IMG 1134

Volt már egyszer szó a Piarista Központ átépítéséről és arról, hogy mi is lesz majd a tetőterében. A fejlesztők akkor meg is invitáltak megnézni az átalakítást, én meg azóta is adós vagyok nekik egy átfogó poszttal. Pedig közben nem csak az irodaszint készült el, hanem az egész épület, tele izgalmas, példamutató részletekkel. Mivel a Média Építészeti Díja kapcsán magam is végigjártam az egész komplexumot (az egyik legjobb induló projektnek tartottam a döntőbe jutottak közül, sajnálom, hogy díjazatlan maradt), írok majd róla egy átfogó cikket is. Addig is hadd ragadjak ki egy klassz részletet, a tetejére biggyesztett tornyot.

Mint a fotósorozaton látszik, eredetileg itt is egy hagyományos torony ült a tetőn, ami aztán a világháborúban a tetővel együtt eltűnt. A felújításnál jött az ötlet, hogy a padlásteret beépítsék és bérbe adják irodának, az utcaszintet pedig üzleteknek. Hörgéseket megelőzendő, nem állami pénzből épülő iskoláról van szó: a felújítást, átépítést épp ezek a bérleti díjak fedezték a piaristáknak. Ennek egyébként régi hagyománya van a rendben, na de térjünk vissza a tetőtérbe.

A belső két, sőt valójában három szintes irodát valami amcsi tanácsadó cég vette ki - amelyik megtiltotta, hogy képeket közöljünk a belső térről. Elég jól berendezték amúgy, bár a maximális helykihasználtság miatt kissé szűkösen érzi magát az ember benne (nem lett olyan, mint ahogy a linkelt látványterveken kinéz). Persze ezzel együtt klassz munkahely lehet, kilátással a Gellért-hegyre, a Dunára, meg a megújult Március 15-e térre.

Na és ugye bármikor felsétálhat az ember a toronyba kicsit lazulni (legalábbis így képzelem, mert nem ismerem a belső munkarendet). Kívülről nézve ez az egyetlen utalás arra, hogy eltelt majd egy évszázad az épület építése óta. Belül tele van remek kortárs megoldásokkal az egész (hála Golda János, Kovács Zoltán és Mészáros Erzsébet tervezőknek), ami kívülre csak ezen az egy ponton buggyan ki az épületből.

A legjobb benne, hogy egyszerre merész és szerény. Úgy mer elütni az eredeti neobarokk épülettől, hogy valójában csak nagyon keveseknél üti ki a biztosítékot. (Biztosan lesznek kommentek, amelyek ennek az ellenkezőjét állítják, de tegye a szívére a kezét minden felháborodó, hogy mennyi idő után kezdte el zavarni a kinövés.)

A kilátás pedig természetesen pazar, a belógatott üveggömbök pedig nagyon jópofák. Nem is állhattam meg, hogy myspace-tinisen bele ne kattintsak a tükörbe. (A kép baloldalán Kovács Dani, a hg.hu főszerkesztője görbül a térben.) Még több fotó a toronyból és toronyról a képre vagy ide kattintva.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest iskola építészet töri felújítás belváros tető piarista gimnázium v. ker március 15. tér média építészeti díj

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr583340510

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mennyit kereshet egy fotós? 2011.11.01. 23:38:37

Sokszor látom, hogy egy ajánlat után csóválják a fejüket az opcionális ügyfelek, hogy ennyit akar keresni ez a  fotós? Segítségül: Szeretne annyit keresni a fotós, de nem annyit keres. Egy árajánlat/ár ugyanúgy mint például a kenyérnél is sok egyé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazi Lencsés lstván 2011.10.31. 10:39:41

Piarista? Pfúj. Pedofil-gyülekezet. Nem torony kell ezeknek hanem pince. Rohadt zorbán erre nyomja a lóvét, bezzeg a Dohány utcában lyukakkal teli az aszfalt.

Von Schwartz, ha kérhetem 2011.10.31. 10:45:04

A "honnan nézzük a tűzijátékot" kérdése ennél a cégnél egy időre letudva :)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.10.31. 10:59:45

Majdan befolyó bérleti díjból visszamenőlegesen elköltött többmilliárd hogy teremtődött meg?!

kicsijuti 2011.10.31. 11:21:59

@igazi Lencsés lstván: nézd meg a dátumot mikor kezdték el átépíteni/felújítani és utána fröcsögj troll.

altimus 2011.10.31. 11:35:43

> Hörgéseket megelőzendő, nem állami pénzből épülő iskoláról van szó

:) ?? hat mibol epult akkor? a hivek adtak ossze a penzt? nem hiszem.

(tudom, tudom, jovatetel, egyhazi ingatlanok visszaadasa bla bla bla. egy igazsagtalan rendszer ujrateremtese)

skovalsky 2011.10.31. 11:59:44

Budapest ebből a tetővonalból lapos mint a száraz tehénszar, a parlament és a bazilika tornyain kívül semmi nem töri meg az unalmat sajnos.

