Mintha az óceánban lenne

 

Nem vagyok az a fajta újságíró, akinek három ujja már elcsökevényesedett, mert a sajtótájékoztatós pogácsák felcsipegetésére kettő is elég (csakúgy, mint a sajtóközlemények kopipésztelésére, miként azt el is daloltam egykor).

Ám mivel nehéz időket élünk (ugye a reménybeli bucipénz egy részéről is le kellett mondanom), gondoltam legyőzöm a lustaságom és elfogadok néhány meghívást. Természetesen elveim fenntartása mellett, kizárólag olyan eseményekre, amelyek témájukban szigorúan illeszkednek az Urbanistához. Mondjuk épületben vagy épület közelében rendezik őket...

Elsőnek egy pompásnak ígérkező újságíró-etetésre igazoltam vissza Keszthelyre. Akkor még nem sejtettem, hogy hamarosan az öböl partján fogom talpas pohárból kortyolni a Balaton vizét.

 
Elstartoló kacsák és bal alul beleokoskodó hattyú

 

Keszthely a világ egyik legjobb helye és ezt nem a potya vacsora hatására mondom. Sokkal inkább azért, mert ide jártam egyetemre pár évet és imádtam. Pedig akkor még/már nem is volt meg az az ékessége, amellyel egyedül büszkélkedhet a tavon: a XIX. századi fürdőszigete.

keszthely-balatonpart-keszthelyen-keszthely_3[1].jpg
A fürdősziget 1920 körül - forrás: egykor.hu

A fürdősziget amolyan embermolóként funkcionált egykor, vagyis nagyjából az volt a szerepe, mint a szomszédos földnyelvnek, amely a hajókat szolgálja ki (s mely amúgy szintén az egyik legszebb a maga nemében): eljutni a nyílt vízig, ahol már lehet úszni/hajózni.

Egykor a sűrű balatoni nádasba vágott utat, ma már csak az iszapban gázolástól kímél. Ottjártunkkor ilyen alacsony volt a vízállás (azokat a kacskaringókat a kagylók húzták maguk után, de a figyelmesebbek a hattyúk lábnyomait is kiszúrhatták a fenéken).

 

Kagyló húz csíkot a homokban

 

Persze az ilyen látványhoz tiszta víz is kell. A Balaton pedig az, meg is kóstoltam. Nem lett volna kötelező, de nyugat-balatoni nemtommilyen szervezet* nagyon szimpatikus elnöke olyan lelkesen kínált, hogy nem szerettem volna cserben hagyni. Amúgy egészen közönséges víz íze van és bár többen ijesztgettek hasmenéssel, kutyabajom nem lett tőle.

 

Itt is

 

Na de vissza a fürdőszigetre. Annak idején abban is szerepe volt, hogy illendően elválasztotta a hölgyeket és az urakat: az egyik csapat az egyik, a másik a másik oldalon lubickolhatott. A lubickolást persze ne úgy képzeljük, mint ahogy az ma zajlik. A városi népek többsége nem tudott úszni - honnan is tudott volna -, úgyhogy ők a sziget oldalán végigvezetett vasrúdba kapaszkodva evickélhettek.

 

Visszatekintés a partra

 

Az eredetileg 1864-ben emelt szigethez 1892-ben építettek egy újabbat, a bejáratához pedig két fatornyot. Ez akkoriban minden komolyabb fürdő mellé dukált. A forma Hévízről lehet ismerős, de ilyen volt egykor Füreden is. Azután a hatvanas években lemezből stilizált formára cserélték őket.

Nekem bevallom, azok is tetszenek, de azért örülök, hogy amikor 2007-ben felújították a lepukkant fürdőszigetet, a XIX. század végi állapotokhoz nyúltak vissza.

 

10990[1].jpg
A fürdősziget a 60-as évek vége felé - forrás: fortepan.hu

Annál is inkább, mert a szintén ebből a korból származó két legrégebbi Balaton-parti hotellel szerves egységet alkot. Akkoriban nagyon pöröghetett erre az élet. Két évvel a fürdősziget bővítése után - 1894-ben - megnyílt a Hullám Szálló, egy évre rá felépült mellette a Balaton Szálló, és 1897-ben az előbbit két toronyszárnnyal kellett bővíteni, mert akkora volt a forgalom. (A hetvenes években felmerült a lebontása, ám a harcos városvédők ezt szerencsére megakadályozták.)

