Első ízben tette közzé az ingatlan.com, hogy mely kerületekben található hirdetéseikre keresnek legtöbbet rá. Természetesen nem a legtöbb értékesített ingatlanról van szó - egy rózsadombi villa hirdetését esetleg az is megnézi, akinek soha nem lesz pénze megvenni. Mindenesetre a lista akkor is tanulságos. (A grafikon nagyításra megnő.) Mint írják:

 

A legkedveltebb a XI. kerület, vagyis a legtöbben az itt hirdetett ingatlanokra kerestek rá az év első negyedévében. A népszerűség titka alighanem az, hogy nagyon sokszínű az ingatlanpalettája: itt található több is a főváros legdrágább luxusingatlanjai közül, miközben olcsó lakótelepi lakások is szép számmal akadnak erre. Mindehhez többnyire jó közlekedés is társul.

Szinte szóról szóra ugyanezt lehet elmondani a szinten vegyes összetételű harmadik helyezett XIII. kerületről is (míg a hasonlóan színes ingatlanállományú kerületek a város peremén helyezkednek el, gyakran rosszabb közlekedési adottságokkal, ezért ezek a lista középmezőnyébe szorultak).

Második helyen a II. kerület végzett, mely klasszikusan a luxusingatlanok, villák és az évtizedek óta meghatározó brandet képviselő „Rózsadomb” kerülete. Negyedik helyen „pesti párja” a szintén diplomatanegyedként ismert (ugyanakkor olcsóbb lakótelepeket is kínáló) XIV. kerület található. A budai zöldövezet a vonzereje a toplistán ötödik XII. kerületnek is.

A hatodik helyezett III. kerület tartozik még az élbolyba (előnyei nagyban megegyeznek a XI-ével), utána jóval lemaradva következnek a többiek.

Hasonlóan nagy a különbség a sereghajtó XXIII. és az utolsó előtti XX. kerület között. Az ingatlan.com Budapest toplistája alapján ezekben a kerületekben található ingatlanokra kerestek a legkevesebben az év első negyedében.

Kíváncsi vagyok mennyire bebetonozott a sorrend: változik-e majd a következő negyedéves ehhez képest?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest ingatlanpiac ix. ker xxiii. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr452819660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

záporjózsi 2011.04.12. 11:34:14

Azért az élbolyban mindenütt van panel vagy olcsó kislakás is. Az elhelyezkedés sok esetben jobb, mint a többinél. A IX. és X. kerület érdekes, mert ott aztán van minden, mégis lemaradt, pedig még jó helyen is vannak.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2011.04.12. 11:51:25

A statisztika készítésének módját is le kellett volna írni (az eredeti cikkben), mert így értelmezhető igazán az egész kimutatás. De, ha jól látom, akkor csak abszolút számokkal (kattintások száma) dolgoznak, ami elég félrevezető, tekintve, hogy a XI. kerület Budapest messze legnagyobb területű kerülete. Így nem nehéz az élre kerülni, de elég félrevezető az információ...

Fuckup_with_marmelade 2011.04.12. 12:12:05

Marhaság ez a cikk, ide is leírom.

Súlyozni kellett volna a kínálattal!

Nem is olyan régen nézegettem, hogy pl. adott kategóriában a XIV. kerületben csaknem háromszor annyi lakást kínáltak mint mondjuk a XVI. kerületben. Ha valaki ilyen lakást keres, akkor valószínűleg (ha elég türelmes) háromszor annyi adatlapot fog végignyálazni. Vagy nem klikkel háromszor annyit, mégis sokkal több ingatlan adatlapjára fog rákattintani. és hoppá, máris ez az egyik legkeresettebb kerület a városban.

A másik: iszonyú xar a .com statisztikája. Kizárólag az oldalletöltéseket nézi, így ha egy ember nézegette egész nap az adatlapod az máris ki tudja hány látogatónak számít. Akkor is, ha az illető egy héten át minden egyes nap visszament és hússzor frissítette.

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2011.04.12. 12:54:21

Azért nem véletlen, hogy a budai kerületek a legnépszerűbbek, ha tehetném én is oda költöznék pestről.