Öreg Sam 2011.10.31. 12:12:02

@altimus:
Nézz utána,nem nehéz kiguglizni.
Ez egy tanitó rend a kezdetek óta.Hogy jól gazdálkodnak a "perselypénzekkel" meg az 1%-kal,meg az adományokkal,meg az egész viláon átivelő (anyagi) összefogással,az csak dicsérendő.Ha ma egy ilyen ház épülhet a rend pénzéből,akkor valahol a világon meghiusul egy másik terv,mert ennek látták jónak(hatékonynak) a megvalósitását.
Ateista vagyok,közöm hozzájuk semmi,de tiszteletre méltónak tartom őket.Ha MO teljes egészében egy piarista rend lenne,nem itt tartanánk :)

ZBR 2011.10.31. 12:13:25

Hörgéseket megelőzendő:

A piaristák kapják be. Volt ugyanis egy felhajtási lehetőség az Apáczai Csere János utcából az Erzsébet hídra. Ezt csak az Erzsébet híd alól érkezők, illetve Petőfi tér felől jövők tudták megközelíteni, nem volt tehát túl nagy a forgalma.
A piaristáknak nem tetszett, így illegálisan lezárták a részt, majd autóparkolónak használták, ócska bádoglemezes kerítéssel, ami ocsmány volt. Évekig így csúfították el a műemlék jellegű épületet, a Világörökség részét képező dunaparti látképet, és a Váci utca felől is látható volt mindez.

Rogán papa megoldotta, hogy ott "park" legyen*, mintegy konzerválva a piaristák eddigi jogsértését. Így autóval az Irányi utcán kívül már sehonnan nem lehet felhajtani a hídra a hídfő közelében. Az persze rendszeresen bedugul a környéken lakók örömére, nem beszélve arról, hogy pár százzal több autó jár ott. A Piarista közt használó autók útvonala mintegy 700 méterrel növekedett meg ezzel a kis kerülővel.

A torony amúgy fain, jó lenne Pesten még több kilátó, csak kár, hogy a privilegizált újságírókon és az ottani dolgozókon kívül más oda nem mehet.

*: az idézőjel nem véletlen. Az épület előtti parkolót felszámolták és egy nagy kövezett placcot rittyentettek oda. A Contra-Aquincum romjait befedték, azt is jól lekövezték. Ha ott egy burjánzó park lenne azt mondanám, hogy jól van autósok, ezt át kellett adnotok a városnak. De így, hogy egy térköves puszta lett?! Nyugodtan meg lehetett volna hagyni az autóknak, esetleg forgalomcsillapítva.

Takács Bálint 2011.10.31. 12:24:42

A tükörbe fényképezés kevésbé ciki, mint a Barbi rózsaszín fényképezőgép...

Tuszun 2011.10.31. 12:25:09

@ZBR: Igazad van. Azok a rohadt pianistak/piramistak vagy mittudemkik mar akkor ugy epitettek azt a rohadt nagy hazukat, hogy blokkoljak az akkor meg nem is letezo hidra az akkor meg utopiaban sem elofordulo gepkocsiforgalmat.

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2011.10.31. 12:28:47

Azért ez elég jó! Biztosan megérne egy misét a kilátás. Az elte btk főépületén is van valami hasonló (a Dunától persze kicsit messzebb), azt is meg lehetne nyitni egy felújítás után. Mintha lett is volna róla szó egy időben, bár most így hirtelen nem emlékszem...

üdv,
Gaspar
www.kulturtapas.com

Elemer 2011.10.31. 12:44:01

Egy fontos kérdés: nem ennek a háznak a tetején karatéjozott Linda, az epizódok végén? Vagy az a másik oldalon volt?
Amúgy fasza lett az épület

Szalacsi_Dezső 2011.10.31. 12:45:52

És ablakot hogy mosnak? mert már most kicsit koszlott.

Never 2011.10.31. 13:05:02

Legalább ők törődnek az épületeikkel, és nem várják el, hogy más helyettük felújítsa, ha kell, rendelkezésükre bocsássa, és még pénzt is kapjanak érte, mert a módszerváltás után után kialkudták.

Lehet fújni a piaristákra (aztán megnézni a gimnáziumot és az épületeket), a bencésekre (megnézni Pannonhalma, Györ, Tihany, etc.), a ferencesekre (mondjuk nézd meg Esztergomban), vagy a szegény iskolanővérekre (mondjuk Debrecen, Svetits, vagy Patrona Hungariae, Budapest) - de tegyen le a troll valami hasonlót az asztalra, és utána trollkodjon.

(Rendben, ezzel is feleslegesen koptattam a billentyűzetet, mert a kommunikációs folyamat három eleme közül egy sajnos hiányzik, de mindegy, legalább az én lelkemnek jobb.)

