bajcsy1

 

Szegény Bajcsy-Zsilinszky út olyan Lipótvárosnak, mint a Belvárosnak a Kossuth. Igaz nincs rajta akkora forgalom, de az biztos, hogy a metró megépülésével és a villamos felszámolásával sokat vesztett az értékéből. Nincsenek jó kirakatai, nem nagyon vannak korzózó járókelői stb. Persze jóval szerencsésebb helyzetben van azért.

Nem csak a vele párhuzamosan futó sétáló(s) utcák vagy a kerékpárútja miatt, hanem mert maradtak azért beülős (sőt kiülős) helyei is, ráadásul sokkal jobb épületei vannak mint a Kossuthnak (még ha a Bazilika háttal fordul is neki). Ráadásul tervbe van véve, hogy visszakapja villamosát. Szóval még van esély a feltámadásra. Éppen ebbe tervbe illeszkedik, hogy mint a Hírszerző írja:  

 

Újjáéled a Nyugati tér sarkánál évek óta csendesen rohadó, húgyszagú gyalogosvédő palánkkal körbebástyázott hatalmas épület. A szebb napokat látott építmény a magyar sajtó aranykorának egyik legjelentősebb helyszíne volt: a Légrády-testvérek által építtetett épületben működött a konzervatív Pesti Hírlap kiadóvállalata és nyomdája, mely Légrády-nyomda néven is ismert volt. 

 

Ha minden igaz, úgy fog kinézni, mint a nyitóképen látható, most meg ilyen (mint Táj-kert blog fotóján):

 

bajcsy2

 

A Bajcsy és a Kossuth abban is nagyon hasonlít egymásra, hogy mindkettőt kupolák, tornyok sora szegélyezte egykor. Vagyis a világháború előtt jóval mozgalmasabb, izgalmasabb volt az épületek teteje (mint arra BDzsH is rávilágított). A szóban forgó épületé például így nézett ki:

 

bajcsy3

(Forrás: Klubháló)

Innen nézve persze már érthető mit keres az a síugrósáncszerű űrsikló-leszállópálya a háztetőn. Hogy egy ilyen felújításkor kell plusz szint, az nem vitás: annyit kell kihozni az épületből amennyit lehet. Meg lehet oldani szellemesen elrejtve vagy épp meghökkentően hivalkodva.

Ez a megoldás rímel az egykori tornyokra, de nagy előnye azokkal szemben, hogy hasznos teret tartalmaz. Nekem tetszeni fog. Na persze, ha megépül...

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: töri tető irodaház v. ker tetőtér ráépítés bajcsy-zsilinszky endre út

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr393371480

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csináltad már a magasban? 2011.11.12. 21:05:29

Innovatív és látványos megoldást eszeltek ki egy belvárosi építkezésen: az állványzatra tették fel a mobiltoalettet. Íme, megint tanultunk valami hasznosat az állatvilágtól, a fecskéknek is évezredek óta bevált az eresz alól potyogtatás.   Az ötle...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halar 2011.11.12. 00:45:47

a bajcsy másik végén, az andrássy sarkon lévő palota is elvesztette a tornyát.
kár, hogy felújításakor (amikor nevetséges és lehangoló szürke színt kapott) nem csinálták vissza, gyönyörű lenne mint ez

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.11.12. 09:02:29

Nagyon örülnék, ha végre valami történne az épülettel. Tényleg! Ki a tulajdonos? Miért rohad 20 éve?

beszóló 2011.11.12. 10:02:29

@aronman: Az az épület a Főváros által előírt színt kapta. Maga Ráday Mihály volt aki kijelölte a színskálán. A hiányzó torony, amelynek semmilyen funkciója nincs a díszítésen túl, több, mint 20 millió Ft-ba került volna, és erre nem volt pénze a társasháznak, amelynek tulajdonosai finanszírozták egyébként a felújítást.

Krumpli 2011.11.12. 10:47:59

Már megin az a fránya pénz. Kár, hogy nincs lehetőség az eredeti helyreállítására, még ha fukció nélküli is a torony. Kár érte, de legalább szemmagasságban szebb lesz....ez is valami.

ajsura 2011.11.12. 11:30:14

beszolókám...csak 20 milka..? kerényi képmegrendelései az Udvarnak pont annyiba kerültek. van itt pénz...mijabaj?

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.11.12. 12:12:33

@ajsura: hát igen, ebben azért úgy van igazság. Főként tekintettel arra, hogy ez a hely bizony városképi szempontból meghatározó. Erre mondjuk értelmesebb lett volna az államnak áldozni, mint az egyébként giccses és művészileg sem túl igényes - nem vagyok szakember, így ez szubjektív vélemény részemről - Kerényi-képtárra.

Arról tud-e valaki valami konkrétabbat, hogy a cikk által is említett villamos-projekt (egybekötve az elbah csomópont elbontásával) mennyire komolyanvehető a közeljövő tekintetében, vagy csak egy "majd valamikor" típusú ígérgetés?

halar 2011.11.12. 12:20:35

@beszóló: tőlem javasolhatta yoda mester is, attól még nem tetszik és tök lehangoló. és hát talán van pár olyan 20 milka a fővárosban, amivel megtámogathatna a tanács ilyen városképi jelentőségű dolgokat.

beszóló 2011.11.12. 17:57:43

@aronman: Ráday részvételét a színmeghatározásban én sem tartom pozitívnak. Maguk a lakók sem lelkesedtek a színválasztásért. Csak azért írtam meg nektek a részleteket, mert szerintem érdekes és furcsa az, hogy kin és min múlik egy lakóház külleme. A torony visszakerülésének én is örülnék.
süti beállítások módosítása