Szuper dögös videó Ho Si Minh-városból. A forgalomszervezés helyenként olyan, mint amilyen San Franciscóban volt száz évvel ezelőtt.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: közlekedés vietnam ho si minh város

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr783473778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2011.12.18. 19:54:25

Hogy a peklapatba nem koccannak a robogosok????? Mint a hangyak...

wilson77 2011.12.18. 19:58:49

Európai szemmel érthetetlen, megmagyarázhatatlan, hogy a kamera sem földön-vízen-levegőben nem vett fel tömeges közlekedési szerencsétlenséget. (vagy a vágó résen volt... :) )

spontan · http://erdekessegek.info 2011.12.18. 20:02:51

A forgalom szervezettsége tényleg érthetetlen, de a jelek szerint csak a járművekre terjed ki, a gyalogosokra kevésbé:

erdekessegek.info/atkeles-a-zebran-vietnamban-199.html

spontan · http://erdekessegek.info 2011.12.18. 20:03:55

@spontan: bár igaz, hogy nem gázolják el őt sem :)

Punxsutawney Mormota 2011.12.18. 20:22:30

23 éve, amikor jogosítványt szereztem azt tanította a KRESZ-oktató, hogy nálunk a közlekedés a kölcsönös bizalomra épül... Nos, szemmel láthatóan a világ sok részén a kölcsönös bizalmatlanságra épül. Senki nem bízik senkiben, így kénytelen a lehető legnagyobb elővigyázatossággal közlekedni. S mivel a többiek is ebben a szellemben közlekednek, így nincsenek komolyabb balaesetek a tumoltózus jelenetek ellenére sem.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.12.18. 20:47:03

Lehet rajtuk kacagni, de tény, h működik a rendszer.

Nálunk a fene nagy szervezettségben van egy baleset, vagy egy lerobban egy autó egy fontosabb úton és megáll az élet.

anna333 2011.12.18. 21:05:37

Uram ég! Hát ez félelmetes. Nekem még gyakran BP. is sok.:-) A videó tetszik.

FeketeLeaves 2011.12.18. 21:13:51

Voltam két hetet, semmi gond nincs vele. Mentem gyalog, motorral és kocsival. Felveszed a ritmust és jobb, mint itthon. Nincsenek barmok, akik le akarnak tolni és nincsenek mazsolák, meg hétvégi autósok. Sokkal kiszámíthatóbb, egységesebb. Csak a nagyságrend rémisztő, ott egy pirosnál összejön 1-2 ezer motor simán.

Kard 2011.12.18. 21:23:01

Van azért ott baleset. Ha jól tudom több tízezer ember hal meg évente Vietnámban közlekedési balesetben, pont emiatt. Persze ezt a videók nem mutatják.
Dugó meg azért nincs mert nincsenek autók. 2006-ban(akkor voltam ott) több 100% volt a vám egy autóra ezért mindenki robogót vett. Az autó ott valami elképesztő fényűzés.
Amúgy régen kresszük se volt, ha baleset történt akkor mindig a nagyobb volt a hibás (gyalogos -> bicikli -> robogó -> autó stb.) ezért vigyáztak egymásra. Bár ez lehet csak ilyen urban legend amit a helyiek terjesztenek, nem tudom :).
Európai szemmel viszont nagyon idegesítő. Egyrészt fejetlen az egész, minden kereszteződésben nagyon le kell lassítani, a másik hogy mindenki mindenkor dudál. Ez ott olyan, hogy helló itt vagyok. A busz sofőr úgy vezetett, hogy egyik keze folyamatosan a dudán volt. Mondanom se kell mennyire lehetett aludni a több órás út alatt. 200km 5 óra volt valami autóút szerű úton :)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2011.12.18. 22:03:57

Jó lehetett ennyi fotót utómunkázni! De megérte.

NemzetiGeográfia.hu 2011.12.18. 22:16:34

Oh' tizen'éve volt szerencsém egy napot Bombayben motorozni. Kolosszális volt.
huszon'éve meg Pekingben biciklizni... az még nem ez a Peking volt.

Köszönöm szépen, a filmet.

