20110930128

Hiába no, az a jó a blogokban, hogy azonnal tudnak reagálni bizonyos eseményekre, nem úgy mint az a béna ómédia. Pláne, ha az ember első kézből értesül bizonyos dolgokról, mondjuk mert ott ül a szakmai zsűriben - mint én hétfő este a Média Építészeti Díjának döntőjében. Szóval breaking news, elárulom kik nyertek tegnapelőttre virradó éjjel (a tegnap előtt-előtt este még rosszabbul hangzana, ezért nem azt írom) díjakat a Trafóban. Tádádádám:

A zsűri Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András alkotásának, a Pannonhalmi Bencés Főapátság zarándokházának és erdei kápolnájának ítélte oda a díjat. Vagyis pontosabban inkább a kápolnának, mert az ragadta magával a döntéshozókat (meg engem is), a zarándokházak kevésbé lenyűgözőek - na de milyen legyen egy zarándokház. A fakápolna viszont tényleg mesés és ezt nem utólag találom csak ki, hiszen már év elején lelkendeztem érte.

Jó, hogy most személyesen is sikerült megfordulnom benne, s bár fényképeket csak telefonnal készítettem, azért megosztom veletek. A helyszínen végigkalauzoló építész - Papp Róbert - a bencések lelkivilágába is bevezetett kicsit. (Érdekes megnézni, ahogy karba font vagy hátra kulcsolt kézzel áll minden képen, mintha maga is egy barát lenne a kolostorból. Ez egyébként az egész trióra jellemző volt - úgy jelentek meg a Trafóban, mosolygósan, de zárkózottan, hogy nem kellett nagy fantázia csuhát képzelni rájuk.)

Szóval a bencések. Valaki felvetette, amikor a zarándokházat néztük, hogy a közösségi térben miért van tömör tölgyfaasztal. Nem drága ez kicsit egy zarándokhelynek? A válasz annyi volt, hogy egészen más léptékben számolnak a bencések. Itt vannak Pannonhalmán ezer éve, ők nem néhány évben és nem is csak a saját életükben gondolkodnak, amikor terveznek.

A lenti épületegyüttesen (melyet egy százéves gőzmosoda épületéből bővítettek, szépítettek mai formájára) is egyből kiugrik, mi az, amit a közbeszerzés miatt kellett hozzáigazítani az eredeti tervekhez (például a kültéri lámpa). Na és itt hangzott el az is, hogy a középkorban mennyivel egyszerűbben lehetett volna közbeszerzést kiírni.A tolvajok fél kezét ugyanis lecsapták. Csak arra kellett ügyelni, hogy a pályázati feltételek közt szerepeljen: csak két kezűek indulhatnak a tenderen.

Na de félre a nosztalgikus demagógiával! Sétáljunk föl a fakápolnához, ami tényleg gyönyörű. Olyan egyszerű, hogy nem is illenék túl sokat csevegni róla. Ugyanakkor tudni kell: megépíteni már nem volt ilyen könnyű. Minden faszerkezettel dolgozó vállalkozás a maga módszeréhez igazította volna a szerkezetet (például a sarkokon túlérő gerendákkal). A vége az lett, hogy az építészek, építészhallgatók, helyiek együtt emelték a kápolnát.

Nem hagyományos épület. Vagyis de. Vagyis nem. A legszebb benne pont ez, hogy modern is, meg hagyományőrző egyszerre. Valaki megjegyezte amikor beléptünk, hogy miért nincs itt egy kereszt. Nekem meg az csúszott ki a számon, hogy de hát nézz föl mennyi kereszt van!

Jó tudom, leírva, gép előtt olvasva giccses. De ott olyan természetes volt...

Sok fotó a kápolnáról a képre kattintva:

Ami a többi díjazottat illeti...

Az epiteszforum.hu internetes építészeti napilap 7. alkalommal rendezte meg október 24–én a Trafóban a Média Építészeti Díját. Magyarország vezető nyomtatott és elektronikus sajtójának ismert szerkesztőiből, újságíróiból illetve független médiaszemélyiségekből álló 10 fős zsűrinek idén épület kategóriában a Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András győri építészek által tervezett, Pannonhalmán felépült Zarándokház és erdei kápolna tetszett a legjobban.

A tervek közül Koncz Zoltán BME Építészmérnöki karán 2011-ben készített diplomamunkáját, a Leo Amici 2002 Addiktológiai Alapítvány részére tervezett Kortárs Civil Kolostort értékelte a legjobbnak.

A Média Építészeti Díja Közönségdíját az internetes szavazás eredményeképpen épület kategóriában a Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc és Sólyom Benedek által tervezett pécsi Kodály Központ, tervek kategóriában a faluÉPÍTÉS Borzavár – Stein Júlia és Tátrai Ádám közös diplomaterve nyerte meg, amely a győri Széchényi István Egyetem építész szakán készült 2010-ben.

Idén először az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület, a legnagyobb ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet Különdíjat adományozott az idei legjobb privát fejlesztésnek, amit a Mikropakk Black II. épület tervezője Pethő László és tulajdonosa-fejlesztője, Fazekas Gábor kapott.

A kétnapos épületbejárás során hat épületet tekintettünk meg, egy-kettőre még visszatérek az Urbanistán!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: fa pannonhalma templom kápolna média építészeti díj

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr133333597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hardenberg 2011.10.27. 16:01:36

Ez kb olyan mint egy szaunafülke és egy vidéki budi keresztezése. Valóban: hol van egy db feszület is? Szabadkőműves buditemplom.

