PollerAz Urbanista régi olvasója, Androidus hívta fel a figyelmemet egy blogbosztjára, melynek lényege a budapesti pollerekhez kapcsolódik.

Tudjátok ezek azok az oszlopok, amelyeket a köznyelv Demszky-karókként ismer. (Hogy  a Rogán-féle forgalomirányba dőlő ferde pollereknek van-e már neve azt nem tudom, ezek itt a képen speciel berliniek).

Nos lássuk hogyan csaphatnánk ebből a szükséges és talán unalmas utcaelemből valami izgalmasat, sőt az egész akcióból világhírnevet, íme egy részlet az emlegetett bejegyzésből.

 

A belvárosban igen sok helyen korlátozzák a forgalmat pollerek. (Aki nem ismerné ezt a kifejezést: azok a bizonyos "demszky-karók", amik a járda szélén sorakozva megakadályozzák, hogy a paraszt odaparkoljon.) Van közöttük sok fajta. Kellene azokról egy lista, amelyek érdemesek rá, hogy megtartsuk őket. Hány fajta, hol vannak pontosan. Ennek tudatában ki kellene írni egy pályázatot honi szobrászművészeink számára. A feladat egyedi poller tervezése. A pályázat némi felhajtás keretében évente kerülne kiírásra. Rá lehetne szánni mondjuk 100 milliót a díjazására, és a várható érdeklődéshez mérten határozni meg a díjazottak számát. Lenne mondjuk 50 díjazott és megvásárolt pollerszobor, persze nem egyenlő arányban. Első díj 20 millió forint, hogy bizseregjen a tenyerük a nagyoknak is, mert az már díj.

A feladat az lenne, hogy a listából keressen ki egy konkrét pollert, és annak a helyére tervezzen egy egyedit. A magasság adott, és bele kell férnie egy 20 cm átmérőjű hengerbe. Felül nem lehet hegyes, és oldalirányban sem állhatnak ki belőle éles, szúrós részletek. A beküldött szobor maga csak öntőminta, készülhet bronzból, fából, vagy akármiből, ami időtálló és kibírja a mintavételt.

A díjazott és ezzel megvásárolt munkák múzeumokban és vállalkozó kedvű középületekben kerülnének elhelyezésre. Minden múzeum bejáratánál, az előcsarnokban lehet valahol oldalt találni egy kis helyet, ahol illedelmes sorban elhelyezhető szerényen pár pollerszobor. Előttük kis réztábla a földön, ami írja, hol van használatban. A mintavételezés során hagyományos homok öntőformát készítenek (erre kell alkalmasnak lennie), vasból kiöntik, és lefestik azzal a festékkel, amivel az a széria poller van lefestve. Kihúzzák a korábbit, és bekerül az attrakció a helyére. Ha kidöntik, vagy bárhogy megsérül, csak kölcsön kell kérni a múzeumból az eredetijét, és készülhet az újabb másolat.

A múzeumoknak se tenne rosszat, ha a turisták egy idő után már rutinosan keresnék, hogy melyik sarokban mi áll, de nem ez a lényeg. A fő-fő, semmivel nem überelhető tudomány, hogy a turista-attrakció kint a városban önjáróvá válik. Egy poller-szobor nem okozhat botrányt, nem lehet alkalmatlan, nem lehet visszautasítani. Pont belefér a sorba, se több, se... hohó, dehogynem több! Iszonyú mértékben több, csak nem tűnik fel elsőre. Mész a sor mellett, és hoppá, mi az ott. Kommentár nélkül, szomorúan, egymagában egy megszeppent pinokkió. Vagy madárijesztő. Vagy kopjafa. Vagy egy evezőlapát. Vagy elefántormány. Ezt tényleg rá lehet bízni a szobrászainkra. Elszabadulhat a fantázia, mert csak látszólag kötött az a 20 centi átmérőjű, 80 centi magas befoglaló forma. Valójában ez egy nagyon alkalmas arány, szinte bármi belefér.