Vanvélemény! 2011.12.18. 22:50:00

A közlekedés tényleg varázslatos. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy egy volt kommunista fővárosról beszélünk, ami most egy csillogó élhető város! Kérdem én Budapest ehhez képest? Aki nekem még egyszer Budapest szépségével jön, hogy azok a régi lerobbant épületek mennyire tetszenek a turistáknak! Javaslom mennyen el pl Detroitbe ott is lát lerobbant,lakatlan régi városnegyedeket. Én egy tiszta kulturált városban szeretnék élni!

laphroaig 2011.12.18. 23:00:40

Nagyon jó anyag, gratula!

maestro1 2011.12.18. 23:04:40

@Vanvélemény!: Tima-lapse videókon Bp. is ugyanilyen csillogó, élhető, javaslom, hogy nézz vissza párat itt az Urbanistán.

_wood_ 2011.12.18. 23:08:15

@Vanvélemény!: volt kommunista főváros? ennek is nézz utána jobban!

dr. Trebitsch 2011.12.18. 23:12:58

@Vanvélemény!: Én meg arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy egy volt igazi kapitalista fővárosról van szó, Ho Si Minh város Saigon néven a kapitalista Dél-Vietnám fővárosa volt, amelyet átneveztek, mikor elfoglalták. De kommunista ország fővárosa soha nem volt, és a mentalitást sem sikerült kommunistára változtatni azóta sem, bármennyire szeretnék ezt Hanoiban, amely a fővárosa volt a kommunista Észek-Vietnámnak és ma egész Vietnámnak...

Rocko- 2011.12.18. 23:19:36

"Elképesztő forgalomszervezés Ho Si Minh-városban"
ez nem szervezés, ez csak az irányítás nélkül működő káosz.

manmachine · http://nagykrisztian.com 2011.12.19. 01:18:48

@spontan: Én nyáron Jesoloban próbáltam pár helyen átkelni a zebrán. Csak azért nem a videóhoz hasonlóan jutottam át, mert kevesebb volt a jármű. Nem a járművezetők viselkedésén múlt. Brutális. Nem gondoltam volna, hogy van tőlünk fejlettebbnek mondott ország, ahol kevésbé tisztelik a gyalogos átkelőhelyet.

kerdesek05 2011.12.19. 02:53:08

mennyi időbe és munkába kerül egy ilyen két és fél perces videot elkészíteni?

sanyix 2011.12.19. 03:56:27

@Vanvélemény!: nem volt, elvileg még mindig kommunista országról van szó. Gyakorlatilag meg nem nagyon. Eldöntötte a nagy párt hogy megreformálják az országot és azóta növekszik a gazdasága mint az állat.
Itt meg ugye inkább maradt a lopás, majd gengszterváltás és mégtöbb lopás, és lassan becsődöl az ország :)

szako 2011.12.19. 05:04:15

voltunk kint mi is, fantasztikus látni, egyben halálközeli élmény átélni. :) (hasonló káosz jellemző Ázsia több részére, Indiára, de még a vidéki Brazíliára is.)

ráadásul ez még semmi Hanoihoz képest, az a motorosok (robogósok) non plus ultrája. nem hiszem, hogy létezik hely a Földön, ahol több lenne az egy négyzetméterre jutó robogó, mint ott.

amiket nekünk mondtak: a közlekedés főképp azért ilyen, mert a közlekedők nagy részének nincsen jogosítványa.
bukósisakot viszont már szinte mindenki viselt, mert az ellenkező esetre pár éve bevezetett 1 eurós büntetés riasztólag hatott, és mert egy bukósisak ott 2 euró.
(külön bukósisak-boltjaik vannak, kvázi mint nálunk a mobiltelefon-tokok, -díszek, szinte minden színben, formában, mintában elképesztő választék kapható ezekből.)

közlekedési balesetet is láttunk: két robogós koccolt össze egy kereszteződés közepén. az egyik el is dőlt. de nem vészesen, egy ilyen forgalmas kereszteződésben kábé öttel lehet menni.
mi történt ezután?
az eldőlt (női) robogós fél perc alatt összeszedte magát, felkapta az úttestről a járművet, leporolta, beindította, aztán ment tovább. a másik fél megvárta. hangos szóváltás nemigen volt.
mindezek közben a sáv nélküli kereszteződésben folyamatosan vígan közlekedett mindenki.

