1848, Kőbánya

A bombariadók gyakorisága tulajdonképpen a fővárosi ingatlanpiac pörgésének indikátora. Amikor jól megy a szektornak sok bomba kerül elő, amikor rosszabbul, akkor kevesebb. Mostanában ugye nem nagyon hallani róluk. Persze mindez csak a II. világháborús robbanószerekre igaz, mert akkor jött divatba, hogy a háborúkba a városokat is bevonták.

Az 1848-as szabadságharc hagyatékáról ritkábban hallani: régebben is volt, kevesebbet is használtak gránátokat akkoriban, s a csataterek abban az időben még nem az utcákon voltak. Na persze van, hogy a város terjeszkedése oda is elér, ahol korábban lövöldöztek...

Legutóbb Pakson kerültek elő ilyen robbanóanyaggal töltött ágyúgolyók, amit az MTI is felkapott, igaz képet nem közöltek róla sehol (kivéve persze itt, ahol praktikusan II. világháborús lövedékeket tettek be illusztrációnak).

Lássuk Ágnes mire bukkant:

2011.12.04-én az új kerületi megbízottal Kiss Pál, rendőr főtörzsőrmesterrel jártuk a helyi természeti területet. Valakik, valószínűleg fémkeresővel feltúrták a területet és amit nem tudtak elvinni otthagyták. A feltételezhetően* 1848-as ágyúgolyó-gránátot a tűzszerészek később megsemmisítették, így csak a mellékelt fotó maradt belőle.

 

Lehet, hogy Paks mellett is ilyet találtak? 

A területen 49-ben több frontvonal húzódott, amiről beszámolók maradtak fenn. Az én kedvencem Beniczky Alajos honvédéletének följegyzései, amit a Vasárnapi Újság közölt:

„A nevezett nap délelőtti óráiban kivonultunk új dandárnokunk, Asbótb Lajos ezredes vezetése alatt Rákos-Keresztúron túl Kőbánya felé. Hogy gyenge dandárunk nagyobb haderőnek látszassák, a két honvédzászlóalj két-két századból álló kétsoros csapatokban állíttatott csatarendbe. A 6-ik és 5-ik század, melybe be voltam osztva, a dandár jobbszárnyát foglalta el s a czinkotai dombokon felállított II. hadtest zömére támaszkodott.

Balra tőlünk három kis kaliberű ágyú állott, melyeket egy század Bocskai-huszár fedezett. A csatavonal felállítása után arczvonalban nyomultunk előre s midőn az első homokdombon megállottunk, egy ellenséges röppentyűüteg kezdett ellenünk működni.

Az első röppentyűk a tőlünk balra felvonuló három ágyút fedező huszárok elé hullottak, de semmi kárt sem tettek. Az ellenséges röppentyű-üteget az öreg Pálinkás lovasaival megrohanván, két állványt zsákmányul ejtett, mire az ellenség első állásából visszahúzódott. Dandárnokunk az elfogott két röppentyű-állványt, mint győzelmi jelvényt riadó éljenek közt a csapatoknak bemutatván, azokat bátorságra és kitartásra buzdította.

Ezután — «éljen a haza! éljen a szabadság!» rivalgó hangoztatásával ismét előnyomultunk. Nemsokára az ágyúharcz is kezdetét vette.

E közben a vezénylő százados, ki az előtt a Máriásyaknál szolgált, Zavardics nevű legényével egy 15 itczés veresboros átalagot előhozatván, azt a front előtt letétté s bennünket, tiszttársait előszólítván, mellette az átalag körűl helyet foglaltunk.

Alig kezdettük meg az átalag tartalmának ízlelgetését, midőn a mind élénkebben süvöltő ágyúgolyók a 6-ik század jobbszárnyából egy czigány-honvédet másodmagával kisodorván, — a század legénysége ingadozni kezdett.

Ekkor a század parancsnoka engemet, mint legfiatalabb tisztet nevemen szólítva, a jobb szárnyon megzavart rend helyreállítására küldött, mondván, mutassam meg, hogy megérdemlem a tiszti bojtot...”

Nem értek a fegyverekhez, így nem tudom megítélni, hogy valóban nem lehet-e megmenteni egy ilyen lövedéket. (Meg azt sem, hogy mekkora értéket jelent egy ilyen ágyúgolyógránát - nekem laikusként fontos helytörténeti kincsnek tűnik.) A veszélyességéről is megoszlanak a vélemények. A paksi lelet megsemmisítéséről valaki így ír a roncskutatas.hu fórumában:

  • Nem akarok lebagatyelizálni semmit, mert mindenbe megvan a veszély, de ez a 48-as vasgolyócska, csak akkor veszélyes szerintem, ha valakinek a kisujjára ráesik, betonon!