Aki nem érti, hogy ebben mi a klassz, az biztosan keveset sétál Budapesten. Na hol van a nap 24 órájában közlekedési dugó? Ki találja ki? Elárulom: a Korzón, a Királylány szobránál. Tudjátok, amelyik a korláton ücsörög. Nincs olyan perce a napnak, amikor az előtt ne fényképezkednének turisták, elállva a (gyalogos)forgalmat. Namost az évi 50 poller az 10 év alatt 500 attrakció, elszórva a városban. Micsoda program ezeket összevadászni! Külön útikalauzt lehetne hozzájuk készíteni. Elég lenne hagyni, hogy kitermelődjenek közülük a sztárok. Lenne mindnek története, zabálná a nép. És mindezt rongyos 100 millióból.

Később el lehetne gondolkodni egy nemzetközi pályázaton is. Ha már van egy mezőny, már van egy színvonal, fel lehetne dobni a nemzetközi nagyoknak ezt a feladatot. Keressék meg benne a kihívást. Egy-egy jól sikerült díjazott akkora nemzetközi hírverést produkálna, hogy a befektetés kb. 78937-szer jobban fialna, mint az idióta országimázsra költött pénz.

A díjakon kívül persze lenne valamennyi plusz költség. Öntés, kihelyezés, pótlások szervezése. Kellene egy bizottság is, amelyik felügyeli az egészet, mert mi van, ha átépítik az utcát, és megszűnik az a pollersor. Első körben meg lehet kérdezni a szobrászt, de persze ezt a dolgot nem 10 évre tervezzük, ezért számolni kell azzal, hogy a szobrász már nem él. Ilyenkor kellenek a nagyfejűek, akik majd kieszelnek egy megfelelő áthelyezést. Összesen lenne kábé 150 millió évente. És sztárt csinálna a városunkból, az egész világon.

(kép:96dpi)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: marketing budapest közlekedés parkolás szobor városkép

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr232657739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2011.02.15. 12:20:31

Annyit még hozzá szeretnék tenni, hogy örülnék neki, ha ezúton egy kicsit sikerülne megszondázni, mi a véleményetek a javaslatról, és ki mennyi esélyt lát a megvalósítására.

ILLED 2011.02.15. 12:43:10

Szerintem nagyon jó ötlet, éppen ezért van rá esély, és kellene legalább egy facebook csoport, hogy láthatóan támogathassuk.

A világhírnév vagy bejön, vagy nem, de akkor is jó ez, ha nincs belőle világhírnév. Szerintem a fő kérdés, hogy elmegy-e cow parade-es anyázásba, mert túl polgárpukkasztó díjazottak lesznek, és nem tetszik a fél országnak az ágaskodó fallosz a Ferencesek temploma előtt. De, ha igényes pályamunkák jönnek be, akkor befutna, ha elezdenénk!

(A rogán-karó kifejezés egyébként itt már él: mandiner.blog.hu/2011/02/10/elkiralyutcasodastalanithatatlansagosodast)

Esetleg egy városi geocaching pályát is lehetne belőlük csinálni, a megadott GPS kordinátákkal.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2011.02.15. 13:36:39

Geocaching, ez mekkora ötlet :) Már megérte ide kitenni. Köszi! :) A Facebook csoporttal megpróbálkozom, még sose csináltam olyat.

A szabályzatba bele kellene tenni mindenképp a pukkasztás korlátozását. Szerintem értelmileg valami hasonló lenne célszerű, mint egy fórum etikett esetében. Ami bárki ellen van, törvénybe ütköző dolgot megvalósít vagy arra buzdít stb. az tilos. Ezt kevésbé tartom veszélyesnek, mint azt, hogy a politika beletenyerel, és akkor lesznek majd keresztény szimbólumok, amit pedig nem kéne.

A Rogán-karók kedvéért pedig bele kellene tenni, hogy a befoglaló forma tengelye megegyezik az eredeti karóéval. Zseniális ferde szobrok születhetnének.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2011.02.15. 13:57:55

Fogalmam sincs, hogyan lehetne elérni, hogy a facebook ne ömlessze a leírást, de mindenesetre már létezik a csoport:

www.facebook.com/home.php?sk=group_112197142188430

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.02.15. 15:25:34

@Androidus: az ötlet nagyon jó, a megvalósítás szinte biztosan elvérzik.