 

A Hullám

A Hullám

Csodálatos fekvésük ellenére kissé elhanyagoltak: nehéz őket a mai kor igényeihez igazítani. A Hullám még jobban járt, jelenleg a Danubius csoporté, mely saját vállalati üdülőjeként használja. A Balaton helyzete mostohább - joggal került fel a hg.hu elátkozott szállodákat bemutató listájára. Mint írják:

Az évek óta üres, 1200 négyzetméteres épület 2008-ban került a ZÁÉV Zrt-től a Balaton környékén akkoriban alaposan bevásárló SCD Befektetési Alapkezelő Zrt. egyik cégének tulajdonába, amely eredeti, századfordulós fényében kívánta helyreállítani azt. Alig néhány nap múlva azonban tűz ütött ki a szállóban; az emelet és a tetőszerkezet komoly károkat szenvedett. Ezeket azóta befoltozták, a helyreállítás továbbra is várat magára. Az épület környéke viszont a város beruházásában a közeljövőben megszépülhet.

 

Parkosítás

Épül a park a Hullám és a Balaton előtt

Ó hogy az a fránya tűz mindig ott üt ki, ahol valami műemlék útban van. Mindenesetre a part újraparkosításával és rendezésével, mellette a “felnőtt játszótér” kiépítésével, talán felértékelődik az ingatlan értéke annyira, hogy érdemes legyen megmenteni. Bízom benne, hogy így lesz. Addig is böngésszetek képeket a fürdőszigetről!

Amúgy, nem tudom, hogy vagytok vele, mostanában egyre gyakrabban gondolok arra, hogy vajon az embernek mi szüksége van kisujjra...

*Sajnos zsinórban annyi szervezetnév hangzott el a kiránduláson, hogy nem emlékeztem a pontos címre. Mint megtudtam utólag, a kedves úr Tar László Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója volt. Elnézést az érintettektől, de a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség neve egyszerűen leblokkolta az agyamat. Nem először.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: balaton keszthely szálloda park töri fürdő kihasználatlanul

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr984490807

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.05.07. 09:24:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VLADISZLAV 2012.05.06. 10:02:04

Hátha nem lenne kisujjad, akkor lelógna a kesztyűd egyik ujja. Ezért kell.

emem 2012.05.06. 10:05:38

"... de nyugat-balatoni nemtommilyen szervezet nagyon szimpatikus elnöke ..."

Hát ez mondjuk bunkó nyegleség.

Mrs.Columbo 2012.05.06. 10:46:12

@emem: Hát ja, nekem is feltűnt, mert bár engem, mint olvasót nem érdekel az illető kiléte, de ha a helyébe képzelem magam, elég rosszul esne, hogy így odaböffentenek egy beszámolóba.

dobcsek 2012.05.06. 11:24:50

@emem: jah, ez tényleg nagyon gáz. ez viszi az egészet :(

Pobjeda elvtárs 2012.05.06. 11:38:40

Palicsi női strand megvan?

Mondjuk az egész település hemzseg a XIX/XX századfordulós gyönyörű épületektől.

Freezy 2012.05.06. 11:46:38

A napozósziget egy unikum !
A vízből én biztos nem innék, legalábbis augusztusban. A meder eléggé iszapos, a víz délutánra már olyan, mint a sár, mert felkavarják a fürdőzők. A víz tetején millió árvaszúnyog tetem úszott , és bele lehet képzelni még az itt élő két tucat hattyú és vadkacsa ürülékét... De hát a víz él, és élni is fog ! Ha tiszta (tisztább) vizet szeretnél, menj a fűzfői öbölbe !
Mindezek ellenére nagyon jó volt !!!
A régi szállodát tényleg érdemes lenne megmenteni...

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2012.05.06. 11:48:47

Hát legalább Dá-nak, ha felhívják a figyelmét az ilyen nyegle bunkóságra, ami mostanra sajnos az egész Indexre totálisan jellemző, legalább javít. A többiek még ezt se. Na mindegy.