Míg mások szerint:

  • A probléma ott van, hogy a feketelőpor ágyúgránátba töltve nem úgy viselkedik mint a szivacs, hanem kérgesedik. Egy darabig beszivárog a víz, nagyobb mértékben az is csak akkor, ha a gránát nincs már ledugózva, vagy a dugó kirohadt, aztán a korrodálódó ágyugránát belső falából kiváló fémsókkal együtt egy kemény - vízzáró - kéreg képződik a közepe meg száraz marad.

*Ha valaki felismeri, mi van a képen, jelezze!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest bomba töri x. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr214074805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buszvezető 2012.02.08. 09:54:57

Még bő évtizeddel ezelőtt voltunk Lille-ben, ahol egy helyi lakos kalauzolt bennünket. Büszkén mutatta az óváros egyik ékességét: egy házfalba szorult ágyúgolyót. Ő esküdözött rá, hogy magyar golyóbisról van szó, valahogy a napóleoni háborúk idején keveredett oda egy (osztrák) császári csapat magyar tüzérének lövése után.

A golyóbist azóta is ápolgatják: ha a házat festik, az ágyúgolyó is friss ezüst színt kap, amúgy meg egy ablakpárkány közelében fúródott bele a falba, és maradt is bent százévekre. Ha valaki Lille-ben jár, próbálja megérdeklődni és lefotózni, vicces magyar emlék - már ha igaz, amit a natív lille-i elmondott.

KovA 2012.02.08. 11:25:41

"1848-as ágyúgolyó-gránátot a tűzszerészek később megsemmisítették"

Tök hülyék, az ilyet - ellentétben a világháborús kacatokkal - könnyedén lehet hatástalanítani - és a szép vasgolyóbis pedig megmaradhatott volna. Balfasz tűzszerészei...

mement 2012.02.08. 11:45:27

@KovA: `Balfasz tűzszerészei... `

Probalj meg egyszer `balfaszkodni` evtizedek ota eltemetett es kiasott hadianyagokkal, robanoszerekkel, es ha birod kezremeges nelkul, utana irogass sulyos minositeseket masok munkajarol.

Ennek ellenere lehet meg lehetett volna menteni, es mint tortenelmi emleket haszoniositani, kiallitani, de gyanitom a megsemisies volt a legolcsobb legbiztonsagosabb megoldas.

Titus Pullo Urbino 2012.02.08. 11:48:38

Csikány mestertől való az okosság:

"Rendszeresített lövedékek a következők voltak:
ágyúhoz golyó (tömör)
űrgolyó (gránát)
űrgolyókartács
kartács
sörétszelence
tarackhoz pattantyú (gránát)
pattantyús kartács
sörétszelence
világítógolyó
mozsárhoz bomba (gránát)
világítógolyó
röppentyűhöz golyó
űrgolyó
kartács

A lövegfajtánként különböző névvel illetett gránátokat a lövésnél meggyulladó gyújtózsinór robbantotta fel. Annak elkerülése céljából, hogy becsapódásnál ne a gyújtózsinórra essen a lövedék, eloltva így annak tüzét, az ellentétes oldalon a lövedék falát vastagabbra öntötték. Egy 6 fontos gránát tizenkét-tizenhat darabra szétrobbanva, 300-500 lépés sugarú körben okozhatott sérülést."

Előbbiek szerint ez egy gránát, méret szerint lehet ágyúból, vagy mozsárból is kilőtt, de lehet, hogy egy fel nem használt és üres lőszerről van csak szó. A tűzszerészeket pedig nem illik fikázni, kérlek, Ti se tegyétek, profik, értik a dolgukat, tudják, mit kell megsemmisíteni és mi a régészeti érték. Nem hiszem, hogy jókedvükben robbantottak a tűzszerészek, ezt csak a legindokoltabb esetben teszik olyan robbanóeszköznél, amely bármikori robbanóveszéllyel fenyeget. Örüljünk, hogy legalább fénykép maradt róla.

peelou75 2012.02.08. 12:10:07

Apró tévedés, de a bennem rejlő nyelvtannáci nem nyugszik, amíg be nem írom: a maxfm-en nem lövegek (azaz ágyúk), hanem lövedékek az illusztrációk...