Öreg Sam 2011.10.31. 13:28:30

@Never:
Soha sem felesleges a "koptatás"
Amig az emberek jobb/bal,zsidó/kersztény,szőke/fekete szterotipiákban léteznek,addig nem felesleges!

James T. Kirk (törölt) 2011.10.31. 13:34:24

1907-ben vagy (1908?) úgy kapták meg a helyet, hogy "mindenkoron 6 öl széles átjárót biztosítanak a város részére"
na most ezt zárták le, tehát semmis az eredeti szerződés, vissza az épületeket

Rav Antal 2011.10.31. 13:39:07

@Takács Bálint: Legalább a nemi identitással kapcsolatban bizonyíték is van, nem csak a gyanú él bennem.

Kusics Iván · http://pinguinekszigete.blog.hu 2011.10.31. 13:53:37

@Never: jóva', azért a debreceni iskolanővéreknél (emlékeim szerint ott voltunk, lehet hogy tévedek) mintha két évszázadot repültünk vissza az időben, néztünk is mint Rozi a moziban, pedig a győri bencésből ruccantunk át anno. le is kellett részegednünk mocskosul, hogy valahogy elviseljük.

a pannonhalmi bencés tényleg kiemelkedő, egyrészről megmaradt a minőségi oktatás, lazult a neurotikus légkör (még a focipálya is rekortánborítást kapott, he), Asztrikohn meg frankón (újra) megragadta az összes létező üzleti lehetőséget, a bortermelésen, a levendulalepárláson, a pálinkafőzésen át a turizmusig (zarándokház, látogatói központ és étterem, látványpincészet, arborétum felújítása, apátság folyamatos felújítása - most épp a bazilika belsejét restaurálják).

Győrben is előremutató fejlesztések kezdődtek, amióta Pannonhalmáról küldött az apát új igazgatót, koedukált lett az iskola, minden wc-t felújítottak, falicsempe, új járólap, új lámpák, lift, templom (újbóli) homlokzati felújítása - sőt még az önkoriból is kihúzták a kollégium-rendház majdnem teljes felújítását. ja plusz bencés bolt is nyílt, meg valamikor az átadás-átvétel körül a rendházban lévő patikát is szépen felújították.
előző igazgató alatt is sorra alakították ki az új kollégiumi férőhelyeket, tetőtér-beépítések (az egészen egyedi kápolna pihenőterem, sportterem) templombelső, aprólékos restaurációja, kis teresedés Czuczor és Jedlik szobrával (szobor+kövezés), meg mintha a kerengőt is akkor újították volna fel, plusz Jedlik-terem, eredeti, Jedlik alkotta ketyerékkel.
ráadásul ugye megújult a Széchenyi tér meg a Czuczor utca, szóval kevés nyugat-európaibb dolog van, mint ez az épületegyüttes, intézményestől. kár hogy a minőségi oktatás azért szenvedett némi csorbát, a mi osztályunkban még közel 100%-os volt a felsőoktatásba való bejutási arány (azért csak közel, mert egy srác szemináriumba ment, azt meg a hivatalos statisztika valamiért figyelmen kívül hagyja), azóta azért nem ilyen jók a mutatók.

a pesti piarista tömb most tényleg profi módon megújult (ugye a földszinti helyiségeket üzlethelyiségként a tetőteret irodaként hasznosítják, plusz itt is sikerült az önkorival összhangban fejleszteni, szóval szintén Ny-Európa maximus), viszont pl. a pécsi piaristák (?) emlékeim szerint elég nagy redva közepette vannak/voltak (lehet az EKF alatt megújult az is, azóta nem voltam Pécsett).

szóval azért az efféle egyházi intézmények sem fenékig tejfelben fürödnek, pl. a győri orsolyiták retkes-omladozó kurvaképzője*, ráadásul egy főzsidófaló nevét viselve, bűnszar oktatással nem épp az elit elitjének megtestesítője, de nem lehet minden Pick szalámiból.
*jó persze képeznek ott normális arcokat meg jánykákat, meg indusokat és elmebetegeket is, hogy teljes legyen a kép.

KPT 2011.10.31. 14:04:14

@ZBR: Hozzáfűzném, a piarok épületét használták évtizedekig szívességi alapon, mikor áthajtottak alatta. (Erről a felhajtási lehetőségről írtál Te.) A szemetek meg visszavették! Igazságtalan a világ, hogy merik használni a saját ingatlanjukat!?

KPT 2011.10.31. 14:07:46

@Kusics Iván: sztem Pécsett nincs is piar gimnázium.

yxcvbnma 2011.10.31. 14:19:36

@James T. Kirk:
@KPT:
1907-ben vagy (1908?) úgy kapták meg a helyet, hogy "mindenkoron 6 öl széles átjárót biztosítanak a város részére"...

"Hozzáfűzném, a piarok épületét használták évtizedekig szívességi alapon"

Na akkor melyik az igaz állítás?

