Szovjet emlékműA Szabadság tér Budapest legellentmondásosabb tere. Nevével ellentétben van rajta ugyanis egy szovjet hősi emlékmű, plusz a tér egy részére be se lehet menni, mert ott az amcsi nagykövetség. Ami az emlékművet illeti, elég régóta tart a huzavona, mert hogy nemzetközi egyezmények miatt nem lehet kitenni a Belvárosból. Most talán változhat  helyzet, ugyanis - mint a Magyar Nemzet megtudta - Tarlós István tárgyalásokat kezdeményez Moszkva polgármesterével az áthelyezésről.

Ez tényleg jó hír. A másik kicsit nehezebben értelmezhető.

Az elkerített, fegyveresen őrzött USA-nagykövetségi rész és a "Szabadság" közt feszülő kibékíthetetlen ellentétet ugyanis úgy oldják majd fel, hogy a teret átkeresztelik Rooseveltre. Klassz.

Igen, olyan már van.

A mostani Rooseveltből viszont Széchenyi István tér lesz. Ez utóbbi viszont tényleg logikus - tekintettel az MTA-ra, a Lánchídra, meg az első pesti gőzhajóállomásra -, de hogy marha nagy kavarodás lesz egy ideig az biztos.

De legalább a szovjet emlékmű eltűnik - ez is valami. (via: Budapest.hu)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest emlékmű szobor szabadság tér széchenyi tér lipótváros v. ker roosevelt tér

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr622764268

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Legyen Tarlós az István utca új neve 2011.03.23. 20:04:27

 A látszatintézkedések őrülete átterjedt az eddig józannak tűnő főpolgármesterre is. Hogy teret nevezzenek el Elvis Presley 56-os hősről, még csak elgondolkodtatott. Az átnevezendő közterület ugyanis az Angyal István park nevet viseli. Nem tudom, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó Estét 2011.03.23. 11:03:22

Én nem feltétlen örülök, h eltűnik az emlékmű. szerintem pont szükség van rá, hogy ne merülhessen feledésbe a múlt...

MagyarZizzi (törölt) 2011.03.23. 11:03:56

Nem is rossz ötlet! (De azt magyarázza már el valaki, miért őrzik úgy az USA nagykövetséget, mint a nemzeti aranytartalékot?! Arrafelé nézni sem szabad, mert rögtön jön az ejnye-bejnye.)

Kuruttya 2011.03.23. 11:42:57

No, akkor mégsem jönnek az orosz tankok abban a pillanatban ha hozzáérünk az emlékműhöz? Talán végre valami jó is kisül ezekből az eszetlen átnevezgetésekből.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.23. 12:20:29

@Jó Estét: Nem tűnik el, áthelyezésről van szó. Egyébként ez ugye egy magyar szándék egyelőre, hogy az oroszok mit szólnak hozzá, azt még nem tudjuk. Abba biztos nem fognak belemenni, hogy csakúgy RákosBorzasztóra helyezzék, tehát gondolom valami hasonló rangú belvárosi helyet kellene nekik ajánlani.

További kérdés, hgoy akkor Szabadság terünk lesz? Vagy az már nem is kell? ;-)

Gyárfás 2011.03.23. 12:37:27

Egyetértek, azt az emlékművet ki kellett volna paterolni akkor amikor kivonultak az oroszok.
Mondjuk szerintem az amerikai nagykövetséget is.
Annak a tankcsapdának nincs ott keresnivalója.

Ennek ellenére sem értem, hogy miért ez a legfontosabb kérdés ebben a városban.
Ezek látszatcselekvések tökéletesen fölöslegesen.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2011.03.23. 13:38:29

Ennél nagyobb Tarlós idiótaságot, el sem lehet képzelni.

Széchényi ok, tényleg meg érdemli.

De hogy a Roosevelt tér legyen a Szabadság tér, aki kitaláltam nem ismeri a magyar történelmet, vagy nem akarja.

