lanchid45_1_1381957810.jpg_381x521

Manapság kedélyes téma a jeges Dunát fotózni, de milyen lehetett akkor? (via zsir.tumblr.com/

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest híd duna fénykép töri lánchíd belváros v. ker i. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr744118388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.02.16. 11:11:25

Méér?Nyomhatsz még bátran jeges Dunás képeket, nincsen azzal semmi baj.Nem látni sűrűn ugyse ilyet.Ez is mennyire durva, csak nem a szépségtől, hanem a szomorúságtól...Néha azon szoktam gondolkodni, hogy manapság mi lenne a forgalommal, ha elvesztené Pest az összes hídját.Bele se merek gondolni...

oaklandi 2012.02.16. 11:12:17

A háttérben pedig az akkori jobboldali kormány regnálásának eredményét látjuk...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.02.16. 11:15:33

Meg, hogy mekkora szívás lehetett, hogy az Erzsi-híd asszem majdnem 20 évvel később épült csak újjá.Szivesen olvasnék akkori történeteket, élethelyzeteket a városból, az akkor élőktől.Csak hát aki majdnem 70 éve is minimum 20 éves volt, legtöbbje a földben nyugszik...

kilobike 2012.02.16. 11:16:38

Az ilyen képekből kellene az utókornak tanulni. De nem teszi, sajnos

mikka 2012.02.16. 11:28:49

Oaklandi@

Ritka nagy bunko vagy te..
Gondolom te meg mindig elhiszed hogy a szovjet csapatok folszabaditottak az orszagot mert neked ezt tanitottak az altalanosban..
A szovjet hatalom mindig is az ellensege volt magyaroszagnak a naciktol fuggetlenul.. Elvesztettunk egy haborut, ezzel kell megbekelni. Elvesztettuk, erted? Nem folszabaditottak minket hanem egy vesztes haboru utan megszalltak. Es ehhez nem kell partpolitikusnak lenni, egyszeruen eleg ha van nemi agyad..de ugy latom neked nincs.

Kutchek (törölt) 2012.02.16. 12:04:23

@oaklandi: Valóban. Az elbaszott kiugrási kísérlet után Horthy vagy Szálasi személyesn mászott be a híd alá és helyezte el a gyutacsokat.

Ha nem jobboldali kormányunk van akkor a ruszkiktól kb. ugyanannyit kaptunk volna, a németektől meg kicsit többet.

oaklandi 2012.02.16. 12:04:50

@mikka:

Hiába inszinuálsz és személyeskedsz, attól még a tények, tények maradnak.

oaklandi 2012.02.16. 12:06:24

@Kutchek:

Történelmietlen a megállapításod.

Kedd. A 4. 2012.02.16. 12:15:00

Ez bizony a nácizmus bűne.
Ma ismét náci kormányunk van - meg is látszik az eredménye, rohanunk a teljes összeomlás felé, mert a magyar nem képes tanulni elődei bűneiből.

truthful.shepherd 2012.02.16. 12:16:44

@Kedd. A 4.: Történelmietlen a megállapításod.

Mentolosmájkrém 2012.02.16. 12:18:38

@mikka: a hatterben a kutuzovi taktika egyik mintapeldajat latjuk, csak akkoriban a nemetek robbantgattak visszavonulas közben. Nem volt szep vilag akkoriban Pesten. Döglött lovak a Vermezön, bennuk az ehsegtöl felörulten turkalo emberek, romok, kosz, tetvek es hullaszag.
Emberek a Dunaban, malenkij robot, orosz kiskatonak, akik nöket eröszakolgatnak, orakat zabralnak, mert ketyeg es szabadidös tevekenysegkent az Alagut oldalaban levö helysegekben elhelyezett nemet sebesulteket irtanak ki langszoroval.
Szokas szerint a nemiszerv rossz oldalan alltunk, ahogyan tettuk ezt majdnem mindig. Altalaban olyan segget nyalunk, aminek semmi ertelme es csak budösek leszunk töle.A nemetek pont leszartak, hogy nekunk mi lenne a jo, ahogyan azutan az oroszok is 40 evig. Talan emiatt a legnagyobb unnepeink is vesztes harcok evforduloi.
Nem a magyarok vesztettek el a haborut, hanem egy-ket-szaz hulye, Horthy, Jany es az ypszilonos vezerkar aki ahhoz is debil volt, hogy a sajat nyalat megfulladas nelkul tudja rendeltetesszeruen lenyelni.
Sajnos otthon, mindig a krumpliskosar aljarol a szemet kerul felulre.

dr. Bértollnok 2012.02.16. 12:37:34

@Kutchek:
Mindketten túlzásokba estek.
1. pont: A jobboldal nem egyenlő a fasisztákkal.
2. pont: A baloldal nem egyenlő a kommunista vöröshadsereggel.

Ki kellett volna ebből maradni... csak nem lehetett. Ki kellett volna ugrani, ha már benne voltunk... csak nem lehetett.
Itt nem fogjuk ezt a kérdést megoldani, főleg utólag... :-(

2012.02.16. 12:55:10

Lassan pénzhiány miatt úgyis beleszakadnak megint a hidak...