KovA 2012.02.08. 12:24:37

@mement: Marhaság - az ilyen golyóbisból ki lehet oldani az anyagot oszt annyi.
Második világháborús kacat meg volt a kezemben nem egy és soha nem remegett a kezem tőle.
De eszembe se jutna nekiállni "hatástalanitani", nem tartozom a "fenegyerekek" közé, akik vasfűrésszel, meg flexxszel szétvágják, esetleg némi WD-40-ezés után megpróbálják pumpafogóval kicsavarni a 60 éves bakelitgyújtót a szárnyasaknából.

Nem az ilyen lőporos vasgólyóbistól kell félni - hanem a világháborústól.

Annak legföjjeb alágyújtanék - megfelelő környezetben :-) - de azt jobb meghagyni tűzszerésznek, kínlódjanak vele ők, annál is inkább mert sosenemigen eléggé megfelelő a környezet efféle pukkantáshoz.

Mely tűzszerészek egyébként szarnak a bejelentésre, ha GPS koordinátákat kapnak anonym bejelentőtől - aki azért anonym, mert nem akar szopni azzal, hogy bejelent - merthogy ilyen fos nálunk a rendszar, hogy az ilyesmit csak megszívhatod, de nagyon.
Azért ha ilyet találsz legjobb otthagyni ahol van és fütyörészve továbbállni.
Esetleg elásni - hátha majd megint kifordítja egy arra tévedő eke, de akkó' má' nem én leszek éppen ottand.
Az esetleges veszteséget meg írják a bürokratizmus meg a lelkiismeretlen fontoskodó szűklátókörű hülyeség számlájára.

Viszont egy ilyen múlt század közepi vasgolyóbist csak úgy fölrobbantani tűzszerészetileg teljesen sportszerűtlen kontárság.
Olyan ciki, mint 3 éves gyereket boxringben kiütni.
Biztos uncsiznak, oszt alig várták, hogy legyen má' valami amin megmutathattyák mekkorát tudnak durrantani.
Jól leküzdték az "ellenséget" lehet hálálkodni a hősöknek.

Pedig az ilyen 1848 mintájú vasgolyóbisnak kalapot illik emelni és kezit csókolommal köszönni, nem tönkrevágni. :-(
Különben is sokkal öregebb mint ők.
Nahát.

Python2409 2012.02.08. 13:27:54

@KovA:
Látom,igazi szakember vagy!

Tűzszerészként csak pár dolog:

-hogyan szeretnéd "kioldani" az anyagot a "golyóbisból"??

-Kiégetnéd??
Mert az "csak" lőporral van töltve??

A lőpor tolóhatású robbanóanyag.
Talán nézz utána,hogyan képes átmenni az égése robbanásba.

A tűzszerészek nem szarnak a bejelentésre,csak épp az 142/1999 Kormányrendelet szabályozza a bejelentések rendjét.
Civilként a RENDŐRSÉGnek vagy az Önkormányzatnak kell jelentened!Majd a rendőrök szólnak a honvéd tűzszerészeknek!

Azt pedig,hogy mit kell felrobbantanunk,hidd el,MI pontosan tudjuk.

(Emellett ilyen vasgolyóból van jó néhány a laktanyánkban.Hatástalanítva.)

A stílusodra reagálva talán még annyit:
A hozzád hasonló."vérprofi" önjelölt tűzszerészekkel",akiknek "nem remeg a keze", tele van a temető.
Sok sikert a továbbiakban!

Rozisoft 2012.02.08. 14:11:46

Nem egészen egy éve valamelyik ismeretterjesztő csatornán (ha jól emlékszem) volt egy film egy hasonló kinézetű gránát szétvágásáról. Ott is arról volt szó, hogy a lőpor megkérgesedett benne. Rendkívül nagy óvatossággal vágták ketté.
Az volt a cél, hogy megtudják, hogy pontosan milyen töltettel látták el anno.

10.Ágnes 2012.02.08. 14:30:11

@Python2409: Szia!
Szerinted kaphatunek a hatástalanított golyokból a Helytörténeti Gyűjteményünk számára? Sajnos a mi golyónk fütbe ment!:)
Üdv!
Ágnes

Almandin 2012.02.08. 15:32:17

@mement: Itt egyszerre régészeti emlék a tárgy és veszélyt jelentő valami. Mivel veszélyes tárgyról volt szó, nem kár, hogy felrobbantották. Nem örülnék, ha egyszer véletlenül ilyenre lépnék és felrobbanna.
Lassan már régiségek a második világháborús bombák is, de érdekes módon ott fel se merül a megmentésük. Jogosan.