egyébként magukat a közlekedési lámpákat is inkább csak irányadónak tekintik, mint kötelező érvényű dolgoknak, bátran mennek pirosban is - az egyetlen kivétel, ha rendőr van a közelben, akkor azonnal jófiú lesz mindenki. (a rendőrnek gyakorlatilag ez a fő funkciója, hogy jól látható helyeken létezzen a keresztetődések környékén.) számunkra ez azért volt jó, mert nagyobb rendőrmentes kereszteződések esetén gyalogosan roppant nehéz áthaladni, igazi izzasztó mutatvány minden alkalommal.
később, ha megszokja az ember, kevésbé vészes, de ott alapvetés a "mozogj, amerre akarsz, csak egyenes vonalban és konstans sebességgel, mert akkor kiszámítjuk és nem megyünk neked" - és ha az ember bepánikol az út közepén és ettől eltérve elkezd cikázni, akkor hamar kész lehet a baj.

Jofiu 2011.12.19. 08:37:50

Én is voltam.
Az átkelés addig horror amíg rá nem jön az ember a módjára: a padkán rémülten ácsorgás helyett le kell lépni és lassan, egyenletesen átmenni. Ki fognak kerüli.
Azért működik amit már elmondtak, főleg robogók vannak és lassan, egyenletesen mennek. Főleg iránykorrekcióval manővereznek, ha kell lassítással gyorsítással. Sok kicsi robogóval ezt meg lehet csinálni gond nélkül.
Miután hozzászoktam Magyarországra visszaérkezve jobban aggódtam egy zebrán, kevésbé volt biztonágos mint ott átvágni egy ötágú kereszteződés közepén Hanoi-ban. Nem túlzok, egyszer véletlenül a táskámban kotorászva sikerült átvágni egy ilyenen.
Ha autók lennének más lenne. Kairóban nagyon meggondoltam mikor megyek át és hol.
Vietnamban a vidéki utak mások, ott már gyorsan mennek, feltételezem ott történnek a komoly balesetek.
A videón látható flottul működő komp az is lenyőgözött. Az egyik főút a Mekong deltában kb. 5-6 komppal volt összekötve a túlparttal, sűrű egymásutánban váltják egymást, egy kis túlzással folyamatosan mozog a tömeg mert amint egy elment már húz oda a másik. Annak ellenére, hogy több száz méteres sor volt - az elmaradhatatlan alkalmi árusok hordájával - kb. 10 perc alatt sorra kerültünk.

Jofiu 2011.12.19. 08:56:59

@Vanvélemény!: Csillogó élhető város!? :DD
Nos, a látkép és pár kiválasztott rész lehet szuper, de jellemzőbb az út szélén feldolgozott disznó Hanoi belvárosában, a garázsjellegű keskeny sokemeletes házak üzlettel és mondjuk bádogosműhellyel a földszinten. Vidéken is. Normál ház nem jellemző. Képzeld el az alvást egy bádogossal a környéken, de bárhol, mivel szinte minden egy összefüggő piac, plusz a folyamatos dudálás.
Az egyik saigoni húsüzletet látva, amely egy sapkabolttal és egy autószerelővel épült össze - garázsjellegűek egymásnak szorulva - a szabad levegőre kiaggatott húst árulta 30 fokban úgy döntöttünk, halételeket kérünk az éttermekben.
Amelyek közül nem egy az út szélére kirakott gyerekasztalokon és székeken működik, ahol a mosatlan egy hatalmas vízzel teli edényben gyűlik, a víz az utcán folyik el. Ilyet csak egyet próbáltunk végül, igyekeztünk forgalmas tiszta kinézetűt választani, ami persze még mindíg nem jelent semmit. Az egyik útmenti kajáldának belestünk a konyhájába, máshol a pályaudvari wc tisztább.
Szóval jellemzőbb a kosz és lerobbant környék mint a csillogás. Budapest nagy általánosságban még mindíg sokkal rendezettebb és elhetőbb.
Legalábbis 7 éve így volt.

kövérkacsa 2011.12.19. 09:32:36

A titok abban rejlik, határozottan és kiszámíthatóan kell, hogy közlekedj. Ha bizonytalan vagy, elütnek. Elképesztő élmény átkelni gyalogosan!

