A ősszel jelent meg Hajléktaland címmel egy útikalauz, ami abban segít, mihez kezdjünk, ha hajléktalanok vagyunk Budapesten. A könyvről Dzsilla, a Budapest Kirakat bloggere írt ajánlót kifejezetten az Urbanistának. Köszönjük! Íme:

A HajléktaLand című könyv (vagyis útikalauz) még tavaly ősszel került hozzám azzal a céllal, hogy írjak róla egy pár soros összefoglalót/kritikát vagy valamit, amit gondolok róla. El is olvastam a könyvet néhány nap alatt, de aztán fogalmam sem volt, hogy álljak neki, sosem írtam még könyvekről ismertetőt azelőtt. De majd most.


Szóval az első dolog, ami szembetűnő különbséget mutat egy átlagos szociológiai tanulmány és a HajléktaLand között, az a forma, illetve a tény, hogy végig egyes szám második személyben beszél a könyv az olvasóhoz, vagyis abból indul ki, hogy bárkiből lehet hajléktalan. És ha az ember az utcán találja magát, vagy jobb esetben csak érdeklődik a hajléktalanok világa és életkörülményei iránt, akkor ez a könyv remek útikalauz a számára. Ahogy a könyv bevezetőjében is olvasható, „a HajléktaLand a mindannyiunkban ott rejlő jó szándékú kíváncsiságra épít”.
 
És valóban, a több mint 10 szerzőből álló stáb teljes körű betekintést enged a hajléktalanok világába a lakhatási körülményektől kezdve a szexen át egészen a sportolási és kulturális szabadidős lehetőségekig. Gondolná-e például a kedves olvasó, hogy Budapesten létezik hajléktalanokból álló focicsapat?
 
A könyv egyik elvitathatatlan erénye, hogy a hétköznapi járókelők számára homogénnek tűnő társadalmi réteget, a hajléktalanokét, igen árnyaltan mutatja be. Kiderül például, hogy létezik teljes állásban dolgozó hajléktalan, akinek épp csak lakása nincs, de minden esélye megvan rá, hogy visszailleszkedjen a társadalomba. Léteznek családos és egyedülálló hajléktalanok, sőt migráns hajléktalanok is. Vannak köztük olyanok, akiknek a hajléktanság csak egy átmeneti állapot, és sajnos olyanok is, akik lehetséges, hogy soha nem tudnak kimászni ebből az élethelyzetből.
 
Mindeközben a könyv egyfajta alternatív térkép is, mivel végigkalauzol Budapest azon helyein, ahol a hajléktalanok laknak, esznek, vagy éppen sportolnak, interneteznek. Ezek között vannak olyan helyek, ahol a kedves olvasó is minden bizonnyal naponta megfordul, és olyanok, ahova viszont önszántából soha nem tenné be a lábát.
 
Az utcán élés, illetve a lakhatás tematikáját és körülményeit igen alaposan körüljárja a könyv. A budapesti hajléktalanszállókat névvel, címmel, férőhellyel a bejutás kritériumaival együtt ismerteti, melyből kiderül, hogy szállóba bejutni egyáltalán nem könnyű, és nem is mindig kifizetődő. Ezután az életben maradáshoz szükséges minden információval ellát a könyv, mint például az ételhez jutás (az egyik oldalon még receptajánlóval is találkozhatunk), vagy az egészségügyi ellátás. Ezt követően pedig még négy fejezet jut a szabadidős tevékenységekre is, mint például program- vagy irodalmi ajánló, vallásgyakorlás vagy természetjárás.
 
Az útikönyvet egy tájékozódást segítő szlengszótár zárja, ami nem csak tanulságos, de nagyon vicces is, szóval a tanulmányozását olyanoknak is ajánlom, akiket esetleg nem különösebben érdekel a téma.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest könyv hajléktalan

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr312678025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johevi 2011.02.22. 08:38:24

Hajléktalan csapat hol játssza a "hazai" meccseit???

piir (törölt) 2011.02.22. 09:06:56

A környékünkön például lakik egy dolgozó hajléktalan. Sosem koszos, sosem büdös, de mínusz tíz fokban is kint alszik a saját limlomjai alatt, meg néhány paplanba bugyolálva. Boltban vásárol, de nem piál, csak iszonyú sokat cigizik, és ő takarítja az utcákat, de van egy állása is valahol a városban.

JohnHenry 2011.02.22. 09:12:34

ha jól emlékszem, ez a hajléktalan csapat eredményesebb, mint a magyar válogatott. az indexen mintha már olvastam volna róluk.

FlyingKiwi 2011.02.22. 09:15:45

A hajléktalan válogatott anno volt Friderikusznál valamelyik műsorban, aki egy nemzetközi hajléktalan tornán szerzett barátságokra utalva azt kérdezte tőlük: "És címet cseréltek-e?"

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.02.22. 09:23:38

www.homelessworldcup.org/groups/hungary

hát, azért nem az aranycsapat, de 2007-ben a koppenhágai világkupán 12.-ek lettek.

Én drukkolok nekik :-)

Terézágyú 2011.02.22. 09:23:50

Azért az is érdekes, hogy mennyien rühellik az angol filmek szóvicces magyar fordításait - és tessék, ez a kiadvány is szóviccel a címben, méghozzá természetesen félig magyar-félig angol szóviccel...

Szelid sunmalac 2011.02.22. 09:37:07

Es hol lehet ehhez a kiadvanyhoz hozzajutni?

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2011.02.22. 09:41:43

@JohnHenry: Ahhoz nem kell sok :D Elég pár olyan országot5 megverni, amelyikről nem tudom, hol van.

Egyébként meg szemérmesnek tartom azt a kijelentést, hogy van olyan hajléktalan is, akinek nincs visszaút. Fordítva kellett volna fogalmazni. Remélhetőleg van olyan is, akinek van visszaút. De nem biztos.

johevi 2011.02.22. 09:42:15

@Terézágyú:
Igen, néha erőltetett és bárgyú, kicsit ez is, de remekül kifejezi, hogy a hajléktalanság mennyire idegen mindenkitől, egy külön világ.

dzsilla · http://budapestkirakat.blog.hu 2011.02.22. 09:43:32

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: ha átklikkelsz a HajéktaLand oldalára, ott minden fontos infót megtalálsz a könyvvel kapcsolatban.

MagyarZizzi (törölt) 2011.02.22. 10:43:37

Még nem is hallottam erről a könyvről, de ezek után el szeretném olvasni! (Ki tudja, ha így mennek tovább a dolgok, még szükségem lehet rá az életben! :-P) Maga az ötlet tetszik, hogy ilyen részletességgel bemutassanak egy világot, amitől az emberek nagyrésze inkább elfordítja a fejét.

a_jo_pasztor 2011.04.12. 10:40:29

Bele lehet olvasni a www.hajlektaland.hu oldalon ingyen.
süti beállítások módosítása