Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: blog szobor városkép gellérthegy

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr572746309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boy Named Sue 2011.03.17. 09:01:32

kuba gellért kicsit elszámolta magát: a szavazás végeredménye szerint 78% nem szeretne sztkoronát a gellért-hegyre...

ildsisy 2011.03.17. 09:15:12

Egyszerre volt ugyanaz a gondolatunk!!! Most írtam a szoborról éppen, és utána ugrottam be ide hozzád! :)

ildsisy 2011.03.17. 11:57:23

A videó nagyon érdekes!
De, azért ha belegondolunk: 6 milliárd forint... Nagyon sok! Nem most kellene ezt megvalósítani, mikor az IFI parktól kezdve minden romos... Nem rossz az elképzelés, talán a jövő nemzedéke egyszer meg is valósítja. De, szerintem a Szent Koronához "szent" emberek..., tettek, gondolkodások, viselkedések, élet is illenek! Nem?

Kuruttya 2011.03.17. 12:26:15

A legeslegprimitívebb építészeti gondolat az, amikor fogunk egy létező tárgyat és felnagyítjuk épület méretűvé. Ilyet a 6 éves pistike szokott elképzelni, amikor elsőben rajzórán az a feladat, hogy rajzoljon egy érdekes házat... Mindez vegyítve ezzel a provinciális, szentkoronás ájtatossággal kifejezetten gyomorforgató. Elszomorító, hogy ez a Kuba Gellért építésznek hívhatja magát.

donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.03.17. 16:32:10

Grat! Az öreg találmánya nem új keletű. A Citadella megkoronázását már az 1896-os millenniumi kiállításra készülő városvezetés is többször megpendítette. Medgyaszay István több pályaművet is elkészített

falanszter.blog.hu/2010/11/20/gellert_hegyi_almok_gigantikus_piramis_nemzeti_nekropolisz_es_a_hungaria_vilagitotorony

A Clark Ádám téri aranyfog elnevezés az én szellemi produktumom, amit a foghíj és az "aranyozott" épület összeolvasztásából alkottam. Erről a comos időmben "miért kap minden budai aranyfogat" című cikkemben értekeztem 2-3 évvel ezelőtt. Örülök, hogy a szójáték elterjedt, de az épület nem épült fel.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2011.03.17. 21:17:56

jaj istenem lenne már egy riport amibe nem szólal meg bojár iván andrás

rmr 2011.03.17. 22:29:09

micsoda hagymázas ízléstelenség, tiszta Asztana, önképzavaros provincializmus

Millagro 2011.03.18. 10:05:40

6 mrd Forint lenne szerinte, a valóságban inkább 12-15. A támogatottságot is nagyon túlbecsülte, attól, hogy neki jobban tetszene koronával, a többségnek nem fog.

Fura elképzelés egy Szabadság-szobrot ledönteni.

Boy Named Sue 2011.03.18. 10:49:59

re-komment a tv2 oldaláról
tv2.hu/aktiv/video/extrem-tervek-budapest-atszabasara
>>>

"Egy ilyen rövid volumenű műsor nem alkalmas egy ilyen nagy horderejű téma megvitatására.
Bizonyos részleteket kiragadva, a lényeget valójában nem bemutatva szavaztatják az ország lakosságát, aki megint csak azt látja a terv mögött, az ország, úgymond megint feleslegesen költi az állam pénzét, akkor, amikor sok helyen komoly hiány van.
Az is furcsa – persze érthető, mert egy kereskedelmi adóról van szó – hogy nagyobb fontosságot kapott Justin Biber-ről szóló riport, mint az országunkat érintő téma.
A szavazásban ez is közrejátszott és a szavazóknak részben igazuk is van.
Mivel csak részlet volt kiragadva az egész téma kapcsán, nem látható a jövőre kifejtett hatása, ami bevételben, nemzetközi hírnévben, kuriózumban nyilvánulna meg.
Sokan nem látják azokat a lehetőségek, amik ennek a tervnek a megvalósulása esetén magával hozhat, hogy csak az idegenforgalmat emeljem ki, mint példát.
Beleznay Évának részben igaza van, abban, hogy a már meglevő épületeket kéne felújítani és a városnak egy szép, tetszetős képet kéne „sugároznia”, de ez nem zárja ki a Citadella helyén
a jövőben esetlegesen megépülő valamilyen építményt vagy azt, hogy új épületek épüljenek.
Ez egy egészen más költségvetés része.
Sajnos a magyarok hajlamosak elzárkózni minden elől, ami új és szokatlan és az első lépés mindig a védekezésé. Külföldön bátran újítanak, új stílust, irányzatokat valósítanak meg és teret engednek a fiatal építészek elgondolásainak is és nem feledkeznek meg a komoly tapasztalattal rendelkező idősebb generációról sem.
Magyarország még nagyon messze áll attól, hogy bármi újat befogadjon, és sajnos még mindig nagyon munkálkodik a szakmai irigység minden területen.
Véleményem szerint egy építészmérnök megjelenése, ápoltsága, védjegye is egyben, a munkájának a minőségéről, tartalmáról is információt ad a külső szemlélőnek.
Úgy gondolom, hogy nem lehet összehasonlítani fiatal építészmérnökök szakmai tapasztalatát, tudását már igen tapasztalt, a hátuk mögött komoly szakmai múlttal rendelkező építészekével, akiknek már számos megépült középületük, magánépületük van, publikációk és egyéb tapasztalatok és ismeretek birtokában vannak.
Felvetődik a kérdés, hogy mi a fontos? Legyen az országunknak egy nemzeti szimbóluma – amire a korona a legalkalmasabbak közé sorolható – amely világviszonylatban feltűnést, érdeklődést keltene vagy megint azok az elvek érvényesülnek, hogy olyan építész kapja meg a
megbízást, aki nem kellőképpen felkészült egy ilyen nagy horderejű feladat elvégzésére?
Itt a tét sokkal nagyobb, mintsem hogy annak alapján dőljön el a jövőnket nagymértékben befolyásoló terv megvalósulása, minthogy a protekció érvényesüljön és legyen elsődleges szempont.
Sajnos már eddig is igen sok rossz példát láthattunk, pont azért, mert a fent nevezetett szempont volt a fontosabb.

Tisztelettel: Kuba Viktória"

trendo+ 2011.03.18. 13:12:48

Már megint egy protkócsattogtató vén hülye, aki magának akar emlékművet :)
Ez a múltba révedés, a szimbolikus cselekvések a tényleges országépítés helyett... Basszátok meg, utakat, csatornákat, gátat, hidat tessék építeni! Nem ilyen faszságot!

Kuruttya 2011.03.18. 13:35:39

@Boy Named Sue: szegény, gondolom a lánya lehet:)

Kicsi Kacsa 2011.03.19. 00:24:52

Beleznay Évának nincs igaza, basszus, ott ült a bársonyszékben, miért nem akkor pampogott a málló vakolatokról? Most, hogy nincs ott, könnyű a város hibáit észrevenni.

Ez a koronásdi meg egy baromság. Persze, ha mutyiról van szó, biztos jól meg lehet ennyi pénzből tömni egy-két zsebet. Szabadság szobor átvészelte a rendszerváltás utáni szoborírtást. Most meg....
süti beállítások módosítása