Atrox 2012.02.16. 13:03:05

Sok itt az indulat. Úgy látom az sem teljesen tiszta mindenki számára, hogy ebben a helyzetben egy ilyen kicsiny ország nem maradhatott ki a konfliktusból, ez egyedül Svájcnak sikerült. Ugye látjuk, mi lett a németek ellenfeleivel vagy szövetségesnek beállított országaival(kis országok!): Csehország, Ausztria, Lengyelország, Jugoszlávia, Görögország, Hollandia, Belgium, Luxemburg. Dánia, Norvégia: bekebelezve vagy lerohanva, megszállva, kifosztva, később szétbombázva, földig rombolva. Mi lett a szövetségesekkel: Magyarország, Románia, Bulgária, Finnország: évekig harcok idegen földön, majd súlyos vereség, kapituláció, megszállás. És ezek között voltak többen, akik semlegesek szerettek volna maradni! Úgyhogy lássuk be, hogy ezeknek az országoknak politikailag lehetetlen volt elhatárolódniuk, mindegy egyébként milyen ügyes, okos vezetésük volt akkoriban. Rossz helyen voltak, rossz időben és politikai, gazdasági, katonai erejük összesen sem érte el a német a szovjet vagy az angolszász mértéket.

radikalisviccek 2012.02.16. 13:03:33

@Kedd. A 4.:
@oaklandi:

Való igaz, ha baloldali kormányunk van, megúsztuk volna a háború dúlását.
Ha a németek nem támadják meg a Szovjetuniót, és mi nem csatlakozunk hozzájuk utolsó csatlósként, Sztálin biztosan nem indít offenzívát Európa ellen, mert a kommunista rendszer alapvetően mindig is békés volt.

A fél vagy egymillió, szovjetek által megerőszakolt magyar nő csak alávaló jobboldali hazudozás, asszonyaink meghatottan omlottak a felszabadítók ölébe, kedveseik, férjük, vagy apjuk pedig büszkén nézte a népeink egymásra találását (közben kedélyesen forgatták mellkasukban a szuronyt, vagy keresgélték beleik között ázsiai szovjet testvéreink golyóit :) )

Szó sincs arról, hogy mindenféle vörös hordák már egyszer végigfosztogatták az országot '19-ben, és a magyarok ezt nem óhajtották még egyszer megismerni, ezért harcoltak a végsőkig a szovjetek ellen, és támogattak minden rendszert, amelyik hajlandó volt folytatni a honvédő háborút...

OFF: a nyilasok és Orbánék között párhuzamot vonni hamuba sült faszság, ellenben az MKP-MDP-MSZMP-MSZP utódlás személyekben is fennáll, Tildytől Szűrösig, Aprótól Gyurcsányig. Valódi dinasztia...

Ha a nyilasok utódait keresed, akkor meg ne országos pártot nézz, hanem olyan marginális szervezeteket, mint a Pax Hungarica Mozgalom vagy a Magyar Nemzeti Arcvonal.

Ugyanis a széljobb diktatúra fenntartóival sikeresen leszámoltak, míg a 40 évig megszálló államhatalom kiszolgálóival 'meg kellett békélni' az akasztófa helyett...

Továbbá melegen ajánlom a 12.-es törikönyvet, ha még nem találkoztatok volna vele ;)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.02.16. 13:03:51

@Mentolosmájkrém: történelmietlen a megállapításod :)
minden igaz demokrata tudja, hogy a dicső szovjet felszabadítók minden felszabadítottnak elénekelték a kakalin, kakalinka moja kezdetű műdalt, míg maradék társaik a guggolós kazacsok tánccal kísérték a kórust. ezután borsccsal, savanyú barna kenyérrel és vodkával kínálták a meggyötört lakosságot, végül elhozták nekünk a frídómot meg a dimokröszit, melyekre maga rákosi pajtás ügyelt személyesen, erejét és egészségét nem kímélve. a jelen baloldal pedig ennek a csodás kompániának az egyenes ági leszármazottja.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.02.16. 13:05:57

egyébként mennyire beteg dolog, hogy erről a képről is orbán jusson valakinek az eszébe. szerencsétlen ország.

radikalisviccek 2012.02.16. 13:08:01

@oaklandi: ...a háttérben pedig egy antiszemita jobboldali konzervatív magyar arisztokrata, gróf Széchenyi István egyik életművét látod ;)

PiggyBlanka 2012.02.16. 13:13:31

@milliliteratura:
Nemkülönben szerencsétlen Orbán!

Tombol a proli megint, nincs mit tenni...

0 2012.02.16. 13:13:52

Miért kell mindent elpolitizálni?????? Miért? Ez a kép a Dunáról szól, mögötte egy hídrommal. Ennyi. Ti meg itt jobboldal, baloldal.... Szerencsétlenek!

Mentolosmájkrém 2012.02.16. 13:15:07

@milliliteratura: romlik a szemem.:o) A kakalint elsöre kankalinnak olvastam.