ZBR 2011.10.31. 14:39:17

@Tuszun:
Drága olvtárs, amikor a hidat építették, akkor viszont számoltak már az ott régóta jelenlévő épülettel és annak a szintén régóta jelenlévő átjárójával, ami mind a mai napig megvan mellékesen...

De, hogy jót is mondjak, tetszik az a rész, ahol elegánsan elsiklottál a bádoglemezes lezárás okozta akut módon kialakult, ám krónikusan sokáig látható ocsmánysága felett.

@KPT: "Hozzáfűzném, a piarok épületét használták évtizedekig szívességi alapon, mikor áthajtottak alatta."
Na ezen a mondaton még dolgoznod kell. Szóval alatta hajtottak át, de az épületet használták. Azt hogyan? Elmondom, az épületnek jottányit sem számít, soha nem is számított, hogy ott áthajtanak-e, vagy sem. Már csak azért sem, mert általában nem pótos Zillel csinálták. De, érdekes, most a gyalogosok használhatják az ő kis territóriumukat. Apropó vajon azt a részt, amit ők nagy diadalmasan visszavettek, a saját pénzükön térkövezték le, vagy én fizetettem nekik szívességi alapon az adómból?
Vajon az Irányi utca és térségének lakói is úgy gondolják, hogy milyen nagy igazság történt, amikor a Piarista közt lezárták?!

Amúgy meg 1911 óta közterület volt, a rendelet szerint ez az állapot "örök időre fenntartandó", csak épp amikor visszakapták az épületet, akkor jött a nagy ötlet, hogy a Kigyó utcában már nincs gépkocsiforgalom, így nem kell átengedniük senkit. Az örök idő egyházi értelmezése tehát a Kígyó utca lekövezésével véget is ért - szerintük.

cso zsi 2011.10.31. 14:46:46

A piaristáknál képzik a píárosokat?

Tuszun 2011.10.31. 15:27:28

@ZBR: Tisztelt Zebera Uram!
Amde amikor a hidat terveztek, szamoltak azzal a tennyel is, hogy a pl. Vaci utcan csak ugy fol-ala furikazhatnak a lovaskocsik, mara ebbol meg mar semmi sincs - nem csak a lovaskocsik elmaradasa miatt.
Az, hogy nem reagalok minden sorara, az bizony elofordul. Ha nagyon a szivere vette, igyon meg a sarkon egy felest sajat koltsegen az egeszsegere ... :-)

ZBR 2011.10.31. 15:35:29

@Tuszun:
Drága Tuszun Bátyám!
És az mit számít? Semmit. Amikor a hidat (a lovaskocsik alkonyán) újjáépítették és rendezték a környéket, akkor még a ház átjáróját lehetett használni. Sőt, nem csak akkor, de utána még legalább 30-40 éven keresztül is. Azóta nem. És nem azért nem, mert "parkot" építettek oda, hanem azért nem, mert a piárosok azt mondták. Ezért tehát kapják be. Ez ilyen egyszerű :)

balazsman 2011.10.31. 15:52:36

@skovalsky: miért "unalom" az, ha nincsenek ocsmány toronyházak? nem a falusiasságot pártolom, de ha egyszer ez a város történelmileg ilyen, akkor nem szabad erőszakosan belerondítani, legfeljebb egy távoli kerületben.

Tuszun 2011.10.31. 16:03:45

@ZBR:
Nagyrabecsult ZsoBoR Kollega!
Azert ha a Vaci utcan meg duboroghetne a Pannon Vaddiszno (mint ahogy anno duborgott a 15-os, a 109-es es a 119-es ejszakai jarat), akkor az a kis nyulfaroknyi atjaro nem fajna ugy maganak.

Az atjaroval kapcsolatban, pontos informacio hianyaban ket dolgot tudok elkepzelni:
A. A szobanforgo atjaro kozterulet, es mint ilyen, a Pristiak nem rendelkeznek afolott. Igy beleoszolasuk sincsen abba, hogy az epulet alatt egy parkot es egy setaloutcareszt osszekoto zsakutca talalhato, vagy setaloutca.
B. A szobanforgo atjaro es az utcaresz az epulet resze - pontosabban a telekhez tartozik - igy a tulajdonos (jelen esetben a Piristak) eldonthetik, hogy szeretnenek-e egy setalasra fonntartott kozparkot es egy setaloutcat gepkocsihasznalokkal osszekotni, vagy nem.

Ha a galad Pizsamistak esetleg megis harcolnanak az atjaro gepkocsiforgalom elott valo megnyitasaert, akkor is meg ott maradna az a cseppnyi problema, hogy az egesz resz zsakutca, igy atmeno forgalom nem lehetseges rajt'. Es a kornyek teruletrendezeseert es forgalomszervezeseert nem ok felelnek. Valoszinuleg nem ok alakitottak at a kornyezo teruletet, nem ok jeloltek ki a setaloutcakat.