Malachi 2011.04.12. 13:01:04

tapasztalat a közelmúltból: 11-kerből költözünk a 11-kerbe és nagyon-nagyon kevés az elfogadható kiadó lakás. ami van, azt egykettőre elviszik. szóval ez a táblázat ha pontatlan is, azért nem jár közel a valóságtól. értsd: sokan keresnek itt lakást -> nehéz rendeset találni.

Aranylab6 2011.04.12. 13:39:16

a XI. egyértelműen nyer egy ilyen összehasonlításban (függetlenül attól, hogy esetleg nem tökéletes módszerekkel készül a statisztika), ugyanis az egyik legnagyobb kerület, és gyakorlatilag mindenféle lakókörnyezet megtalálható benne: a gellérthegyi "gazdag" környéktől az Őrmezői lakótelepig. akármilyen árfekvésű és színvonalú lakóhelyet keres valaki, a 11-ben megtalálja - és ugyanez igaz lehet mondjuk a XIV-re is, csak az nem buda.... szerintem sokaknak ez nagyon is számít

titantoma 2011.04.12. 13:45:31

Ja, XI-be marha nehéz jó lakást találni, pár hónapig én is keresgéltem, mire végre egy minden (saját) szempontnak megfelelőt találtam.

Figyel Castro 2011.04.12. 13:47:32

XVI egész jó hely, mégse népszerű ezek szerint...

laci_52 2011.04.12. 13:53:28

@Tomi9046: Hát ez az! A budai kerületek presztizse nagyobb, de nem is biztos, hogy mindenütt élhetőbbek, mint a pesti oldal. Az ingatlanárakat nagyban meghatározza, hogy a Duna melyik partján vannak. Én a XVIII-ban lakom, itt rengeteg az olcsón eladó ingatlan és nem is rossz környék.

Fuckup_with_marmelade 2011.04.12. 13:53:31

@Figyel Castro: nincs olyan sok eladó lakás, ez a titka... (kevés a lakótelep).

Advanced Flight 2011.04.12. 14:37:24

@laci_52: de, rossz környék. És kint van a francban, ennél már csak a rákosezmegazok vannak lehetetlenebb helyen. Ezért látsz arrafele sok olcsó eladó ingatlant....

Abban igazad van, hogy a budai oldalon is vannak tragikus helyek, csak az arányok jobbak, meg nincs annyi dzsipó.

pavor nocturnus 2011.04.12. 14:38:43

Jómagam XX. kerületi lakos vagyok, ráadásul a kerület leglepusztultabb lakótelepének, egyik lerohadt panelkaptárában. Bár meglepő módon ez éppen egy ÖKO Plusszos referenciaház volna. Mifelénk megszokott jelenség, hogy a lépcsőházban bokáig jársz a szemétben, kutyahúgy gyűlik tócsába a lift sarkában, a felvonó heti egyszer üzemképtelen, de ha működik sem szívesen használod, mert olyan hangon zörög, kattog, hogy attól félsz, nyomban leszakad. A lakók zöme az alkoholtól, munkanélküliségtől eltompult bűzlő véglény, égő cigaretta fityeg a szájuk sarkában, aminek füstjét a liftben közömbösen ráfújják hároméves gyermekemre, szinte mindegyiknek kutyája van, amik vastagon összeszarják a ház környékét. A lépcsőház fala zsírosan fénylik, s ragad a több évtizedes mocsoktól, falfirka, kitépett kábelek, felszaggatott linóleum, behorpasztott postaládák, szeszes üvegek mindenütt. Az emberek nem köszönnek egymásnak, gyűlölettel méregetik a másikat. Itt megszokott dolog, hogy a szemetet kihajítod az ablakon a ház elé, az elhanyagolt zsebkendőnyi előkertek roskadoznak a szeméttől. Ha az önkormányzat épít-szépít valamit, azt nyomban összetörik, firkálják. Ugyanakkor csodaszép a kilátás Budára, ami persze rontja egy csöppet az iménti ismertetésem általános érvényét. Vajon miért áll olyan hátul a kerület népszerűségben? Ha látta valaki a Delicatessen című filmet, nagyjából értheti, hogy miről beszélek. Ellenben nekem megvan az az előnyöm, hogy az életszínvonal mélyrepülésének mindazon következményét, amivel a szerencsésebbek még csak most ismerkednek, én már jól ismerem, s innen nagyon már nincs lejjebb. Ja, és egyébként szeretek itt lakni...

