.06.01. 16:11:32

Kissé mintha túl idilli lenne a ZP-ről festett kép. Nem is hangzavarba, meg a nyugdíjasok sirámaiba akarok beszállni, de azért azt tudjuk, hogy a ZP a korrupció melegágya volt, a bérelt terület hatszorosát foglalták el, és még fizetni is csak hosszas unszolásra voltak hajlandóak, azt is a piaci árnál jóval kisebb összegben. Ingyenbérlete volt oda is, meg a Rióba is a fél önkorinak, tudjuk mit jelent ez. A mostani helyzet fő eredője meg a ZP-körből kivált túloldali hely tulajának munkálkodása, kölcsönösen szopatják egymást, ez engem a legkevésbé sem érdekel. Mellesleg a ZP az elmúlt években egy nyomorúságos tinisüllyesztő és proligyűjtőhely volt, lehet nosztalgiázni, hogy tíz éve mekkora jó volt, csak értelme nincs.

windex 2012.06.01. 16:21:19

@klarky: ajjaj, sok prekoncepció, sok indulat, sok izé... ez teszi komolytalanná, amit írsz :-) ráadásul úgy kezeled a helyzetet, mintha gondolt volna egyet valaki, és felütötte volna a vurstli sátorfáját valahol találomra, mert teccik neki. a vurstlinak volt jó helye a lobbizóktól távol, elhajtották őket, ezt a helyet ajánlották, elfogadták, zaj szempontjából hatóságilag - ami ugyan tényleg nem feltétlenül egyezik a valós érzéssel - rendben volt, letelepedtek. nézte volna meg az önkormányzat, mibe mászik bele, mikor elkezdte piszkálni őket politikai okból (és a helyzetből már nem tudtak kifarolni, úgyhogy mindenki tovább csinálta, de mintha a fogát húzták volna, úgy), és hogy mit ajánl... te meg nagyobb rálátással talán észreveheted, hogy bármennyire szeretnéd, ez nem amerikai film, ahol egy bűnös van, és az denagyon az, hanem egy helyzet, amiben megint sokan szívnak. és a szezzon még be se indult, hol vannak a gyönyörű (kisboltban vásárol piától) összehányt éjszakák és zajos balhék az utcán? szóval rendesen megkímélhetnéd magad egy dührohamtól, ha tájékozódnál, mielőtt megüt a guta :-)

windex 2012.06.01. 16:23:36

@klarky: az külön tészta, hogy csinálnád te csak egy hétig ezt a "láblógatós" munkát, kíváncsi lennék, bírnád-e :-) inkább fingatós az a láblógatós, ne keverd össze a taxissal ;-) remélem, nem az vagy :-)

windex 2012.06.01. 16:25:37

@shitgun: ebben az országban mi nem a korrupció melegágya? mert pl engem rendszeresen futóbolond hülyénnek néztek, mikor nem akartam korrumpálódni :-)közben meg amit magam látok évtizedek óta, siralomház. a többit meg tudjuk a felmenőktől, ugye

windex 2012.06.01. 16:30:48

@MacPhisto: csak a tényszerűség kedvéért, volt területtúlfoglalás, a linkelt cikk még csak nem is ezt cáfolja, hanem a jogtalanul megemelt bérletidíjról szól. persze nagyobb területet se lehet csak úgy elfoglalni, ott is kellett egy kis hivatali szemhunyás :-)

windex 2012.06.01. 16:36:52

@Perix1: erre az önkormányzatnak kéne figyelnie. minthogy úgy is akadnak veszélyes helyszínek, hogy nincs a közelükben se szórakozóhely. ha van, akkor sem annak kell figyelnie, hanem annak, aki az útért és a közlekedésbiztonságért felel. vagy esetleg ha egy pártiroda (kósza, ideáktól és ideológiáktól mámoros tagok, támogatók, stb), vagy kismamaklub (csevegő, figyelmetlen kismamák és papák), netán elit szivarklub, vagy nagyforgalmú élelmiszerbolt lenne ott, akkor nekik kellene figyelni? miért épp a zp-nek?

MacPhisto 2012.06.01. 16:38:16

@windex: Rendben, linkelj olyat, ahol bíróság megállapított ilyet és azonnal nyilvánosan hamut szórok a fejemre.

A botrány idején a ZP oldalán kint volt a szerződés, sajnos már nem találom. A teljes terület meg volt benne jelölve.

windex 2012.06.01. 16:38:24

@sipp: pláne kánonban a budapest park koncertjeivel, ajjaj...

Optimistic Lyricist 2012.06.01. 16:45:43

Tegnap simán lehetett hallani a ZP-t az infoparkban amikor hazaindultam de az irodában nem volt nagyon zavaró, igaz az "én" ablakom nem a ZP felé néz. Az ablakokat pedig időnként ki kell nyitni, vannak akik nem bírják légkondit.

Jól jellemzi a ZPt ahogy el van intézve a bicikliút kérdése, ki van írva, hogy hagyd szabadon. Mintha az meghatná a részeg embert.

@Kuruttya:
Nem a németeket zavarja hanem azt az 1000+ magyart aki az infoparkban dolgozik.

Anti Anyag (törölt) 2012.06.01. 16:58:00

Valójában szerencse, hogy Demszkyék csak a hídlábat adták el, nem a teljes hidat.

Amúgy este szabadtéren sehol nem engednék rendezvényt szervezni, kivéve ünnepek és kivételes alkalmak.

Egy ilyennek egyértelműen parkban van a helye.