problémák:
- köztéri szobor/műalkotás zsűri-köteles és rohadt macerás engedélyezni. hogy csak a XII. kerületi turul-szobor históriáját említsem.
- öntöttvas pollereket nem igazán használnak, túl drágák. (itt-ott műemléki környezetben igen, de az ritka)
- általában húzott vagy hengerelt acélszelvényekből dolgoznak, olcsóér
- a pályáztatás -bár simán megtérülne idegenforgalomból- közvetlen kiadás a városházának, míg a bevétel megoszlik és időben eltolt. kicsi esély van rá, hogy látják a dolog hosszú távú pozitív egyenlegét.
- a jelenlegi közbeszerzési gyakorlatban nem lehet a közterület-felújításával foglalkozó tervező-kivitelező cégeket kényszeríteni egy drágább megoldás használatára.

szóval a dolog nagyon jó, de a magyar rögvalóságon hamar elvérzik.

egyébként utcabútorban zseniális lehetőségek vannak marketingre, design-ra, de egyrészt a hirdetési piac a pártközeli cégek zsebében van, másrészt a városvezetés hónapok óta rinyál, hogy üres a kassza.

de ne törj el. ha lenne pályázat én is tuti indulnék, mert az ötlet kiváló.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2011.02.15. 15:55:12

@mcs: Nem úgy futok neki, hogy ennek biztos sikerülni kell, úgyhogy semmi gáz :) Köszönöm a biztatást, válaszolok is sorban.

- Nem tudom, pontosan hogyan van most az engedélyezési eljárás, az mennyire különbözik az egyes önkormányzatoknál stb. Az engedélyezésnek célja van: meg kívánja akadályozni, hogy bármit, bárhova, tehát úgy tekintek rá, hogy az engedélyezés a barátunk. A pollerszobor koncepciója megpróbálja kicsit átrstrukturálni ezt a dolgot, és azokat a potenciális kockázatokat, amik egy szobornál elképzelhetőek, kordában tartani. Ezért el tudom képzelni, hogy egy precízen megfogalmazott pályázati kiírás megkötheti úgy az alkotók kezét, hogy az engedélyezés rutineljárássá egyszerűsödjön. De egyébként maga a dolog jellege erősen redukál. Nem tudja a városképet rombolni, nem tudja akadályozni a forgalmat, nem igényel térrendezést stb. A nagy darabszám miatt pedig talán érdemes miatta szabályozást módosítani. Ezt nem azért mondom, mert egyszerűbbnek tartom. Mindenesetre köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet.

- Tisztában vagyok vele, hogy a sorozat-pollerek általában nem öntöttvasból készülnek. Az öntöttvas a szobor anyaga lenne, mert tudomásom szerint ez a legolcsóbb technológia az egyedi megoldásra. Tehát más anyagból készülne, mint a pollerek többsége, csak a festésük lenne egységes.

- A finanszírozás kényes kérdés. Szerintem a százmilliós nagyságrend fővárosi viszonylatban röhejes a hatáshoz képest (kábé szórólapra költenek ennyit), de persze ez nem változtat azon, hogy valakinek ki kell fizetni. Jó lenne valami civil mecénási tőke, de egyelőre használható ötletem nincs.

- Ezek szobrok lennének, tehát műalkotások, melyek funkciója nem redukálódik az eredeti poller funkciójára. Ilyeténképpen az áruk nem összevethető, és elkészítésüknek nem lehet köze a pollerek közbeszerzési eljárásához. Itt évi 50 darab műalkotás kihelyezésére lehet kiírni a közbeszerzést. Amennyiben persze önkormányzati pénzből megy, és nem mondjuk egy alapítvány csinálja.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.02.15. 16:01:46

@Androidus: ha a városvezetési, jogi, szabályozási és közbeszerzési eljárásokban érvényesülnének a racionalitás és a józan ész szabályai, akkor ez a város lenne a kontinens legtutibb helye.

erre azonban nem túl sok esély van, bár kizárni nem lehet teljesen. :)

a legjobb indulás egy független pályázat lenne, valami mecénás által, aztán a legjobb 10-20 darabbal megpróbálni elkezdeni házalni az önkormányzatoknál, hátha megengedik, hogy a cég a _saját_ költségére felszerelje.

ez sem könnyű, de talán-esélyes.

ha befut a sztori, megvan a média-hátszél, akkor lehet próbálkozni elterjeszteni.

gyakorló engedélyeztetőként ennek látom halvány esélyét.

de ne törj le.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2011.02.15. 18:32:22

Nahát, elég egy fikanick, és egyből kitaláltam, hogy kint van az Indexen :)

OkoskaTo:rp 2011.02.15. 18:40:56

A színes fémgyűjtők (szándékosan így tagolva) nagyon örülnének neki.