GiliczeB · http://www.balintgilicze.com 2011.10.27. 16:29:35

Szép! Egy újabb piros pont a nyersbeton fogadóépület után. Lásd: hg.hu/cikk/epiteszet/12218-bences-minimal-kortars-epiteszet-pannonhalman
Aki pedig a feszületeket hiányolja, az megnyugodhat, a teljes apátságot tekintve egy négyzetméterre még mindig több feszület jut, mint az országos átlag :)

malolo 2011.10.27. 16:40:32

Mikor falun jártam láttam több hasonló építményt, amit csöves kukorica tárolására használtak és górénak hívtak:-)
Imádkozáshoz egyébként megfelelőnek tűnik. Az pedig, hogy nincsenek benne és rajta egyházi jelképek külön előny, mert így ökumenikus kápolnaként funkcionálhat. Remélem, hogy nyitva tartják, ellentétben a kápolnák többségével, amelyek csak műemlékként funkcionálnak. Egyetlen kérdésem van csupán a tervezőhöz: hogyan tervezte megoldani a madárürülék problémát, mivel az építményt a környék összes galambja imádni fogja.

baliquez 2011.10.27. 16:55:13

Igazán kedves ötlet volt hogy a közelben lakó népes rokonságú nagycsaládosokra is gondoltak, hálát ugyan nem várhatunk tőlük de legalább addig is kevesebbet bűnöznek amíg lebontják ezt a furán összeszegelt pár köbméter tűzifát.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2011.10.27. 17:13:49

Tényleg egy szaunára hasonlít, vagy kukoricagóréra, a spiritualitás lenne a legutolsó ami eszembe jut róla :( (lehet, hogy azért kapta a díjat?)

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.10.27. 17:16:54

Kinek mi a szép, Ízlések és rokonok... Van összehasonlítási alapom Sopronban nem egy faépítményről, s ha ezt díjazták, akkor azokat is nyugodtan lehetne elhalmozni.

Ettől a kukoricasiló alkotástól még egy Sopron-Balf buszmegálló is szebb. :)

Jofiu 2011.10.27. 17:23:59

Trafóháznak eszméletlen!

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.10.27. 17:29:32

@Jofiu:

Annak nem jó, mert fokozottan tűzveszélyes. :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.10.27. 17:31:56

Templom előtt teknős ült,
Majd bement és meknősült.

Ha az ajtón nagy a plomba,
Nem megyek be a templomba.

fradyendre.blogspot.com/
;-)

AnnaKarenina 2011.10.27. 17:34:11

Nekem tetszik. Az a 3 fénycsíkos fotó szép.

Kavix 2011.10.27. 17:35:30

Örülnék hogy ha fel lenne sorolva a zsűri tagok névsora. Tuti hogy gúnyolódásképpen szavaztak erre...

Ha mégsem lenne a díj egy cinikus gúny és ettől a kukoricagórétól megtér pár médiamunkás, akkor elfogadom missziós formáját.

Kereszt meg nyilván azért nincs rajta, mert még nincs felszentelve. Vagy lehet hogy mellé jön a kápolna és ez csak a melós öltöző?

Jofiu 2011.10.27. 18:40:50

@Mityu:
Hmm.. hát akkor annak sem. : )
Még kilátó kerülhetne szóba, csak néhány apró hiba csúszott be, mint pölö nincs létra, nem lehet kilátni, ilyesmi.
Madáretetőnek így se rossz, felül rengeteg hely van az ücsörgésre, lent pedig szét lehet szórni a magvakat.

kovacsferenc123123 2011.10.27. 19:06:01

Nekem nagyon tetszik, szép, letisztult, nem ragoznám. Viszont kérdéseim vannak:
Nem fog beleesni az eső? A hó?
Nem fog, - már bocsánat - szétrohadni x időn belül? Mégiscsak fából van...
Szóval hogyan vannak ezek a problémák megoldva?

különvélemény 2011.10.27. 19:29:33

@markusbenjamin:

Májd éltüzelik á tésók, bázi hideg ván télen. :)

kovacsferenc123123 2011.10.27. 19:31:09

@különvélemény: Iszonyatosan vicces vagy. Normális válaszokat várok. Kösz.

különvélemény 2011.10.27. 19:59:51

@markusbenjamin:
Szerintem vicces volt. :P
De tessék:
Igazad van, öncélú tervezés.

min 2011.10.27. 20:02:46

mi a szar ez, kukorica góré?

min 2011.10.27. 20:05:10

És még a praktiker katalógusában sem találom a kerti házikóknál...

Normális 2011.10.27. 20:13:05

Bocsánat,
az, hogy ez a fából tákolt mű-primitív kukoricagóré újságírók kedvence lenne, ugyan fémjelez-e bármit is? (bocs a képzavarért...)

Csomorkány 2011.10.27. 20:47:29

Hát, remélem, élőben szebb, mert így a fotókról nekem is nagyanyám kukoricagóréja ugrott be. Jó, annak a megfelelőjét is mutogatják Ópusztaszeren, de mégis már...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.27. 21:01:47

Picit több fotó talán jobb lett volna. Egyébként tényleg nem derül ki első, de második pillantásra sem, hogy mi a funkciója...
süti beállítások módosítása