Celtic 2012.06.01. 17:22:12

Hogyhogy kinek volt jo? Ez masodlagos kerdes. A lenyeg, hoyg az onkormanyzat megmutatta. Igaz, hogy eddig x helyett x/6 osszeget kaptak, mostantol meg nullat (hizsen nem onkormanyzati terulet), de megmutattak! Ez a forradalom elvtarsak, tomindegy, kinek jo vagy rossz, lenyeg, hogy megmutassuk!

Amugy en is ott laktam az Irinyin es a Sch koleszbol (Uj Var klub) tavozo tomeg sokkal jobban zavart. Nem is beszelve arrol, amikor az ifju egyetemistak ejfelkor fociztak vagy kosaraztak. Megsem jutott eszembe ez miatt haborogni, igy negyven folott sem felejtem, hoyg voltam feleennyi is.

odamondó 2012.06.01. 17:51:29

régi helyén semmi baj nem volt ZPvel viszont az új helyet ellenzem én is. Egyszerűen nem szimpatikus ahogy odakerültek meg maga a hely se.

Felejtős ez. Jobb lett volna ha lehúzzák a rolót örökre.

Niga u mad 2012.06.01. 17:57:08

nyíljon meg, üssenek el pár embert, zárjon be, és akkor jó lesz :D

biododírium 2012.06.01. 19:06:15

Az infopark környéke hétvégeken egész nap kuriózumként csendes, nyugodt, szinte kihalt terület volt eddig. Hétvégén (két eső között) majd eltekerek arra 2-3szor csekkolni a helyzetet. Félek, egyre nagyobb lesz a hülyegyerek koncentráció.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.06.01. 19:24:45

@Kuruttya: Ne felejtsd el, h ők azzal a mentalitással vitték valamire, mi meg a tökéletes oda szarunk/oda hugyozunk ahova akarunkkal maradtunk a béka segge alatt fél méterrel. És ha nem változtatunk, márpedig nem fogunk, akkor ott is maradunk. Lásd az általad vallott nézeteket, hozzáállást. Ilyenkor mondom azt, h amíg ilyen a társadalma egy országnak aki ezt elfogadja, - azaz pl. te - itt semmi jóra nem lehet számítani politikától, világnézettől, vallástól stb. függetlenül. Reménytelenek vagyunk.

Remélem Bajorországban már jártál. Ha nem, egyszer menj el kérlek.

@nemecsek ernő áruló: Hol itt a világváros? Hol itt a belváros??? Miről beszélsz???

@windex: Ott dolgozol? Vagy a haverod? Nagyon úgy tűnik. Amúgy jól látod, az értelmetlen rombolástól és a pökhendiségtől megüt a guta. Szégyellheted magad, ha ezekkel értesz egyet.

Kuruttya 2012.06.01. 19:30:25

@klarky: öcsém, nagy valószínűséggel több GDP-t termeltem ennek az országnak, mint amennyit te valaha fogsz életedben. Kibaszottul nem attól visszük valamire, hogy sírunk, ha valaki bulizni akar.

Jártam Németországban sokhelyen, München, Drezda, Berlin, egyik sem tetszett.

Egyébként 500m-re van onnan az irodám ablaka, és a ZP felé néz, mégsem sírok, inkább lemegyek egy koncertre.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.06.01. 19:33:37

@Kuruttya: Imponál a magabiztosságod.

Az ismeretlenül "öcsémmel" és "kibaszottal" kezdődő mondatod nyilván valóan azt bizonyítja, hogy te értékes tagja vagy a társadalomnak. Tudod mit? Menj is le egy koncertre, és ugrálj a porban, aztán hányd össze magad az irodaépületed kapujában. Pont oda való vagy, az a hely neked való, el is hiszem, hogy tetszik.

Minden világos...

Kuruttya 2012.06.01. 19:35:09

@klarky: te is biztos jófej lehetsz az életben

nemecsek ernő áruló 2012.06.01. 19:39:52

@klarky: Budapesten. Ahol a Zöld Pardon van. Lágymányos, ahol a régi helye volt, még vastagon a belváros.

Semper Fidelis 2012.06.01. 19:44:51

@Kuruttya: 500 méterre onnan a K&H és a Vodafone van, meg a Morgan Stanley, amelyeknek az ablaka oda néz. Melyikben dolgozol?

Kuruttya 2012.06.01. 19:45:10

@nemecsek ernő áruló: a duna túlpartja legfeljebb, a budai oldal már sehogysem belváros.

Kuruttya 2012.06.01. 19:49:56

@Semper Fidelis: remélem nem haragszol meg, ha erre a kérdésre nem válaszolok.

Asztalos Gábor 2 2012.06.01. 19:54:30

Vajon a ZP is tejelt a most lebukott rendőri vezetőknek azért, hogy szabadon rongálhassák a kerékpárút és az úttest közötti zöldterületet?
Vajon a kerékpárútra rendelkeztek az engedély nélküli építkezés idején területfoglalási engedéllyel, vagy önkényesen foglalták el?

Vajon miért tekintik néhányan az ZP alanyi jogának azt, hogy szórakozóhelyet üzemeltessenek?

Vajon miért hazudják egyes seggfejek azt, hogy korábban szabályosan működtek, és nem foglaltak el a megengedettnél sokkal több területet?

Asztalos Gábor 2 2012.06.01. 19:58:50

A ZP törvényességére jó példa a korábban pénzbedobással működő beléptetési rendszer, ahol semmi számlát nem adtak, szépen adómentesen folyt be a pénz.

Asztalos Gábor 2 2012.06.01. 20:05:17

A ZP kft sikeresen végzi az adóoptimalizálást, a 350 ill 450 M ft-os éves bevételt addig költségelte, amíg 3 ill 7 M ft nem maradt belőle, ami után alig egy millió adót fizetett be.