ani36 2011.04.12. 14:48:15

hamis és értelmetlen grafikon. A XI.ker egyrészt a legnagyobb területileg is, másrészt hatalmas panellakótelepek vannak benne, és egyetemek, amelyek albérleteseket vonzanak. Mindez sok hirdetést és sok látogatót generál.

ani36 2011.04.12. 14:50:09

@Malachi: mit jelent az "elfogadható" kiadó lakás? ősztől lesz egy kiadó panelünk, kiköltözünk belőle, de mitől lesz ez "elfogadható" egy normális bérlőnek?

Aranylab6 2011.04.12. 14:52:18

@pavor nocturnus: én ugyan a IX. kerületben lakom (laktam múlt hétvégéig), a körúttól jócskán kijjebb, és az általad vázolt lakókörnyezet akár az enyém is lehetne. lehangoló, kiábrándító, lélekölő, undorító. elmondani sem tudom, hogy milyen boldogan költöztünk át a XI-ben, több mint egy év keresgélés után megtalált kis lakásunkba. felújításra szorult, az elmúlt 4 hónapban - szigorúan munka mellett - esténként és hétvégente a két kezemmel újítottam fel, (nyilván a mesteremberekre fordítható összeg hiánya miatt) de nem is éreztem magam sose fáradtnak, mert annyira motivált a költözés vágya.... én nem bírtam a mindenképp szükségesnél tovább abban a pusztulatban. csodállak, hogy megbarátkoztál vele.

R. Daneel Olivaw 2011.04.12. 15:06:29

@Fuckup_with_marmelade:

Touché... :)

Azon kívül a rákattintásokat mérni alapjában mellélövészet... rengeteg budai ingatlanra kattintottam, ahogy Pest környékire is, pedig első sorban eladni akarok, de ettől még megnézem a tasnádi 850 gurigáért kínált kecóját is, pedig ha lenne épp 850 millám kéglire, akkor sem azt a hányinger giccsparádét venném meg...

R. Daneel Olivaw 2011.04.12. 15:09:02

@Figyel Castro:

Tényleg kjó hely, csakhát jellemzően nem a 10-15 millás lakások otthona, hanem a 40-80 millás családi házaké, melyekre épp nincs fizetőképes kereslet... ennek ellenére, ha valaki épp ilyet keres - 300 nm fullextra - akkor szóljon... ;)

Malachi 2011.04.12. 15:09:31

@ani36: nem tudom mennyire speciálisak az igényeink, de elmondom, hogyan kerestünk. 45-60 négyzetméter, másfél, 1 és 2 félszoba, újszerű, bútorozatlan, (panel azonnal kiesett, laktam már panelban néhány évig, nem rossz sőt, gondolom a felújítottak/szigeteltek anyagilag sem megterhelőek, de akkor is lehangoló) jó állapotú konyhabútorral, normál méretű tűzhely/sütő/elszívó/mosogatógép - utóbbi szinte luxus tudom, nagyon jó ha van, de ha nincs, nem kizáró ok - ha lehet legalább negyedik emelet, fürdőkádas és igazából ennyi. ja és tömegközlekedéssel TÉNYLEG könnyen elérhető, viszonylag központi helyen. 9, 11, 13 ilyen és újabban a hatodik kerületben is épültek új házak. mindez közös költséggel max. 100 e/hó.

ilyenek jóformán csak a "modern" lakótelepeken azaz lakóparkokban vannak, sajnos ezekkel is volt rossz tapasztalatunk (a szomszédokat sajnos nem válogathatjuk meg) reményeink szerint az új helyen nem lesz gond - a tulaj biztosított róla, hogy nem kell aggódnunk a zajok miatt. a legnagyobb gondunk az volt, hogy 10-ből 7 lakást berendezve akartak kiadni, hiába lenne jó, ráadásul sokan a nagyi régi bútorait hordják a szép lakásba. ja, meg az 50-60 négyzetméteres lakásokban a konyhának csúfolt fél szekrény, 2 lapos villanyreszó kombó. szóval vannak érdekes dolgok.