Ha esetleg megis, akkor nagyon nagy hatalommal birnak, igy jogosan merul fol bennem az otlet, hogy jo kapcsolataimra hivatkozva nekem is fizethetek egy felest a sarkon... :-)

ZBR 2011.10.31. 16:13:22

@Tuszun:
Kedves Tuszun Úrfi!

Baromi egyszerű. Ahogy már fentebb írtam, a Piramisták lemondtak erről a dologról egy 1911-es rendelet értelmében örök időkre.

Amikor visszakapták a helyet, akkor pedig kiforgatva ezt a rendelkezést, lezárták, magánparkolót csináltak, ocsmány, hányás elzárással.

EZUTÁN építettek oda parkot. Ami szintén hiba volt, de azért már nem a Piramisokat okolom, érthető módon.

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.10.31. 16:35:23

Tessenek bringával járni vagy gyalog.
Elég volt más a sok szívkoszorúeres punnyadt autós nyekergéséből, hogy drágajabenzinmegnincsparkoló, jaj!

Tuszun 2011.10.31. 16:37:26

@ZBR:
Honszeretett ZuBRovics Elvtars!

Hat akkor unneplunk! Az optikai csufsag eltunt (csak halkan jegyzem meg, nem lehet, hogy a felujitas miatt volt ott ??), a Pianyistak megsem tehetnek arrol, hogy nem megy at alattunk a forgalom, gyulhet a kutyakaka a szabad feluleteken, igy nincs akadalya, hogy ki-ki alapon meglatogassuk a hozank kozelebb eso muintezmenyt... :)) Mindenki, aki en vagyok, a vendegem!!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.10.31. 16:45:38

nem mindegy ,betemetik úgyis a Petőfi Sándor utcai aluljárót és az Erzsébet hidat sehogy sem lehet megközelíteni a rakpartról.
Amúgy a régi torony jobb volt.

ZBR 2011.10.31. 16:58:05

@Tuszun:
Tusszentő Úr!

Nem lehet, elég sok éven keresztül ott volt, és konkrétan ezen a blogon is látszik egy kép, ahogy az iskolai dolgozók békésen parkíroznak ott.

És valóban ma már nem lehet ott átautózni, de még egyszer mondom, ez a történet szempontjából mellékes, lényeg, hogy a Piramisok óta nem lehet.

Tuszun 2011.10.31. 17:23:43

@ZBR:
ZBR Ur/Urholgy (nemkivant resz torlendo)!

Belatom, tenyleg nem lehet elfelejteni, es belatom, hogy tenyleg allnak ott autok. Lehet, nem is az atyakoke, de ott allnak, es azert a Pirstakok a hibasak. Mert megmutattak, hogy ok barmit megtehetnek a belvarosban, legyen akar Demszki Fattya, vagy Tarlosi Szittya a fofonok.

En itten most elmegyek egy titkos helyre, ahol titkos dolgokat muvelek, magat is meghivom, ha arra jarna... :-)

ZBR 2011.10.31. 18:50:24

@Tuszun:
Tuszun Mester!
Azt hiszem, mindent megtárgyaltunk, kellemes fogyasztást kívánok. :D

feketehun 2011.10.31. 19:54:17

Na amúgy meg kedves esztéta urak, a magam részéröl nem ejtek könnyeket azért, mert kevesebb lehetöség adódik Pest történelmi városközpontjában az autóforgalmat növelni. A város szerintem legfaszább parkja jött létre ezen a környéken, ennek többen örülnek, mint a kipufogógáznak.

Harald hardrode 2011.10.31. 21:10:58

@igazi Lencsés lstván: @altimus: @városjáró:
A költő utcai ingatlanukra vettek fel hitelt. Ezt törlesztik vissza és az iskola működési költségét fedezik a bérleti díjak. Jéh a rohadt begyöpösödött egyház a saját tulajdonára hitelt vesz fel és úgy működik, mint egy vállalkozás. Ha van rajta sapka azért, ha nincs azért? Orbánról meg annyit, hogy érdekes módon, amíg a Mikszáton volt a gimi, addig nem dugta be a képét évnyitóra, ő is csak a szép újban szeret sütkérezni.
De googliz nyugodtan okoskám és fröcsögjél jó hangosan. A kárpótláshoz meg annyit, hogy mit sajnáltok? Ami az övék volt? Amit ők építettek anno?
1%-t meg nem a rend, hanem a római katolikus egyház kap, a kettő nem ugyanaz, nagyon nem.
Akinek inge, annak jó keresgélést a neten, hátha észt, megfelelő háttérinformációkat és körüllátást is talál.