Amúgy a Balaton vize általában nagyon tiszta. A színében lehetnek nagy különbségek (van ahol barnás, mocsaras jellegű, van ahol ezüstkék, zöld stb..Ezek a beömlő más vizektől és a helyi növényektől függnek.
Inni lehet belőle bárhol, de persze nem célszerű sportot űzni belőle, mert hiába tiszta, a Balaton vize nagyon élő, nagyon sok benne a mikroszkopikus élőlény és a gyomrunk nem biztos, hogy mindet szereti.

Jellemzően azokon a helyeken tud koszos lenni, ahol nagyon sokan vannak (Siófok környéke pl) illetve ahol kevés a nádas.. ellenben sok a hajó. paraszt bunkóék pl kihasználják azt a szabályt, hogy a Balatonon nem lehet robbanómotort használni a vitorláshoz..de segédmotornak lehet. Ez azért szomorú amúgy, mert kivételesen régen, jókor hozták a Balaton védelme törvényeket és kár hagyni ilyen szánalmas kiskapukat.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2012.05.06. 11:59:57

@Freezy: Az iszappal meg az árvaszúnyoggal semmi gond nincs, de még a kacsaszar-koncentráció is elhanyagolhatóan kevés, meg a benzines segédmotor sem akkora dráma. Nyáron a strandok környékén a legmagasabb koncentrációjú szennyezés -bár elsőre tényleg eléggé hihetetlenül hangzik- a vízfelszínen lebegő napolaj réteg.

SarahConnor 2012.05.06. 12:16:37

Épp tavaly voltam itt, tényleg hangulatos volt. Meg egy jósgép elnyelte a kétszázasomat.

gagauzz kalauzz 2012.05.06. 12:24:04

A Balcsi vizéből utoljára Maróthy elvtárs (ex KISZ KB első titkár) nevű celeb, akkori környezetvédelmi miniszter iszogatott demonstratíve. Semmi se változik itten.:)))))

Freezy 2012.05.06. 14:15:12

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:
Egyszer - nagyon régen - azt olvastam, hogy egy szezonban 7 tonna napolaj kerül a Balatonba...
A természetes anyagokkal nincs baj.
Hacsak nem az angolnapusztulás, vagy a busa invázió a probléma.
Kész csoda, hogy még megvan az ökológiai egyensúly! (Tényleg, megvan?)
Anno... én is láttam a tv-ben, amikor Maróti Miniszter Úr (ma már csak urakról beszélhetünk!) jóízűt ivott egy sétahajón a BALCSI KÖZEPÉN frissen merített vízből!
A bacikat meg bizonyára rövid úton elpusztította (előtte-utána) egy jóféle konyak, esetleg vodka :-)))

fénycsepp 2012.05.06. 15:07:10

a fürdősziget csecse, de anniyra felháborítónak tartom a partszakasz felújítását, hogy amikor áprilisban Keszthelyen voltam, messzire elkerültem. Négyféle kővel lesz lecsempézve az egész így cakupkapum, a szabálytalanul szöges virágágyások nem harmonizálnak a régi szállodákkal meg a korhűen felújított fürdőszigettel. semmi modern fantázia nincs az egészben, kár volt hozzányúlni:( Meg minek egy zenekari öltöztető a színpad alatt? Madonna lép majd ott fel, vagy mi a szösz?:D

Dr. GGG77 2012.05.06. 17:41:11

Nagymamám a Hullámban ismerte meg nagypapámat, aki ott dolgozott nyaranta zongoristaként. :)

Horizont 2012.05.06. 18:26:37

@Dr. GGG77: :DDDD Ez nagyon aranyos:D

fourgee 2012.05.06. 20:01:56

"Nem vagyok az a fajta újságíró, akinek három ujja már elcsökevényesedett, mert a sajtótájékoztatós pogácsák felcsipegetésére kettő is elég "

Isten vagy, másnak is ki kellene mondania az igazságot :)
Egyszer egy kiállítás megnyitóját kellett rögzítenem (nem fotózni, hanem videózni), a megbízom figyelmeztetett (akkor még tapasztalatlan voltam) hogy a büféasztal "megnyitójakor" legyek ott, mert vicces nézni ahogy sokan csak zabálni mennek. És igaza volt.