Semper Fidelis 2012.06.01. 20:28:49

@Kuruttya: Dehogy haragszok, költői kérdés volt. Csak NAGYON jól ismerem a területet, és elgondolkodtam....

Kuruttya 2012.06.01. 20:30:18

@Semper Fidelis: igazán örülök, én is NAGYON jól ismerem. Egyébként az ELTE északi tömbje is 500m-re van, ha már ennyire ismerjük a környéket.

Semper Fidelis 2012.06.01. 20:44:21

@Kuruttya: Nekem akkor is a 3 nagy cég jutott eszembe a kommentedet olvasva ;o)

MacPhisto 2012.06.01. 21:10:01

@Asztalos Gábor 2:

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. tv. net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700127.TV

Nyugtakibocsátási kötelezettség alóli mentesülés

167. § Mentesül a nyugtakibocsátási kötelezettség alól az adóalany abban az esetben, ha
c) kezelőszemélyzet nélküli automataberendezés útján teljesíti termék értékesítését, szolgáltatás nyújtását.

A szemét adóelkerülő ZP. Meg a mocsadék Coca-Cola, hiszen az üdítőital-automata sem ad. Meg a bűnöző BKV, a jegyautomata sem ad.

S akkor egy füst alatt az is kiderült, hogy ki az a seggfej, aki hazudik, ugye Asztalos Gábor 2?

Naki vagyok kerdojel 2012.06.01. 22:21:54

@Celtic: nálad a pont, Uram!

Amúgy meg üzenem a többieknek, hogy a ZP-nak léteznie kell! Ki más hozna nekünk párszáz forintért Toy Dollst vagy Russkajat különben?!?

@klarky: "Menj is le egy koncertre, és ugrálj a porban, aztán hányd össze magad az irodaépületed kapujában. Pont oda való vagy, az a hely neked való, el is hiszem, hogy tetszik."
Ebből látszik, hogy a régi ZP-ben sosem jártál, sőt, lenézed azokat, akik igen. Szerinted egy koncert erről szól? Persze, mindig vannak, akik berúgni/hányni járnak ilyen helyekre, nekik a zene csak háttérzaj. De a többség igenis kultúráltan szórakozik. Akár alkohol nélkül is.
Szóval szerintem te egy bigott, maradi alak vagy (és most szándékosan nem vagyok vulgáris).

Celtic 2012.06.02. 08:36:43

2008-as peticio a ZP ellen, a keruleti Fidesz egy tagjatol. Erdemes elolvasni a 2. bekezdes utolso mondatat, majd megprobalni ertelmezni....

kepfeltoltes.hu/110514/ZP_Peticio_www.kepfeltoltes.hu_.gif

Celtic 2012.06.02. 08:45:07

@windex: "nézte volna meg az önkormányzat, mibe mászik bele, mikor elkezdte piszkálni őket politikai okból (és a helyzetből már nem tudtak kifarolni, úgyhogy mindenki tovább csinálta, de mintha a fogát húzták volna, úgy)"

Ez nem teljesen igaz, nyugodtan mondhattak volna, hoyg rendben, tevedtunk, visszakoz. En tobbre is tartottam volna oket, mint igy, hogy mindenkeppen keresztulvertek, mert A PART sohasem tevedhet, sohasem ker elnezest.

Mint a lovak a szemellenzovel, csak egy utat latnak....

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.06.02. 09:57:49

@Naki vagyok kerdojel: Igazad van. Soha nem voltam ott sem, meg a Rióban sem.

Csak láttam amikor mentem a templomba, meg a könyvtárba...

Naki vagyok kerdojel 2012.06.02. 12:53:49

@klarky: "Igazad van. Soha nem voltam ott sem, meg a Rióban sem."

Akkor meg vizesnyolcas!
Minek szólsz bele tudatlanul?!?

Kezdjem el én is fikázni a templomodat, amit max. kívülről ha láthattam?

Sötétség...

Nem rokonod véletlenül Semjén Zsolt? :)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.06.02. 14:04:20

@Naki vagyok kerdojel: Az a fogalom, h gúnyos irónia mond neked valamit???

Naki vagyok kerdojel 2012.06.02. 20:23:56

Na már megint összeakadtam egy hülyével. Na mindegy, erről ennyit.

Más.

Hajrá ZP!

Rocko- 2012.06.03. 17:21:23

nagyon szép ez a térképes helyrajz, azért prá dolgot ne felejtsünk el:
- ez a légvonalban méregetés egy vicc kategória. senki nem közlekedik légvonalban, vegyük hozzá a tereptárgyak hangfelfogását.
- az ábra ugyan miért a Bogdánffy úton lakókat jelöli? az Irinyi-Karinthy sarkán vagy a Lechner Ödön fasoron lakókat (hello Duna!) sokkal jobban zavarta, elvégre direktben oda hallatszott, nem mellesleg említsuk meg az ott végigvonulók egyéneket.
- szóba került hogy a campus környezetében volt, most elktöltöztették. egy kilométerrel odébb. sétáljanak csak a fiatalok, nem árt nekik, szokjanak csak hozzá, úgyis látom nap mint nap hogy 300 méterbe belhalnak.
- "Ha egy tányér koszos, akkor nem kidobni kell, hanem elmosogatni " valóban, ez igaz, node előbb tessen feltalálni az időgépet, hogy jelent fiatalokat úgy 5-10-20 évvel ezelőtt megnevelje. vagy még 30-at, hogy a szülőket rávezesse: a gyerekét később értelmes emebrként nevelje fel.