Valószeg nem véletlenül ez a neve.

Véletlenül pont a FSZEK Bp.Gyűjt.-ben vagyok. Így kezemben a kulcs. (Budapest utcanév lexikona)

Szabadság tér, 1900
"szabadság: az Újépület - az elnyomás szimbóluma - lebontása után kialakult térség a szabadságot jelképezi"

Ezek után átnevezni egy olyan elnökre aki többek között közreműködött abban, hogy Magyarországon sztálinizmus jöjjön létre, enyhén nonszensz. Ezzel az erővel legyen Sztálin tér, és akkor az emlékmű is maradhatna.

Jó Estét 2011.03.23. 13:53:17

@promontor: jah, majd eltirhitják békásmegyer városközpontba :) amugy szabadságra, meg ilyen nevű térre nincs szükségünk, az már lejárt lemez :)

Elszármazott 2011.03.23. 14:10:28

@Álmos: Azért nem árt utánanézni a békeszerződésnek, hátha kell az oroszok (ők jogfolytonosnak gondolják magukat?) engedélyén kívül a többi nagyhatalomé is...Ha viszont mi 1944. március 18-ára tekerjük vissza a történelmi órát, akkor "hadbanállunk" az USA-val, ki is üríthetnék a nagykövetségüket, akkor meg minek a Rooseveltet erőltetni?
Jajj, én nagyon szeretném, ha O.V. tér lenne!!! (5 év? 6?) :-)

aeidennis 2011.03.23. 14:21:47

Nem értem.
Mennyiben illetékes
Moszkva polgármestere az emlékmű áthelyezésében? Oda fogják áthelyezni?

Dr Milton 2011.03.23. 16:34:34

A Széchenyi tér jó ötlet, keresve sem lehetne jobbat találni. Roosevelt valószínűleg az amicsiknak való nyalizás miatt kell, de szerintem nem szükséges. A Szabadság tér gyakorlatilag az egyetlen olyan tér amit nem érintettek a különböző korok béna átnevezései, ne most törjük már meg ezt a hagyományt! Az emlékmű repüljön lehetőleg minél messzebbre /bár az idealis az lenne ha sehol nem lenne vagy szoborpark/ és kerüljön vissza oda az országzászló.

Őszinte Őrült 2011.03.23. 20:38:37

a Roosevelt-ből legyen Széchenyi, a Szabadságból Roosevelt, az emlékmű kerüljön át a Moszkva térre, ami nem a mostani Moszkva (mert az lesz az új Szabadság), hanem a Felvonulási, az emlékmű köré pedig idővel odaépítjük az új Szépművészetit. de persze ez még nem a vége, az Elvis Presley téren átfutó út legyen a Rock and Roll út, a Ferenc és a József körutat összevonjuk Ferenc Józseffé, így az egyik neve felszabadul, az lesz a Nemzeti Együttműködés körút. A Kossuth tér új neve Milliók tere, a Vörösmarty-t pedig átnevezzük Narancsmarty-ra. Közben az utolsók cseréljenek helyet az elsőkkel, indítsuk be a piroshó-ágyúkat és a Magyar Gárda holnaptól cigánygyerekeket dobál a háztetőkről. A miniszterelnöki hivatal április elsejétől nekilát a kolbásztöltésnek (egy hozzáértő személy már van közöttük, a többi meg belejön), így év végére elérhetjük hogy a Szemere Bertalan terv keretében vállalt ígéret szerint mindenhol kolbászból lesz a kerítés. Ennek örömére december 25 és 26 jövő évtől az új kolbász ünnepe. Március 15 szintén megújul, ezentúl a határontúli magyarok állampolgárságának nemzeti ünnepe lesz, augusztus 20 pedig a vizitdíj eltörlésének nemzeti emléknapja, 300 forintos tűzijátékkal. Ja igen, további változás még hogy január egytől az államfőt helyesen álamfőnek kell írni, ahogy az álomást is ezentúl másképpen (a nyelvészet köztudottan lemaradásban van az élő nyelv dinamikus változása mögött. A kenyér neve ezentúl cipó, a kiflié minibagett, a zsemle pedig buci. A kék új neve zöld, a piros ezentúl a sárga, a régi (idejétmúlt) zöldet pirosnak, a pirosat kéknek kell majd hívni. A fülkeforradalom nem ismer lehetetlent! Revolucion siempre!