Vittore. 2011.10.31. 21:11:29

Szerintem kurvára nem szép ez az épület, de a budapesti átlagba teljesen belefér.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.31. 21:34:43

@Harald hardrode: Egyrészt a perselypénz nem adózik. Vajon miért? Ezzel prímán lehet pénzmosodát játszani. Másrészt az államtól extra zsét is kapnak ugyanazért a munkáért, amit az állami iskolák is elvégeznek. Vajon miért? Az adófizetők pénzéből. Mi van, ha buddhista vagyok? Vajon miért kell támogatnom egy felekezetet?

Harald hardrode 2011.10.31. 22:31:46

@TrueY: Aham. Biztos a perselypénzzel játszanak pénzmosodát, biztos. Ha valamivel pénzt akarnak mosni, akkor az nem az, máshogy nagyobb összeget lehet, kábé hasonló egyszerűséggel. Mondjuk azt nem mondom meg, hogy ezek mik és, hogy hogyan lehet. Viszont ha perselypénzből épült volna az iskola, ami nem igaz, akkor megint ott vagyunk, hogy az iskola támogatói adták be, tehát kinek fáj? Ráadásul súgok, a piaristáknak nincs önálló plébániatemplomuk Budapesten, csak kápolnájuk és ott is igen zárkörű miséket tartottak eddig.
Ha buddhista vagy, akkor te adód egy százalék a buddhistáknak megy, amennyiben beírod, hogy buddhisa vagy. Mivel nem úgy van, hogy minden magát valamelyik felekezethez húzó ember pénze megy a kalapba és utána százalékarányos a visszaosztás. Ráadásul mint mondtam, az nem a rendé. Hanem római katolikus egyházé. Azon kívül, hogy x az nediken rend van, még van a plébániák rendszere, a charitas és az egyházmegyék mellett a sapientia, ezekbe mind megy az 1%-ból. Ha valaki a rendet akarja támogatni akkor a második 1%-t adja a Piarista rendnek. Ezen esetben megint direkt a felajánlás.
A legtöbb katolikus iskola eddig félalapítványi volt, nem is kaptak annyi támogatást, mint az államiak, de volt, hogy még a jogosan előírtat sem pl.: Medgyessi-Gyurcsány kormány. Volt, hogy az ingyenes tankkönyv támogatást abszolút nem kapták meg. Miellőtt reklamálsz, hogy alapítványi, tehát fizetős, tehát miért kapjon ingyen könyvet: tandíjmentes alapítványi iskola. Az ingyenes tankkönyv törvényében pedig nem volt benne, hogy aki alapítványiba jár az nem kaphatja meg. A fél önkormányzati rész miatt meg kellett volna támogatást adni, de ez se adták meg.
Jelenleg mi az a dupla adag támogatás?
De igazából ami a poszt témája: miért zavar, hogy a saját pénzükből/hitelükből építenek valamit, ami visszahozza az árát és egy idő után már nekik termel nyereséget. Eddig az volt a baj, hogy mindig csak kérnek. Most, hogy valamit kérés nélkül létrehoznak, akkor is csak a berögzült parafrázisok pufognak. Ha van sapka azért, ha nincs azért?

alex4 2011.10.31. 22:33:26

@Harald hardrode:
.
„...mit sajnáltok? Ami az övék volt?"
.
Gondolom, ezt összeimádkozták vagy a saját, különbejáratú minden6ójuk (a „3-z-1-ben" féle) adta nekik ajándékba...
.
Vagy esetleg volt valami köze korábbi bevételeiknek ahhoz, hogy a magyar egyházak vagy 850 éven keresztül meg KELLETT, hogy kapják a magyar dolgozók jövedelmének 10%-át? (mely esetben az állam csak visszavette a polgárai által évszázadokon keresztül megtermelt javak el nem pocsékolt részét...)
...
Mellesleg, hogy van az, hogy az ilyen-olyan minden6ók világot tudnak teremteni (mindegyik ugyanazt a világot, de máskor és máshogyan - vallásos képzelgése válogatja...), ilyen-olyan csodákat tesznek, de még a saját földi bandájuknak sem tudnak PÉNZT adni - a tíz-, százmilliárdokat mindig az adófizetőktől kunyerálják?
.
Pedig olyan szép lenne ha a pécsi püspök az újabb és újabb BMW-je árát inkább összeimádkozná, s ezt tehetné a magyar püspöki kar is a városligeti püspöki palota tetején a hitük erősségét jelző két szép nagy villámhárító árával is...

Elijah_Baley 2011.10.31. 23:11:19

hogy kikupálódott a bölcsikar...

igazi Lencsés lstván 2011.10.31. 23:18:22

@TrueY: Miért adózna a perselypénz? Az alapítványi befizetések sem adóznak.

igazi Lencsés lstván 2011.10.31. 23:20:17

@Harald hardrode: Nem tudod felfogni, hogy egész egyszerűen már nem trendi katolikus baromságokat építeni? Miért nem épül helyette tíz holocaust-emlékmű? Hülye náci ország.