@radikalisviccek: közben kedélyesen forgatták mellkasukban a szuronyt, vagy keresgélték beleik között ázsiai szovjet testvéreink golyóit :) )
Igen pontosan igy volt a nagyfater is igy meselte.:o)))) Öt egy hirtelen jött hasmenes mentette meg ket ev Sziberiatol, a negyedoras malenykij odaig tartott a szomszedoknak. Ö sem jart jobban, a haboru utan masfel evig volt internalotaborban, mert nemet leven, nemetnek vallotta magat egy aktualis összeirasnal...

Segna 2012.02.16. 13:23:55

Kedves RADIKALIS VICCEK!
Most te túlzol, vagy inkább fogalmazol radikálisan. A baloldali kormány estleges fennállása a kora 40' években talán (TALÁN) késleltette volna a háborúba sodródást, de nem azért mert Sztálin békés diktátor volt. Ne mosd össze a dolgokat. Ha nem olyan szoros a kötődés a németekhez nincs Jugoszlávia megtámadása és nincs Kassa bombázása.
Persze akkor feltehetőleg a németek rohantak volna le minket valamilyen ürüggyel - a keresztény és nemzeti érzelmű és magas kultúrájú németek. Nekem meggyőződésem, h sokkal sz*rabbul jártunk volna egy tartós német megszállással. Mert a ruszkik rabolnak és fosztogatnak de nem rendszeresek és alaposak. Mondhatni ötletszerű és személyfüggő a tevékenységük. A németek viszont, szisztematikusan és alaposan fosztottak volna ki.
(A múzeumokból magánemberektől ők is szívroham nélkül vitték a műkincseket. csak az nem zabrálás - hanem einstand.)
Mellesleg mint szövetségest is kifosztottak minket, és itt nem a kivonulás közben gyűjtögetésről beszélek, hanem a Birodalomba szállított "megvásárolt" és soha ki nem fizetett termékekről, kőolajról. Zalai kutak rablógazdálkodása pl. Elismerten összesen kb. 4mrd birodalmi márka értékben tartoztak nekünk a háború végén.
Érdekes lett volna 1990-ben erre emlékeztetni a "hálás" egyesült németeket. De hát Antall inkább szétverette a magyar mezőgazdaságot.(bocs kalandozok)

"vörös hordák már egyszer végigfosztogatták az országot '19-ben" Mi van? Itt a tanácsköztársaság hadseregéről beszélsz, amely a Felvidéken tartotta távol a cseheket-szlovákokat, vagy a Bp-t megszálló román csapatokról? Én reguláris orosz-szovjet csapatokról nem tudok ekkor...

TEHÁT FIATALOK, LÉPJÜNK HÁTRA, VEGYÜNK EGY NAGY LEVEGŐT ÉS NE KEVERJÜK A MÁT ÉS A MAI POLITIKAI FOGALMAKAT A FÉLMÚLTTAL!

Mert hülyeség és féligazságok és sértegetések lesznek belőle.
Szép napot mindenkinek, és sok-sok szép zajló Duna képet!!! Még!!!

Yogi 2012.02.16. 13:29:44

@radikalisviccek: "OFF: a nyilasok és Orbánék között párhuzamot vonni hamuba sült faszság, ellenben az MKP-MDP-MSZMP-MSZP utódlás személyekben is fennáll, Tildytől Szűrösig, Aprótól Gyurcsányig. Valódi dinasztia..."

ööö, bocsánat, hogy félbeszakítom okfejtésedet, de Szűrös Mátyás és Pozsgai Imre elvtársak, ma milyen színben fociznak?? Talán így kellene kiegészítened: MKP-MDP-MSZMP-MSZP-FIDESZ

Segna 2012.02.16. 13:31:11

@milliliteratura: lehet gúnyolódni az oroszokon és lehet és kell is gúnyolódni azokon, akik beveszik a nagy felszabadítási propagandát,DE azt is tudd, h ha itt nincs "felszabadítás" és a németek nyernek, akkor te most valahonnan a mai Jekatyerinburg szép vidékéről írogatnád a kommentjeidet. A mostanában olyannyira dicsért már-már istenített német-náci vezetés (köze nincs a mai német politikai elithez!) azt mondta rólunk, "a magyar kérdés, vagon kérdés" mivel azonban szövetségesek, az élettér szélén keresünk nekik helyet. Keleten, ahonnan jöttek.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2012.02.16. 13:39:49

@oaklandi: "A háttérben pedig az akkori jobboldali kormány regnálásának eredményét látjuk..."

Miért, szerinted mi lett volna, ha akkor baloldali kormányunk lett volna?

scsaba1 2012.02.16. 13:40:50

Hát komolyan, mi van ma? Melegfront, vagy mi? Az blog.hu összes hülyéje ide kommentel?