Rocko- 2012.06.03. 17:34:30

@denevér3333: erről van szó.

@katog: no igen, ilyen szempontból ez egy balesetveszélyes hely, bár nem kívánom a költöztetést, végén még az M1-M7 bevezető elválasztó zöldsávjára mennek.

@klarky: no igen.
a probléma ott lehet, hogy az "úri" közönségnek a nagykörúton túl már a puszta van és nem hajlandóak addig elmenni.

@Perix1: ne félj, majd jön lilanyakkendős ötödik dávidcsillagunk és nagy csinnadrattával felavat még egy táblát, hogy 'ne itt mennyé át köcsög'. amit persze majd mindenki jól leszar, de fejesek elégedetten dőlnek hátra hogy elvégezték a dolgukat. én pedig a 1988. évi I. törvény 17. §-a alapján elintélném mind, visszamenőleg.

@windex: a frissen megalakult szent atyaúristen, a Budapesti Közlekedési Központ a szakmai véleménye alapján erre engedélyt adott.
rakd össze.

Rocko- 2012.06.03. 17:36:28

az volt már hogy esetleg észérvek alapján felhúzhatnának egy zajfogó falat ZP köré?

Németh András 2012.06.04. 10:04:51

@klarky: Én nem állok senki mellett, csak van egy szép összetett helyzet. És azt nem szeretem amikor az emberek túlságosan leegyszerűsítve ítéletet mondanak.
A lényeg hogy ebben az esetben is lehetett volna a feleknek úgy eljárniuk hogy ne szülessen ez a groteszk helyzet.
Csak amit én nem tudok (de kíváncsi vagyok) hogy a háttérből a szálak szándékosan lettek-e így mozgatva? Számomra ez az ügy inkább tűnik úgy hogy egy valamilyen gazdasági érdekkör (ezt nem tudom hogy van-e) próbálja egy másik érdekcsoport (ezek az infoparkosok) ventillátorába beledobni a ZP-t (és a hozzá tartozó egész jelenséget) mint valami légykakit.

Ezt az egész ZP mizériát meg lehetett volna szépen ügyesen (európai) módon oldani, de nem, lett egy megoldás ami aztán senkinek sem jó (legkevésbé az Infoparkosoknak, de nem jó a fiataloknak sem, szerintem a ZP vezetése és inkább bukik ezen) illetve jól jár vele az a néhány cég akit az új buliba be kell venni.

És ha nem igaz az elején kitalált összeesküvéselméletem (a felűről szívatjuk az Infopark vezéreit), akkor még egy dolgot tudok elképzelni. Miszerint pár emberke kitalálta hogy van ismerős az önkorminál (vagy valami más hatóságnál) és kitalálta hogy szeretne a ZP tortájából, majd bement a hatósághoz előadta a történetét és a hatóságok a baráti embereket kérdés nélkül kiszolgálták, úgy hogy végig sem gondolták hogy mit csinálnak.

Én ezt a két verziót tudom elképzelni, és ettől még nem tartom a ZP vezetését sem túl sokra, hisz tényleg volt itt nekik haszon, és valószínűleg ők sem csak úgy a semmiből kerültek oda ahol voltak anno...

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.06.04. 12:30:21

@Németh András: Lehet, h így van, lehet, h nem. Ugyanakkor ha ez a helyzet alaposan meg kellene vizsgálni, hogy a tyúk volt-e előbb vagy a tojás, azaz ki is kezdte meg ezt az egész cirkuszt a letelepedés és az engedélyezés körül.

Sajna ezen vizsgálatok kis hazánkban egyrészt lassúak, másrészt rendre nem is járnak eredménnyel.

Én azt mondom, hogy ezektől tekintünk is el, koncentráljanak a döntéshozók a problémára. Merthogy helyzet van, azaz az mindenki számára megnyugtatóan rendezni kellene ezt a képtelen szituációt.

Akárhogy is van, azért a ZP vezetősége a hozzáállásával részemről semmilyen együttérzésre ne számítson. Én továbbra is azt tartom, h azt az egészet be kell zárni, el kell bontani és ha továbbra is szórakozóhelyet kívánnak üzemeltetni az érintettek, akkor menjenek be a hivatalba és kérdezzék meg, hogy hol és milyen feltételekkel lehet.

Az semmiképp nem EU-s megoldás, hogy kimegyek és építkezni kezdek, mert szerintem lehet. Szerintem meg nem lehet.

Kicsit fura, ha én építkezek és rendelek egy konténert ami 3 hétig áll a kapum előtt azért mindenféle közterület-használati engedélyt kell szereznem, plusz fizetnem is kell, a ZP meg fogja magát, letelepszik, építkezik, elvágja a kábeleket, belevág a híd töltésébe, megborítja a forgalmi rendet, keresztbe tesz egy milliárdos ingatlanberuházásnak és amikor kérdőre vonják még neki áll feljebb.

Na ilyet csak nálunk lehet megcsinálni.