Funkerman 2011.11.01. 09:07:01

Ha nem baj, én nem politizálnék, zsidóznék stb.
Egyszerűen megjegyzem, hogy ez egy mocsok ronda, förmedvény.
Nem tudom, hogy aki tervezte direkt játszott e rá a tető szögletességére, mindenesetre nagyon rosszul tette.

Tuszun 2011.11.01. 09:31:49

@10 000: @ZBR:
Sajnalatos mod nem ismerjuk egymast, pedig nagyon figyelgettem am a pohar feneken keresztul...
De mar nemsokara kozelebbi kocsmat valasztok, nem ilyen vacak albionit, es akkor konkretumokkal is fogok szolgalni ZBR baratomnak, hol van az a Nagyon Titkos Hely... :-)

Harald hardrode 2011.11.01. 09:58:07

@alex4: Először is. Akkor nézzük meg, hogy, aki kárpótlást kapott 89 után annak előtte miből volt a vagyona.
Másodszor: nem szeretnék kultúr-történeti órát tartani. De ki gondozta ispotályokban a szegényeket a középkorban, amikor kurva drága volt az orvos? A falusi javasasszonynak meg vagy igaza volt, vagy nem. Én se mondom, hogy szép dolog volt a bucsúcédula. Azonban a rendeket nem kell összekeverni az egyházmegyékkel. Általában a rendek saját magukat tartották fent a saját földjeikből, vagy egyéb iparokból. A piaristákhoz meg annyit, hogy ha ők nincsenek, akkor lehet, hogy most nem vitatkoznánk. Ugyanis a XVI. század óta tanítják ingyen az utca és a mély szegénységben élő gyerekeket. Érted, a rohadt mocskos elnyomó klerikusok ingyen tanították a legszegényebbeket, abban a korban, amikor még a jó módú polgárság keretein belül sem mindenki tudott írni és olvasni. Hogy nem rohadnának meg, ingyen élő szarháziak.
10% adóhoz valóban nem egy szép dolog. El is lehet ítélni, azonban ma már kicsit anakronisztikus. Ezenkívül azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy ugyanúgy kivették a részüket a haza védelméből. Saját bandériáik és zsoldosaik voltak az egyházmegyéknek és az egyházi főméltóságok ugyanúgy háborúba vonultak (nézd meg, hogy kik estek el Mohácsnál és Muhinál).
A római katolikus egyháznak, mint hatalmi szervezetnek megvannak a maga sötét titkai, foltjai, ezt nem is szeretném elbagatelizálni. Valamint az egyház kötelékébe tartózok sokszor bántak gyomorforgatóan a néppel ez is igaz.
Viszont a piaristáknak a XIX. században hatalmas birtokaik voltak (Nagy-Magyarországon), amin szőlőt termesztettek illetve gazdálkodtak. Ebből származott a bevételük. Nyilván volt adómány is, de azt az illető önmagától ajánlotta fel. Tizedet ekkor már nem kaptak. A saját pénzükből építették fel a Pesti Barnabás utcai gimnáziumot, ahol a rohadékok utána, olyan diákokat neveltek mint Öveges József, Antal József, Sík Sándor.
Egyszóval saját bevételekből, bármilyen adó beszedése nélkül építettetek egy épületet, amit az ingyen élő kommunisták 48-ben államosítottak, majd ezt 89 után jogosan visszakérték (amit ekkor direkt nem újítottak már fel, mert az állam tudta, hogy vissza kell adni, ezért hagyta hadd rohadjon, mert úgyse az övé lesz) és most saját tökéből felújították. Kérdem én, hogy mi ezzel a baj. Frázisokat pufogtatni mindenki tud, utánanézni a dolgoknak már nem?

Lacka929 2011.11.01. 10:38:44

Ez a Piarista Központ valami marketing centrum? Érted, Píárista...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.02. 12:45:21

@igazi Lencsés lstván: Az alapítványi befizetések jobbára nyomon követhetők. A perselypénz nem. Nagyon fontos különbség!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.02. 12:48:41

@Harald hardrode: Tehát azt mondod, hogy a teljes felújítás adományokból ment? Akkor visszavontam!

Ha költöttek rá pl. az extra állami fejkvótából, akkor tartom, amit mondtam!

igazi Lencsés lstván 2011.11.02. 13:58:30

@TrueY: Nem-nem, az alapítványi befizetések is csak akkor követhetők nyomon amikor a befizető akarja. Az egyházat is lehet támogatni regisztrált módon, de akár anoním módon, pld perselypénzzel is, de ez megtehető a gyermekizé alapítvánnyal is ha pénzt dobsz be a dobozkájukba a McDonaldsban. A kettő közti leglényegesebb különbség az, hogy az egyik tetszik neked, az egyházat pedig utálod. De ez a te dolgod.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.02. 16:25:45

@igazi Lencsés lstván: Igazad van. Tényleg ott van még a McDonalds. Bár róluk még soha nem hallottam, hogy visszaéltek volna a perselypénzzel. És azt sem, hogy adóforintokból építettek volna iskolát, ami mellé valami érthetetlen okból még plusz zsét is kaptak volna.