Almandin 2012.02.08. 15:38:05

@KovA: Egy második világháborús bomba is öregebb pl. nálam, de mégsem az jönne ki belőlem, ha összetalálkoznék eggyel, hogy "jaj, de szép régiség", hanem hívnám a tűzszerészeket, hogy szabaduljunk meg tőle. Egyébként nagyon rossz tanácsokat adsz, veszélyeztetsz másokat is a szokott eljárásoddal. Bár vannak olyan őrültek is, akik a lakásukban gyűjtik az ilyesmiket. El tudom képzelni, mit érezhettek a szomszédok, amikor megtudták, hogy pl. az alattuk levő lakásban bombagyűjtemény sorakozott.

Kiß B. 2012.02.08. 18:48:38

Ez nekem egy mozsárbombának tűnik a kép alapján és nem túl nagynak. Lehet tudni, hogy mekkora volt és Kőbányán honnan került elő pontosan?

országjáró 2012.02.08. 21:21:57

Nekem van egy hasonlóm, holland régiségkereskedőnél vettem. Napoleón tüzérsége használta, a gyújtólyuk körül kicsit hiányos, vagyis harc közben lerobbant a teteje. Olyan űrgránátnak nézem, de nem vagyok szakértő. Dísznek használom, nem mai darab, de annál érdekesebb és értékesebb.

KovA 2012.02.09. 09:42:46

@Python2409: Neked az oldás égetés ?
Igyexel olyasmit a számba tolni amit nem mondtam hogy könnyebben okoskodhass vagy mi ?
:-)
Nem fog menni.

Amúgy utász voltam, és megtanultam a robbanóanyagok alapvető kategorizálását, és néhányszor robbantottam is - sőt elég veszett hülye voltam ahhoz, hogy önként jelentkezzek szemléltető robbantani :-)

Az utász nem tűzszerész persze - messze nem olyan képzett - de ha nem is ismer annyiféle történelmi robbanószerkezetet - ismeri példának azt, aminek a használatára kiképezték és azok jellemzői alapján eleget tud ahhoz, hogy megítéljen bizonyos robbanószerkezeteket beleértve hogy tudatában van bizonmyos szerkezetek megítélhetetlenségében is.
namármost, ha ezenkívül volt egy kis ilyen irányú érdeklődése - ne várd el, hogy szakszerűen befosson egy 1848-as lőporral töltött vasgolyóbistól.
Egyébként meggyőződésem, hogy a tűzsszerészek sem biztonsági okokból jártak el így - egyszerűen ez a bürokratikus rutin - így működik a gépezet aminek keretein nem képesek túllépni. Ott a szabályzat, ha ilyet találnak ezt köll csinálni punktum.
le kell jelenteni el kell számolni vele - túlságos bonyodalom kérelmezni engedélyeztetni és dokumentálni valami extra eljárást... valószínűleg ez az igazi ok.

"Civilként a RENDŐRSÉGnek vagy az Önkormányzatnak kell jelentened!"
Leszarom. Nem jelentek. :-) Leghet hogy kötelességem lenne jelenteni ám nem kötelességem tudni amit tudok se fölismerni egy vasdarabról, hogy mi az.
Az ügyrendet meg a hercehurcát úgy utálom, hogy semmi kedvem szivatni magamat ilyesmivel.
Rohadjon meg, volt valaki aki rég lejárt szavatosságú hullát talált, és lelkiismeretesen jelentette.
És mi lett ? Idézést kapott - vehetett ki szabadságot meg utazhatott.
Oszt együtt mentek rendőrrel meg orvosnővel megnézni - utóbbinak annyi esze volt, hogy épphogynem nagyestélyibe meg magossarkúba nem ment terepre bozótosba szakérteni. Ahol aztán a csontok láttán megállapította, hogy a hulla csakugyan nem él szemmel láthatóan jó régőta. Oszt zsákba szedték.
Aztán némi idő eltelte után, kapott levelet, hogy intézkedjen a hullájáról.
telefonált és szóban azt a "felvilágosíítást" kapta, hogy a rendőrség nem tárol emberi maradványokat vigye ahova akarja, különben kidobják a kukába.

No ezek után én jelentgessek bármit is ?
Hát hülye vagyok én ?