PiggyBlanka 2012.02.16. 13:45:02

@scsaba1: ÁÁÁááá, nem, csak az Oaklandi proli miatt többen felhergelték magukat és most megy a vita. De rajta kívül nagyjából mindenki normális...

zisz 2012.02.16. 13:48:36

@mikka: Akiket gettóba zártak azoknak azért mégis csak felszabadulás volt nem? De mintha valami féle náci kormányzás is lett volna ebben az időben SZF. vezetésével. De abban a háborúban mit is kerestünk voltaképpen? Ki döntötte el?
Én élőben hallgattam Kéri Kálmán vezérezredest, a kérdésre csak annyit tudott mondani hogy belesodródtunk. De soha nem tudtuk a vélelmeinket bizonyítani, és ráadásul nagyon gyengék is voltunk.

smartdrive 2012.02.16. 13:56:10

"a nap archív képe"

nem éppen. a (XX.) évszázad archív képe

Jette (törölt) 2012.02.16. 13:58:59

Jók ezek a régi képek! :)

Szkivan már a sok okoskodó és/vagy politizáló trolltól...

radikalisviccek 2012.02.16. 14:01:43

@Yogi: 'ööö, bocsánat, hogy félbeszakítom okfejtésedet' és ez mennyiben erősíti meg a nyilasok és a fidesz kapcsolatait? :)
- Ha akarod hozzácsaphatod Szájert és Hoffmannt is, amennyire tudom, ők is volt állampártiak. -

De erre a kérdésre már úgy vélem, válaszoltam ('míg a 40 évig megszálló államhatalom kiszolgálóival 'meg kellett békélni' az akasztófa helyett...' --> erről a sajnálatos megbékélésről beszéltem).

kozi001 2012.02.16. 14:02:31

@oaklandi:
Gondolom a katyusákat és a t-34-eseket is ők vezették...!

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2012.02.16. 14:06:33

Látom a második hozzászólás után témánál vagyunk! Gratulálok!

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.02.16. 14:06:47

@Segna: nem gúnyolódom az oroszokon, mivel kedvelem őket. azokon gúnyolódom, akik elvakult seggfejek.
jekatyerinburg meg nem talált, mert egész jól kijövök a németekkel, plusz módomban áll egész tűrhetően beszélni a németet. vélhetően az a kollaboráns lennék, aki titeket vagoníroz (mármint nem a balfék kápó kint a mínusz húszban, hanem aki az irodán számolja a transzportokat). aztán ha mindenki elment, akkor annyit kérnék, hogy engem pétervárra küldjenek :) bár ahogy a németeket ismerem egy hűségesküvel maradhatnék bécsben is, a szolgálataimért cserébe.

radikalisviccek 2012.02.16. 14:13:28

@Segna: ha lehet, erre csak röviden:

Ha nem olyan szoros a kötődés a németekhez nincs Jugoszlávia megtámadása és nincs Kassa bombázása.

- Jugoszláviát a németbarát kormány megbuktatása után legyalulták a térképről.

Mellesleg mint szövetségest is kifosztottak minket, és itt nem a kivonulás közben gyűjtögetésről beszélek, hanem a Birodalomba szállított "megvásárolt" és soha ki nem fizetett termékekről, kőolajról.

- Vö. az állandó szovjet rablásokkal 'jóvátétel' címén.

tanácsköztársaság hadseregéről beszélsz, amely a Felvidéken tartotta távol a cseheket-szlovákokat, vagy a Bp-t megszálló román csapatokról? Én reguláris orosz-szovjet csapatokról nem tudok ekkor...

Ebbe ne menjünk bele, mert Károlyiék és Konh, bocsánat, Kun Béláék történelmi bűne egyértelmű. Az bizonytalan, mi történt volna, ha '40 körül balos vezetésünk van, de az egyértelmű, ha a píszendláv fasszopó hippi Károlyi-Lindner-félék helyett (nem akarok több katonát látni!) '18-19-ben Szálasi és a MOVE jut hatalomra, szanaszéjjel kergette volna a megszálló kisantant 'hadseregeit' a kb. egymillió katonánk. A népköztársaság honvédelme a jegyzékek küldözgetése és a nyafogás volt, a tanácskormányé meg csak akkor aktivizálódott, amikor rájött, hogy nem csak az ország, hanem saját léte is veszélyben forog... (nem beszélve a székely hadosztály ellen indított vöröskatonákról és a tisztogatásokról)
Az emberek ezt jól tudták, nem véletlenül álltak ki _akármilyen_ kormányzat mellett, amelyiktől azt remélték, hogy utolsó vérig védi az országot.

A dolgokat a maguk történelmi kontextusában kell vizsgálni, nem az ájped mögül okoskodni mondjuk a római birodalom emberjogi visszaéléseiről...

Písz end láv.;)

KopaszMercis 2012.02.16. 14:15:44

En mar orulnek neki ha megint ennyire kezzelfoghatova valna a nepnemzeti ontudat elkerulhetetlen erdemenye.. Lasd eszak korea. Ugyis ezt erdemli a magyar nep, a szlovakoknak es a romanoknak igazuk van

radikalisviccek 2012.02.16. 14:19:16

@Segna: a motor sztem megzabálta a kommentemet, a lényeg, hogy a szovjetek itt is maradtak, a németek meg nem szálltak volna meg, ha nem próbálunk kiugrálni, ugyanis nekik győzelem esetén bőven elég volt egy lazán kapcsolt csatlósállam, nem óhajtottak volna teljes kontrollt.
Emellett megmaradt volna az a 70 ezer négyzetkilométer amin ma is orrbaszájba szopatják a magyarokat a kisantant államok, akik létre jöttüket az impotens népköztársaságnak és a tisztogatásokra koncentráló tanácskormánynak köszönhetik.
Az egyetlen katonai siker a felvidéki hadjárat, amelyet egy monarchiás ezredes vezetett, aki félretette a politikai nézeteit a honvédelem érdekében... ezt tették azok is, akik a Szálasi-kormány mögé álltak, mert a hazát védték.