Ez vagyok 2011.12.19. 09:59:51

Én is voltam:) Tök jó! Óriási sikerélmény, mikor egy szélesebb úton szép lassan átsétálsz megállás nélkül, egyenesen előre nézve, miközben vagy 20-30 "sávon" folyamatosan mennek a motorok és sértetlenül megúszod:) Egy ilyen filmhez nem kell túl sok idő, mindig ennyi a motor. Hanoiban még több van.
Én nem tapasztaltam nagy koszt, az ételeik nagyon jók. Úgy tálalják, hogy sok esetben azt hittem, hogy asztaldísz és csak néztem, mikor kiderült, hogy az a kaja:) Ráadásul ők még őszintén mosolyognak, a thaioknál már nem annyira.

kasu 2011.12.19. 10:06:39

Ez a zűrzavaros biztonság nemsokára a múlté. Kimennek a magyar, főleg budapesti szakértők és a biztonságos közlekedés bevezetéséért mindenhova lámpákat állítanak. Összehangolják őket mint itthon és nem is kell gondolkodni, vigyázni, csak zöldre elindulni. Meg is áll a forgalom, többé nem lehet eljutni sehová, ülni kell a dugóban reggel, este és napközben. Amikor pedig véletlen lehet 100 m-t folyamatosan haladni, akkor ott lesznek a kamerák, a trafipaxok és minden szabályszegőt súlyosan megbüntetnek. Teljesül a táblakihelyezési és buszsávfelfestési terv. A sisak nélkül mopedezőket, motorozókat elsőre a rendszám megszerzésére berendelik az önkormányzatok igazgatási osztályára, de hozniuk kell a rendszámot, mert csak az hivatali dolgozók ragaszthatják fel a környezet-matricát. Utána kivetik a sisakadót, sisak nélkül tilos, sisakban pedig évi 20ezer pénz a közlekedés. A nagyobb fejűek többet fizetnek.(ha nem közigazgatási alkalmazottak)

Ez vagyok 2011.12.19. 10:12:20

@kasu: Kár lenne értük:(
A ő szocializációjuk, szerencséjükre, más, mint a mienk. Egy teljesen más világ.
Siess, még időben menjél oda, hogy ezt megtapasztalhasd. Még nem túl sok a turista. Jobb lenne számukra, ha így maradna.

M. Péter 2011.12.19. 10:28:47

@kasu: Nincs biztonság, nagyon is sokan halnak meg közlekedési balesetben.

kasu 2011.12.19. 11:10:05

@M. Péter: hát persze, hogy nincs biztonság.
Ez a paradox helyzet: hogy mégsincs!
Pedig táblaerdő, lámpaerdő, kamerahegyek. Ezt próbáltam, humorral... A szabályozatlanban az emberek a józan eszükre hallgatnak és megpróbálják túlélni. (Persze azért van sok baleset is, de ahhoz képest, amit láttunk, viszont kevés.) Ott a "nagymotoros" vagy okostojás nem ordítja le a fejedet, hogy te is merészelsz az utcán lenni.
Tegnap egy AMG Mercis ordított rám az ablakán, kb. 5 mp-re feltartottam parkolás okán. Van 30-40 milliója autóra és agya, türelme, szocializációja, emberi viselkedése egyenlő a nullával.

M. Péter 2011.12.19. 18:14:53

@kasu: Vietnámról írtam. Amikor valaki kirak egy ilyen videót, mindig elkezdik írni, hogy ott milyen jó, mert nincs semmi szabály, még sincs baleset, mert figyelnek egymásra, de a statisztikák mást mutatnak.

kasu 2011.12.19. 19:01:10

@M. Péter: (Persze azért van sok baleset is, de ahhoz képest, amit láttunk, viszont kevés.)
Tehát van baleset.
A lényegen nem változtat.
süti beállítások módosítása