Advanced Flight 2011.04.12. 15:10:18

@Aranylab6: gratu! Én is sokáig a XI. kerben laktam, és kimondottan szerettem ott. Soha nem fogom megérteni, hogy ha valaki megteheti, hogy Budán lakjon (kivéve Albertfalva, Őrmező és Budatétény), az minek megy Pestre (kivéve Andrássy út és környéke, illetve V. ker. jobb részei).

pavor nocturnus 2011.04.12. 15:11:07

@Aranylab6: Őszintén nem akarok neked semmi rosszat, de az általam ismertetett helyzet mindannyiunk jövője, így sajnos a tied is. A te helyzeted csupán annyiban speciális, hogy keserves tegnapod, s szintúgy keserves holnapod közé betokozódott egy boldog idő-enklávé, egy átmeneti szakasz, amivel kapcsolatban a legtisztább szívvel csak annyit kívánhatok neked, hogy a lehető legtovább tartson, a lehető legtovább élvezhesd...

Fuckup_with_marmelade 2011.04.12. 15:17:15

@R. Daneel Olivaw: szerintem direkt mérik pont a sima rákattintásokat.

Nekem most fut egy kiemelt hirdetésem egy zsák képpel.

Ez ugye nem olcsó.

Így sikerül napi 6-8 kattintást(!!!) összehoznia a lakásnak. Most gondolj bele mennyi lenne, ha az egyedi látogatókat mérné.

A kutya se hirdetne drága pénzért.

(én mondjuk azt nem értem, hogy az előző körben hogy jött össze a napi 60-80-100 kattintás... gondolom az ingatlanosok miatt)

telkoe 2011.04.12. 15:17:32

@pavor nocturnus: Mibol gondolod hogy mindannyiunk jovoje?

otapi 2011.04.12. 15:18:38

@pavor nocturnus: A lakótelepi házak szinte mindenhol így néznek ki. Budának is vannak hasonló lakótelepei, hajjaj!
A XX. ker 80%-án viszont családi házak vannak, úgyhogy viszonylag kevés a lakások száma a kerületben.

Fuckup_with_marmelade 2011.04.12. 15:18:41

@Malachi: XVI. kerület? Május végétől kiadó a pecó :) Tök üres :)

Malachi 2011.04.12. 15:19:50

@Fuckup_with_marmelade: köszi, már sikerült találnunk egy megfelelő helyet. :)

Fuckup_with_marmelade 2011.04.12. 15:22:36

@Malachi: semmi gond :) még úgysem kiadó :)

pasareti.eoldal.hu · http://pasareti.eoldal.hu 2011.04.12. 15:24:31

Ami azt illeti, mi a II. kerületben áruljuk a lakásunkat. Érdeklődő van is dögivel, de leginkább csak kíváncsiságból nézik meg a lakást. Alig egy-két ember mondta, hogy pénze is lenne rá. Erről ennyit!

retinax 2011.04.12. 15:25:33

Mintha nem lenne tökmindegy. A Karolinán ugyanúgy nem tudsz levegőt venni, mint a Thököly-n, ugyanúgy nem hallod, hogy mit mond melletted a gyereked, és mindkettőről beérsz a városba a hetessel.

