Kőbánya, Mindenki Temploma

 

Kőbánya, Mindenki TemplomaNyilván az én hibám, hogy nem ismerem eléggé a városomat. Egyik nap Kőbányán jártunk (Kőbányai út - Kápolna u.), ahol már bizonyára többször is áthaladtunk autóval, jobbról tízemeletes panelházak sorakoznak. Mivel itt kellett keresni a megadott címet, bóklászni kezdtünk a házak között. És amikor a házak mögé kerültünk, akkor leesett az állunk, mert megpillantottuk ezt az épületet. Egyikünk azt mondta, zsinagóga, én, hogy nem valószínű, látva a keresztet. Aztán az interneten megnézve, kiderült, hogy mindkettőnknek igaza volt. (A dolog másik része, hogy ezen a téren, ahogy az internetes cikkből is kiderül, régi, alacsony házak is vannak, amelyeket a panelsor szintén eltakar.) Ez mindegy is, csak arra világít rá, hogy még a legszürkébb területeken is van egy-egy gyöngyszem, persze nem tudom, hogy elfeledve, vagy sem.

http://www.templom.hu/phpwcms/index.php?id=14,386,0,0,1,0

Üdvözlettel: Hári Edit

 

Kőbánya, Mindenki TemplomaEditnek külön köszönet egyrészt, hogy felhívta a figyelmemet a Templom.hu oldalra, tényleg remek honlap. A magyar templomokat mutatja be, melyek kereshetők települések, harangok vagy épp felekezetek szerint - ez utóbbi felosztás szerint például kőbányai az egyetlen, amelyik az "egyéb" kategóriába esik. A másik, hogy a linkelt szócikk felhívta a figyelmemet a zsinagógát tervező Schönteil Richárd pompás lakóházára,a melyik nem messzire esik a mai templomtól:

 

Schönteil Richárd

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: templom töri társasház zsinagóga x. ker cserkesz utca

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr272539952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsilla · http://budapestkirakat.blog.hu 2010.12.27. 16:41:44

háde hogy néz ki az a portálsor? :D

Olgicsq 2010.12.27. 16:52:50

van egy geocache, ami Kőbánya templomait veszi sorra,
(geocaching.hu/caches.geo?id=2380).
Tényleg érdekes helyen van a templom a panelek árnyékában. Amikor ott voltunk behívott egy ott dolgozó hölgy, és mesélt a helyről, belül is klasszul néz ki.

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.12.30. 13:30:27

Szétbírságolnám azt a társasházat, ahol a homlokzat nem egységes, és mindenki a saját fantáziájára bízza az elképzeléseit. (lsd légkondi, redőnyök sokszínűsége, nád az erkélykorláton, etc) Jó hogy nem rakott fel valaki még egy parabolát, csíkos árnyékolóval. Az épület maga nagyon tetszik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.12. 10:27:47

Jó hallani dicsérő szavakat környékünkről :-)

Amikor Kőbányára költöztünk, nekem is az tűnt föl, hogy a lakásunk pár száz méteres körzetében öt templom is van, és köztük olyan különleges is, mint a Mindenki temploma. Én nemrég láttam belülről is, az se semmi.

killin tours 2012.01.23. 17:32:21

@Dariengo:

én ebben a házban lakom, le sem merem irni mennyi a közös költség, és hogy milyen állapotban van a ház, ahhoz képest hogy műemlék kellene legyen....

hatja 2013.01.19. 08:02:05

múltkor én is rácsodálkoztam arra a lakóházra... Kőbánya rengeteg kincset rejt, sokan nem tudják milyen virágzó városrész volt egykor.
süti beállítások módosítása