ps aki tudja mi legyen az új Kossuth tér ne fojtsa magába

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.03.23. 21:41:47

'De legalább a szovjet emlékmű eltűnik - ez is valami'

Akik így gondolkodnak, azok az apjuk sírját is szántsák fel.

Az emlékmű alá lettek temetve azok a katonák (jópár), akik azért haltak meg, hogy Szálasiék ne tudják a 10 éveseket is puskával a kezükben a frontra hajtani a végső ellenállás szlogenjével.
Az, hogy utána Sztálinizmus jött ittlétre, nem az ő bűnük. Akiknek az az emlékmű állítva lett, valós háborús hősök.

-

Igazán komoly méreteket kezd ölteni a dilettantizmus, ha ezt nem lehet felérni ésszel.
Ráadásul kb. 140 évvel ezelött, a Neugebaeude elbontása, és a tér Szabadság térre nevezése pont egy olyan Márcziusi Vívmány(sic!) amiért előtte pár évvel sokan az életüket adták. Kivégzéséig a téren állott épületben tartották fogva Gróf Batthány Lajost is.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.03.23. 21:47:51

@Őszinte Őrült: :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.03.23. 22:43:39

Miért nem tud ebben a szerencsétlen országban semmi sem értelmesen, csendben, és simán menni?! MIÉRT NEM?!

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.03.24. 07:12:26

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
@bp1873:
Komoly különbségek vannak azért. Senki nem azt mondta, hogy az emlékművet el kell pusztítani, csak hogy ne BP közepén legyen. A doni emlékművek/temetők sem a Vörös téren vannak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.03.24. 08:02:44

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:
Komoly különbségek vannak azért. A magyar katonák nem a Vörös téren haltak meg, a szovjet katonák viszont a Szabadság téren.

Mégegyszer leírom:
Ez nem egy sztálinista emlékmű, hanem egy olyan emlékmű, amely az OTT elesetteknek állít emléket. Magyar katona sosem járt a Vörös téren, max a NOSZF évfordulóján a delegáció tagjai.

Volt szovjet emlékmű a Gellért téren, az valóban mihaszna emlékmű volt.

A volt NDK területén a mai napig megvannak a szovjet hősi emlékművek, ott se mind, de ami jár a halottaknak, az jár.

Az egyik berlini emlékmű, mely eredetileg is az amerikai szektorban állt.
de.academic.ru/pictures/dewiki/83/Sowjetischer_Soldat_Sowjetisches_Ehrenmal_(Berlin-Tiergarten).jpg

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.03.24. 08:34:28

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
OK, ha így nem érted, akkor játsszunk el egy gondolattal:
Budapest 1939-ben román megszállás alatt van. Bejönnek a németek, felszabadítják a várost, nyomban emelnek egy emlékművet az elesett német hősöknek a Szabadság téren, tetején egy horogkereszttel. De utána itt maradnak 6 évig, elvisznek egy csomó zsidót, kiirtanak jó pár ártatlan embert.
Maradjon az emlékmű a Szabadság téren?

ildsisy 2011.03.24. 08:42:29

Azon csodálkoztam magamban, hogy még nem pedzette ezt senki évek folyamán... (szovjet emlékmű). :)
Sorra került ez is.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.03.24. 18:01:28

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:

Játszunk tovább!