Ne merem feltenni a kérdést, hogy te a (hazát, a visszakapcsolt területek magyarjait nem merem kérdezni)családod védelmében fegyvert fogtál-e volna vagy Károlyi-módra alkudoztál-e volna.

radikalisviccek 2012.02.16. 14:22:21

@zisz: zsidó évfolyamtársam basztatta haveromat mindig ezzel, hogy miért nem védtük jobban a zsidókat. Haver mondta, hogy dehát sok zsidót rejtegettek a magyarok, több kockázatot már nem nagyon tudtak felvállalni. De, de, nem eléggé, így a zsidó. Haver közölte, hogy a dédapja testvérét azért lőtték agyon, mert zsidókat rejtegetett. Hány zsidót lőttek azért agyon, mert magyart rejtegetett?
Egyáltalán milyen elgondolás az, hogy a zsidó magyar állampolgárok élete (felszabadítása) többet ér mint 10 millió nem zsidó magyar állampolgár élete és szabadsága (megszállása)?

Kulmar 2012.02.16. 14:32:02

@mikka: nagyapám erről másképp vélekedett, mert ő leszarta, hogy hogyan, csak legyen már vége és mehessen haza az asszonyhoz. Ennek lettem én másodfokú gyümölcse. Az utókor meg majd eldönti, hogy neki jó volt-e akkor. ;)

mellesleg az azóta tartó időszaknak a sok egyéb hibája mellett az a legnagyobb, hogy egy ilyen kép láttán a fenti beszélgetés alakul ki.

pepin_nymburk 2012.02.16. 14:34:15

@oaklandi: te vagy történelmietlen, hiszen 1940-45 között csak olyan kormány létezhetett Mo-n, amit a németek eltűrtek. Ők meg a jobboldalt kedvelték. Ha baloldali kormány lett volna, akkor szlovák és román segédcsapatokkal gyorsan bevonultak volna.
1945-és 1990 között pedig csak olyan létezhetett, amit a szovjetek eltűrtek, ők meg a baloldalt szerették. És mint tudjuk, ha nem baloldali kormány volt, ők is rögtön bevonultak...

griiischdoov 2012.02.16. 14:41:25

a sok történelem-zseninek és önjelölt politikusnak üzenem, hogy amíg egy ilyen képről ti politizálásra, zsidózásra, nácizásra asszociáltok, addig miért várjátok el, hogy majd a politikusaink, becsületes, rendes emberek lesznek, és bármi is normálisan fog működni ebben az országban?!

kizsgabi 2012.02.16. 15:01:18

A fasz kivan, hogy még egy ilyen kép láttán is azonnal mindenki politizálni kezd.
Mennyé' a mandinerre.
Köszi.

mákosnudli 2012.02.16. 15:06:25

Mindig elszorul a szívem, amikor így látom a hidat. :(((

SvenH. (törölt) 2012.02.16. 15:08:42

tudomasom szerint Budapest vilaghiru ezen a teren is hogy az elso vilagvaros volt ahol a varost hasznaltak harci szinhelynek

harci szinhely szempontjabol elso Sztalingrad volt, de az csak egy kisvaros volt, mig a harmadik volt csak Berlin!!!

tehat az osszes sommas, "mi lett volna ha" kezdetu okossag az mind a szarnak a csapkodasa

mellesleg a sok tortenelmi TUDOS tudhatna mi is az a zalai mezo... meg szemlelteteskeppen a "halál 50 órája" zarojelenetet megnezhetne :)))

vegezetul egy vicc:
Hitler megkérdi Keitelt, mennyi ideig tartana Magyarország megszállása.
- 1 hetig
- es ha eroszakkal tesszuk?
- 1 nap
- ???
- hat elmaradnak az unnepsegek

krj 2012.02.16. 15:15:41

inkább örüljetek, hogy nem kell ilyen télben és ostromban élnetek, püfölhetitek a billentyűzetet a meleg irodában, szobában. érdemes az öregeket megkérdezni, milyen volt 44-45 tele...amikor akár egy vödör vagy egy meleg cipő a túlélést jelentette...

belagezabela 2012.02.16. 15:29:31

Aztán 56 nov 4. után a drága szovjet kispajtások ismét szarrá lőtték Budapestet.
egyébként a fortepan.hu oldalon lehet nagyon sok jó képet látni bp-ről, ajánlom mindenkinek.