De arról se felejtkezzünk meg, hogy az autóval kinyomott demszky-karók pótlása jelenleg hány év alatt történik meg. Sok helyen egy nagyobb autóval így készítenek parkolóhelyeket.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2011.02.15. 19:17:02

@OkoskaTo:rp: Bele van kalkulálva. Erre el kell különíteni egy összeget. És az is fontos, hogy ne legyen egyszerűbb kihúzni/kifűrészelni/stb. egy pollerszebrot, mint egy sima karót. Sőt, ha több anyag van benne, legyen annyival macerásabb, hogy ne érje meg jobban ellopni, mint bármelyik sima karót, amit esetleg nem figyelnek annyira. Kidönteni ettől persze még ki fogják, azt pedig pótolni kell.

Ordnassac 2011.02.15. 19:19:57

@Androidus: tipp: ne Facebook-csoport, hanem Facebook-oldal legyen inkább. Egyszerűbb "lájkolni", jobban látszik az ismerősök üzenőfalán és interaktívabb is.

Az ötlet tetszik, de ezt tényleg jól körül kell majd járni.

SÜN 2011.02.15. 19:23:07

A 100 milkát zsebből tolnád?

OkoskaTo:rp 2011.02.15. 19:35:29

@Androidus: A "sima" pollerkarók tetejéről momentán kézzel törhető le az esztergált alumínium gömb, amit csak két popszegecs fog a kupakhoz.
De ha a Margit-szigetről az egész nagy szobrokat is simán ellopják, akkor meddig tart lefűrészelni egy öntöttvas pollert?

"Kidönteni ettől persze még ki fogják, azt pedig pótolni kell." Eddig is kellett volna. De ha még egy "sima" karó pótlása is évekig húzódik, akkor szerinted mennyi lesz az átfutása egy egyedi szoborpoller újragyártásának?

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2011.02.15. 19:58:14

@OkoskaTo:rp: Miből vannak a szigetről ellopott szobrok? Mert ha bronzból, akkor az megéri a nagyobb erőfeszítést. Ismétlem: ha ott áll a sorban, és mindegyik vasból van, akkor ha nehezebb ellopni, akkor talán nem sűrűn fogják. Ez nem színesfém, csak pont annyira értékes az anyaga, mint egy lámpaoszlop.

A javasolt költségvetés tartalmazza a külön ezeknek a szobroknak a fenntartását. Külön cég, külön intézkedés, semmi köze a sima pollerek kihelyezéséhez. Nem is lenne szabad, hogy barbárok hozzányúljanak. (Nem mindegy, hogy teszi le, merre fordítja stb.) A sima pollerek pótlásánál pedig biztos vagyok benne, hogy nem a gyártásra kell várni, hanem a hosszanti irányú leszarás viszi el az időt. De mondom, a pollerszobrok pótlását nem szabad hagyni elveszni a tömegben.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2011.02.15. 19:59:34

@Ordnassac: Hmmm... és hogy a rákban kell létrehozni facebook oldalt? Hányok attól a trutyitól, semmit nem lehet logikusan megtalálni benne.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2011.02.15. 20:11:01

érdekes ötlet, meg lehetne próbálni

luchador 2011.02.15. 20:11:29

Az ötlet tetszik, a facebookon már csatlakoztam is, éss reklámozom kedves imserőseim között, hátha végtelen optimizmussal, lesz belőle valami :)

emesz 2011.02.17. 17:47:13

Nagyon tetszik! Cak mivel 1) Budapesten minden szar, ami szervezett, és 2) úgyse lesz pénz karbantartani, én valami olcsóbb, önszerveződőbb megoldásban gondolkodnék (bár egy pár komolyabb alkotás is kéne, a reklámérték miatt), de pl. ha amatőr művészek önköltségükön kifesthetnének párat, és az infó felkerül egy közös weboldalra, térképre, az nekik is, meg a városnak is baromi jó reklám. Kicsit komolyabb, szabályozottabb, mint egy legál graffiti fal, de hasonló elképzeléssel, hogy itt van valami, ami unalmas és csúnya, és egyszerűen hagyni kéne, hogy az emberek feldobhassák. Szerintem.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2011.02.19. 00:27:01

@emesz: Elnézést, hogy csak most reagálok, váratlanul el kellett húznom offline-ba.