Hasonlatod sántít, mert a szovjet megszállást ha hasonlítod a német megszálláshoz, akkor észreveheted, hogy az egyik rendszer megadta neked azt a lehetőséget, hogy ne legyél az ellensége, míg a másik rendszer esetében mindjárt a származásod alapján ellenség lettél.

Ezzel nem mondom, hogy a szovjet rendszer jó volt, de a náci rendszernél, kiváltképp Szálasi rendszerénél mindenképpen jobb volt. Ezért azok a katonák, és itt a katonák a személyek, a Szása, a Fedor, a Vasszilij, a Mihail stb EMBERILEG megérdemlik azt az emlékművet. Ezeknek az embereknek, kik itt harcoltak, vannak rokonaik, kik értetlenül ülnek most otthon, és nem értik, mi miért nem akarunk emlékezni rájuk. Mégegyszer mondom! Ez az emlékmű nem a 1945-1990 közötti szovjethatalom és diktatúra emlékműve, hanem azoké a harcoló katonáké, akik egy rossz rendszert számoltak fel. Az, hogy egy másik rossz rendszer lett itt utána, nem róható fel azoknak, akik 45-ben Budapesten elestek.

Mondjuk próbáld meg mégegyszer értelmezni, hogy NYUGAT-Berlinben is volt emlékműve az elesett szovjet katonáknak. Nyugat-Berlin lakossága rengeteget szenvedett a Szovjet fenyegetés miatt (Légihíd, Fal, Elszakított családok), mégse jut senkinek eszébe, hogy az elesett katonák emlékművét buzerálja. És nem tették ki az emlékművet Se Oranienburgba, se Köpenickbe, hanem a város kelet-nyugati tengelyében van.

maps.google.hu/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=Sowjetisches+Ehrenmal,+Stra%C3%9Fe+des+17.+Juni,+Berlin,+Deutschland&aq=0&sll=52.517161,13.373086&sspn=0.006228,0.013797&ie=UTF8&hq=sowjetisches+ehrenmal&hnear=Sowjetisches+Ehrenmal,+Stra%C3%9Fe+des+17.+Juni,+Tiergarten+10557+Berlin,+N%C3%A9metorsz%C3%A1g&t=h&z=14

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.03.24. 18:41:24

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
"az egyik rendszer megadta neked azt a lehetőséget, hogy ne legyél az ellensége, míg a másik rendszer esetében mindjárt a származásod alapján ellenség lettél."
Ezt gondold át még egyszer...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.03.24. 20:25:53

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:

Náci rendszer - Üldözés faji alapon.

Szovjet rendszer - Üldözés alapja az ellenállás.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.03.24. 20:31:02

Náci rendszer - Üldözés faji alapon.

Szovjet rendszer - Üldözés osztályalapon.

Lásd: kulákok, értelmiségiek, arisztokraták és ezek gyerekei...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.03.24. 23:27:38

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:

Ettől az az emlékmű még mindig harcban elesetteknek állít emléket.

De te ezt nem akarod vagy nem tudod megérteni. Sajnállak.

Ugyanakkor érdekes, hogy Chemnitzben (Az egykori Karl-Marx-Stadtban megmaradt a monumentális Marx emlékmű, míg nálunk már egy utca sincs róla elnevezve.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/Karl_Marx_memorial.jpg/220px-Karl_Marx_memorial.jpg

A történelem nem egy olyan dolog, amit nem lehet 4 évente újra értelmezni, ne adj isten átírni. Eddig ez a fajta történelemhamisítás csak a totalitárius rendszerekben fordult elő. Az emlékműbontásnak vannak hagyományai, ezek jellemzően forradalmi időkben (fegyveres, nem fülkés) történnek, és jellemzően a gyűlölt eszme jelképét érik.
Botorság elhinni a Nemzeti Együttműködést Megtestesítő Személynek, hogy itt tavaly valóban forradalom zajlott. Itt demokratikus választás volt, mely hatalomra juttatott egy olyan embert, aki abban reménykedett, hogy a választáson minél alacsonyabb legyen a részvétel.