Yogi 2012.02.16. 15:36:17

@radikalisviccek: semmenyire, csak az OFF-odra reagáltam. Hamár homár legyen kerek.

oaklandi 2012.02.16. 16:19:36

@radikalisviccek:

Ez a rom Széchenyi műve volna? Nem hinném...
Inkább a német és magyar jobboldal ámokfutásáé. Mertek nagyot álmodni...
Szerencsére aztán a "rohattmocskos komonisták", a vörös hordák, tomboló prolik, újjáépítették ezt is...

oaklandi 2012.02.16. 16:23:11

@bunkó:

Nem tudom és nem is akarom kitalálni. Történelmietlen a felvetés. Amit viszont az idézett kommentemben állítottam az egy darab tény. Nem csoda, hogy ilyen indulatokat kavart, hiszen az igazság tud a legjobban fájni.

oaklandi 2012.02.16. 16:27:47

@pepin_nymburk:

És? Ettől még az állítás igaz. Persze abban igazad van, hogy nem a magyar jobboldal tehet róla egyedül, de ezt nem is állítottam. A német jobboldal nélkül ez a produkció természetesen nem jöhetett volna létre.

frankyf*ckin4fingers 2012.02.16. 16:33:54

@oaklandi: hogy a jobboldali kormány regnálásának eredménye látható a képen, az nem egy darab tény, hanem egy darab vélemény.

persze hogy a "rohattmocskos komonisták" ezt is újjáépítették, meg egy csomó minden mást is, az tök jó, nem is egyszerűen kedves tőlük, hanem már szinte megható.

2012.02.16. 16:57:27

@oaklandi:

A hozzád hasonlatos áldozatos hazafiak önzetlen munkássága nélkül meg ezen kép által mutatotton kívül minden más egyéb rettenet, ami kies országunkat sújtotta az elmúlt 163 évben, nem jöhetett volna létre ... :D

Nem beszélve arról, mi szörnyűség lett volna, ha dicső vöröseid be se teszik ide a csizmáikat ... Hanem inkább a szintúgy náci-gyepáló angolszászok kegyeskednek inkább mégis úgy alkudni, hogy ők jöhessenek be ...

Te kis harcos antifa, jaj, úgy eszem az ilyenek zuzáját mindig ... :D

-JzK- 2012.02.16. 17:11:24

Ez is csak az öngyülölő, Stockholm-szindrómás ballibeknél fordulhat elő, hogy AZ ELLENSÉG pusztítását a saját kormánynak róják fel.
Horthy a felelős Budapest lebombázásáért.
Ennyi erővel Churchill a felelős London németek által való lebombázásért?

3F2k5s 2012.02.16. 17:11:26

1 kép kihozta az idiótát az átlag magyarból, és még másra akarják fogni, hogy hülyére lehet venni őket :DDD gratulálok :DDD ilyen emberekhez tökéletesen illik Magyarország vezető rétege :DDD

zsombordeak 2012.02.16. 17:22:19

@Atrox: "ebben a helyzetben egy ilyen kicsiny ország nem maradhatott ki a konfliktusból, ez egyedül Svájcnak sikerült"
Igen, es nekik is foleg azert, mert olyan magas hegyeik vannak, hogy senki nem akart rajtuk atmasirozni...

Segna 2012.02.16. 18:02:32

@griiischdoov: egyrészt maximálisan igazad van, másrészt ez azt jelzi, h iszonyú kibeszélni, megbeszélni valóink lennének a XX. századi történelmünk ügyében. Ez mélyen foglalkoztatja az embereket de nincs fórum rá. Nem, alig, vagy felületesen tanították, illetve olyannyira hiteltelenné vált a felnőttek világa, h már semmit sem hiszünk. Azt is csak félve. Elnézésedet kérem, és vissza a Dunához. De a Duna mindig több volt nekünk és a város számára is mint egy folyó pusztán,
A rakodópart alsó kövén ültem,
néztem, hogy úszik el a dinnyehéj.
Alig hallottam, sorsomba merülten,
hogy fecseg a felszin, hallgat a mély.
Mintha szivemből folyt volna tova,
zavaros, bölcs és nagy volt a Duna.

Mint az izmok, ha dolgozik az ember,
reszel, kalapál, vályogot vet, ás,
úgy pattant, úgy feszült, úgy ernyedett el
minden hullám és minden mozdulás.
S mint édesanyám, ringatott, mesélt
s mosta a város minden szennyesét.

És elkezdett az eső cseperészni,
de mintha mindegy volna, el is állt.
És mégis, mint aki barlangból nézi
a hosszú esőt - néztem a határt:
egykedvü, örök eső módra hullt,
szintelenül, mi tarka volt, a mult.

A Duna csak folyt. És mint a termékeny,
másra gondoló anyának ölén
a kisgyermek, úgy játszadoztak szépen
és nevetgéltek a habok felém.
Az idő árján úgy remegtek ők,
mint sírköves, dülöngő temetők.

3

Anyám kún volt, az apám félig székely,
félig román, vagy tán egészen az.
Anyám szájából édes volt az étel,
apám szájából szép volt az igaz.
Mikor mozdulok, ők ölelik egymást.
Elszomorodom néha emiatt -
ez az elmulás. Ebből vagyok. „Meglásd,
ha majd nem leszünk!...” - megszólítanak.

Megszólítanak, mert ők én vagyok már;
gyenge létemre így vagyok erős,
ki emlékszem, hogy több vagyok a soknál,
mert az őssejtig vagyok minden ős -
az Ős vagyok, mely sokasodni foszlik:
apám- s anyámmá válok boldogon,
s apám, anyám maga is ketté oszlik
s én lelkes Eggyé így szaporodom!