Dr.Zemberevő 2012.06.04. 12:32:19

@Németh András: ez lesz a megoldás kulcsa.
Magyarország: van aki ilyennek szeret.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.06.04. 12:35:19

@Németh András: Bocsánat az elütésekért, siettem. :-)

Németh András 2012.06.04. 14:08:51

@klarky: ez a link nem csak neked hanem mindenkinek szól: velvet.hu/sztori/2012/06/03/a_park_elbukta_az_elso_harcot_a_zold_pardonnal_szemben/

viszont ha ezután visszatérünk az alapokhoz akkor azért a te elmondásod alapján valahogy úgy zajlott a dolog hogy a ZP-nek mindent lehetett amit egy átlagpógárnak nem. Ha ez így van akkor az az én összeesküvéselméletes agyszüleményemet erősíti. Hisz ha a hatóságok valamit nem akarnak, és nagy szabálytalanságok vannak akkor ott nem készül el amit akarnak. Magyarán ha a ZP mindent engedély nélkül csinált akkor a hatóság meg tudja akadályozni azt hogy elkészüljön a hely. Viszont ha a hatóságok döntési mechanizmusát befolyásolni tudó érdekkörök abban érdekeltek hogy minden hiba ellenére a hely megnyíljon akkor meg fog nyílni.

A kérdés akkor már tényleg csak az hogy: 1) célzottan az Infoparknak akarnak keresztbe tenni (ha ott tényleg nagyon zavaró a dolog akkor sok(tucat)milliós bevételkiesés jöhet össze egy-két szezon alatt), vagy 2) tényleg egy-két frissen létrehozott kis vállalkozásnak akarnak ezzel az egésszel könnyű tőkét biztosítani?

A lényeg hogy lehet utálni a helyet látogató célcsoportot (de azok részben a közelben lakó, vagy éppen dolgozó emberek csemetéi, normális gyerekeket kellene nevelni mert a fiatalok viselkedésében nem a szórakozóhely a ludas), lehet utálni a szervezőket hogy nem toleránsak, de ők meg alapból egyszerű bevételorientált vállalkozók. Akik a saját kicsi pecsenyekolbikájukat kívánják megsütni, ők abban érdekeltek hogy minél kevesebb költséggel minél több bevételt hozzanak össze.

De a részeg fetrengő fiatal és a gonosz vállalkozó utálata, szidása csak a probléma megoldásához nem visz közelebb.
A gyerekeket neveljék meg a szüleik, a vállalkozót meg tartsa korlátok közt a hatóság.

A gond ott van amikor ezek a szerepkörök borulnak. A szülőt a gyerek irányítja és nem fordítva. És a hatóságot a vállalkozók irányítják nem fordítva.

Ezek az alapproblémák. És lehet erre azt mondani hogy ez engem nem érdekel, de jöjjön már rá a kedves pógár hogyha csak a felszínt nézi akkor nagyon megvezetődik, és ha homokba dugja a fejét akkor sem oldódik meg a probléma.

De szerintem még a felszínen elmélázó, nagyobb mélységekre nem kíváncsi emberek is tudnának gyors megoldást.
Hisz több probléma van: első hogy hangos (vagy nem vagy igen ezt nem döntöm el): erre nem tudok jó sufnyimegoldást, a másik sokszor emlegetett probléma hogy a viselkedés kritikán aluli. Na erre van megoldás. Polgárőr egyesület. Szépen kivonul a polgárőrök tömege, és rászól a renitensekre. Ha meg valaki erre sem viselkedik normálisan akkor ráhívja a rendőröket. A lágymányosi pályatestjén rohangáló, sörösüveggel dobálózó, füvező, szipuzó, bokorbakaksizó, vagy épp ott orálozó fiatalok mindegyike megszeg tevékenysége közben épp valamilyen szabályt, ami alapján lehet ellene eljárást indítani.

Az üzemeltető vállalkozóval pedig senkinek nem kell együtt érezni, a renitens vendéggel nem kell együtt érezni. Viszont a ZP-ben nem csak ezek a szempontok vannak benne, és a normális szórakozást egy világ(na jó legyen nagy)városban pedig el kell fogadni.

A hatóság ludasságát meg kell vizsgálni, és ha kiderül hogy minden szabálynak ellentmond a hely akkor be kell zárni. Addig pedig be kell tartatni a jelenlegi szabályozást.

Írod hogy a ZP vezetőségének be kell menni a hivatalba és megkérdezni hogy hol lehet, én úgy tudom hogy ezt a helyet pont részben a hivatal javasolta?!

jozsineni 2012.06.05. 12:31:26

A ZP-t ki akarja nyírni a megfelelő hivatal. Ez sikerülni is fog 2/3-al. Nesztek zemberek!

Németh András 2012.06.05. 12:38:57

@jozsineni: ha ki akarta volna nyírni már megtette volna hogy nem ad neki új helyet...
a háttérben alku köttetik az előtérben pedig a választók elegedettségének megtartása végett látszatcsata folyik...