Amit te mondasz, az teljesen jó dolog, de valahogy az én univerzumomban egészen más kategóriába esik. A kifestés a tehenes-pukkasztós vonulat, ami nagyon tetszik, és szerintem abból sincs elég. De amit én kieszeltem, bizonyos értelemben az ellentéte. Ami pukkasztó, az biztos, hogy átmeneti. A pukkasztás okozza a vesztét: ha meg is akarnák tartani hosszú távon, állandó támadások céltáblája lenne. A pollerszobor ezzel szemben besimul, figyelmetlen szem észre sem veszi. Nade figyelmetlen szem észreveszi, hogy az Olasz Intézetnek milyen klassz a homlokzata? Azt se tudja, melyik az, csak elgyalaogol alatta minden nap. A pollerszobor pont ilyen megbúvó érték, azzal a különbséggel, hogy lehozza a lehajtott fejjel ballagó gyalogos tekintetének a zónájába az észrevennivalót. Mintegy első bástya. Több esélye van megállítani, elcsodálkoztatni, mint egy tetődísznek. De csak akkor tudja tenni a dolgát, ha akadálytanaul elterjed, ezt pedig csak úgy lehet, ha nem vált ki indulatokat. Vagyis szigorúan ragaszkodik a pollerek méretéhez, arányához, helyéhez, színéhez, anyagához.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.02.19. 11:59:44

@Androidus: barcelona tele van ilyen kis aranyosan megformált részletekkel.

öntöttvas aknafedlapoktól a terelő és sávválasztó kerítésig, ezer féle design utcabútor.

pont pollert azt hiszem nem láttam, de nagyon jól működik az, amit mondtál.

mondjuk ehhez az kell, hogy a város lakói, evvel együtt a tágabb közösség általános felfogása az épített környezet minőségéről olyan legyen, hogy fel sem merül az, hogy ne művészi igényességgel dolgozzunk ki egy-egy részletet.

szomorú, hogy nálunk nem ez a helyzet, pedig a két város építészeti robbanása kb. ugyanarra az időszakra esett, és ők is, mi is tele voltunk zseniális építészekkel.

sajna az utóbbi 50 évben itthon a vizuális műveltség, evvel együtt a minőségi iránti vágy is nagyot zuhant.

egy kezemben meg tudom számolni, hogy hány megrendelőm érkezik olyan elképzeléssel, hogy valami érdekes, egyedi, kortárs épületet szeretne.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2011.02.19. 19:14:41

@mcs: Ahogy mondod. Még főiskolás koromban kreáltam egy olyan fogalmat, hogy "közterületi esemény". Ebbe belefér minden, ami megtöri a birodalmi sematizmust. Ha egy fajta aknafedlap van, az egy esemény. Ha több fajtát váltogatnak, akkor az annyi esemény. De elég megtörni a ritmust, létrehozni egy érdekes szögletet, vagy alkalmazni valahol egy nem triviális megoldást, az mind-mind esemény. A mediterrán városok rendkívül eseménydúsak, sírok, ha olasz várost látok képen, filmen, bárhogy, mert ott valamiért természetes, hogy egyénileg közelítenek meg minden problémát. Barcelona is ilyen lehet, ha mondod. Nálunk sajnos inkább az egységesítő provincializmus dívik. Kikövezzük a Főutcát, hát akkor tuti, hogy egyforma, egyhangú lesz az egész. Izzadságosan bele vannak tuszkolva objektumok, amiken ott a képzeletbeli címke: "ez kell, hogy tessen". Közben az egész rettentő lélektelen, emberidegen. Hát, ezen kéne valahogy változtatni, és belecsöpögtetni az agyakba, hogy jó dolog megtörni a ritmust.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2011.02.24. 17:26:22

@axaard: Á, megelőztél, hála a fogamnak és a vele való kínlódásnak a napokban. Szuper, akkor álljunk át erre.
süti beállítások módosítása