A világ vagyok - minden, ami volt, van:
a sok nemzedék, mely egymásra tör.
A honfoglalók győznek velem holtan
s a meghódoltak kínja meggyötör.
Árpád és Zalán, Werbőczi és Dózsa -
török, tatár, tót, román kavarog
e szívben, mely e multnak már adósa
szelíd jövővel - mai magyarok!

... Én dolgozni akarok. Elegendő
harc, hogy a multat be kell vallani.
A Dunának, mely mult, jelen s jövendő,
egymást ölelik lágy hullámai.
A harcot, amelyet őseink vivtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés.

1936. június

Segna 2012.02.16. 18:07:57

Bocsánat, természetesen a Drága József Attila mondja már el helyettünk már megint, h mi fáj, mi bánt...

Békés nyugodalmas és meleg jó éjszakát mindenkinek.
Ne kisértsenek minket a hidak, se ez, se az újvidéki se a mosztári...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2012.02.16. 18:20:26

@radikalisviccek: Kicsit sem vagy eltévedve, ugye? A németeknek meg csak jót köszönhetünk. :-))) Komolytalan...

bamb55nyúl 2012.02.16. 18:40:26

Nem szeretjük a megszállokat ez természetes,
de nekünk sem volt keresnivalonk Oroszoszágban
kész röhej volt, hadat üzentünk az egész világnak.Sajnos le kellett nyelni a békát.
Én sokat dolgoztam Németországban keleten és
nyugaton és meglepetten vettem tudomásúl,hogy
a Németek elfogatták a sorsukat tudták,hogy
ök voltak a húnyok ök sem szivelték a megszállókat.

Madhunter 2012.02.16. 19:03:24

Nahát ezek a csúnya nyilasok. Ezek szerint előtte léket vágtak a jégen? Vagy bebukdácsoltak áldozataikkal a Duna közepéig?

sosemkopel 2012.02.16. 19:09:22

Hajajj, egy dolog van, ami hídrobbantás ügyben elég univerzális, politikai oldaltól függetlenül: Mégpedig az a hadászati jelentőség, amivel egy folyami átkelő rendelkezik. Mármint át lehet rajta menni, viszonylag gyorsan. emiatt aztán politikától függetlenül a _menekülő_ hadsereg robbantja fel a hidakat. Pechünkre itt még nem vesztették el a háborút a nyomorult németek, volt még hova menniük innen, így végigrobbantgatták sajnos az összes hidunkat. Ez van.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.02.16. 19:28:44

@oaklandi:
Igazad van. Egy jobboldali kormány a revízió reményében belement egy később vesztes háborúba, miután egy baloldali kormány védekezés nélkül lemondott az ország 2/3-áról.

@kilobike:
Reméljük, hogy megteszi. Ebből a képből két nagy tanulság van. Az egyik, hogy ha negyedszerre is jönne az orosz, nincs az az áldozat, ami túlzás lenne a megállítása érdekében. A nagyobb tanulság viszont az, hogy messze kerüljünk el mindenkit, aki németül beszél, mert a közösködésen csak veszthetünk.

Martian (törölt) 2012.02.16. 19:33:28

@Mentolosmájkrém: "Nem a magyarok vesztettek el a haborut, hanem egy-ket-szaz hulye, Horthy, Jany es az ypszilonos vezerkar"

De az is lehet, hogy az utóbbi jó két évtized politikusai még náluk is jobban elqrták volna...

nately 2012.02.16. 21:00:14

Csak egy kérdés motoszkál bennem:a Duna mindig így fagy be ?Ha igen,hogy a fenébe tudták Mátyást királlyá koronázni a Duna jegén ?Ezen a felületen lóval közlekedni elég macerásnak tűnik....Erről nincs egy fénykép véletlenül?DDD

vizipipa 2012.02.16. 21:02:48

@Segna:
"A mostanában olyannyira dicsért már-már istenített német-náci vezetés (köze nincs a mai német politikai elithez!) azt mondta rólunk, "a magyar kérdés, vagon kérdés" mivel azonban szövetségesek, az élettér szélén keresünk nekik helyet. Keleten, ahonnan jöttek."

Volnál kedves ezt alátámasztani valamivel? Ha netán nem sikerül, akkor javaslom olvasd el: Pritz Pál, Pax Germanica. És majd aszerint kommentelj legközelebb.

papageno 2012.02.16. 21:25:33

@Segna: Köszönöm. Pont ez a vers jutott eszembe, de nem először. A honatyák és anyák is lesétálhatnának néha a költő szobrához a Ház mellett és elgondolkodhatnának sorain.
Helyette azt tervezik, hogy elviszik onnan a szobrot. Megteszik, amit Horger prof az élővel tett.

zsibvasar · http://www.zsibvasar.hu 2012.02.16. 21:44:34

Iszonyat egyedi hangulata van ennek a képnek. Tetszik.