Aranylab6 2011.04.12. 15:26:55

@pavor nocturnus: köszönöm a jókívánságot :) de az én jövőm más kell, hogy legyen. nem azért mert azt gondolom, hogy hamarosan itt a tejjel-mézzel folyó kánaán, hanem mert muszáj elhinnem, hogy mindent meg bírok oldani. ha nem ezt hinném, már rég feladtam volna... azt meg nem szabad. ha nagyon szorul a hurok, mindig john mclane-re gondolok. Neked is ajánlom, működő taktika :)

pavor nocturnus 2011.04.12. 15:27:15

@telkoe: Lehet, hogy a mindannyiunk valóban túlzás. A kiválasztottak vékony rétegére a megállapítás természetesen nem vonatkozik, úgyhogy kétségkívül szabatosabb a túlnyomó többség kifejezés használata. Borúlátásom mögött egyebekben nincsen semmiféle prófétikus hevület, vagy tisztánlátás, egyszerűen a tendenciák erőteljesen errefelé mutatnak...

pavor nocturnus 2011.04.12. 15:28:35

@otapi: Ez így igaz, csak gondoltam dobok még egy lapáttal a trágyadomb tetejére, pusztán a hatás(vadászat) kedvéért... :)

záporjózsi 2011.04.12. 15:29:41

@Advanced Flight: Szerintem néha át kellene lépd a Duna vonalát. Sétálva meglepő felfedezéseket lehet tenni.

@Fuckup_with_marmelade: Nem kevesebb, mint Budán.

@Figyel Castro: Melyik nagy lakótelepre gondolsz, amely megdobná a keresést? Közlekedésileg nem különösebben jó, falunak drága, városnak nem város, na meg össze szokták keverni a két szomszéddal, ami szintén nem előnyös...

telkoe 2011.04.12. 15:34:07

@pavor nocturnus: De most komolyan,milyen tendenciak? Ha mindenki megteszi a sajat kornyeken megtesz egy minimumot akkor mar sokat lehet tenni - eddig ahol eltem volt aki viragot ultetett, nem szortak szet a csikket / szemetet sot meg ki is vagtunk par furcsa figurat sajat kezuleg. Mukodott a dolog.

pavor nocturnus 2011.04.12. 15:34:17

@Aranylab6: Annyira én nem vagyok szívós és kemény, mint John McClane... :) Ugyanakkor mindenkinek szorítok, aki próbálja a fejét a derítő bűzös-zavaros levéből kiemelni, s ott is tartani. Így neked is...

ani36 2011.04.12. 15:37:15

@Malachi: Köszi a választ, érdekes volt olvasni. Végülis amit "megfelelőnek" tartasz ár/értékarányban, az a banki kamatnál is alacsonyabb hozamú "befektetés"... nem csoda, ha ilyen kevés van, az a csoda, ha egyáltalán van...

Igen, tőlem is kérdezték, hogy lesz-e benne majd mosogatógép. Hát, nem lesz, min. 3 havi bérleti díjért tudnám beszereltetni... egy 40 éves panelbe... hát, majd meglátjuk...

Zajszigetelés szempontjából egyébként a régi panelek lényegesen jobbak, mint az újépítésű társasházak. Saját tapasztalat, átmenetileg laktam újépítésűben, menekültem... amikor a felső szomszéd bekapcsolta a szgépét, hallottam a trillát, ahogy bekapcs az oprendszer...

Advanced Flight 2011.04.12. 15:37:27

@záporjózsi: átléptem, mert mindig is Pesten dolgoztam és dolgozom most is. Épp azért írtam, amit írtam :-)

pavor nocturnus 2011.04.12. 15:41:58

@telkoe: Ültettem virágot, kitaposták, kilincseltem a közös képviselőnél, hogy pályázzunk a lakókörnyezet szépítésére kiírt forrásokra, fásultan széttárta a kezét, körbecsöngettem az emeleti szomszédoknál, hogy fessük le az emeletünket, gyanakodva méregettek, összekapkodom a szemetet a kapunál, a liftben, percek múlva nagyobb a kupac, megkértem az egyik szomszédot, hogy ne gyújtson rá a felvonóban, lehordott mindennek, s vicceskedve rám uszította a kutyáját, de nem nevettem. Egy elszegényedő, morálisan teljesen szétesett társadalom végnapjait éljük.

Figyel Castro 2011.04.12. 15:44:45

@záporjózsi:nagyon nagy lakótelep nincs, ez igaz, (nem nagy baj, bár a ''nemrajongók'' a lakóparkokat is le szokták lakótelepezni, abból meg akad mostanában pár errefelé, itt csücsülök az egyikben) de azért akad, pl a Centi.