KovA 2012.02.09. 10:14:32

@Almandin: "Egy második világháborús bomba is öregebb pl. nálam,"
:-)
Teljesen igazad van, a világháborús cuccok már többek mint lőporral töltött vasgolyóbisok.
Jellemzően látható módon össze van rohadva a gyújtószerkezetük, de az anyag ami benne van tudja amire tanították.
Azért megintcsak jellemzően, már nyugodtan kézbe lehet fogni, lehet vinni mozgatni, de az anyagot ami benne van nem szabad sem hővel sem mechanikusan provokálni - beleérve különböző trükkös hatástalanítási szétszedési módozatokat is - minden szempontból ki és beszámíthatatlanok ha csiklandozzákk őket.
Kb. ez igaz nagy általánosságban a világháborús cuccokra.
Ja és hazavinni nem ér, ha van benne anyag, márcsak azért sem mert túl sok előre kiszámíthatatlan baleset érhet ilyesmit, ha otthon van tárolgatva és amúgy is jogos a szomszédok elvárása, hogy ne bombák szomszédságában éljenek.
Én ugyan nem osztok tanácsot egyébként - mindenki azt jelentget amit akar, ha talál ilyet - én addig tojok rá, amíg a közösség értelmes és elfogadható szabályozásokat nem hoz etekintetben, amelyek minimum azt garantálják, hogy nem én szívok, ha szolgálatot teszek a közösségnek.
Esetleg, ha még érdekeltté is tesznek - lehet hogy szorgos bejelentő leszek.
De a böszme szabályozásokkal amik csak fenyegetőznek, és aminek a betartása nekem csak mindenféle szívás kockázata - no aztat kenjék az isten barmai a hajukra.

"Itt egyszerre régészeti emlék a tárgy és veszélyt jelentő valami. Mivel veszélyes tárgyról volt szó, nem kár, hogy felrobbantották. Nem örülnék, ha egyszer véletlenül ilyenre lépnék és felrobbanna."

A 48-as lőporos vasgolyóbis kevésbbé veszélyes tárgy mint egy autó, és kívánságra annyit ugrálok neked rajta amennyit akarsz :-)
Ilyen alapon minden benzines marmonkannát is azonnal meg kéne semmisíteni lehetőleg robbantással és tűzszerészeknekl :-)
Ne gyújts alá és ne akard lángvágóval vagy hőt fejlesztő eszközzel szétszedni - ennyi.
Az akkoriban használatos lőpor nem az a kikristályosodós állapotában érzékennyé váló fajta mint némely világháborúsok.
Nem kell cseszegetni, a lőport szépen ki lehet oldani/szedni belőle oszt annyi.
Ez is a hatástalanítás egy (kultúrált) módja konkrétan egy ilyen szerkentyű esetében - meglehet elismerem durrantani "férfiasabb" - legalábbis totál laikusok számára... :-)

Én mondom kár azért a szép golyóbisért bruhü-hü-hü-hüpp-hüpp :-(

KovA 2012.02.09. 11:13:54

@Python2409: Ja, megjegyzem - én nem voltam anonym bejelentő sem - bár lehettem volna - viszont aki megtette hónapok múltán is ugyanott találta a cuccost érintetlenül.
Ártatlan és óvatos puhatolódzására kb azt a felhomályosítást kapta, hogy a természetben dzsindzsásokban kicsivel föld alatt szanaszét heverő dolgokkal nem nagyon foglalkoznak.

A stílusról meg annyit, hogy én szakmai gőgnek tulajdonítom be - hogy mindenki más kutyaköteles engedélyt kérni mély alázattal tökhülyének lenni a témához.

A dolog nyitja, hogy mindenkinek jól kell ismerni a saját határait/korlátait.
Ha elvéti - temető.
A tűzszerész pedig az aki meglehet a legtöbbet tud ám az is, aki időnként kénytelen túlmenni azon amit ismerhet...

Olyan is ez mint a gombászat.
Van akinek ott a határa, hogy egy gombát sem ismer - az jól teszi, ha nem nyúl hozzá egyáltalán.

Van akinek ott, hogy biztonsággal felismer néhány ehetőt és néhány súlyosan mérgezőt - jóllehet nem gombaszakértő.

És van gombaszakértő, de az se ismer minden gombát és mutációt.

Mert az idő is beleszól a gyártási folyamatba meg a tervrajzba - nem kicsit - nem is beszélve harci körülmények közt az ellenség találékonyságáról...
süti beállítások módosítása