Ez az ember fűt fát ígért, majd egy éve nem csinál semmit, eltekintve a nemzetközi porondon kapott pofonjait, melyekbe rendre esztelenül beleszalad.

Annak érdekében, hogy te ne ébredj fel delejes álmodból, mely álom ébren álmodása közben neki tapsolsz, állandóan mozgósít téged, különböző hangzatos, egy-két szóban megmagyarázható hangzatos célokat állít eléd, melyek mentén mindig definiálja, hogy mi vagyunk a jók, a többi meg maga az ördög, és egyből harcba hív a veszély ellen. Addigra mire végiggondolnád, mi ellen is kellene harcolnod, már a következő hangzatos célt vizionálja elétek, ami valóban egy a sok sületlen maszlag közül, amit a fiúk tavaly április óta előadnak.

Ha majd egyszer átkapcsolsz egy másik adóra, és nem csak Hír meg Echo Tv-t nézel, és meg is érted az ott elhangzottakat (mégjobb ha külföldi oldalakat böngészel: n24.de welt-online, stern.de stb), akkor majd hirtelen rádöbbensz arra amit eddig a forradalmi vezető nem közölt veletek, hogy léteznek komoly égető problémák és megoldásra várnak, de a forradalmi kormány a problémamegoldásban csak a bíróság nevének a kúriára történő megváltoztatásáig jutott el, bár ezt már Chaplin Diktátor című filmjéből meg kellett volna tanulni, hogy a kakit nevezhetjük vajnak, kézkrémnek, habtejszínnek, az attól még büdös és barna marad.

Ez az emlékműbontás mindössze a nem létező forradalom igazolásához kell, de ha egyszer kinyitod a szemedet, meglátod, hogy itt nem történt semmilyen forradalom.

Külön gusztustalan a történetben, hogy olyan emlékműnek estek neki, ami pont egy kegyeleti emlékmű.

--
Fenti okfejtésért egy valódi demokráciában tiszteletet kapok, mert érvekkel alátámasztva elővezettem az álláspontomat, és próbáltam álláspontom helyességéről másokat is meggyőzni.
Ha nem írom le, akkor se történt volna semmi.

Fenti okfejtésért a jelenlegi Magyarországon esetleg majd Kubatov listára kerülök, APEH (most már NAVH) vizsgálatot kapok, illetve amennyiben a közszférához közöm van, elbocsájtanak vagy nem adnak megrendelést.
Ha nem írom le, akkor is gyanús lennék, mert nem voltam ott a Múzeum lépcsőjén, és nemhogy ingyen, de még 1500-ért sem tapsoltam a Nemzeti Együttműködést Megtestesítő Személynek.

Fenti okfejtésért a szovjet rendszerben valószínűleg bebörtönöznének, de minimum nagyon megnehezítenék az életem. Ez annak a függvénye, mennyire nagy nyilvánosság előtt és hanyadszor fejtem ki ezt a véleményt.

Fenti okfejtésért a Pinochet diktatúrában valószínűleg értem jött volna éjjel a fekete autó, és soha többet senki nem látott volna.

Ha zsidó lennék, fentieket egy náci rendszerben nem tudtam volna leírni, mert zsidó voltom miatt valószínűleg még gyerekkoromban megsemmisítettek volna, esetleg egy üzemben kellene robotolnom a végelgyengülésig napi 16 órában.

Na ez a különbség a rendszerek között. Remélem most már ez is tiszta.

Részemről befejeztem, kellemes ébredést!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.03.24. 23:34:52

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Kimaradt a szovjet és a Pinochet rendszerből, hogy amennyiben nem írom le, úgy élhetek továbbra is boldogan, és élvezhetem a rendszer nyújtotta kereteken belül a szabadságot.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2011.03.26. 18:32:53

Óriási csalódás számomra ez a poszt. Dából ennél én sokkal többet néztem ki. A kommentek se kevésbé elkeserítőek.