@R. Daneel Olivaw: én is itt vagyok, és nem került ennyibe a kégli, még felébe sem, és nem rossz, új volt...

ani36 2011.04.12. 15:48:16

Sajnos, amiről "pavornoctrunus" ír, nem alap nélkül való fejtegetés... Amikor valaki társasházban lakást vesz, a legfontosabb, hogy vamilyen módon megszerezze a társasház pénzügyeire vonatkozó infokat, nehogy az a meglepetés érje, hogy kikapcsolják a gázt, mire beköltözik...akkora a közműtartozás. Elég kemény helyzetek vannak bizonyos térségekben. A rezsiköltségek oly mértékben szálltak el a magasba, a jövedelemszerzési lehetőségek pedig annyira lecsúsztak a mélybe, hogy szinte beláthatatlanok a következmények... az elszegényedés ijesztően felgyorsult.

Malachi 2011.04.12. 15:50:14

@ani36: 13. ker. "tele" van ilyenekkel, újépítésű, néhány éves vagy vadiúj lakások, csak oda nem megyünk mert majdnem mind Autóker Holdingos és ott pl. igaz amit írtál a hangszigetelésről. szóval, hogy nincs. de szerintem bútorozatlanul egy másfél szobás amerikai konyhás lakás 90-ért nem olyan vészes. csak azért írtam egy és két fél szobát is, mert végül is olyat találtunk, kicsit olcsóbban. bár tény, hogy nem ismerem bérbeadói oldalról a helyzetet, de gondolom a kereslet is alakítja valamennyire az árakat.

Fuckup_with_marmelade 2011.04.12. 15:57:26

@Figyel Castro: Van ugya a Centi, a Szentkorona, az Egyenes (utóbbi 2 a XIV. kerület közvetlen határán), van a Jókai, a Lándzsa, az Erzsébetliget és az Erzsébetliget mögötti régi felújított laktanyából lett lakótelep (annak nem tudom, hogy mi a neve). Ezek tényleg nem nagyok.

Na meg vannak az újépítésűek, a Malomdomb és a környező lakóparkok, a Zebra (az valami borzalom, a XV. kerület határán - ki a fene költözik ki oda???)

Kb. ennyi (lehet, hogy kihagytam 1-2 újépítésűt)

Nagyobb kínálat kb. a Centin van és a Jókain.

Na meg egy csomó családi ház.

Ez tényleg nem tudja eltolni a grafikont.

krausz2 2011.04.12. 16:54:51

@pavor nocturnus: Nem akarok okos lenni de a megoldás a KAMERA.
Csodákra képes és gyakorlatilag azt követő kártérítések a beruházást is meg hozzák!
Amikor kutya pisiért már 100e. büntetéseket+ kártérítéseket, a lakás elárverezésig behajtható formában pengetik az "illetékesek", gyorsabban terjed ennek hire mint gondolná az ember.Szóval a kártevő előbb -utóbb menekülni vagy viselkedni fog.

Dr Milton 2011.04.12. 17:13:25

Én 12. kerületbe költöznék szívesen, bár a közlekedés elég visszataszító. Tudja valaki, hogy hegyvidéken működik-e a geothermicus energiával fűtős móccer?

telkoe 2011.04.12. 18:39:01

@pavor nocturnus: Ezert is ertektelen a lakotelepi panellakas, de messze nem jelenti azt hogy mindenutt ilyen a helyzet. Sajnos ha egyedul vagy nem nagyon tehetsz ellene, legalabb par lakonak ossze kellene fogni hogy valtozas legyen.

telkoe 2011.04.12. 19:42:19

@Malachi:
Durvan szamolva ugy nezne ki hogy 100eFt igy oszlana el a berbeadonal: kb 12eFt kk, egy konyabutor + gepek 2,5M, annak 10 eves amortizacioja kb 25eFt / ho, az ures lakasert kap 63eFt/ho, ebbol lehet a megterulest szamolni (15 ev pl 10M lakasra)

záporjózsi 2011.04.13. 06:00:58

@Figyel Castro: Attól még, hogy máskép nevezed, a lakópark pont olyan lakótelep, mint régebben. Még nem is feltétlenül igényesebb...