windex 2012.06.05. 17:50:20

@klarky: nem dolgozom ott. és nem is látszik úgy :-) és bár nekem is megvannak a kritikus észrevételeim ZP-vel kapcsolatban, ez nem jelenti azt, hogy rázom az öklöm, elönt a düh, meg az epe, de annyira, hogy nem látok helyzeteket, és ne tájékozódnék. az biztos, hogy aki utálja a szórakozóhelyeket (ki ezért, ki azért), annak édesmindegy, hogy rio, vagy ZP, pedig a különbség óriási - bár aki utálja, annak ezt nyilván nehezére esik meglátni is, nemhogy beismerni, már csak azért sem, mert nem érdekli. persze, engem is zavarhat az útépítő vállalkozása, attól függetlenül, jót csinál-e, vagy sem, mégis működik. mindegy, a lényeg, hogy alultájékozott vagy, egy csomó feltételezés formálja a dühödet, és ahelyett, hogy tisztán akarnál látni (nem könnyű, ráadásul abban a hiszemben élsz, hogy amit tudsz, nem feltételezés, hanem tény, így miért is akarnál), megelégszel a dühöngéssel és utálkozással. hát ez nem elég az ítélezéshez. úgyhogy vagy nem kellene ítélkezned, vagy tájékozódnod kellene. a rombolástól és a hányadék disznóóltól engem is üt a guta, más kérdés, hogy ezért nem lehet hibáztatni a ZP-t, valóban többet tettek a közvetlen környezetük tisztán tartásáért, és ugye, ahogy az utak kanyarognak, a pesti éjszakában, mindenért már ne őket hibáztassuk. azt rendben tartani különbenis a rendőrség, vagy az önkormányzat dolga lenne, csak nem teszi, mégis sokamn a ZP-t okolják. pedig ha nem lett volna, akkor is megveszik az ifiak a piát a kisboltban (mer óccó), ugyanúgy berúgnak, törnek-zúznak-fosnak-hánynak, ahogy teszik ezt a város más, ZP mentes övezeteiben is, ugye. szóval én objektív próbálok lenni, egy évben 2-3-szor megfordultam a szeparéban - bár ennek is már 2 éve utoljára, láttam, hogy működnek, szigorúak, rendesen ráncba van szedve a mulatbi vágyó, meg az ott dolgozó fiatalság is, tulképp sok szórakozóhely számára példa lehetne (hogy ez így alakult, annak nyilván oka a sok szekatúra is, ami őket érte, de ez nem baj, viszont nem arrpgáns leszarommal reagáltak, meg "megoldjuk okosba a rendőrökkel és önkormányzattal, ehelyett értelmes szabályokat tartattak be). amúgy a magam részéről jónak tartom, ha ilyen helyek is vannak - és mivel sokszor "lakom" a boráros téren, azt se lehet mondani, hogy messziről könnyen ugatok - sőt, a legtöbb táncos bulizós hely nem volt ilyen se programjában - ami ugyan nekem sem profilom, de látni kell, hogy sokrétű volt és nem csak kommersz - sem a szabályokat illetően. sajnálom az egész hercehurcát, amibe belemászott az önkormányzat, politikusok, ugye, akik miatt megint a város lakói vesztettek

windex 2012.06.05. 18:02:21

@Németh András: na végre, normális mondatok, normális szempontok, normális hozzáállás. egy dolgban pontosítanék, a vállakozó nem irányítja a hatóságot (ez esetben), hanem összejátszott vele, úgy táncolva ki, amit el akart érni (részben), ahogy a hatóság fütyült :-) ezzel az a legnagyobb bajom, hogy ez mindennapos eset záhonytól szentgotthárdig, hogy egy szent is legyen a levesben

windex 2012.06.05. 18:09:23

@klarky: kérdezzék meg, hogy hol lehet üzemeltetni? ahogy az előbb mondtam, nagyon tájékozatlan vagy. miután kisült, hogy az előző helyen is maradhattak volna, ha valami felfújt politikus hólyag nem találja ki, hogy húzzanak onnan - miután tarlós, a főpolgi is beszólt nyilvánosan, hogy ilyen hülyeséget nem kellett volna (és róla tudjuk, hogy elég szigorú a szórakozóhelyeket és a szabályokat illetően) - nagy blama lett volna azt mondani, hogy na jó,akkormaradjanak, a hivatal ajánlotta fel a mostani helyet. vagyis, ha te kapsz egy ajánlatot, és elfogadod, te mit szólnál, ha a dühös (nagyon) kívülálló azt mondaná, hogy menj onnét, te renitens, és kérdezd a hivatalt, hol telepedhetsz le? ezért mondom, tájékozódj, mielőtt írsz

windex 2012.06.05. 18:14:39

@Németh András: öröm az ilyet olvasni :-) higgadt, távolságtartó, elemző. ollé! európában meg nem lett volna zp mizéria, mert ott a rendőrök és a város gondoskodik az összeganézott környezetről, és az igazi hivatkozási alap nem létezik. madrid egész belvárosa egy gigantikus buli, minden nap, és tart reggel x óráig. közben fél 4 és 5 között a kukáskocsi és kocsinként + 4 ember takarít. passz, és nincs mizéria, egy madridit se hallottam úgy rinyálni, mint ami itt folyt

windex 2012.06.05. 18:21:09

@MacPhisto: a tények makacs dolgok, mondta poirot :-) teljesen mindegy, hogy elvitatkozgatunk-e ezen a kérdésen, az attól még úgy volt. te nem akarod elhinni, nyilván megvan az oka. én nem hinni akartam, hát megtudtam, tény volt, el kellett fogadni. szóval nem kell a hamu és elégtétel, nem meg- legkevésbé legyőzni akarnálak, nekem édesmindegy, hogy elhiszed-e, csak a pontosság kedvéért említettem meg. ugye a földről is sokáig azt hitték, hogy a nap forog körülötte és hogy lapos, nem gömbölyű, mégis gömbölyű volt, és ez a földet nemigen zavarta. a tény tény, oszt jó napot

windex 2012.06.05. 18:27:12

@Celtic: mondhatták volna, ha normális, gondolkodó emberek lennének, akik tudják, hogy a normális gondolkodó magatartás minden szempontból hasznosabb. de nem azok, hanem buta politikusok, akik azt hiszik, gyengíti őket a vélt presztízsveszteség. ebből is látszik, hogy mennyire hülyének nézik és nem ismerik az embereket :-) így aztán volna, volna... ha a lónak 6 lába lett volna, elrepült volna... hehe és hát nem mondták, mert úgy érezték, nem mondhatják. IQ = szobahőmérséklet. téli, fűtetlen

windex 2012.06.05. 18:33:47

@Asztalos Gábor 2: te vagy a könyvelőjük? az gáz, mert 3-ból 1-et befizettetni azt jelenti, nem vagy jó :-) amúgy még jó, hogy te nem dolgozol a pultjukban. ha ilyen reflexekkel élsz, az első alkalommal, ha nem adsz nyugtát, kirúgnak. és nyugi, látják, ha nem, mert be van kamerázva a pult. érted?

windex 2012.06.05. 18:40:17

@Anti Anyag: tudsz olyan országot manapság, ahol nem lehet szabad téren mulatni? (csak nemzeti ünnepen, ugye) csak úgy eszembe jutott a megjegyzésed olvastán

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.05. 19:03:51

Erről az új helyszínről hazamenetelő részegek nem fognak útközben lakóházak lépcsőházait összehányni, játszótérre szarni, énekelgetni?