A főprobléma, hogy elbutultak és elérzéketlenedtek az emberek...Kezdem azt hinni, hogy igazuk voltak a lövöldözős játékok és filmek ellenzőinek, mert tényleg ez a hatása. Minden nap látni filmben, hogy kínhalált hal párszáz ember, így SZARTOK magasról, mikor valaki arról ugat, hogy emberek meggyilkolásáról emlékezünk meg.

Kb 11 MILLAIÓ szovjet EM-BER halt meg "feleslegesen", értelmetlenül. Ácsok, írók, diákok, ügyvédek, családapák és ifjú életek estek el. NEM AKARTAK MEGHALNI, DE MÉG IDEJÖNNI SE AKARTAK!
A legnagyobb gusztustalanság ezeknek a halottak emlékét leköpni! Gratulálok Dá, hogy ehhez csatlakozol. Én azért ezután se kívánom, hogy a családtagjaid síremlékét meggyalázzák és ledöntsék, bár úgy látszik csak ebből értenéd meg a helyzetet.
Az oroszoknak a doni csatában meghalt magyarokra köpni kéne talán? Tán azok a magyarok tehettek valamiről? Odaakartak menni? Rövidnadrágban? Megakartak dögleni kínok közt?? És ilyen emberek emlékművét akarjátok ledönteni???

Az emlékmű erről szól és nem másról. TIZENEGY MILLIÓ EMBER, olyanok mint Ti és én, könyörtelen és szomorú halálának emlékéről! Az összes többi, főként szovjeteknek való hálálkodós emlékműveket már elvitték, ez az egy itt maradt, nagyon helyesen.

Mint látványelem is kifejezetten jól néz ki. egyszerű, de szép, abszolút beleillik a környezetébe. Ami a rossz, az a kordon..és megint csak szánalmas, hogy kordonnal kell védeni egy ilyen helyet..egy ilyen rongálása durvább, mint egy sírgyalázás(lényegében erről is van szó).

Az olyan idiótáknak, akiknek semmit nem jelent tizenegy millió ember halála, azoknak legalább lenne olyan konstruktív javaslatuk, hogy pl lehetne változtatni az emlékművön, rálehetne vésni, hogy a hősi halált halt 11 millió szovjet emlékére, másik felén pedig az erőszakos halált halt németek és magyarok emlékére.
Nagyon kevesen voltak valójában akik halált "érdemeltek" volna a második világháborúban, és millióan, akik nem, mégis meghaltak. Nekik mi mást lehetne felajánlani fájdalmas emlékezésen kívül?

ZBR 2011.03.28. 02:32:58

@JoeHorseDick:
Mélygarázs? Tuti?
Magyar Nemzet Online: "A téren nagy területen három-négy méter mély gödröt ástak, a vélt sírhant helyén azonban nem nyúltak a talajhoz."

Kiderül továbbá, hogy néhány maradvány valóban elkerült, ezeket újratemették.

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:
Hát azért a Szabadság tér sem a város szíve. Jó, földrajzilag igen, a központi részen van. Közel a Kossuth tér is. Nade, bocsánat, ki a faxom jár a Szabadság téren??? Akinek ott van dolga és aki odamegy kikapcsolódni a Rogán-szökőkúthoz, játszótérhez, parkhoz. Turisták például TUTIRA NEM.
Ha mondasz egy olyan, nem városzéli, de azért csendes, szép területet, ahol ez az emlékmű méltó helyet kaphatna, akkor rendben van. Ja és védhetőnek is kéne lennie a helynek. Mármint rendőrség által. Többször ugyanis megrongálták ezt az emlékművet.

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Egyetértünk, kedves feltaláló úr.
süti beállítások módosítása