@Advanced Flight: Ettől még szabad körülnézni. Tudod mit? Inkább ne...

@Dr Milton: Az mindenhol működik, csak vagy nem engedélyezik, vagy simán drága megcsinálni.

ani36 2011.04.13. 10:51:09

@telkoe: az a lakás, amire az igényes bérlőnek szüksége volt, uszkve 15-20 millába kerül, tehát a megtérülés ideje sokkal hosszabb. Egy 10 millás értékű lakásért nemigen lehet 100 ezres bérleti dijat kérni. Az az igazság, hogy pusztán befektetési-bérbeadási célra nem nagyon érdemes fenntartani egy ingatlant... a hazai alacsony jövedelmek nem tesznek lehetővé magasabb bérleti díjakat.

sommmynx 2011.04.13. 15:05:33

@telkoe: Béreltem Zuglóban és Angyalföldön is panellakást. Egy fokkal jobb, de ugyanez pepitában minden lakótelep. Igénytelen, lecsúszott népséggel, hőzöngő prolikkal és alkesz nyuggerekkel tele.
Az eltérő emberek miatt összefogásra ilyen helyen nem sok esély van (tisztelet a ritka kivételnek).
A lakóparkok is lakótelepek, csak még nem öregedett el és cserélődött ki a lakótársaság, 10-15 év múlva azok is a panellakótelepek szintjére csúsznak.

Dr Milton 2011.04.13. 17:20:26

@záporjózsi: És hogyan fúrsz le egy csövet a 400 méteres hegy mélyére+ onnan a hőforrásig? Mi az h nem engedélyezik? Hol van ilyen?

Aranylab6 2011.04.13. 17:44:37

@Dr Milton: lehet geotermikus energiával fűteni, erről nem az építéshatóság dönt (hacsak nincs kifejezetten előírva a HÉSZ-ben, hogy tilos, de szerintem ilyen tiltás nincs). az, hogy mivel fűtöd a lakásodat, csak addig érdekli az éphatóságot, amíg a fűtési redszerhez kapcsolódó szakhatósági kérdésekben teljesíted az előírást. pl: gáz-cirkód van, akkor a kéményseprő vállalat, meg ritka esetben a tűzvédelem előírja, hogy miként kell beépíteni, füstöt elvezetni, stb., ha ezek megvannak, akkor az éphatóság szarik a további dolgokra. geotermikus fűtésnél nem tudom, hogy ki a szakhatóság, de kéményseprő biztosan nem.
az viszont tuti, hogy elég drága mulatság nem önmagában a berendezés, hanem a hozzá tartozó lakáson belüli hálózat. nemrég terveztünk ilyet egy új építésű családi házba, de végül nem vállalta be a tulaj, pont az ára miatt, pedig nem volt egy csóringer. amúgy korszerű és környezetbarát fűtési rendszerek kiépítéséhez lehet pályázati zsetont is nyerni, de nem vagyok abban biztos, hogy ez egyedi "lakossági" volumenre is igaz.

telkoe 2011.04.13. 17:51:51

@sommmynx: Nem csak panel van a vilagon. Normal tarsashazban meg olyan is elofordul, hogy par tulaj tulajdonreszen felul bevallal beruhazasoknal hogy meglegyen a dolog.

telkoe 2011.04.13. 18:02:50

@Dr Milton: A problema egyik resze hogy tudj egy elegendo vizhozamu kutat furni. A 2kerben pl konnyen beleszaladhatsz a budai karsztrendszer egyik barlangjaba es onnan nem biztos hogy engedelyezika vizvetelt.

záporjózsi 2011.04.14. 11:30:03

@Dr Milton: Pl. eltalálsz egy védett vízbázist vagy olyan réteget, amely a vízbe jutva kárt okoz, akkor hiába fizetted a fúrást, megköszönik a részvételt...
süti beállítások módosítása