:)

dobcsek 2012.05.06. 21:36:22

juhuu, így már szuper az egész post!

Apo 2012.05.07. 02:56:08

Tavaly nyáron nyaraltam Vonyarvashegyen (kb majdnem egész 4 km Keszthelytől) barátnőmmel és persze elcsaltam erre a "szigetre". Én még anno középiskolásként voltam ott, de van egy varázsa, hangulata, nem csak a szigetnek hanem a partnak úgy egyáltalán. Noha Keszthely útmérnökét 3-szor fojtanám vízbe folyamatos egymásután, mert: a, teljesen átláthatatlan; b, egy nyavadt táblát nem tudtak kitenni a paraszt turistának hogy héé te marha erre menj a part felé.

phaszfej 2012.05.07. 05:41:31

az egész balaton trehány. atomot neki.

2012.05.07. 07:52:52

@fourgee: én hosszú évekig jártam filmes sajtó-, és díszvetítésekre, ugyanez volt. Pogácsák, szendvicsek, sütik, és a sáslahad, gyakran közelharcszerű tülekedés. Főleg az idősödő, csóró sajtómunkások szokása volt, hogy a pogikat, meg amit lehetett, a táskájukba tömték, sokszor teljesen leplezetlenül. Egy ismerősöm meg egyszer -igaz kapatos volt már - megkérte a pincérket az esemény végén, hogy az általa szerzett kiürült vizespalackba töltögessék össze a borosüvegek megmaradt tartalmát, és ami a bizarr, hogy megtették neki:) Az viszont szomorú, hogy volt olyan öreg újságíró, aki konkrétan éhezett, melója sem volt, és azért járt a sajtóvetítésekre, mert ott kajált.

12karora 2012.05.07. 08:52:58

@~dá~: Gondolom, ez a cikk magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/aggalyos-a-milliardos-kozgep-palyazat-79831 elkerülte a figyelmed. Annyira nem minden fényes Keszthelyen, mint amennyire egy vacsorától és egy pohár víztől látszódik. Ha már utánanéztél a Balaton Szállónak, a turisztikai szervezetnek és vezetőjének is megtehetted volna. Ez a felszínesség és a fogalmazást végigkísérő nyegleség egy szintre emelt a pogácsavadász zsurnalisztákkal.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.05.07. 09:06:26

@12karora: de ugye az megvan, hogy az egy másik tér, amelyikről szó sincs ebben a posztban. Olyan mintha a budapesti Hősök teréről írnék, te meg háborognál, hogy de hát miért nincs benne szó a Kossuth tér körüli hercehurcáról. Attól, hogy ez nem Budapest, még elég sok közterülete van :)

12karora 2012.05.07. 09:11:32

@~dá~: :) Pont ez a lényeg. Ne arról szóljanak a hírek, ne azzal legyen tele a sajtó.

KicsiDzs 2012.05.07. 10:13:32

@Apo: Keszthelyen gyalog kell közlekedni. Nem nagy város. 15 perc alatt bárhova el lehet jutni ahova érdemes. A partra meg mindig lefelé kell menni. Elég nagy a Balaton ahhoz, hogy ne lehessen elvéteni :)

2012.05.07. 11:08:17

@12karora: Annyira bírom az ilyen embereket, mint te, akik nem bírják felfogni, hogy egy tematikus blog nem egyenlő a komplett magyar oknyomozó újságírással. A poszt címében megleled az írás témáját, ennyi, erről szólt. Jóhogy nem kéred rögtön számon a posztolót, hogy miért felejtette ki a szövegből a négyes metrót, az Ezüsthajót és görög válságot. Ráadásul Afrikában éheznek, az is megérne egy mondatot, nem igaz?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.05.07. 18:07:38

@shitgun: Az se volt semmi amikor a Corvinvan Szabó István és Makk Károly kezdték egymást lökdösni az ingyenpogácsákért... És nem viccből!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.05.07. 18:10:48

@~dá~: oké-oké, de igaza van a srácnak. egy likkel kiegészítheted a sztorit. úgy lsz kerek.
süti beállítások módosítása