Gyermekizé alapítványoknak hasonló okokból nem dobok. Volt olyan alapítvány, amelyik elsikította a lóvét. :(

Nem utálom az egyházakat. Illetve van olyan is, de az sci-fi alapú. Azt nem szeretem, ha lopnak, csalnak, pedofilkodnak és utána jól eltitkolják. 10telet a kivételnek.

igazi Lencsés lstván 2011.11.02. 17:11:19

@TrueY: Visszaolvastam a Te és pár itteni "barátod" hozzászólásait és valamiért csak a katolikus egyházat bíráló hozzászólást találtam. Jé.

Harald hardrode 2011.11.03. 11:37:16

@TrueY: Semmi állami támogatás nem volt benne. A rend teljesen önerőből hajtotta végre.
Nem adományból, hanem a saját telkére hitelt fölvéve, de látom nálad ez egy és ugyanaz, úgyhogy, igen adományból.

Aranylab6 2011.11.03. 11:55:32

igen!igen! ismeét nem kellett csalódnom: egy épületfelújításról bejegyzés is előhozza odvaikból az igazi, kőarcú, agyhalott trollokat. mindig jó egy kicsit gyalázkodni, az olyan megnyugtató.... magyarország, én így szeretlek

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.03. 13:49:20

@Harald hardrode: Bocs, de korábban írtam, hogy ha nincs benne állami támogatás, akkor visszavontam, amit korábban mondtam!

Persze itt még felmerülhetne, hogy vajon a visszafizetésben az extra oktatási támogatást felhasználják-e, de ez egyrészt szőrszál hasgatás, másrészt vissza követhetetlen...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.03. 14:01:44

@igazi Lencsés lstván: Bíráltam volna a kaotikus 1házat? ;) Ezt hol olvastad?

Harald hardrode 2011.11.03. 16:44:50

@TrueY: igen tudom, arra írtam, hogy nem volt ebben állami pénz.
Az extra oktatási támogatást nem hiszem, hogy erre használnák (bár a mostani igazgatótól minden kitelik), nehéz lenne úgy könyvelni, meg iszonyatos pénzekről van szó, mind bérleti, mind visszafizetési oldalon. Azokhoz képest az extra támogatás "smafu".

POPOLO 2011.11.03. 18:18:18

Tiszteletem !

Hogy tisztázuk bár ez sem nérvadó de én dolgoztam a felujitáson és sem az állam sem az egyház nem fizetett bele semmit.(bár lehet csak nem nyilvános)de a folyamatos ellenörzéseket amerika uriemberek végezték és tudomásom szerint ök is finanszirozták az egészet.Irodák bérelhetöek is.

zellerlevél 2011.11.04. 07:50:04

@Kusics Iván: Látom bennfentes vagy. Akkor tudnod kéne, hogy az orsolyitáknak nincs Győrben iskolájuk. Talán jobb lenne, ha minősítgetés, meg jelzőosztogatás előtt tájékozódnál.

Kusics Iván · http://pinguinekszigete.blog.hu 2011.11.05. 06:18:03

@zellerlevél: nem direktben a rend tartja fenn, de az összefonódás kétségtelen. egybe is van építve az orsolyita templommal, volt orsolyita apáca tanított hittant, stb. most már részben bencés érdekeltség alá került.

zellerlevél 2011.11.05. 13:03:41

@Kusics Iván:
Megint csak ugyanazt tudom leírni: a kiinduló információid pontatlanok, ez alapján a következtetéseid valótlanok.

(Mi köze annak a minősítésedhez, hogy az iskola egyik épületének tömbjében milyen templom van? A közeli Ispita templom az Egyesített Szociális Intézmény egyik otthonával van egybeépítve, mégsincs semmi köze hozzá.
Több, mint egy évtizede egyetlen apáca sem tanít az iskolában.
Az iskolában semmiféle bencés érdekeltség nincs.)

Nem beszélve arról, hogy eredeti hozzászólásod utolsó bekezdésének az égvilágon semmi köze a témához, csak akartál egyet rúgni valamibe, vagy valakibe. Én csak jeleztem, hogy rugdosódás előtt illő lenne tájékozódni.

windex 2012.09.07. 08:11:03

@igazi Lencsés lstván: hogy orbán - finoman szólva - nem kiegyensúlyozottan "nyomja a lóvét", afelől semmi kétség, de egyébként miért kell ostoba sztereotípiákat firkálni?

windex 2012.09.07. 08:33:34

@igazi Lencsés lstván: kabarétréfa író! vagy csak szolidan: inkompetens lábasjószág :-) lencsés, lencsés, valad mi a baj? hagyd ezt a témát, nem való ez neked, gyere, inkább hívjuk meg egymást egy felesre!
süti beállítások módosítása