Németh András 2012.06.05. 19:55:17

@windex: még főiskolásként voltunk Bécsben kétszer valami nagy fesztiválon, világosszürkemunkásként színpadot építeni. És ott is az volt hogy a buli után bokáig lehetett gázolni a szemétben, de reggel 5-re az egész főtér csillogott mert úgy feltakarítottak. A VIP party meg a Városháza dísztermében volt lezavarva...

De hát az egy másik világ

Celtic 2012.06.05. 20:27:11

@windex: A gond az, hogy a T. polgarok tobbsege is az :( Par eve meg elt a remeny bennem, hogy talan megsem idiota az emberiseg 80%-a, de ra kellett jonnom, hogy nem atlagot lattam az ismeretsegi koromben, hanem csucsot :(
Nagyon eros mentalitas, a "ha en szopok, szopjon mas is, bar attol nekem nem lesz jobb" es a "annak van igaza, aki nagyobb hangon mondja" (vo. a valasztasi igeretekkel, ahol az atlagpolgar nem az igazat akarja hallani, hanem a nagyobbat)

Sajnos, ezt parszaz feletti hozzaszolasoknal nagyon latszik a blogokon, de kisebb mertekben is egy-egy napilap hozzaszoloi kozott, bar multkor a HVG-n lattam az elszabadult csurhet garazdalkodni. Es ezalatt azt is ertem, aki epkezlab mondatokat nem tud megfogalmazni, csak hanyja egymas utan a szavakat es szajkozza barmelyik oldal agymeneseit. A jelenlegi net-tarsadalom nagyon jol lekepezi az oszag tarsadalmat :(

Rocko- 2012.06.05. 21:40:09

@windex: én nem.
az a baj, hogy ők sem.
az egyetlen baszás ami itt lesz az a rábaszás.

Rocko- 2012.06.05. 21:41:57

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: teljesen kizárni nem lehet ugye, de így csökken az esélye.

Asztalos Gábor 2 2012.06.06. 00:03:57

@MacPhisto:
a beengedőkapu nem szolgáltatásnyújtás, így a nyugtamentesség sem vonatkozik rá. De pl. a parkolóautómata is ad nyugtát. Ja és a bkv ill. a máv jegy önmagában nyugtának is minősül, így értelmetlen a szánalmas hasonlatod.

@windex: a 7-ből volt kb. 1.
és hiába adnak a pultosok pénztárblokkot, ha utána az összes bevételt sikeresen elköltségelik. Mert mindenki számára egyértelmű, hogy "véletlenül" egyetlen cégben sem jön ki ilyen alacsonyra az eredmény! Mert ki az a hülye, aki egy többszáz milliós bevételű céget csinál pár millió nyerességért? Ennél még szimpla beosztottként is sokkal többet kereshet!

Még hány hasznos idióta kezdi mentegetni ezeket?
Évekig "ideiglenesen" működő szórakozóhely, nulla parkolóhellyel, míg ha szabályosan, építési engedély alapján működnének, akkor többszáz parkolót lennének kötelesek kialakítani.

windex 2012.06.06. 01:44:55

@Asztalos Gábor 2:

a 7 miből volt kb 1?

áá, gondoltam, hogy ez jön, hogy ha kiderül, hogy mégis adnak nyugtát, akkor utána a költségelés-könyvelés, stb... kedves gábor, miért éppen rájuk haragszol te ennyire? mert amúgy amit mondasz - ellentétben a következő mondatoddal, idézem: "mindenki számára egyértelmű, hogy "véletlenül" egyetlen cégben sem jön ki ilyen alacsonyra az eredmény!" - az mondjuk úgy, majdnem minden cégre jellemző. amit lehet, költségnek vesznek. amúgy ezt még angliában is így csinálják, végülis azért is van a költség intézménye, nemde? szóval, miért vagy ennyire dühös, és épp a ZP-re? ezen gondolkozz, mert minden kifogásod áll sok más cégre is, ha mondjuk kidobok egy marék aprót az ajtón, akit eltalál, arra is. a parkolóhely téma is sántít. ők kötelesek lennének, de a város összes szórakozóhelye, kocsmája, étterme stb persze nem (klauzál, király, nagymező utca, attila út, olof palme sétány, hősök tere, fő utca, moszkva tér, ésatöbbi, csak ízelítőül). ezt hogy gondoltad? nem lehet, hogy nem azért építenek parkolót azok, akik megtették, mert kötelező, hanem mert üzleti érdek?

és végül nem ezt, vagy azt a helyet védjük, hanem finoman, inkább csak józan ellenérvekkel próbáljuk többen is felhívni a figyelmedet a túlzott dühre, ami elhomályosítja a látásodat, csőlátóvá tesz, és gerjeszti önmagát. és ez nekünk nem árt, neked viszont igen. bár ha egyidejűleg le is vezeted valahogy a feszültséget... mondjuk, mint torrente... remélem, nem kell magyaráznom :-)

ZBR 2012.06.06. 15:08:42

@~dá~:
Azt ahol a ZP "kultúrmisszió" és nem kerül semmi, érintőlegesen sem megemlítésre azokból a dolgokból, amit nem csak én, de mások is írtak már.