Segna 2012.02.16. 21:53:32

@radikalisviccek: ennyi féligazságot és sületlenséget és téves következtetést... szívem lenne elkérni a volt töritanárod címét, szeretnék hozzá intézni néhány keresetlen szót - mint kollegához.
Bevallom és elnézve sok hozzászólást, szégyellem magam sokuk helyett. Kudarcot vallottunk. Nem azért mert nem vertünk a fejekbe alap tényeket sem, hanem mert nem tanítottunk meg gondolkodni immáron több nemzedéket.
tartok tőle, hogy a mi mulasztásunkat a történelem a nagy tanítómester fogja pótolni! és az fájni fog. megint.

Segna 2012.02.16. 21:55:27

@papageno: és ki emlékszik ma már Horger Antal professzorra? másodéves nyelvészek egy vizsga erejéig... :-)
Attila pedig nap mint nap itt van nekünk, és olyanokat mond, hogy
"Semmi ágán ül szívem kis teste hangtalan vacog.
Köréje gyűlnek szelíden és nézik, nézik a csillagok..."
vagy azt, hogy Jöjj el szabadság, te szülj nekem rendet! Jó szóval oktasd, játszani is engedd szép komoly fiadat!"

seahawks 2012.02.16. 21:55:46

szemét orbán, ezt fogja tenni velünk, meglátjátok. ezzel apolitikával háborúba sodorja az országot.

2012.02.16. 22:22:55

Hát, ennyi makogó majmot ...

A történelem eléggé egyoldalú nálatok is, csak a ballibsi szemszögből. Tudjátok, a kettős mérce ... Ilyen alapon amíg a pamacsbajusz állott nyerésre a haverjaival, neki volt igaza. Csak az a kár, hogy nem állt le félúton :)

Vagyis e szerint mindenkinek igaza van, aki háborúval terepet pucol, majd felcövekel egy újabb világrendet (legalábbis lokálisan) ... Szánalom. A töri pont ennek ellenkezőjét tanítja, hiszen egy világrend sem maradt fenn túl sokáig. És a hatás-elenhatás is mindig érvényesült, mert az ingának az a tulajdonsága, hogy időnként visszalendül ...

Ezeket a mantrákat aki betöltötte a fejetekbe, azt kéne uszításért fellógatni. Hogy orbánya mint náci, meg ilyenek ... Ti nem vagytok komplettek. Meghogy ez van/lesz ma/holnap is? Lehet, hogy ti már nem is élnétek, halálangyalkáim, ha így lenne :)

radikalisviccek 2012.02.17. 11:28:42

@Segna: szívesen megadom, jó volna ha vennél tőle pár magánórát, ha már a közoktatás nem hagyott benned különösen mélyebb nyomot :)

radikalisviccek 2012.02.17. 11:36:09

@Yogi: jogos:)
@alfagumi: nyilván nem csak jót, de gondolom az 'adott történelmi helyzetben kontextusba helyezni' már túl komplikált mondat lenne neked:)
@oaklandi: a rom eredetije az övé ;) bele kell törődni, hogy a legnagyobb magyar minden olyan toposzt felvonultatott, amit a ballibek utálnak, mégis megkerülhetetlen, elsüllyeszthetetlen a neve, nem úgy mint a békebeli népi-nemzeti íróké, akiket a mai napig sikerrel irtottatok ki a tankönyvekből:)

Amúgy hasonlítsd össze bátran a Lánchidat vagy a Parlamentet a " "rohattmocskos komonisták", a vörös hordák, tomboló prolik " építészetével: üvölt a különbség az általad ajnározott, mennyiséget piedesztára emelő, és a szerinted elitista meg náci, minőséget éltető ember- és kultúrafelfogás között :)

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2012.02.17. 11:46:16

@radikalisviccek: .Aranyos vagy:-) Te magad miért nem teszed amit javasolsz, de ne a szélsőjobbos szemüveglencséd mögül tedd:-) A legszebb pedig ez tőled:"
OFF: a nyilasok és Orbánék között párhuzamot vonni hamuba sült faszság, ellenben az MKP-MDP-MSZMP-MSZP utódlás személyekben is fennáll, Tildytől Szűrösig, Aprótól Gyurcsányig. Valódi dinasztia..."
Ez jó:-) Részeben igaz, csak kihagytad a FIDESZ-t a felsorolásból. Ugye nem kell elmondani, miért? Ugye nem kell emlékeztesselek, hogy a Miniszterelnököd is KISZ titkárként kezdte, hogy a csatlósait ne is említsem? :-)

radikalisviccek 2012.02.17. 11:51:35

@pepin_nymburk: azzal a különbséggel - és ez igazolja a két rendszer közötti különbséget - hogy a németek csak legvégső esetben döntöttek amellett, hogy puccsal távolítják el a magyar kormányt, míg a szovjetek a legkisebb reformkísérletre bevonultak Budapestre, Berlinbe, Prágába.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2012.02.17. 15:00:37

@radikalisviccek: Ne anyázz, ennyire nem lehetsz setét, bár....
Neked lehet miniszterelnököd, nekem biztos nem az, attól, hogy megszavaztátok.
Attól pedig, hogy visszaolvasok, nem változik a véleményem. Attól sem, hogy te azt mondod, nem így van..:-)
süti beállítások módosítása