@nemecsek ernő áruló:
Hát persze, azért panaszkodnak a zajra, hogy aztán nehogy kiderüljön, hogy nincs is zaj és minden frankó. Világos.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.06.06. 15:54:45

@ZBR: ugye végigolvastad? a mondat, amiből egy szót kiemelsz, így hangzik:

>>Vagyis egy éve úgy nézett ki a képlet, hogy
"csúnya önkormányzat vs. szegény, elnyomott kultúrmisszió", esetleg a másik irányból nézve
"szegény kisgyermekes, pihenni vágyó családok vs. bunkó részeg randalírozók".<<

Ez szerintem minden csak nem elfogult. Megpróbáltam karikírozni azokat a közhelyeket, amiket az egyes felek dobálnak a másik fejéhez.

Az "érintőlegesen sem megemlítésre" arra gondolsz, hogy az önkormányzatnak keményebben kellett volna fellépnie a díjbeszedés, szabálybetartás terén (vö: Sziget), ahelyett, hogy egy olyan helyszínre száműzik a szórakozóhelyet, ahol nem tudnak egy fillér bevételhez sem jutni területből? Mert ha igen, akkor jó hírem van, ez benne van a posztban :D

Hidd el, kiskanállal porcióztam az egészet, hogy ne legyek elfogult senkivel szemben sem, nem véletlen, hogy mindhárom érintett rábólintott a megjelenésre.

Tudom, hogy nehéz elhinni, hogy valaki elfogultság nélkül nyúl egy témához, de én tényleg megpróbáltam - sztem sikerült. Azt is elfogadom, ha szerinted nem, csak kérlek támaszd alá érvekkel. Kösz!

mr.scotch 2012.06.07. 17:40:22

A lényeg a lényeg, tegnap voltam, nagyon jól éreztem magam. Klárika szerinted biztos az lenne a legjobb, ha senki sem szórakozna, minek azt, nyilván soha nem tudtad magad elengedni. A csöves így is telihúgyozza a Karinthy-t, hogy elköltözött a ZP, én meg így sem fogom soha a házad oldalát, azért mert oda járok szórakozni.
Gabika2, hálaajóistennek, hogy csak a ZP ilyen mocsok, szerencse, hogy nincs nagyobb bajunk ebben az országban.....a vezetőink nagyobba csinálják, mégsem írogatsz a honlapjukra....vagy?!

MacPhisto 2012.06.13. 12:49:46

@windex: Ja csak ez nem tény. Én láttam a szerződést, te meg nem, ez a tény. A többi mese habbal.

MacPhisto 2012.06.13. 12:51:11

@Asztalos Gábor 2: Sajnos te súlyosan hülye vagy, ha azt hiszed, hogy egy szórakozóhelyre belépés az nem szolgáltatás. Mondjuk a szellemi színvonaladról elég sokat elárul, hogy a kólaaautomatán simán átugrottál, vagy a konzervdoboz is nyugtának minősül az agyadban?

MacPhisto 2012.06.13. 12:53:46

@Asztalos Gábor 2: Te vagy tényleg hülye vagy, vagy provokátor vagy. Télen van ZP? nincs. Sátorra meg konténerekre minek építési engedély? nem is kötelező.

Tudom, értelmetlen amit írok, hiszen csak az igazamat alátámasztó jogszabályokat tettem be, ez mit sem számít a te nagy fejedhez képest.

windex 2012.06.13. 14:00:16

@MacPhisto: csak hogy tisztázzuk, én nem az ekézők közé tartozom, több, köztük személyes okból sem. továbbá mindig kedveltem a zp-t a koncepciójáért, bár nemigen jártam oda, inkább a szeparéba, mert "túlkoros" vagyok, vagy mi :-) de azért át-átnéztem olykor egy kicsit :-) szóval nem én vagyok az ellenség :-) ettől függetlenül az ember ne legyen elfogult, te meg mintha az lennél, de végülis nem az én dolgom. a szerződést illetően pedig nem az a kérdés, hogy láttad-e, hanem hogy mikori az, amit láttál. nyilván azt láttad, ami már az egyezkedés után íródott. a tulajdonosok szabálykövető és betartató emberek, de az, hogy mikor mi zajlik a zárt ajtók mögött, és mikor milyen egyességre jutnak, az az ő dolguk. tehát az a valószínű, hogy te a timeline-on vagy elakadva. nincs ezzel baj, csak nem objektív és tényszerű. pl én is bírom az egészet, annak ellenére, hogy ilyesmik is a tudomásomra jutottak. ez magyarország, itt még így érvényesítik az emberek az érdekeiket, ettől még az egész jó, és képmutatás lenne elítélni az egészet, ha ilyesmit is megtudunk. elvégre ki ne tett volna bármi kis kihágást életében? :-) ami persze nem azt jelenti, hogy mindig mindenkinek minden meg van bocsátva, de értem, hogy ilyen korrupt közegben aki haladni akar, az olykor vállal ezt-azt, a határt az egyén értékrendje és ízlése szabja

MacPhisto 2012.06.14. 13:22:32

@windex: Fogalmam nincs milyen egyezkedésről beszélsz, biztos insider vagy. Az oldalukon 2010-ben fenn volt mindegyik szerződés 2000-től, mindegyikben úgy volt.
süti beállítások módosítása